HASONLÍTSUNK ÖSSZE 6 SZAKMÁT!

A fiatalok, az idősebbek, a tapasztaltak, és még a gyakorlatlanok is szívesen beszélgetnek arról, hogy vajon a több száz szakma közül melyik az, ami igazán jó, kellemes munkavégzés, biztos megélhetés, szóval egyszerűen jó „csinálni”. Nem győzünk válogatni az iskolák ajánlatai közül, millió lehetőségünk van! Az interneten rengeteg olyan cikket találunk, amelyek ilyen-olyan felmérés alapján készült statisztikákat mutatnak be nekünk, arról, hogy jelenleg például melyek a legkeresettebb, legnépszerűbb szakmák a mai korban. Én nem egy ilyen felmérésről szeretnék írni Nektek, hanem egy amolyan összehasonlítást hoztam. 

A fiatalok, az idősebbek, a tapasztaltak, és még a gyakorlatlanok is szívesen beszélgetnek arról, hogy vajon a több száz szakma közül melyik az, ami igazán jó, kellemes munkavégzés, biztos megélhetés, szóval egyszerűen jó „csinálni”. Nem győzünk válogatni az iskolák ajánlatai közül, millió lehetőségünk van! Az interneten rengeteg olyan cikket találunk, amelyek ilyen-olyan felmérés alapján készült statisztikákat mutatnak be nekünk, arról, hogy jelenleg például melyek a legkeresettebb, legnépszerűbb szakmák a mai korban. Én nem egy ilyen felmérésről szeretnék írni Nektek, hanem egy amolyan összehasonlítást hoztam. 

Sajnos arra nincs elég időm, hogy az összes szakmáról írjak, hiszen Neked sem lenne időd végigolvasni száz oldalt, és talán unnád is… 

Ezért kiválasztottam hatot, hat különböző szegmensből, amelyekről egy kicsit elmélkedhetünk. Próbáltam divatos, jól hangzó, illetve úgymond „ősi” szakmákat választani, illetve olyanokat, amelyek megtalálhatóak az ismeretségemben, amiről korábban már beszélgettem valakivel, akitől megtudtam egyet-s mást az adott munkáról.

Ez azért is van most segítségemre, mert egyik munkát sem végeztem még, és magamnak is feltehetem a kérdést, hogy „Te lennél…?” Mindennek megvan a maga szépsége, mindenki meglátja valamiben a fantáziát, mindenkinek van valamihez tehetsége, vagy éppen csak vonzódik hozzá, hiszen minden ember különböző. A továbbiakban felsorolt munkákat nem feltétlenül a magyarországi munkakörülményekhez szeretném viszonyítani, hanem inkább az adott szakma pozitív és negatív oldalát fogom hangsúlyozni.


A webfejlesztő (informatikai szakmacsoport)

Szó se róla, nincs vita, manapság igen népszerű szakma. Ebben a felgyorsult, internetes, facebookos, instagramos világunkban, amikor okos telefonokkal, és ilyen-olyan intelligens kütyükkel van tele minden, és nem telik el úgy egy napunk, hogy ne kapcsoljuk be a számítógépet, laptopot, és minden cégnek a legfontosabb hírcsatornája ez, akkor igen, azt gondoljuk, hogy ez egy baromi jó szakma.

Kívülről ez szép és csodás. Egy kicsit vizsgáljuk meg belülről, bementem egy informatikus szobájába (szentéjébe) és a következőt látom. Sok hatalmas monitor, és még százféle, számomra ismeretlen csoda dolog és a képernyőn felismerhetetlen „egyenletek”.

Programok, szoftverek, hardver, csupa idegen kifejezés, és egy hatalmas ésszel megáldott szakember, egy számítógépes zseni, aki tökéletesen beburkolózott ebbe a gépesített világba. Mikor megkérdeztem mit csinál egész nap, azt mondta itt ül, és fejlesztget, ezt azt. Persze ezt azért nem ennyire röviden és tömören (valójában megszállott módon, és hihetetlen lelkesedéssel tudnak beszélni, ahogy mondani szokták, Ők amolyan”kocka” formák)

De gondoljunk csak bele, egész nap ülsz egy (kis) irodában, gépek között, tele céges megrendelésekkel, az elsőre megvalósíthatatlan igényeikkel, rengeteget dolgozol, és még mindig nem tetszik nekik. Hatalmas kreativitásra van szükség, hogy a rengeteg konkurens szakember mellett tökéletes munkát hozz ki magadból! Folyamatosan jár az agyad, nincs leállás, rohanó világban élünk, és neked kell a legjobban tartanod a lépést! Nagy kihívás és még nagyobb türelem, ha nincs új ötlet, nincs nagy dinamika sem!  Te lennél informatikus?

