A matcha latte receptje matcha tea port, vizet és tejet tartalmaz.

Matcha latte, az élénk zöld energiabomba

A matcha latte néhány éve jelent meg először a kávézók itallapján, és viszonylag rövid idő alatt hatalmas népszerűségre tett szert. Jellegzetes zöld színe és egyedülálló diós, kissé földes aromája, valamint kesernyés ízvilága igazi karaktert kölcsönöz neki. Fő alkotóelemét, a matcha teát már több mint ezer éve fogyasztják jótékony hatásai miatt. De hogyan készül a matcha latte és miért is szeretjük annyira? Cikkünkből most mindent megtudhatsz!

Matcha latte: mi az és miért is örvend egyre nagyobb népszerűségnek?

A matcha latte egy jellegzetes, élénk zöld színű tejalapú ital. Matcha tea porral és állati vagy növényi tejjel készül, melynek eredménye egy rendkívül sima és krémes koffeintartalmú különlegesség. A matcha lattét forró és jeges formájában is megtalálhatjuk az itallapokon.

Honnan származik a matcha?

A matcha tea kínai eredetű, de ma már szinte kizárólag Japánhoz kötik, és állítólag Myoan Esai zen buddhista szerzetes hozta be a felkelő nap országába a XII. században. 

A matcha tea por készítéséhez szedés előtt három hétig árnyékolják a teanövényt. Erre azért van szükség, mert így a levelek lédúsabbak és édesebbek lesznek, valamint növelik a levelek klorofilltartalmát, ami a matcha élénk zöld színét adja. Miután leszedik, gőzölik, szárítják és végül finom porrá őrlik. Azaz, a matcha por a teljes levelet tartalmazza, annak minden jótékony összetevőjével.

A matcha tea magas antioxidáns tartalommal büszkélkedhet és jelentős mennyiségben tartalmaz kalciumot is. 

Hogyan osztályozzák a matcha teát?

A matchát olyan tulajdonságok alapján osztályozzák, amelyek figyelembe veszik:

  • a minőségét
  • a szüret idejét
  • a színét
  • az ízét
  • az aromáját

Ezek alapján kétféle matcha tea létezik: 

  • szertartásos
  • kulináris

A kulináris kategórián belül is vannak alkategóriák, így a kávézó minőségű és a konyhai matcha.

Egyes gyártók különböző módokon különböztetik meg a szinteket, de a szertartásos mindenütt a legmagasabb fokozatúnak és a legdrágábbnak számít. Ezeket szinte mindig tisztán isszák, például a tradicionális matcha teaszertartás részeként. 

Érdemes azt is tudni, hogy a kulináris minőségű matcha nem azt jelenti, hogy vannak olyan fajták, amelyek ivásra vagy főzésre alkalmatlanok. Mindössze azt jelzik, hogy ezek  kiválóak  matcha latte, valamin matcha sütemények készítéséhez.

Mennyi kávé van a matcha lattéban?

A latte szó hallatán sokaknak kávékülönlegesség jut eszébe, de valójában a matcha tea latte nem tartalmaz kávét. Koffeint viszont igen, így ideális ital az álmos reggeleken, valamint a nap folyamán, ha fizikailag vagy szellemileg lankadnánk.

A latte elnevezés egyszerűen az ital gőzölt és textúrázott tejjel történő elkészítésére utal, amit a caffé lattéhoz hasonló formában szolgálnak fel, de eszpresszó helyett matcha zöld teával, és gyakran feltűnő, fehér-zöld színű latte arttal.

A matcha tea latte akár 8 órán át energiával látja el a szervezetet.

A matcha tea latte koffeintartalma

A koffeintartalom elsősorban attól függ, hogy milyen mennyiségben tartalmaz az ital matcha tea port. Például, ha 1 vagy 2 gramm porral készítjük az italt, akkor 34 és 68 mg között változhat. Tehát koffein szempontjából is érdemes nézni, hogy a receptben mennyi matchát használunk.

A matcha latte hatása

A matcha tea kicsit másképp fejti ki a hatását a koffeint tekintve, mint a kávé, ugyanis nem egyszerre, hanem fokozatosan jut a véráramba, így hatása akár 8 órán át is tarthat. Ennek oka, hogy a matcha tea levelekben megtalálhatók az ún. katekinek és az L-theanin, amelyek segítenek abban, hogy a koffein lassabban szabaduljon fel. Ezáltal hosszú ideig juttatják a szervezetet energiához és nem jelentkeznek a koffein olyan mellékhatásai, mint a vérnyomás emelkedés, a rossz alvás vagy a fejfájás.

Ahogy a profik készítik a matcha tea lattét

Nézzük most, hogy mi mindenre van szükség egy jó matcha lattéhoz.

