Szerencsére ma már a barista növényi tejek is szép számmal sorakoznak a boltok polcain.

Barista tej: a habos és krémes kávéitalok titkos fegyvere

A kávézás világában a minőségi kávék mellett nagyon fontos szerep jut a tejnek is, hiszen sokan az egyszerű feketék helyett a tejes kávéitalok szerelmesei. Egy gyönyörű tejhab nemcsak esztétikus, de kiemeli a kávé ízprofilját, és krémes állagával igazi élménnyé varázsolja a kávézást. De hogyan készül a tökéletes tejhab? Miért jó barista tejet használni? Mit érdemes tudni a barista növényi tejekről? Máris mutatjuk!

Miért olyan különleges a barista tej? 

Nem mindegy, hogy milyen tejet használsz a kávékészítés során. 

A tej befolyásolhatja a kávé: 

  • állagát
  • ízét
  • általános minőségét 

A barista tejet kifejezetten úgy készítik, hogy ideális habot biztosítson, és jól keveredjen a kávéval, fokozva annak ízprofilját.

A barista tejet bár alapvetően kávékhoz és más italokhoz tervezték, de gazdag és krémes állagának köszönhetően önmagában is nagyszerűen élvezhető.

Mi a titka a tökéletes tejhabnak? Miért tud többet a barista tej? 

A tejhabosítás külső szemlélőként egyszerűnek tűnhet, de készítése egy olyan művészet, amelyhez elengedhetetlen a jó alapanyag és a megfelelő gyakorlat. 

Aki már készített habot hagyományos tejjel és kipróbálta a barista változatot is, az pontosan ismeri a különbséget a kétféle tejhab között.

A barista tej habzása mögött rejlő varázslat a fehérje és a zsír pontos egyensúlyában rejlik. Amikor a barista tejet hőhatás éri, a fehérjék elkezdenek lebomlani és a levegővel összekapcsolódva buborékokat képeznek, míg a zsírok a buborékok stabilizálását szolgálják. Ennek eredménye egy gazdagabb, fényesebb hab, amely nemcsak esztétikailag vonzó, hanem egy bársonyos ízérzés is társul hozzá.

De nem csak a hab fizikai megjelenéséről van szó. A tökéletes hab kiemeli és feldobja a kávé ízét, harmonikusan keveredve a kávé keserűségével, így még fantasztikusabb kávéélményt nyújt.

A barista tej kifejezetten úgy készül, hogy tökéletesen alkalmas legyen krémes mikrohab készítésére.

Hogyan készítsd el profin a barista tejet?

Ha fontos számodra, hogy otthon is igazán minőségi kávét igyál, akkor a jó kávéfőző, a minőségi kávébab mellett a barista tej használatával is szintet léphetsz.

Ez nem arról szól, hogy gyorsan melegítesz egy kis tejet, aztán szép buborékosra vered, sokkal inkább egy gondos folyamat, amelynek elsajátításával igazi kávéélményben lesz részed.

Lássuk, hogy hogyan csináld!

A barista tej elkészítésének első lépése a megfelelő tej kiválasztása. Vehetsz akár állati eredetű, akár növényi barista tejet. Lényeg, hogy a készítményt a zsírok és fehérjék különleges egyensúlyával tervezzék, mert így készíthetsz optimális habot és érhetsz el krémes állagot. 

A barista tej elkészítése egy művészet, amely a hőmérséklet és a technika gondos egyensúlyát foglalja magában. Elsőre talán ijesztőnek tűnhet, de gyakorlással egyre intuitívabbá válik a folyamat.

Barista tejhab készítés gőzkaros kávéfőzővel

A titok a megfelelő technikával történő habosításban rejlik. Ha van gőzpálcás kávéfőződ, akkor ez a rész sokkal könnyebbé válik. 

  1. Helyezd a gőzpálcát a tejes kancsóba, kapcsold be a gőzt, és tartsd a pálcát a tej felszíne felett. Ezáltal megfelelő mennyiségű levegőt tudsz bejuttatni ahhoz, hogy tökéletes mikrohabot készíthess. Finom kis buborékokat, amelyek a barista tej bársonyos textúráját adják. Ezt addig végezd, amíg eléred a 30-40°C-ot.
  2. Ezt követően a gőzkart engedd kicsit mélyebbre a tejben, nagyjából 1 centiméterre. A tej forgása így megmarad, de már nem kerül bele több levegő. Ezt addig célszerű végezni, míg a tej el nem éri a 60-65°C-ot és a tejcukor ki nem csapódik.

FONTOS: Ügyelj nagyon a hőmérsékletre, ugyanis ha túl forró a tej, akkor karamellizálódni fog és nem lesz megfelelő a textúrája.

  1. Amikor a tej eléri az ideális hőmérsékletet, elzárhatod a gőzkart. Majd a tejkiöntőt kézzel kezd el köröztetni és kocogtasd meg az alját, hogy a nagyobb buborékok eltűnjenek és biztosítsd a hab kiváló állagát.

JÓ, HA TUDOD: A latte art készítéshez a nagyon krémes tejhab a legideálisabb. Tehát sokkal fontosabb, hogy inkább mikroszemcséket tartalmazzon a hab, minthogy nagyon sok levegő kerüljön bele.

Barista tejhab készítés kézi habosítóval

Amennyiben nincs gőzpálcás kávéfőződ, akkor se aggódj, kiváló tejhabot kreálhatsz kézi tejhabosítóval is.  

