A kávépörkölés folyamata és stílusok
Milyen kávépörkölési stílusok léteznek? Mi történik a kávészemekkel a pörkölés során? Cikkünkből most mindent megtudhatsz!
Milyen kávépörkölési stílusok léteznek? Mi történik a kávészemekkel a pörkölés során? Cikkünkből most mindent megtudhatsz!
Először is szeretnénk megköszönni jelenlegi diákunknak, Rebekának a bizalmat, és hogy minket választott! Milyennek látta Rebeka a tanfolyamot? Hasznos olvasmány következik mindenki számára!
Megjelent a Bestmixer iskola legújabb barista könyve, amit ezúton szeretnénk egy kis leírással bemutatni az érdeklődőknek. A Bestmixer iskolában, nagyon komoly hangsúlyt fektetünk a barista oktatásra. Egyedülálló gépparkkal rendelkezünk, a legmodernebb eszközökkel, saját pörkölésű kávéval és kizárólag a barista oktatáshoz kialakított termekkel. Természetesen az a célunk, hogy a tanfolyam résztvevőit a lehető legjobban felkészítsük, megtanítsuk erre az izgalmas szakmára
Az újratölthető kávékapszula egyre nagyobb népszerűségnek örvend a kapszulás kávéfőző tulajdonosok körében. Nem csoda, hiszen ha megnézzük a kapszulás kávé árát, és belegondolunk abba az elképesztő mennyiségű szemétbe, amit termelünk, egy idő után teljesen jogosan merül fel az igény valamilyen ésszerű alternatívára.
Londonban, a Portobello road 171-es szám alatt található a hírhedt Portobello Star bar, ami többek közt arról nevezetes, hogy itt található a város második legkisebb múzeuma, a „ginstitute” (gintézmény), ami London legkisebb réz lepárlóüstjének, a „Coppernicus”-nak ad otthont.
Sok jelentkező és beiratkozó kérdezi tőlünk, hogyan befolyásolják nálunk az oktatást a koronavírussal kapcsolatos információk?
Szeretnénk mindenkit megnyugtatni és választ adni az esetlegesen felmerülő kérdésekre.
Aki csak kicsit is szereti a jó kávét bizonyára már találkozott azzal az elszomorító helyzettel, hogy az idő múlásával kedvenc kávéja elveszti finom aromáját. Oda a crema is, és a fantasztikus ízek, illatok.
Nem gondolnánk, hogy a kávékóstoló is egy szakma, és méghozzá nem is olyan egyszerű, mint hinnénk! Igen kifinomult ízléssel és érzékekkel ellátott ember lehet. Az ízlelés, a szaglás, az érzés, mind közrejátszik a kóstolásnál.
Az espresso, vagy ahogy gyakran emlegetjük, presszókávé mindenki számára ismerős. De tudod-e, hogyan készül például a doppio, milyen egy jóízű americano kávé, és hogy zajlik egy vérbeli olasz cappuccino készítése? Cikkünkben összefoglaljuk a legnépszerűbb kávétípusok jellemzőit.
Mire jó, mire használjuk? Hogyna készítsd el otthon? Olvasd el cikkünket és mindent megtudsz a bitterről!
A pincér, más néven felszolgáló az egyik legfontosabb csavar a vendéglátás gépezetében. A felszolgálás, bár nagyon fontos, csak egy a pincér feladatai közül. Egy jó pincér számára a legfontosabb a vendég elégedettsége.
Aki nem tudja, mit jelent a barista, akár a bartenderrel is összetévesztheti, pedig mára ez a két szakma egyértelműen különvált. A barista feladatai sokrétűek, ezért a barista állás betöltéséhez bizonyos képességek elengedhetetlenek.
A pincér, más néven felszolgáló az egyik legfontosabb csavar a vendéglátás gépezetében. A felszolgálás, bár nagyon fontos, csak egy a pincér feladatai közül. Egy jó pincér számára a legfontosabb a vendég elégedettsége.
A Szomszéd bár és a BestMixer iskola jóvoltából Idén 2. alkalommal rendezték meg Győr belvárosában a barista challenge-t és 1.alkalommal a gerilla art-ot.
A verseny nem nevezhető hétköznapi versenynek már csak azért sem mert augusztus utolsó vasárnapján tartották meg.
A kávé felfedezése sokféle vitára adott okot vallási, orvosi és politikai körökben a 16. századi Arábiában. A kávé hatásával kapcsolatban többféle elképzelésük volt akkoriban a vezetőknek és törvényhozóknak.
A BestMixer iskolahálózat nagy hangsúlyt fektet oktatói szakmai felkészültségére ezért ahol lehet megmérettetjük az oktatóink tudását és részt veszünk hazai és nemzetközi szakmai továbbképzéseken is.
A havannai La Bodeguita del Medio bárjában készítették el először a világ egyik legnépszerűbb koktélját, ráadásul Ernest Hemingway is tekintélyes mennyiségű Mojitot fogyasztott el itt, amit mi sem bizonyít jobban, mint az a bekeretezett papírdarab, amelyen az író aláírásával ellátott mondat olvasható: „My mojito in La Bodeguita, My daiquiri in El Floridita.”
