A Nespresso kávéfőzők világszerte meghódították a kávérajongók szívét.

Nespresso kávéfőzők: miért olyan népszerűek?

A Nespresso kávéfőzők világszerte meghódították a kávézás szerelmeseinek szívét. Az egyszerűség, a kényelem, a kiváló minőségű kávé, a kapszulák széles választéka, a stílusos kialakítás mind hozzájárultak ahhoz, hogy ezek a készülékek a kávékedvelők kedvenceivé váljanak. A Nespresso ugyanis nemcsak nagyszerű feketéket, hanem egy életstílust, igazi kávéélményt kínál. Cikkünkben most belesünk a Nespresso kávéfőzők világába, megismerjük történetüket, szexepiljüket, és hogy mire figyeljünk, hogy hosszan élvezhessük imádott készülékünk minden előnyét.

Miért imádjuk annyira a Nespresso kapszulás kávéfőzőket?

Lássuk most, hogy hogyan tudták meghódítani a Nespresso kapszulás kávéfőzők a kávérajongók szívét. Mi a titok, amiért egyre több háztartásban találkozni a színes kapszulákkal és dizájnos masinákkal?

Egyszerűség és kényelem a rohanó hétköznapokon

A Nespresso kávéfőzők egyik legfőbb vonzereje, hogy pofonegyszerűen és villámgyorsan főzhetünk isteni kávét. A reggeli rohanásban nem kell sokat bíbelődni kedvenc italunkkal, elég behelyezni egy kapszulát, megnyomni egy gombot, és pár pillanat múlva már élvezhetjük is frissen főzött feketénket!  

Minőségi kávéélmény

A Nespresso gondosan válogatott kávébabokat használ, melyek a kapszulákba préselés előtt számos íz- és minőségellenőrzésen esnek át. Ez garantálja, hogy minden csészényi kávé friss, ízletes és kifogástalan minőségű legyen.

Sokszínűség, széles választék

A Nespresso kávéfőzőkbe ma már a kapszulák széles választéka érhető el különböző intenzitással, más-más termőterület ízvilágával. Mindenki megtalálhatja az ízlésének legmegfelelőbb változatokat, legyen szó eszpresszóról, lungóról vagy tejes csodákról. 

Stílusos kialakítás

A Nespresso kávéfőzők egyedi megjelenésükkel is vonzzák a vásárlókat. Ezek a modern, elegáns készülékek kiválóan illeszkednek bármilyen konyhai környezetbe, A Nespresso mini kávéfőzői a legkisebb lakásokban is elférnek, és stílusukkal különleges hangulatot varázsolnak.

Fenntarthatóság és környezetvédelem

A Nespresso kávéfőzők és kapszulák környezetvédelmi szempontból is vonzóak. A vállalat aktív résztvevője a fenntartható kávétermelésnek, a bolygó védelmének, és törekszik minimalizálni a kávéfőzők és kapszulák ökolábnyomát. A Nespresso kapszulák újrahasznosíthatók, ezzel csökkentve a hulladék mennyiségét. 

delonghi nespresso kávéfőző

A Nespresso kávéfőzők típusai és története

A Nespresso kávéfőzők forradalmasították a feketék elkészítésének módszereit.

1986-1994: A Nespresso kapszulás kávé piacra kerülése és ismertté válása

  • A Nespresso 1986-ban dobta piacra első két kávéfőzőjét, a C-100-at és a C-1100-at, melyeket úgy terveztek, hogy hasonlítsanak a mini eszpresszógépekhez. Svájcban, Japánban és Olaszországban vezették be először a porciózott kávérendszert, kifejezetten az irodákra specializálva. Négy kapszulával, a Capriccióval, a Cosival, a Decaffeinatoval és a Bolerrel – mai nevén Volluto –  indultak.
  • 1989-ben született meg a Nespresso Club, amely számos exkluzív és személyre szabott szolgáltatást kínált a kávérajongóknak. Ebben az évben a svájci háztartási gép piacon is megjelentek a Nespresso gépei.
  • 1992-ben a C-100-as modellt a  C-200-as váltotta Svájcban, és a cég tovább terjeszkedett: Belgiumban, Luxemburgban, Németországban és Hollandiában is megvetette a lábát.