 

A rendőr (állami szakmacsoport)

Olyan állami pozíció, ami egyfajta tisztelet vált ki (normál esetben ) az emberekből. Ugyebár a hazádat szolgálod és véded! Már amelyik országban ezt valóban így gondolják az emberek, és valóban olyan munkát végzel.

Magyarországon azonban kicsit más a helyzet. Amikor rendőr ismerősömmel beszélgetek, sajnos csak azt hallom, hogy nem szeretik őket, nem becsülik a munkájukat. Valljuk be, erről nemcsak kizárólag a másik oldal tehet, hanem mára a rendőrség intézménye is torzult kicsit. Ez az oka a rossz véleményezésnek. Van hogy az utcán dolgozol, van hogy egy irodában, van úgy hogy az éjszakában, mindegyik feladatkör rengeteg stresszel jár.

Nagyon empatikusnak kell lenned, hiszen a bűnmegelőzés a feladatod! Nem könnyű azonban bűnözőkkel foglalkozni, bűneseteket megoldani, áldozatokat látni. Huh, nehéz eset! Te lennél rendőr?

 

Az orvos (egészségügyi szakmacsoport)

Személy szerint én csodálom őket. Hatalmas tudásukat, azt hogy elhivatottak és egyetlen céljuk, esküjükhöz híven, életeket menteni. Jól hangzik, és gyönyörű dolog! Betegeket gyógyítani, új életeket világra segíteni fantasztikus lehet.

Akkor lenne még fantasztikusabb, ha minden biztosítva lenne számukra, amivel munkájukat tökéletesen el tudják végezni. A rendelőbe érve kicsit mindig szorongok, akkor is, ha nem én vagyok a beteg és még egy kicsit a doktor úrtól is tartok, pedig ezer éve ismerem. Az itthoni helyzetek nem a legideálisabbak ahhoz, hogy élvezhetően végezd a munkád, ha orvos vagy. Nem megyek bele miért, ezt úgyis mindenki tudja. A baj az, hogy most már nemcsak a betegeknek vannak panaszaik, hanem az orvosoknak is. És ez szintén egy olyan munka, amihez nagyon sok türelem kell. Ne gondold azonban, hogy mindenütt rossz, hiszen vannak magán rendelők is, boldog és elégedett orvosokkal, itthon is és külföldön is.

De! Külföldön sem mindenhol fenékig tejfel az élet az egészségügyben! Nem beszélve arról, hogy betegség mindenhol van, vannak olyanok, akiket nem lehet megmenteni, akinek nem tudsz segíteni, rengeteg fájdalmat láthatsz. A sikerek a gyógyításban az, ami mindig új erőt adhat! Nagyon kemény! Te lennél orvos?

 

A közgazdász (gazdasági szakmacsoport) 

Ezen belül nem is tudom pontosan melyik ágáról beszélhetnék a legtöbbet, hiszen nagyon sokfelé lehet specializálódni. A fiatalok többsége egy valóban nagyon jó lehetőségnek ítélik, tulajdonképpen azt gondolják, hogy bármit tudnak kezdeni vele! Na de mi az a bármi?

Mit csinál pontosan egy közgazdász? Tisztában kell lenned a társadalmi-gazdasági folyamatokkal, elemzéseket tanulsz, pénzügyet, számvitelt, stb. Hallottam már olyat is, hogy ez egyfajta „vezetőképzés”, pl. mindent megtanulsz, ami után akár egy vállalat vezetésére is alkalmas leszel. (Ha jól helyezkedsz, abszolút! Bocsi! )

Természetesen elismert és sikeres lehetsz ebben a szakmában, de nagyon nagy felelősség is terhel, mindehhez azonban szuper kereseti lehetőség párosul, amit az évek során megszerzett tapasztalattal tudsz elérni! Te lennél közgazdász?

 

A tanár (oktatási szakmacsoport)

Számomra mindig egy nagyra becsült értelmiség részét képezte. Kis koromban is és most is azt gondolom, hogy az adott tárgyban a tanár a legokosabb és felnézek rá.

Megtanult valamit, amit aztán több ezer, sőt millió másik embernek adja át. Kisiskolásoknál csupa öröm és pozitív élményekkel teli időszakot élhetsz át. De ahogy egyre idősebb közegbe kerülsz tanárként, annál inkább úgy érzed, hogy egyre kevésbé figyelnek rád.