  1. A barista tejhab készítéséhez fel kell melegíteni a tejet. Ügyelj arra, hogy a hőmérséklete 60-65 °C legyen. Ez azért nagyon fontos, mert a túl magas hőfok megperzseli a tejet, ami égett ízt eredményez. Ha pedig nem elég meleg a tej, akkor nem lesz krémes a hab. Érdemes beszerezni egy jó hőmérőt.
  2. Ebben az esetben is a cél, hogy apró buborékokat kapj. A habosítást követően ezért fontos a tejet a kancsóban kevergetni, hogy megfelelően egyenletes legyen a textúrája, ne tartalmazzon nagyobb buborékokat és krémessé váljon a hab.
A legjobb barista növényi tejek közé tartozik a zab-, szója- és mandulatej.

Mennyire jók a barista növényi tejek?

Abszolút jók és egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek. Sajnos nem mindenki fogyaszthat tejterméket és elég nagy kitolás lenne az élettől, ha a laktóz- vagy kazeinérzékenység, vagy akár csak a vegán életmód miatt kellene lemondani egy jó cappucinóról vagy latte macchiatóról. Szerencsére nem szükséges, ugyanis egyre szélesebb  a barista növényi tejek kínálata.

A vegán készítmények használata kapcsán általában a kávéital szerkezete jelenti a legnagyobb problémát. A nagy hőmérséklet-változások, a kávé savassága és a habosítás mechanikai hatása könnyen a növényi tej alvadásához vezet. Ennek oka a vegán tejben lévő fehérjék természetes szerkezetének megváltozása, az úgynevezett denaturáció.

A vegán barista tejeknél a legnagyobb gondot a mikrohab készítése jelenti, mivel ez nagyobb körültekintést igényel, mint a hagyományos  tehéntej esetében. Egyes növényi tejek szerkezete ugyanis nem tartja meg a formát, ami kihívást jelent még a profi baristák számára is.

A növényi barista tejek kifejezetten habosításra készülnek, extra emulgeálószereket, sűrítőanyagokat, több zsírt és fehérjét tartalmaznak, hogy a tejeskávéban a selymes, krémes hatás pont megfelelő legyen.

Melyik növényi barista tejet válaszd?

Sokféle barista készítmény található a boltok polcain, legyen szó akár mandula, akár zab, akár szójatejről.

Néhány kivételtől eltekintve a legtöbb növényi tej barista tej gyönyörűen habzik. A legjobbak közé tartozik a szója- és a zabtej, de a mandulával, sőt akár a kókusztejjel is isteni italokat lehet készíteni.

És akkor most ismerkedjünk meg néhány növényi tejjel kicsit közelebből!

Zabtej

Meglehetősen testes ízű, ami némileg hasonlít a teljes tejhez. Rendkívül jól habosítható és viszonylag hosszú ideig megőrzi az állagát. Aki nem idegenkedik a zab ízétől, annak tökéletes választás a tejes kávéitalokhoz. 

Szójatej

Nagyjából tíz évvel ezelőttig, ez volt az egyetlen alternatívája a tehéntejnek a szupermarketek polcain és a kávézókban. A szójatej meglehetősen semleges ízvilág és könnyen habosítható. Abszolút kellemes krémes állaggal rendelkezik. Sokan elsősorban a génmódosított szóják nem épp pozitív hírneve miatt idegenkednek tőle, de kávék párosításaként kiváló választás lehet.

Mandulatej

A mandulatej az egyik legnépszerűbb tejalternatíva a kávéspecialitásokhoz. Kapható édesített vagy édesítés nélküli formában is, és viszonylag elterjedt, nem nagyon kell vadászni az üzletekben. A mandulatej is remekül habosítható és édeskés-diós ízvilága tökéletesen passzol a kávékkal.

Kókusztej 

A kókusztej egzotikus, de egyben nagyon harmonikus ízvilággal rendelkezik. Állaga a sovány tejhez hasonló, így például latte készítéséhez ideális. Lehet belőle habot készíteni, de nem veszi fel önmagában a versenyt a zabbal és a szójával. Pontosan ezért szokták szójával párosítani, hogy szebb mikrohab készítésére is alkalmas legyen. 

Amennyiben nem csak a barista tej érdekel, hanem örömmel elmélyülnél a sávéspecialitások készítésének fortélyaiban, jobban megismernéd a feketék világát, akkor nézz körül BestMixer tanfolyamaink között, ahol a kávézás mesterévé válhatsz. 

Gyere el a barista tanfolyamainkra! 

Szeretnél értesülni a legújabb cikkekről?

Havonta rengeteg új bloggal készülünk neked, amiben fontos tanácsokat és érdekességeket találhatsz. Légy tagja a Bestmixer blog körnek!

Add meg az email címedet, és mi rendszeresen értesítünk róla!

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

A speciality kávézókban isteni speciality kávék kóstolhatók.

Speciality kávézók világa: miért olyan különleges?

A matcha tea por hatásai közé tartozik, hogy növeli a koncentrációt.

A matcha tea hatása a szervezetre: antioxidánsok bevetésen!

A Nespresso kávéfőzők világszerte meghódították a kávérajongók szívét.

Nespresso kávéfőzők: miért olyan népszerűek?

A latte macchiato egy olasz tejes kávéital.

Kiegyensúlyozott és elegáns: az olasz latte macchiato készítése

A kávéfőzés szabályaihoz hozzátartozik, hogy mindig minőségi kávébabot használjunk.

Kávéfőzés barista szemmel: így készíts otthon tökéletes feketét!

Óriási Bestmixer sikerek a Mix & Mingle 2024 – Magyar Bajnokság elődöntőjében

×
×

Cart