A matcha tea por hatásai közé tartozik, hogy növeli a koncentrációt.

A matcha tea hatása a szervezetre: antioxidánsok bevetésen!

A matcha tea az utóbbi években meghódította a világot. Feltűnt lattéként, turmixokban, fagylaltokban, különleges süteményekben. Zöld színe és kissé földes-diós ízvilága egycsapásra elrabolta a nagyközönség szívét. A matcha ráadásul nagyon egészséges, antioxidánsai jótékony hatással vannak szervezetre. De mi a matcha titka? Miben segíthet rendszeres fogyasztása? Cikkünkből most megtudhatod!

Mi az a matcha?

A hagyományos zöld teához hasonlóan a matcha is a Camellia sinensis növényből származik, azonban másképp termesztik, és ez adja egyedi tápanyag profilját.

A gazdák a növényeket a növekedési időszak nagy részében árnyékban tartják. A közvetlen napfény hiánya növeli a klorofill termelést, ami megnövekedett aminosav tartalmat, valamint sötétebb zöld színt eredményez.

A levelek betakarítása után a termelők eltávolítják a szárakat és az ereket, és a leveleket finom porrá őrlik. Ez a matcha por.

A matcha a teljes tealevél tápanyagait tartalmazza, és több koffeinnel és antioxidánssal büszkélkedhet, mint ami a zöld teában általában megtalálható.

A matcha tea évszázadok óta a hagyományos japán teaszertartások főszereplője, de az utóbbi időben egyre többen figyelnek fel rá az egészségre gyakorolt előnyei miatt. A matchával és összetevőivel kapcsolatos tanulmányok számos előnyös tulajdonságára világítottak rá.

A matcha tea jótékony hatásai között fontos megemlíteni antioxidáns tulajdonságait.

A matcha tea por hatása: mennyi koffeint tartalmaz?

A matcha amellett, hogy egy antioxidáns bomba, kiváló élénkítő is, mivel a levelek minőségétől és feldolgozásától függően grammonként 19 és 44 milligramm közötti koffein mennyiséget tartalmaz.

A matcha tea hatásmechanizmusa más, mint a kávéé, ugyanis a benne található koffein nem egyszerre, hanem fokozatosan jut a véráramba, ezért akár 8 órán át képes energiát biztosítani. Mindez a levelekben található katekinek és az L-theaninnak köszönhető. 

Nem kell azonban tartani a koffein alábbi kellemetlen tüneteitől és mellékhatásaitól:

  • álmatlanság
  • idegesség
  • szorongás
  • gyors szívverés
  • gyomorpanaszok
  • hányinger
  • fejfájás

A matcha tea hatása a szervezetre

A zöld tea számos jó tulajdonságáról hallottunk már, azonban kevesebb vizsgálatot végeztek kifejezetten a matchával kapcsolatban. Ugyanakkor jó pár aktív tápanyagát, például a polifenolokat, a koffeint és az aminosavakat kifejezetten előnyösnek tartják a kutatók. Lássuk most, hogy milyen hatásai vannak ennek a zöld energiabombának!

  1. Magas antioxidáns-tartalom

A matcha tea bővelkedik flavonoidokban, valamint gazdag katekinekben, amelyek természetes antioxidánsként működnek, csökkentik az oxidatív stresszt. Ezek segíthetnek semlegesíteni a sejteket károsító gyulladásos folyamatokat, valamint a krónikus betegségeket okozó káros szabadgyököket a szervezetben.

ÉRDEKESSÉG: Mivel a matchát árnyékban termesztik, a levelek betakarításakor a katekin tartalom alacsonyabb, mint más zöld teafajtákban. Ha azonban vízben feloldjuk, 3-szor több keletkezik belőle.

  1. Fokozza az energiát, csökkenti a stresszt

A matcha tea tartalmazza a L-theanin nevű aminosavat, amely segít javítani a figyelmet és koncentrációt, miközben csökkenti a stresszt és szorongást. A koffein és a L-theanin együttes hatása fokozza az éberséget anélkül, hogy ez az idegrendszer számára túlzott megterhelést okozna. 

  1. Bővelkedik vitaminokban és ásványi anyagokban

Olyan ásványi anyagokat tartalmaz, mint a kálium, a magnézium, a kalcium, a cink, a foszfor és a vas. Gazdag továbbá A-, B1-, B2-, B6-, C-, E-, K-vitaminban

  1. Javíthatja a szív- és érrendszeri egészséget

A matchában rengeteg mikrotápanyag található, különösen az epigallokatechin-3-gallát (EGCG) nevű növényi vegyület, amelynek pozitív egészségügyi hatásai lehetnek. Az EGCG-ről és annak a szív- és érrendszerre, valamint az anyagcserére gyakorolt hatásáról összegyűjtött kutatások azt mutatják, hogy a matcha támogatja a kardiovaszkuláris rendszer egészséges működését, megelőzve a plakkok kialakulását és felhalmozódását, a szívszövet megvastagodását, valamint más állapotokat, például a szívrohamot.

  1. Daganatellenes hatása lehet

A matcha számos jótékony összetevőjét daganatellenes tulajdonságai miatt kutatták. A Cancer Causes & Control című szaklapban megjelent, több mint 1400 személyt vizsgáló tanulmány szerint a zöld tea fogyasztása összefüggésbe hozható a gyomorrák alacsonyabb kockázatával.