1995-1999: Az alapok lefektetése

  • 1996-ban debütált a C-250/554-es Nespresso kapszulás kávéfőző automatikus funkciókkal és új thermoblokkal, ami komoly áttörést jelentett a háztartási szektorban. A Nespresso feltűnt az Egyesült Királyságban, Malajziában, Szingapúrban, Tajvanon és Hongkongban.  Elstartolt továbbá a Nespresso weboldala a termékek népszerűsítésére. Ez később a márka egyik legfontosabb bemutatóhelyévé és értékesítési csatornájává fejlődött.
  • 1998-ban a honlap továbbfejlesztésével lehetővé vált a közvetlen online rendelés. Tovább bővült a kínálat, új színek és formatervezési megoldások kerültek bevezetésre, mint például a jellegzetesen avantgárd Coban Alessi Nespresso gép.
  • 1999-ben megszületett a B2B termékcsalád Nespresso Professional néven, amely a kis irodák és a prémium kategóriás vendéglátóipari szektor számára kifejlesztett gépeket és kávékülönlegességeket kínálta. Bemutatkoztak az első Nespresso Corners kávézók a párizsi Galleries Lafayette és Le Printemps üzletekben.

2000-2005: Világszerte ikonikus branddé válik a Nespresso

  • 2000-ben nyitott meg első Nespresso butik Párizsban. Új vállalati arculatot született. Egy logó, amely a stilizált N betű kifinomult változatát tartalmazta, egy hatásos monogramot alkotva. Bevezetésre került az új „shop-in-shop” koncepció, hogy minél többen megismerhessék a márkát.
  • 2004-ben megjelent az Essenza kávéfőző, amely az innovatív, felülről tölthető, eldobható kapszula koncepciót valósította meg, és amely az összes későbbi Nespresso kávégép tervezésére hatással volt. Bevezetésre került továbbá a Nespresso Lungo kávé sorozat, valamint a tejes és jeges kávékülönlegességek. Ebben az évben megnyílt továbbá az első Nespresso Boutique Bar Münchenben, mint új kiskereskedelmi opció, amelyet később  egy New York-i követett, majd szép lassan terjedt a világban.

2006-2012 – A globális kávékultúra kialakulása

  • 2007-ben megismerhette a nagyközönség a Lattissima gépet – a Delonghi Nespresso kávéfőzői ma itthon egyébként a legnépszerűbbek közé tartoznak -, amely új dimenziókat nyitott a tejes kávékülönlegességek egyszerű, gombnyomásra történő elkészítésében. Megnyílt ezen kívül az első Nespresso zászlóshajó butik Párizsban, a tekintélyes Champs-Elysées-n.
  • 2009-ben elindult az Ecolaboration™ program a fenntarthatóság jegyében, kötelezettséget vállalva a kávé beszerzésére, a kapszulák újrahasznosítására és az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésére vonatkozóan. A híres felfedező, Mike Horn lett a Nespresso fenntarthatósági nagykövete. (Az Ecolaboration™ azonban igazán 2013-tól vált kiemelt fontosságúvá.) Ebben az évben került a piacra, a CitiZ, a Nespresso gépek első teljes termékcsaládja, amelyet a városi mobilitás ihletett kialakításában és fejlett funkcionalitásában.
  • 2010-ben limitált kiadásban elérhetővé vált a Kazaar, az első, többségében robusta ínyenc kávékból álló keverék. Sanghajban megnyílt a 200. Nespresso butik. Az év végéig pedig 215-re növekedett ez a szám.
  • 2011-ben négy új Nespresso kávéfőző is megjelent: a PIXIE, egy innovatív és környezetbarát gép. A Zenius és Aguila, két olyan készülék, amely továbbfejlesztett funkciókat kínált az otthoni fogyasztóknak. Valamint egy Nespresso kávéfőző tejhabosítóval, a Lattissima+, a tejalapú kávéreceptek egyszerűbb elkészítéséhez.
  • 2012-ben Az Ecolaboration™ program keretében a Nespresso fogyasztók már 75%-ban hozzáfértek az újrahasznosítási lehetőséghez. Bevezetésre került a Crealto, egy hosszú pörkölésű Limited Edition kávé. Illetve megszülettek a Maestria és az U gépek.

