A KOTYOGÓS KÁVÉFŐZŐ: IGAZI RETRÓ KÁVÉ KÉSZÍTÉSE

Ahány ház, annyi szokás – tartja a mondás, és ez a kávézásra éppúgy igaz. Az olaszok nagy eszpresszó fogyasztók, egy jó fekete kotyogós kávét még ők sem utasítanak vissza, ahogyan a magyar kávéfogyasztók sem.

Ahány ház, annyi szokás – tartja a mondás, és ez a kávézásra éppúgy igaz. Az olaszok nagy eszpresszó fogyasztók, egy jó fekete kotyogós kávét még ők sem utasítanak vissza, ahogyan a magyar kávéfogyasztók sem.

A kotyogós kávéfőző története röviden

Bár a modern kávégépek mára eléggé kiszorították, a kotyogós kávéfőző korábban majd’ minden magyar konyhában ott volt – és sok helyen máig használják. Ez a fajta kávéfőző, a vele készített markáns, karakteres kávéhoz hasonlóan Olaszországból származik. Története a múlt század első évtizedeiben kezdődött,  az első kotyogós kávéfőzőt Luigi De Ponti ötlete alapján egy olasz mérnök, Alfonso Bialetti szabadalmaztatta. Így már nem volt szükség a drága, böszme kávégépekre,  bárki készíthetett egy átlagos háztartásban is egy kiváló kávét.

Szarvashibák kotyogós kávéfőző használata során

Igazán jó kotyogós kávét nem is olyan egyszerű főzni. De mit rontanak el a legtöbben?
Hiába szerzed be a legkiválóbb kávészemeket, amelyet igazi profikkal őröltetsz meg, ha utána kemény, klóros csapvízzel főzöd át az őrleményt. Nem véletlenül használnak a baristák lágyított vizet a kávéfőzéshez. Az is fontos, hogy a kávét ne jéghideg vízzel kezdjük el főzni, és a víz szintje soha ne érjen a biztonsági szelep fölé.
A másik alapvető hiba, amit nagyon sokan elkövetnek, hogy letömik a kávét. Így a víz nem tudja kellően átjárni, és ez a végeredményen is meglátszik. 

A kotyogós kávéfőzés hozzávalói

  • Kotyogós kávéfőző: Manapság egy jó kotyogós kávéfőző leginkább rozsdamentes acélból vagy inoxból készül. Az alumíniumból készült darabokat érdemes kerülni.
  • Frissen pörkölt és frissen őrölt kávé: Közepes pörkölésű arabica kávét ajánlunk, amelyet frissen, a kávéfőzéskor érdemes őrölni, a presszóőrleménynél kicsit durvábbra.
  • Tiszta, jó minőségű víz: A megfelelő minőségű víz legalább olyan fontos, mint a jó minőségű kávé. Legyen friss, klórmentes és a pH-értéke maradjon 6,5 és 7,5 között.

A kotyogós kávéfőzés lépései és menete

  1. Forrald fel, de legalábbis melegítsd előre a vizet, hogy ne főzd túl az őrleményt.
  2. 1 liter vízhez adj 200 gramm őrölt kávét, amit véletlenül se tömöríts. Ezt az arányt érdemes egyszer kimérni, majd kiszámolni az egy adaghoz való mennyiséget.
  3. Tekerd össze a szerkezetet, majd tedd fel közepes tűzre.
  4. Addig főzd a kávét, amíg elkezd kotyogni (nem sivítani!) (az iparági sztenderd az 1 perc 40 másodperc), és kifolyik a kávé 60-70%-a. Így nem kerül a csészébe a lefőzött kávé keserű utolja.

A kotyogós kávéfőzés lépései, menete

Hogyan működik a kotyogós kávéfőző?

A működés alapja a hő hatására felmelegített vízből keletkezett gőz, illetve az általa kifejtett nyomás. Amint a készülék alsó tartályában a víz forrni kezd, a fokozódó nyomás átpréseli a gőzt a szűrőben lévő kávén. Végül a gőz lecsapódik, és a kávéból kioldott aroma- és színanyagoknak köszönhetően forró, jellegzetes illatú, sötét folyadékként folyik ki a felső tartályba. A folyamat során a kifolyócsőben elhelyezett súly a növekvő gőznyomástól felemelkedik, majd visszaesik, mikor a nyomás csökken. Ebből ered a kotyogó hang, aminek a kávéfőző a nevét köszönheti.

Kotyogós kávéfőző karbantartása

Melegvizes, mosogatószeres vízzel tisztítsd meg a kávéfőzőt, így feloldódnak a lerakódott szennyeződések, illóolajok és zsírok, és mindig tiszta géppel főzhetsz.
A kávéfőzőt ne súrold vagy sikáld, de nyugodtan beteheted a nemesacél gépet a mosogatógépbe. A forró készülékre hideg vizet engedni sem túl jó ötlet, mert hajszálrepedések keletkezhetnek a kávéfőzőn.

A kézi vagy gépi mosás után érdemes száraz, puha ronggyal szárazra törölni, majd teljesen száraz állapotban összeszerelve tárolni a kávéfőzőt.

A kotyogós kávéfőző tisztítása

A kotyogós kávéfőzőtől a modern kávégépekig

Ahányan vagyunk annyiféleképpen főzzük a kávénkat is. A divatos otthoni automata gépeket nehéz felülmúlni, ami a gyorsaságot és a sokféleséget illeti. A legújabb trend pedig a kapszulás gép, ami ma már viszonylag olcsón beszerezhető.

Ennek ellenére még mindig sokan vannak, akik a jó öreg kotyogósra esküsznek. Olasz szakportálokon is lehet olvasni, sőt, baristáktól is lehet hallani, hogy egy márkás kotyogóssal olyan finom kávé főzhető, ami felveszi a versenyt a legdrágább kávégépekben készült italokkal. Tagadhatatlan: ha nem sajnáljuk a pénzt a minőségre, akár a gépet, akár a belevaló kávét illetően, mennyei kávét főzhetünk – főleg, ha azt is tudjuk, hogyan kell ezzel a kávéfőzővel bánni.

A Bestmixer iskola Barista tanfolyamán Te is mindent megtanulhatsz a kávé világáról. Barista tanfolyam az ország 20 pontján!  Barista tanfolyam »

Nézd meg tanfolyamainkat is!

Szeretnél értesülni a legújabb cikkekről?

Havonta rengeteg új bloggal készülünk neked, amiben fontos tanácsokat és érdekességeket találhatsz. Légy tagja a Bestmixer blog körnek!

Add meg az email címedet, és mi rendszeresen értesítünk róla!

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

Doppio: A dupla espresso, ami új szintre emeli a kávéélményt

grenadine szirup a koktélok lelke

Grenadine szirup: A koktélok vérvörös szíve-lelke

Az Árpád Gyömbér párlat egy nagyon intenzív illatú és kissé kesernyés, csípős és citrusos ital.

Az Árpád párlatok különlegessége és vonzereje

Az espresso egy erőteljes, koncentrált kávéital, amelyet magas nyomáson készítenek.

Így készíts tökéletes espressot – A baristák titkai

Növényi tejek: minden, amit tudni érdemes

A legismertebb kávélikőr a Kahlua és a Tia Maria.

Kávélikőr: miért szeretjük annyira?

×
×

Cart

Válaszd a legnépszerűbb kombinációnkat és szerezz három szakmát 210.000.-Ft kedvezménnyel!