A matchában található fitokemikáliákat, a katekineket és a galluszsavat kemoterápiás kezelésekkel együtt alkalmazzák, és azt vizsgálják, hogy javítják-e bizonyos kemoterápiás gyógyszerek hatékonyságát.

  1. Segíthet a máj védelmében

A máj központi szerepet játszik az anyagcsere-folyamatokban és a méregtelenítésben. Epét választ ki, melynek epesavai segítenek a zsírok emésztésében.

Egyes tanulmányok szerint a matcha segíthet megvédeni a máj egészségét. Egy 2015-ös, 15 tanulmányt vizsgáló áttekintés szerint a zöld tea fogyasztása összefüggésbe hozható a májbetegségek kockázatának csökkenésével.

Ugyanakkor 2020-ban néhány szakértő megjegyezte, hogy míg a matcha a nem alkoholos zsírmájbetegségben (NAFLD) szenvedők számára előnyös lehet a májenzimek csökkentése révén, addig a NAFLD nélküli embereknél növelheti a májenzimek szintjét.

Fontos azonban megjegyezni, hogy a legtöbb zöld tea kivonat hatását állatokon vizsgálták, így további kutatásokra van szükség azzal kapcsolatban, hogy milyen eredményekkel alkalmazható a macha por az embereknél. 

  1. Támogathatja a fogyást

A Nemzeti Egészségügyi Intézet szerint a zöld tea növeli az energiafelhasználást és a zsír oxidációját, csökkenti a lipogenezist és a zsírfelszívódást, és mérsékelten hatással van a testsúlyra.

Az Obesity című szaklapban megjelent egyik klinikai vizsgálat 76 túlsúlyos személyt követett négy hónapon keresztül, és megállapította, hogy a zöld tea napi fogyasztása segítette a kilók leadását.

  1. Hozzájárulhat az egészséges, ragyogó bőrhöz

A matcha por és a zöld teák használhatók a bőr egészségének javítására is.

A zöld tea összetevői helyileg hasznosak lehetnek a bőr regenerálódásának, a sebgyógyulás elősegítésére, vagy bizonyos hámbetegségek, például az aftás fekélyek, a pikkelysömör, a rozacea vagy az aktinikus keratózis kezelésére.

Az olyan vegyületek, mint a koffein és az EGCG, a matchát a bőrápolási rutin tökéletes kiegészítőjévé teszik, és egyszerű arcmaszkként használva segíthet a bőrpír csillapításában és egészséges ragyogást kölcsönöz a bőrnek.

 A matcha tea hatásai közé tartozik, hogy segíthet a fogyásban és jót tesz a bőrnek.

Így élvezheted tökéletesen a matcha tea jótékony hatásait

Figyelj a szavatosságra

A matcha tea nem tartható el túl hosszú ideig. Ezért ha egyszer felbontottad, a legjobb ha a tökéletes szín és íz érdekében 2 hónapon belül felhasználod. Továbbá így élvezheted maximálisan pozitív hatásait is. 

Szükséges lehet habverőre

Ha gyakran fogyasztasz matchát, akkor érdemes beszerezned egy chasen nevű bambusz habverőt. Különleges kialakítása segít szétbontani a csomókat  és egy szép habréteget képez a tea tetején. 

Amennyiben nem rendelkezel ilyennel, természetesen megteszi egy hagyományos habverő vagy elektromos tejhabosító is. Arra azonban figyelj, hogy villával vagy kanállal ne próbáld meg elkészíteni, mert nem fogsz sikerrel járni.

Édesítsd ízlés szerint

A matchának van egy jellegzetes, kesernyés ízvilága, amiért sokan rajonganak, másoknak azonban szüksége lehet némi ízesítésre. Adhatsz hozzá néhány csepp juharszirupot vagy mézet, hogy lágyabbá tedd az ízeit.

Ha matcha, akkor nem csak tea, hanem isteni latte is! Te is megismernél izgalmas recepteketet? Szívesen elsajátítanád a kávéspecialitások elkészítésének fortélyait és jobban belemerülnél az illatos feketék világába? Akkor nézz körül BestMixer tanfolyamaink között, ahol a kávézás mesterévé válhatsz!

Gyere el a barista tanfolyamainkra! 

Szeretnél értesülni a legújabb cikkekről?

Havonta rengeteg új bloggal készülünk neked, amiben fontos tanácsokat és érdekességeket találhatsz. Légy tagja a Bestmixer blog körnek!

Add meg az email címedet, és mi rendszeresen értesítünk róla!

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

A kávéfőzés szabályaihoz hozzátartozik, hogy mindig minőségi kávébabot használjunk.

Kávéfőzés barista szemmel: így készíts otthon tökéletes feketét!

A kávékóstolás vagy cupping egy mérhető, számszerűsíthető és széles körben használt módszer a kávéminták elemzésére.

Cupping útmutató: mindent a profi kávékóstolásról

TUDD MEG MIT NYÚJT NEKED A BESTMIXER ISKOLA!

A speciality kávézókban isteni speciality kávék kóstolhatók.

Speciality kávézók világa: miért olyan különleges?

A caffe affogato története már a 16. századra nyúlik vissza, de csak az utóbbi években lett népszerű.

Affogato, a sokoldalú kávédesszert nyári napokra

Szerencsére ma már a barista növényi tejek is szép számmal sorakoznak a boltok polcain.

Barista tej: a habos és krémes kávéitalok titkos fegyvere

×
×

Cart