2013-2020: A vezető szerep bebetonozása világszinten

  • 2013-ban létrejött az AAA Sustainable Quality™ program és a Nespresso Fenntarthatósági Tanácsadó Testülete, amely az ezen a területen vezető szakértőket és gondolkodókat tömörítette a Nespresso hosszú távú fenntarthatósági stratégiájának előmozdítása érdekében. Erre az évre a kávék 80%-a már az AAA programból került beszerzésre. A kínálatba bekerült a Kazaar és a Dharkan, két felülmúlhatatlan intenzitású kávé, így az állandó kávékínálat 21-re bővült.
  • 2014-ben elindul az ún. Positive Cup stratégia, amely a 2020-ig szóló fenntarthatósági elképzeléseket tartalmazta, ambiciózus célokat kitűzve a kávé beszerzése és a szociális jólét, az éghajlatváltozás, valamint az alumínium beszerzése és újrahasznosítása terén. Megérkezett a Bukeela ka Ethiopia, az első Pure Origin Lungo kávé, amivel 22 kávéra bővült a kapszula paletta. Bevezetésre került továbbá az innovatív Vertuo az észak-amerikai piacon. A Vertuo egy sokoldalú rendszer, amely 5 különböző csészeméretben készít frissen főzött kávét a forradalmian új Centrifusion™ technológia segítségével, amely felismeri a kapszulán lévő kódot, és a tökéletes kávé érdekében beállítja a víz mennyiségét, az extrakció sebességét és a hőmérsékletet. Ebben az évben a butikok száma már meghaladta a 400-at. Megjelent egy sláger gép, a Nespresso Inissia kávéfőző is, kezdetben hat klasszikus színben: fekete, fehér, rubinvörös, vaníliakrém, narancs és szürke.
  • 2015-ben felavatásra került a harmadik gyártóközpont a svájci Romontban. Ez az első svájci gyár, amely elnyerte a LEED® Gold minősítést. Emellett megismerhette a közönség a Suluja-ti dél-szudáni limitált kiadású kávét, amely 40 év óta az első Dél-Szudánból exportált különlegesség.
  • 2016-ban a kolumbiai Aurora de la Paz limitált kiadású kávé a Caquetá régió kolumbiai kávétermesztőivel folytatott közös munkának köszönhetően került piacra, hogy a több évtizedes polgárháborút követően helyreállítsák a kávétermesztést.  Új finanszírozási eszközként  elindult a Nespresso Fenntarthatósági Innovációs Alapja,  amely 10 millió dolláros kötelezettségvállalással (2016-2018) könnyítette az innovatív fenntarthatósági kezdeményezésekbe történő befektetéseket.
  • 2017-ben feltűntek az első jégen készítendő kávék, az Intenso on Ice és a Leggero on Ice. Valamint az első limitált kiadású Explorations kávékínálat, amely hihetetlen, „rejtett gyöngyszemnek” számító területekről származó ritka kávékat tartalmazott. A Vertuo rendszer bevezetésre került Ausztráliában, az Egyesült Királyságban és Írországban.
  • 2018-ban a Nespresso újrahasznosítási programja már 44 országban volt érhető és a kávék több mint 90%-a az AAA Sustainable Quality™ programon keresztül érkezett. Három gyáruk már teljes mértékben megújuló forrásokból származó energiával működött. A Nespresso Vertuo rendszer tovább terjeszkedett Ázsiában és több európai országban. 
  • 2019-ben elindult a Reviving Origins program azzal a céllal, hogy a Nespresso helyreállítsa a kávétermesztést és a helyi kávégazdaságot a konfliktusok sújtotta régiókban. Egyben elérhetővé vált az első három Reviving Origins kávé: a Tamuka Mu Zimbabwe, az Esperanza de Colombia és a Cafecito de Puerto Rico. Megállapodás született továbbá a mozambiki Gorongosa Nemzeti Parkkal, hogy a Reviving Origins program részeként támogassák a helyi kávéipart.
  • 2020-ban a Master Origin Colombia kávékhoz bevezetésre került az első olyan kávékapszula, amely 80%-ban újrahasznosított alumíniumból készült. A Reviving Origins programba megérkezett az Amaha awe Uganda „Uganda reménye” nevű, kávé az ugandai Rwenzoris hegységből.

