A KOTYOGÓS KÁVÉFŐZŐ: IGAZI RETRÓ KÁVÉ KÉSZÍTÉSE

Ahány ház, annyi szokás – tartja a mondás, és ez a kávézásra éppúgy igaz. Az olaszok nagy eszpresszó fogyasztók, egy jó fekete kotyogós kávét még ők sem utasítanak vissza, ahogyan a magyar kávéfogyasztók sem.

Ahány ház, annyi szokás – tartja a mondás, és ez a kávézásra éppúgy igaz. Az olaszok nagy eszpresszó fogyasztók, egy jó fekete kotyogós kávét még ők sem utasítanak vissza, ahogyan a magyar kávéfogyasztók sem.

A kotyogós kávéfőző története röviden

Bár a modern kávégépek mára eléggé kiszorították, a kotyogós kávéfőző korábban majd’ minden magyar konyhában ott volt – és sok helyen máig használják. Ez a fajta kávéfőző, a vele készített markáns, karakteres kávéhoz hasonlóan Olaszországból származik. Története a múlt század első évtizedeiben kezdődött,  az első kotyogós kávéfőzőt Luigi De Ponti ötlete alapján egy olasz mérnök, Alfonso Bialetti szabadalmaztatta. Így már nem volt szükség a drága, böszme kávégépekre,  bárki készíthetett egy átlagos háztartásban is egy kiváló kávét.

Szarvashibák kotyogós kávéfőző használata során

Igazán jó kotyogós kávét nem is olyan egyszerű főzni. De mit rontanak el a legtöbben?
Hiába szerzed be a legkiválóbb kávészemeket, amelyet igazi profikkal őröltetsz meg, ha utána kemény, klóros csapvízzel főzöd át az őrleményt. Nem véletlenül használnak a baristák lágyított vizet a kávéfőzéshez. Az is fontos, hogy a kávét ne jéghideg vízzel kezdjük el főzni, és a víz szintje soha ne érjen a biztonsági szelep fölé.
A másik alapvető hiba, amit nagyon sokan elkövetnek, hogy letömik a kávét. Így a víz nem tudja kellően átjárni, és ez a végeredményen is meglátszik. 

A kotyogós kávéfőzés hozzávalói

  • Kotyogós kávéfőző: Manapság egy jó kotyogós kávéfőző leginkább rozsdamentes acélból vagy inoxból készül. Az alumíniumból készült darabokat érdemes kerülni.
  • Frissen pörkölt és frissen őrölt kávé: Közepes pörkölésű arabica kávét ajánlunk, amelyet frissen, a kávéfőzéskor érdemes őrölni, a presszóőrleménynél kicsit durvábbra.
  • Tiszta, jó minőségű víz: A megfelelő minőségű víz legalább olyan fontos, mint a jó minőségű kávé. Legyen friss, klórmentes és a pH-értéke maradjon 6,5 és 7,5 között.

A kotyogós kávéfőzés lépései és menete

  1. Forrald fel, de legalábbis melegítsd előre a vizet, hogy ne főzd túl az őrleményt.
  2. 1 liter vízhez adj 200 gramm őrölt kávét, amit véletlenül se tömöríts. Ezt az arányt érdemes egyszer kimérni, majd kiszámolni az egy adaghoz való mennyiséget.
  3. Tekerd össze a szerkezetet, majd tedd fel közepes tűzre.
  4. Addig főzd a kávét, amíg elkezd kotyogni (nem sivítani!) (az iparági sztenderd az 1 perc 40 másodperc), és kifolyik a kávé 60-70%-a. Így nem kerül a csészébe a lefőzött kávé keserű utolja.

A kotyogós kávéfőzés lépései, menete

Hogyan működik a kotyogós kávéfőző?

A működés alapja a hő hatására felmelegített vízből keletkezett gőz, illetve az általa kifejtett nyomás. Amint a készülék alsó tartályában a víz forrni kezd, a fokozódó nyomás átpréseli a gőzt a szűrőben lévő kávén. Végül a gőz lecsapódik, és a kávéból kioldott aroma- és színanyagoknak köszönhetően forró, jellegzetes illatú, sötét folyadékként folyik ki a felső tartályba. A folyamat során a kifolyócsőben elhelyezett súly a növekvő gőznyomástól felemelkedik, majd visszaesik, mikor a nyomás csökken. Ebből ered a kotyogó hang, aminek a kávéfőző a nevét köszönheti.

Kotyogós kávéfőző karbantartása

Melegvizes, mosogatószeres vízzel tisztítsd meg a kávéfőzőt, így feloldódnak a lerakódott szennyeződések, illóolajok és zsírok, és mindig tiszta géppel főzhetsz.
A kávéfőzőt ne súrold vagy sikáld, de nyugodtan beteheted a nemesacél gépet a mosogatógépbe. A forró készülékre hideg vizet engedni sem túl jó ötlet, mert hajszálrepedések keletkezhetnek a kávéfőzőn.

A kézi vagy gépi mosás után érdemes száraz, puha ronggyal szárazra törölni, majd teljesen száraz állapotban összeszerelve tárolni a kávéfőzőt.

A kotyogós kávéfőző tisztítása

A kotyogós kávéfőzőtől a modern kávégépekig

Ahányan vagyunk annyiféleképpen főzzük a kávénkat is. A divatos otthoni automata gépeket nehéz felülmúlni, ami a gyorsaságot és a sokféleséget illeti. A legújabb trend pedig a kapszulás gép, ami ma már viszonylag olcsón beszerezhető.

Ennek ellenére még mindig sokan vannak, akik a jó öreg kotyogósra esküsznek. Olasz szakportálokon is lehet olvasni, sőt, baristáktól is lehet hallani, hogy egy márkás kotyogóssal olyan finom kávé főzhető, ami felveszi a versenyt a legdrágább kávégépekben készült italokkal. Tagadhatatlan: ha nem sajnáljuk a pénzt a minőségre, akár a gépet, akár a belevaló kávét illetően, mennyei kávét főzhetünk – főleg, ha azt is tudjuk, hogyan kell ezzel a kávéfőzővel bánni.

A Bestmixer iskola Barista tanfolyamán Te is mindent megtanulhatsz a kávé világáról. Barista tanfolyam az ország 20 pontján!  Barista tanfolyam »

Nézd meg tanfolyamainkat is!

Szeretnél értesülni a legújabb cikkekről?

Havonta rengeteg új bloggal készülünk neked, amiben fontos tanácsokat és érdekességeket találhatsz. Légy tagja a Bestmixer blog körnek!

Add meg az email címedet, és mi rendszeresen értesítünk róla!

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

Óriási Bestmixer sikerek a Mix & Mingle 2024 – Magyar Bajnokság elődöntőjében

A matcha latte receptje matcha tea port, vizet és tejet tartalmaz.

Matcha latte, az élénk zöld energiabomba

Szerencsére ma már a barista növényi tejek is szép számmal sorakoznak a boltok polcain.

Barista tej: a habos és krémes kávéitalok titkos fegyvere

A matcha tea por hatásai közé tartozik, hogy növeli a koncentrációt.

A matcha tea hatása a szervezetre: antioxidánsok bevetésen!

TUDD MEG MIT NYÚJT NEKED A BESTMIXER ISKOLA!

A speciality kávézókban isteni speciality kávék kóstolhatók.

Speciality kávézók világa: miért olyan különleges?

×
×

Cart