Hozzávalók:

  • 15 ml szűrt víz, kb. 90°C-ra melegítve
  • 5 g matcha por
  • 250 ml hagyományos vagy növényi tej
  • Opcionálisan méz agave- vagy juharszirup

NEM ÁRT TUDNI: A matcha polifenoljai sokkal jobban fel tudnak szívódni a növényi tejekben. És bár a tehéntejből sokszor szebb hab készíthető, érdemes mégis vegán opcióban gondolkodni. Szerencsére már elérhetők olyan barista növényi tejek, amik tejhab készítéshez is kiválóak.

Elkészítés:

  1. A profik néhány kanál matchát vízzel kevernek, hogy egy pasztát kapjanak. Ehhez egy ún. chawan matcha teás tálat használnak, valamint egy chasen néven ismert speciális bambusz habverőt. 
  2. Ezután gőzölt tejet adnak hozzá, ahogyan a normál latte esetében is, és latteartot alkotnak az italon

TIPP: Hogy igazán jó legyen a matcha latte, fontos a megfelelő vízhőmérséklet, valamint a habverési technika.

A matcha latte egy élénk zöld, kávémentes, koffeintartalmú italkülönlegesség.

További izgalmas matcha latte különlegességek

A hagyományos matcha latte után lássunk most néhány különlegesebb receptúrát.

Fahéjas-mandulás matcha latte recept

Hozzávalók: 

  • 15 ml víz (forrás után visszahűtött)
  • 2 teáskanál matcha teapor
  • 1 teáskanál méz
  • 2 dl mandulatej
  • 1 tk. fahéj

Elkészítés:

  1. Egy kis tálkában keverd össze alaposan a matcha port, a fahéjat, és a mézet a vízzel. Használj hozzá bambusz keverőt vagy tejhabosítót.
  2. Melegítsd fel a mandulatejet, majd habosítsd.
  3. Végül add hozzá a fahéjas matcha pasztához.

Jeges matcha latte recept

Hozzávalók:

  • 1 tk.  matcha por
  • 2 dl tej vagy növényi tej
  • agave szirup
  • Jég

Elkészítés:

  1. Egy kis tálkában keverd össze a matcha port egy kevés forró vízzel, hogy csomómentes és habos legyen. Használj bambusz keverőt vagy kézi tejhabosítót.
  2. Egy pohárba önts 1-2 evőkanál agave szirupot, majd jöhet rá a jég és a tej, végül  pedig a matcha. 

Kókuszos matcha latte recept

Hozzávalók:

  • 15 ml víz (forrás után visszahűtött)
  • 2 teáskanál matcha teapor
  • 1 teáskanál méz
  • 2 dl kókusztej
  • 1 tk. kókuszolaj
  • kókuszreszelék a díszítéshez

Elkészítés:

  1. Keverd össze alaposan a matcha port és a mézet a vízzel.
  2. Melegítsd és habosítsd a kókusztejet és add hozzá a kókuszolajat is, ami nagyon krémessé varázsolja a lattét.
  3. Végül add hozzá a tejet matchás egyveleghez.

Ha érdekelnek további izgalmas receptek, szívesen elsajátítanád a kávéspecialitások elkészítésének fortélyait, jobban megismernéd a feketék világát, akkor nézz körül BestMixer tanfolyamaink között, ahol a kávézás mesterévé válhatsz. 

Gyere el a barista tanfolyamainkra! 

Szeretnél értesülni a legújabb cikkekről?

Havonta rengeteg új bloggal készülünk neked, amiben fontos tanácsokat és érdekességeket találhatsz. Légy tagja a Bestmixer blog körnek!

Add meg az email címedet, és mi rendszeresen értesítünk róla!

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

Szerencsére ma már a barista növényi tejek is szép számmal sorakoznak a boltok polcain.

Barista tej: a habos és krémes kávéitalok titkos fegyvere

A legismertebb kávélikőr a Kahlua és a Tia Maria.

Kávélikőr: miért szeretjük annyira?

Az espresso macchiato készítése során érdemes figyelni a kávé minőségére és a tejhab sima és krémes legyen, ne túl buborékos.

Espresso macchiato: a krémes kávéélmény

A caffe affogato története már a 16. századra nyúlik vissza, de csak az utóbbi években lett népszerű.

Affogato, a sokoldalú kávédesszert nyári napokra

A speciality kávézókban isteni speciality kávék kóstolhatók.

Speciality kávézók világa: miért olyan különleges?

A koffein allergia egy ritka immunreakció

Koffein allergia: Hogyan ismerhető fel és mit tehetsz?

×
×

Cart

Válaszd a legjobb ajánlatunkat és szerezz 3 szakmát miközben több mint kétszázezer forintot spórolsz!