Belépek az osztályterembe, ahol 30 tizenéves kamasz gyűlt össze, akik legkevésbé arra vágynak hogy a történelem, a földrajz, vagy éppen a matematikai tudásoddal lenyűgözd őket 45 percen keresztül! 

Éppen ellenkezőleg, el vannak foglalva egymással, a hétvégi bulival, a „ki mond nagyobbat” játékot játsszák, nyomkodják okos telefonjaikat, és nem értik, hogy aki a táblánál áll és próbálja beléjük verni a tudást, hogyhogy nem adta még fel! Na jó, természetesen azért némi fegyelemmel lehet rájuk hatni, de korántsem biztos, hogy gondolatban végig veled maradnak az órán!

De Te tanítani jöttél, és azért vagy tanár hogy büszkén nézhess majd azokra, akik a kezed közül kerültek ki és viszik tovább azt, amit tőled tanultak! Te lennél tanár?

 

A bártender (vendéglátóipar)

Egy igazán bohém szakmának nevezném! No, nem azt mondom, hogy bártenderként csupa móka és kacagás az élet, de sok örömteli pillanatot adhat számodra ez a munka.

Ebben a szakmában azért legtöbbször az általános munkaidő az „éjszakázás”. Ezért korán kelőknek, korán fekvőknek nem ajánlott!

Ha viszont szeretsz sokáig aludni (és ki nem szeret), akkor nyerő pálya lehet számodra. A különböző bárokban, különleges italokkal elcsábítani a vendégedet, na szerintem ez is nagy kihívás.

A tapasztalaton kívül, mindenképpen szükséged van az alapok vagy mester szint elsajátításához egy (vagy több) mixer tanfolyam elvégzésére.

Bármixernek lenni nemcsak egy feladat, hanem egyfajta életérzés. Az illetékesek minden további nélkül azt állítják, hogy a munkád a hobbid lesz, és amikor majd ezt érzed, akkor vált belőled igazán szuper bármixer!

Amellett hogy finomabbnál finomabb italkülönlegességeket készítesz, a mixer szakma is igazán nagy kreativitást igényel. Hazai és nemzetközi versenyeken akár Te is bemutathatod azt, amit Te saját magad találtál ki.

Te nevezed el az italodat, és még az is megeshet, hogy a legnépszerűbb szórakozóhelyek itallapjain olvashatod majd a saját találmányodat! Hát nem szuper?

Jó, igen, sokat kell dolgoznod, amikor a 10 méter hosszú pultnál egy hajszálat nem lehet elejteni, mert tolongnak a szomjas emberek, akkor biztos teli lesz a hócipőd.

Vagy nem, mert a Brian Flanagan-nek képzeled magad a Koktél című filmből, és ez bejön Neked. Van hogy sok mindent kell elviselned, hiszen megeshet, hogy konfliktusba kerülsz pl. egy ittas vendéggel.

Rengeteg embert megismerhetsz, rád köszönnek az utcán, tudják a nevedet, jó Veled beszélgetni, munkád elismeréseként borravalót kapsz, népszerű lehetsz.

Nem egy merev, feszített munkatempójú, unalmas és hétköznapi munkahelyen ücsörögsz egész nap, hanem pörögsz ezerrel! Hol? Magyarországon, Londonban, New Yorkban, Singaporeban, Barcelonában, Milánóban…. ahol éppen szeretnéd! Te lennél bármixer?

 

 

Nézd meg tanfolyamainkat is!

Szeretnél értesülni a legújabb cikkekről?

Havonta rengeteg új bloggal készülünk neked, amiben fontos tanácsokat és érdekességeket találhatsz. Légy tagja a Bestmixer blog körnek!

Add meg az email címedet, és mi rendszeresen értesítünk róla!

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

Óriási Bestmixer sikerek a Mix & Mingle 2024 – Magyar Bajnokság elődöntőjében

A speciality kávézókban isteni speciality kávék kóstolhatók.

Speciality kávézók világa: miért olyan különleges?

TUDD MEG MIT NYÚJT NEKED A BESTMIXER ISKOLA!

A kávékóstolás vagy cupping egy mérhető, számszerűsíthető és széles körben használt módszer a kávéminták elemzésére.

Cupping útmutató: mindent a profi kávékóstolásról

Szerencsére ma már a barista növényi tejek is szép számmal sorakoznak a boltok polcain.

Barista tej: a habos és krémes kávéitalok titkos fegyvere

A kávéfőzés szabályaihoz hozzátartozik, hogy mindig minőségi kávébabot használjunk.

Kávéfőzés barista szemmel: így készíts otthon tökéletes feketét!

×
×

Cart