A caffe affogato története már a 16. századra nyúlik vissza, de csak az utóbbi években lett népszerű.

Affogato, a sokoldalú kávédesszert nyári napokra

Az eszpresszó talán az egyik legizgalmasabb és legsokoldalúbb kávéital, és bizony nemcsak a kávézás, hanem a desszertek világát is meghódította. Egyik fő alapanyaga például az olasz caffe affogatónak, amely egy egyszerűen elkészíthető, mégis felejthetetlen élményt nyújtó édesség. Aki egyszer megkóstolta, azt újra és újra édes bűnre csábítja. Cikkünkből most mindent megtudhatsz az affogatóról. Megmutatjuk, hogy milyen alapanyagok szükségesek hozzá, miként készítsd el otthon, és milyen variációkban fogyaszthatod a meleg nyári napokon.

Az affogato egy olasz eredetű kávés desszert.

Mi is az a híres affogato kávé: az affogato jelentése

Bár egy jó tiramisut vagy egy ínycsiklandó ricotta krémmel töltött cannolira vétek bármikor is nemet mondani, ha nyári édesség, akkor semmiképp se maradhat ki az affogato.

Talán elsőre furcsának hangozhat az affogato kávét desszertnek nevezni, a legtöbb helyen azonban mégis az édesség kategóriába sorolják, és csak ritkán találjuk a kávéitalok között.

Pedig ízig-vérig kávé! Az affogato szó szabad fordításban annyit jelent, hogy ‘(meg)fojtott’. Ez egy találó név, tekintve, hogy az affogato készítésekor a kávét vaníliafagyira vagy gelatóra csurgatják,  gyakorlatilag eszpresszóba fojtják.

A speciálitásban lágyan olvad össze az édes és kesernyés ízvilág, valamint különleges textúrát hoz létre a meleg és a hideg találkozása. Az affogatót gyakran dobják fel csokoládéforgáccsal, karamellszósszal vagy diófélékkel, de készítik alkoholos változatokban, továbbá illatos fűszerekkel.

A caffe affogato születése és népszerűsége

Az eredeti receptet Olaszországban alkották meg, de mára világszerte népszerűvé vált. Kedvelt desszert egy finom ebédet követően, de magas koffeintartalma ellenére sokan még az esti órákban is előszeretettel fogyasztják egy nehezebb vacsora levezetéseként. 

Aki soha nem ízlelte az affogatót, első pillantásra azt hiheti, hogy egy felejthető, cukros édességről van szó. Azonban ha időt szánunk arra, hogy átadjuk magunkat az ízek élvezetének, felfedezhetjük benne Itália csodálatos zamatát és hangulatát, ami különlegessé teszi ezt a fagylaltos csodát.

Az affogato története több évszázadra nyúlik vissza. A legenda szerint Firenzéből származik a 16. századból, amikor a helyiek a kávéjukat frissítették némi zúzott jéggel. Annak ellenére, hogy ennyire régen született, hosszú ideig nem számított közkedveltnek és elterjedtnek, csak az elmúlt időszakban vívta ki magának a jól megérdemelt hírnevet.

A világ számos pontján egyre több kávézó és étterem fedezi fel az affogato zsenialitását és klasszikus és újragondolt verziói kerülnek fel az ital- és desszert lapokra.

Az affogato kávé vanília gelatóval és egy adag eszpresszóval készül.

Az affogato kávé legnépszerűbb variációi

Az affogatónak számos formájával találkozhatunk, hiszen gyakorlatilag csak a fantázia szab határt a különböző feltétek használatának. Vannak azonban olyan változatai is a desszertnek, amelyek önálló fajtájaként tekinthetők.

Az egyik variáció, az úgynevezett „affogato corretto”, amely egy grappával készült enyhén alkoholos specialitás. A grappát általában vacsora utáni italként szolgálják fel és egész Olaszországban megtalálható. Az olasz törkölypárlatot a borkészítésből visszamaradt szőlőtörkölyből készítik. És ha már alkohol, az affogatónak jól áll a whiskey is, valamint az olyan likőrök, mint az amaretto, a Frangelico, Baileys vagy a Kahlua.

Sok helyen ristrettóval vagy lattéval készítik az affogatót. Néhányan a vaníliafagylaltot más ízzel, például csokoládéval helyettesítik, hogy jobban kiemeljék vagy épp kiegészítsék az eszpresszó ízjegyeit.

Hogyan készül a hagyományos affogato?

A caffe affogato története már a 16. századra nyúlik vissza, de csak az utóbbi években lett népszerű.

Az affogato összetevői

Szerencsére az affogatóhoz nincs szükség túl sok alapanyagra, mindössze két hozzávalóra:

  • 1 nagy gombóc eredeti olasz vanília gelatóra vagy fagyira
  • 1 adag eszpresszóra

Az affogatót az olaszok tradicionálisan gelatóból készítik. Sőt, a legautentikusabb változat szerint egy bizonyos típusú gelatót használnak, az ún. fior di lattét, amely olaszul tejvirágot jelent, és gyakorlatilag nincs íze. 