Melyik a legjobb nespresso kávéfőző?

A Teszt Plussz Magazin hazai és nemzetközi tesztek figyelembevételével, valamint vásárlói visszajelzések alapján alakított ki egy rangsort, ahol a Nespresso Delonghi  kávéfőzők értek fel a csúcsra, de a Nespresso Krups kávéfőzők is ott vannak az első ötben. 

Íme a legnépszerűbb modellek!

  • DeLonghi Nespresso Lattissima One
  • DeLonghi Nespresso Citiz 
  • Krups Nespresso Vertuo Next
  • Krups Nespresso Essenza Mini
  • Krups Nespresso Vertuo Pop 

Mikre érdemes figyelni a Nespresso kávéfőző használata során?

A Nespresso kapszulás kávéfőzők egyszerűen használhatók és nagyon stílusosak.

Ahhoz, hogy minden nap a legjobb minőségű kávét élvezhessük, nagyon fontos a Nespresso kávéfőzők megfelelő karbantartására és tisztítása.

Tisztítás a mindennapos használat során

  • Rendszeresen ürítsd ki használt kapszula tárolót és távolítsd el a vizet a csepptálcáról! Mosogasd el őket, akár mosogatógépbe is betehed őket! 
  • Néhány naponta gondoskodj a víztartály tisztántartásáról is a legfinomabb kávé érdekében.
  • A kávéfőző alkatrészeit és a gép belsejét alaposan töröld szárazra, valamint a kifolyót is tisztítsd meg!
  • A Nespresso kávéfőző tejhabosítóval még gondosabb odafigyelést igényel. Győződj meg róla, hogy minden használat után eltávolítottad a tejet a gőzpálcából. A tej ugyanis hamar romlásnak indul és nem csak az egészségre lehet ártalmas, de a kávénak sem lesz jó íze, ha megsavanyodik. Minden használat után mosd el a tejes tartályt akár kézzel, akár mosogatógéppel! 

A Nespresso kávéfőző vízkőtelenítése

A Nespresso gépeket 6-12 havonta vízkőmentesíteni kell. Ha ugyanis elmarad ez a művelet, az befolyásolni fogja a kávé ízét, valamint a gépnek sem tesz jót.

Szerencsére ez nem egy bonyolult művelet. Célszerű a Nespresso saját vízkőmentesítő szettjét használni, amely minden géptípushoz használható.

Milyen gyakran kell elvégezni a vízkőmentesítést?

Elfogyasztott napi kávémennyiségNespresso kávéfőző tejhabosítóvalNespresso kávéfőző tejhabosító nélkül
Kb. 2-3 csésze4 havonta8 havonta
Kb. 4-5 csésze2,5 havonta5 havonta
Kb. 6-7 csésze1,5 havonta3 havonta
Kb. 8-10 csészehavonta2 havonta

Milyen Nespresso kávéfőző hibák fordulhatnak elő, és mennyire lehet szükség a Nespresso kávéfőző javítására?

