A speciality kávézók egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a világ minden táján. Nem csoda, hiszen egyre népesebb azok tábora, akik nem csupán a reggeli koffeinlöket miatt, hanem a valódi ízélményért keresik a feketéket, és alig várják, hogy újabb és újabb izgalmas különlegességeket próbálhassanak ki. Cikkünkben most bevezetünk a speciality kávézók világába, és kiderítjük, mi is teszi őket annyira egyedivé.
Mi is az a speciality kávézó?
A speciality kávézóknak nincsenek szigorú standardjai. Ezek gyakorlatilag olyan kézműves vagy harmadik hullámos helyek, ahol speciality kávékat kóstolhatsz vagy vásárolhatsz.
Mit jelent a speciality kávé?
A speciality kifejezés olyan kávékra utal, amelyeket a minősített kávékóstolók (SCAA) legalább 80 pontra értékeltek egy meghatározott 100 pontos skálán. Összehasonlításképpen a hagyományos, kereskedelmi minőségű kávék mindössze 60 és 80 közötti pontszámmal rendelkeznek.
A bírák az ún. cupping vagy kávékóstolás során vizsgálják a különböző kávék ízjegyeit, savasságát, édességét, utóízeit, testességét. A specialty kávék ennek megfelelően csúcsminőséget képviselnek, a világ legizgalmasabb és legízletesebb kávéi. Titkuk, hogy a kávébabokat tökéletes magasságban, a megfelelő évszakban, a legjobb talajon termesztették, majd a kellő időben szüretelték.

Speciality kávézó, ha az egyediséget keresed
A speciality kávézók a kávézás szerelmeseinek igazi paradicsomai, ahol az italok valódi mesterművek. Ezek a kis ékszedobozok gyakran sokkal kisebbek és családiasabbak, így a vendégek extra figyelemre is számíthatnak. A baristák szívesen osztják meg tudásukat és szenvedélyüket a kávé iránt, és a legnagyobb gondossággal készítik el a ízekben gazdag kávéitalokat.
A speciality kávézók jellegzetessége a minimalista dizájn, amit sokan átláhatóságként is szoktak emlegetni. Például, amikor a bejáratnál lévő francia ablakból a középen elhelyezett bárpult mellett egészen a hátsó konyháig beláthatunk, szemtanúi lehetünk, hogyan zajlik az élet a kulisszák mögött. Kicsit úgy érezhetjük magunkat, mintha mi is egy család részei lennénk.
Kifejezetten a speciality kávézók sajátosságai a szabadon hagyott téglafalak, a fekete-fehér betűs étlapok és egy vintage polcon szépen sorakozó chemex kávéfőzők, hogy csak néhány külsőséget említsünk.
A speciality kávézók legfontosabb értéke, hogy lelkesedéssel, tudással, kreativitással, a fenntarthatóságot szem előtt tartva működnek.
Mennyiség helyett minőség a speciality kávézókban
A speciality kávézók magas minőségű, innovatív kávékat és főzési módszereket kínálnak. Gyakran különleges termelőktől és régiókból szerzik be a kávébabokat, és a frissesség biztosítása érdekében a helyszínen pörkölik a szemeket.
Az elkötelezett tulajdonosok nem restek maguk felderíteni a legjobb kávéültetvényeket, hogy valódi gyöngyszemek kerülhessenek fel a kávélapra. Olyan termelőktől szerzik be az alapanyagokat, akik a legtöbb esetben generációkon keresztül tökéletesítették módszereiket, a legkiválóbb minőségű kávék termesztése érdekében. Számukra sosem a mennyiség, hanem a minőség a legfontosabb szempont. Csakis hibátlan és az érettségük csúcsán szedett babok kerülnek ki kezeik közül.
A kávék ízének további fokozása érdekében gyakran kínálnak különféle egyedi kiegészítőket és ízesítőket.

A speciality kávék mellé különleges ételek dukálnak
A speciality kávézók természetesen a vendégek gyomrára is gondolnak, így a menüben olyan ételek kapnak helyet, melyek ízvilága nagyszerű kiegészítője a kávéspecialitásoknak. A legnépszerűbbek az avokádós pirítós, a granola és a banánkenyér, melyek szép lassan a mainstream kávézókba is beszivárogtak.
Miben különbözik egy speciality kávézó a hagyományos kávézóktól?
Nézzük meg most a legfontosabb különlegességeket!
1. A kávé
A speciális kávézók büszkesége egyértelműen a kiváló minőségű kávé, melyet 3 dolog tesz igazán feledhetetlenné:
- Beszerzés – A speciality kávézókban biztos lehetsz abban, hogy a kávé csúcs színvonalú és a termesztés során minden megfelelt az etikai normáknak. Biztosan nem kell amiatt aggódnod, hogy a szemek a közeli szupermarket akciós kávékínálatából kerültek ki.
- Pörkölés – A pörkölők folyamatosan tökéletesítik pörkölési technikáikat és profiljaikat a kávébabok típusától függően. Így a speciality kávék esetében olyan finom ízeket élvezhetünk, mint az áfonya, a tejcsokoládé, a méz, a mangó, a csillagánizs, a nádcukor és még sok más.
- Kávéfőzés – A speciality kávézókban nem csak a nagyszerű minőségű kávé és a feketék imádata adott, de a baristák egytől-egyig magabiztos technikai tudással rendelkeznek és megfelelő eszközöket, berendezéseket használnak a precíz kávéfőzéshez, így garantálva a tökéletes kávéélményt.
2. A hangulat
A specialityk általában sokkal nyugodtabbak és lazábbak, és arra összpontosítanak, hogy kényelmes helyet biztosítsanak a kávézás szerelmeseinek feketéjük tökéletes élvezetéhez.
3. A kiszolgálás
A speciális kávézókban a kiszolgálás is jellemzően sokkal jobb, személyre szabottabb, bensőségesebb. Az ilyen helyek baristái szívből elkötelezettek a kávékészítés iránt, és általában szívesen beszélgetnek a vásárlókkal minden, a kávéval kapcsolatos hasznos és érdekes tudnivalóról.
4. Az ár
Mivel a specialty kávék magasabb minőségűek, általában drágábbak is. Ez nem mindig van így, de általában véve számíthatsz arra, hogy a minőségi kávéért valamennyivel többet kell majd fizetned. Ha azonban igazi kávé gourmand vagy, akkor az ízélmény biztosan kárpótolni fog.
Amennyiben Te is szeretnél elmélyülni a speciality kávék világában, megismerkednél a kávékészítés fortélyaival, akkor nézz körül Best Mixer tanfolyamaink között, ahol a kávézás mesterévé válhatsz.