Az Angostura bitter szinte az összes bárpultban megtalálható az egész világon. Hatalmas sikerét egyrészt titkos összetevőinek köszönheti, másrészt annak, hogy egyedi palackja miatt egyből felismeri az ember. Nincs még egy olyan termék, aminek ilyen dizájnja lenne, mint az Angosturáé.
Minden olyan szakmában, ahol emberekkel kell foglalkozni, vannak olyanok, akik kreatív energiájukat a vendég szórakoztatására használják fel. Gondoljunk csak a tésztát feldobó pizzaszakácsra, a gombócokkal zsonglőrködő fagyiárusra, a táncoló gyrososra, vagy a chai teát maga körül forogva töltő utcai árusra.
Az orosz üzletember, Yuri Shefler egy teljesen átlagosnak számító tavaszi nap reggelén nem volt boldog. Először nem is értette, hogy ez mitől lehet, de aztán ahogy feltápászkodott, és visszapillantva meglátta az ágyában széthagyott női alsóneműket és az üres vodkás üvegeket, szép lassan összeállt a kép.
A flat white kávé egy speciális tejhab és az espresso (illetve a ristretto) nagyszerű elegye, ami nálunk is egyre népszerűbb.
Arról már volt szó a blogon, hogy miért fontos gondosan megválaszatani a felszerelésünket. Most itt az ideje, hogy közelebbről is megismerkedjünk ezekkel az eszközökkel.
Sok kávéimádóban felmerülhet, hogy milyen jó lenne egy saját, otthon nevelt kávécserje termését elfogyasztani. Cikkünkben összegyűjtöttük a kávécserje gondozása, szaporítása és termesztése kapcsán az összes fontos tudnivalót.
Interjú Hajdinák Dáviddal a BestMixer iskola volt tanítványával!
Ahány ház, annyi szokás - tartja a mondás, és ez a kávézásra éppúgy igaz. Az olaszok nagy eszpresszó fogyasztók, egy jó fekete kotyogós kávét még ők sem utasítanak vissza, ahogyan a magyar kávéfogyasztók sem.
A világ egyik legdrágább kávéja a cibetmacska kávé, hivatalos nevén a Kopi Luwak. Ezt a kávét sokan a Bakancslista című, egyébként zseniális filmből ismerhetik, amiben a Jack Nicholson és Morgan Freeman által alakított főszereplők is ittak belőle. De mitől olyan drága ez a kávé, hogyan készül, és mennyibe kerül valójában?
A kávé az egyik legnépszerűbb ital a földön, ezért nagyon sokan vizsgálják az emberi szervezetre kifejtett hatását. Lehet olyan cikkeket olvasni, melyek szerint a kávé nagyon egészséges, olyat is, ami azt állítja, hogy igen csak káros. Az igazság valahol félúton van: vannak jó és rossz hatásai is a kávénak, ezeket foglaltuk össze cikkünkben.
Ne másokat győzz le, hanem saját magad!
Interjú Hegyi Olivérrel, a kínai Koktél és Flair Világbajnokság 3. helyezettjével
Kinczler András a hazai bártender közösség kiemelkedő alakja. Versenyeket szervez, ország szerte előadásokat tart, szakmabelieket oktat, és van egy molekuláris mixológiára specializálódott cége, amivel rendezvényeken látja el élményekkel a vendégeket.
Néha egy mixeroktatónak is ki kell pihenni a változatos képességű diákok okozta édes fáradalmakat, úgyhogy gondoltam egyet, és leugrottam egy hétre a Balatonra, hogy megmártózzak gondtalan fiatalságom emlékeiben.
Mixer tanfolyam, óceánjárós munka, most pedig saját vállalkozás – interjú Danival, aki igazi „best” mixer lett néhány év alatt.
A kávéfajták két alapvető csoportját alkotja a robusta és az arabica kávé. Mi a különbség a kettő között, eldönthető-e, melyik a jobb, és melyiket érdemes inkább inni? Posztunkban ezekre és több, a témába vágó kérdésre is választ adunk, miközben az egyes kávéfajták képekkel is azonosíthatóak a szövegben.
Kíváncsi vagy, milyen bártendernek lenni egy luxushajón? Olvasd el Balázzsal készült interjúnkat, aki a Best Mixer Iskola egy volt tanulója!
Ki ne képzelte volna már el nyugdíjas éveit egy egzotikus szigeten, pálmafák között a tengerparton heverészve? Ehhez a fantáziához általában két dolog szokott társulni; hula szoknyában táncoló lányok vagy fiatal szörfös fiúk, valamint egy jókedvünk forrását biztosító, kókuszdióban hömpölygő ital. Ebben az írásban sajnos ez utóbbiról lesz szó.
A finom ételek, italok, jó borok világa sokakat csábít. Az utóbbi években egyre nagyobb figyelmet kap a gasztronómia, a különböző gasztro-fesztiválok, gasztro-események.