A Nespresso kávégépek hosszú éveken át megbízható társak, ezért szerencsére nem sűrűn fordulnak elő hibák. Ha mégis valami gond van, akkor is könnyen ellenőrizheted, hogy mi okozza a problémát, ezek többnyire házilag orvosolhatók.

Lássunk néhány példát!

Nem vagy nem megfelelően folyik a kávé

Ilyenkor ellenőrizni kell, hogy feltöltötted-e a víztartályt. Mielőtt kávét főzöl, célszerű lecsekkolni a szintet, így nem érhet ilyen meglepetés. De előfordulhat az is, hogy hosszabb ideje nem végezted el a vízkőtelenítést és emiatt nem folyik kedvenc feketéd.

Nem meleg a kávé

Ha hideg vagy langyos a kávé, annak hátterében sokszor az ott éktelenkedő vízkövek állnak. Ha vízkőtelenítés után is fennáll a probléma, érdemes szervizbe vinni a masinát.

Lassan fő le a kávé

Mindegyik kávéfőző és kávétípus más ütemben készül el, de alapvetően ha a korábbiakhoz képest lassulást tapasztalsz, akkor szintén ellenőrizni kell a vízkövességet.

Víz folyik a kávéfőzés során

Ez akkor tapasztalható, ha elfelejtettél kapszulát behelyezni. Ha a kapszula ellenére víz érkezik a gépből, mindenképp keresd a Nespressót!

Túl sok vagy túl kevés kávét főz a gép

A Nespresso kávéfőzőkön mindig állítható a kávé mennyisége, úgyhogy bármikor saját ízlésedre szabhatod. Annyi csak a teendő, hogy feltöltöd a víztartályt és beteszed a kapszulát, bekészíted a csészét, majd megnyomod azt a kávéscsésze gombot, amelyiknek a mennyiségén akarsz állítani. Addig nyomd, amíg el nem éred a kívánt mennyiséget. Ha gépednek digitális kijelzője van, akkor a menü végig fog vezetni a folyamaton.

Ha szeretnél még mélyebben elmerülni a kávék világában, megismerkednél a kávékészítés fortélyaival, és nem csak otthon csillogtatnád meg kávékészítő tudományodat, akkor nézz körül Best Mixer tanfolyamaink között, ahol a kávézás mesterévé válhatsz!

Gyere el a barista tanfolyamainkra!

Szeretnél értesülni a legújabb cikkekről?

Havonta rengeteg új bloggal készülünk neked, amiben fontos tanácsokat és érdekességeket találhatsz. Légy tagja a Bestmixer blog körnek!

Add meg az email címedet, és mi rendszeresen értesítünk róla!

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

Az Árpád Gyömbér párlat egy nagyon intenzív illatú és kissé kesernyés, csípős és citrusos ital.

Az Árpád párlatok különlegessége és vonzereje

A koffein allergia egy ritka immunreakció

Koffein allergia: Hogyan ismerhető fel és mit tehetsz?

A latte macchiato egy olasz tejes kávéital.

Kiegyensúlyozott és elegáns: az olasz latte macchiato készítése

Növényi tejek: minden, amit tudni érdemes

A Hario V60 egy tölcsér alakú, speciálisan tervezett kávékészítő eszköz

Hogyan készíts tökéletes kávét a Hario V60-nal?

Az espresso macchiato készítése során érdemes figyelni a kávé minőségére és a tejhab sima és krémes legyen, ne túl buborékos.

Espresso macchiato: a krémes kávéélmény

×
×

Cart

Válaszd a legjobb ajánlatunkat és szerezz 3 szakmát miközben több mint kétszázezer forintot spórolsz!