ÉRDEKESSÉG: A fagylaltokat legtöbbször tejszínből és tojássárgájából keverik, míg a gelato leginkább tejalapú, és rendszerint nem tartalmaz tojást. A gelato sűrűbb és selymesebb, mint a fagylalt.

TIPP: Amennyiben az affogato egy ütősebb változatát készítenéd el, akkor nyugodtan használhatsz dupla eszpresszót is.

Az affogato elkészítése

  1. A gelatót – vagy fagyit – kanalazd egy 2dl-es üvegpohárba.
  2. Főzz le egy 1 adag eszpresszót.
  3. A frissen főzött forró eszpresszót öntsd a fagyira,

Így szervírozd!

Az affogato amellett, hogy egy csodás desszert, nagyon esztétikus is. Meg kell tehát adni a módját a megfelelő tálalásnak, így ha vendégeket vársz, azok fenséges fogadtatásban részesülhetnek.

Az olasz kávézókban a desszertet egy kis tálcán szervírozzák, melyen egy kisebb üvegpohár kap helyet. Így jól látszik, ahogy a frissen főzött eszpresszó lenyűgözően keveredik a forró itallal lágyan egybeolvadó fagylalttal. Hogy minél impozánsabb legyen a különlegesség, a feltétekkel is játszhatsz, tehát akár minden alkalommal egy új kompozícióval ejtheted rabul a hozzád érkezők szívét.

JÓ, HA TUDOD: Bár az affogato különlegessége, hogy a vaníliafagyi lágyan a forró eszpresszóba simul, de nem szabad, hogy a fagylalt túl gyorsan olvadjon. Ezért tálalás előtt mindig hűtsd le a poharakat.

Tippek, tanácsok az affogato készítéséhez

  • Mindig ügyelj arra, hogy csakis a legjobb minőségű alapanyagokat használd.
  • Amennyiben nincs otthon eszpresszógéped, nyugodtan készítsd el a feketét kotyogós kávéfőzővel vagy kapszulás kávégéppel, de kipróbálhatod a filterkávés verziót is.
  • Az affogatóhoz használhatsz koffeinmentes kávét.
  • Az aroma és az íz elsősorban a kávé pörkölési fokától és eredetétől függ.
  • Az affogatónak jól állnak az olyan feltétek, mint az apróra vágott dió, a csokoládészirup, a csokiforgács, a sós karamell vagy a tejszínhab. De akár cantuccinivel vagy biscottival is feldobhatod.
  • Az affogato jól bírja az alkoholt  is, bátran használhatsz különböző likőröket, whiskey-t, hogy ütős kis desszertet varázsolj.
  • Nagyon népszerűek a gyümölcsös gelátóval vagy fagylalttal készült változatok, mint például a kókusz, mangó, ananász, papaja vagy az eper. Ezek képesek még inkább kiemelni az eszpresszó zamatait. Ha gyümölcsös verzióban gondolkodsz, akkor célszerű például kenyai babokat választani, melyeknek izgalmas trópusi gyümölcsös jegyei vannak.
  • Az affogato természetesen tejmentesen is elkészíthető, így vegánok és intoleranciával küzdök számára is kiváló desszert. Bátran választhatsz kókusz-, zab- vagy kesutejből készült fagylaltot. Amennyiben diótejes változatot készítesz, érdemes olyan eszpresszót főzni, amely karamelles és csokoládés jegyekkel rendelkezik.

Szívesen elmerülnél még mélyebben a kávézás világában? Elsajátítanád különböző kávé különlegességek elkészítésének fortélyait? Akkor nézz körül Best Mixer tanfolyamaink között, ahol a kávézás mesterévé válhatsz. 

Gyere el a barista tanfolyamainkra! 

Szeretnél értesülni a legújabb cikkekről?

Havonta rengeteg új bloggal készülünk neked, amiben fontos tanácsokat és érdekességeket találhatsz. Légy tagja a Bestmixer blog körnek!

Add meg az email címedet, és mi rendszeresen értesítünk róla!

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

Szerencsére ma már a barista növényi tejek is szép számmal sorakoznak a boltok polcain.

Barista tej: a habos és krémes kávéitalok titkos fegyvere

TUDD MEG MIT NYÚJT NEKED A BESTMIXER ISKOLA!

A matcha latte receptje matcha tea port, vizet és tejet tartalmaz.

Matcha latte, az élénk zöld energiabomba

A kávéfőzés szabályaihoz hozzátartozik, hogy mindig minőségi kávébabot használjunk.

Kávéfőzés barista szemmel: így készíts otthon tökéletes feketét!

Óriási Bestmixer sikerek a Mix & Mingle 2024 – Magyar Bajnokság elődöntőjében

A kávékóstolás vagy cupping egy mérhető, számszerűsíthető és széles körben használt módszer a kávéminták elemzésére.

Cupping útmutató: mindent a profi kávékóstolásról

×
×

Cart