Bátran állíthatjuk, hogy manapság divat a konyhaművészettel foglalkozni, divat borkóstolókra, fine dining, sőt akár Michelin csillagos éttermekbe járni, jó minőségű italokat fogyasztani. Nem véletlen tehát, hogy egyre többen választják maguknak a vendéglátás valamely szakmáját.
Már pár éve pultozok, de nemrég eldöntöttem, hogy tovább képzem magam. Nem is gondoltam volna, hogy a mixer tanfolyamon tanulunk koktéltörténelmet. Igazából nem is tudtam, hogy létezik ez a szó. Például itt van a kedvenc műszak utáni italom, a rum egy kevés kólával.
A fiatalok, az idősebbek, a tapasztaltak, és még a gyakorlatlanok is szívesen beszélgetnek arról, hogy vajon a több száz szakma közül melyik az, ami igazán jó, kellemes munkavégzés, biztos megélhetés, szóval egyszerűen jó „csinálni”. Nem győzünk válogatni az iskolák ajánlatai közül, millió lehetőségünk van! Az interneten rengeteg olyan cikket találunk, amelyek ilyen-olyan felmérés alapján készült statisztikákat mutatnak be nekünk, arról, hogy jelenleg például melyek a legkeresettebb, legnépszerűbb szakmák a mai korban. Én nem egy ilyen felmérésről szeretnék írni Nektek, hanem egy amolyan összehasonlítást hoztam.
Szinte biztos, hogy kevés olyan ember van a bolygón, aki nem szereti a bárok színpompás világát, a színes, illatos, ízes italokat, koktélokat, az egyedülálló hangulatot. A bár, a bárpult általában a szórakozóhelyek központi részén helyezkedik el, ami nem véletlen: a bár és természetesen a bártender meghatározó szerepet tölt be egy vendéglátó egység életében, működésében legyen az akár egy zenés-táncos szórakozóhely, egy vidéki szálloda, egy folyami vagy óceánjáró luxushajó vagy éppen egy több Michelin-csillagos étterem.
Kevesen tudják, hogy milyen finom italokat lehet készíteni a sörből. Igaz önmagában is teljességgel fogyasztható. Mint a whiskyrajongók, úgy a sör rajongói is jobb szeretik magában fogyasztani a hőn áhított italukat, ám ez nem jelenti azt, hogy keverve nem lehet eladható ízvilágot varázsolni a jó minőségű sörből.
Sok sok év telt el azóta, amióta elkezdtem foglalkozni ezzel a csodálatos – legalábbis csodálatosnak hitt – szakmával, a mixerkedéssel.
Vannak szép és kevésbé szép, sőt pocsék emlékeim is, és még használhatnék cifrább jelzőket, de erre majd rájössz Te is.
Áprilisban az a megtiszteltetés ért, hogy meghívtak egy Budvában megrendezésre kerülő koktélversenyre. Nagyon megörültem, hiszen még sosem voltam Budvában.
Ok, a cím alapján azt gondolod, hogy most arról fogok írni, hogy mi kell a jelentkezéshez. Neeeem!
A fiatalok, az idősebbek, a tapasztaltak, és még a gyakorlatlanok is szívesen beszélgetnek arról, hogy vajon a több száz szakma közül melyik az, ami igazán jó, kellemes munkavégzés, biztos megélhetés, szóval egyszerűen jó „csinálni”.
A BestMixer iskola elkötelezett híve a minőségnek, ami a mixer tanfolyam során használt alapanyagokban is visszaköszön.
Minden amit tudnod kell a döntéshez!
Olvasd el bejegyzésünket és dönts okosan :- )
Vajon miért választják egyre többen a Bestmixer iskola képzéseit?
Számunkra a legfontosabb a Te elégedettséged, hiszen a Te szempontjaid is, hogy közel legyen a képzés, rövid idő alatt elvégezhető legyen, és segítsünk neked az elhelyezkedésben. Ezt mi 100 %-osan teljesítjük. Hogy hogyan?
Kombinált tanfolyamok esetén mindenkiben felmerül a kérdés, hogy miért lenne jó különböző alap szakmák párosítása? Hiszen ahogy ezen cikkünk címében is a mixer a koktélokkal foglalkozik, a barista pedig a kávékkal.
Folytatjuk sorozatunkat a vendégtípusokról.
Te vajon találkoztál már valamelyikkel?
Tudd meg kikkel találkozhatsz a bárpultnál – avagy ismerd meg a különböző vendégtípusokat!
A bármixer a munkája során nagyon jó emberismerővé válik.
Gondolkodsz azon, hogy szakmát szerezz, esetleg külföldön is kipróbáld magad? Megvan már, hogy milyen szakmát szeretnél? Hogyan szeretnéd megtanulni? Mi alapján válassz iskolát?
Többek között ezekre, és még nagyon sok kérdésre ad választ újabb blogbejegyzésünk! Olvass tovább!
Éppen tanulod a vendéglátós szakmát?
Vagy már régóta benne dolgozol?
Van egy nagyon jó ajánlatunk, olvass tovább!