A speciality kávézókban isteni speciality kávék kóstolhatók.

Speciality kávézók világa: miért olyan különleges?

A speciality kávézók egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a világ minden táján. Nem csoda, hiszen egyre népesebb azok tábora, akik nem csupán a reggeli koffeinlöket miatt, hanem a valódi ízélményért keresik a feketéket, és alig várják, hogy újabb és újabb izgalmas különlegességeket próbálhassanak ki. Cikkünkben most bevezetünk a speciality kávézók világába, és kiderítjük, mi is teszi őket annyira egyedivé.

Mi is az a speciality kávézó?

A speciality kávézóknak nincsenek szigorú standardjai. Ezek gyakorlatilag olyan kézműves vagy harmadik hullámos helyek, ahol speciality kávékat kóstolhatsz vagy vásárolhatsz.

Mit jelent a speciality kávé?

A speciality kifejezés olyan kávékra utal, amelyeket a minősített kávékóstolók (SCAA) legalább 80 pontra értékeltek egy meghatározott 100 pontos skálán. Összehasonlításképpen a hagyományos, kereskedelmi minőségű kávék mindössze 60 és 80 közötti pontszámmal rendelkeznek.

A bírák az ún. cupping vagy kávékóstolás során vizsgálják a különböző kávék ízjegyeit, savasságát, édességét, utóízeit, testességét. A specialty kávék ennek megfelelően csúcsminőséget képviselnek, a világ legizgalmasabb és legízletesebb kávéi. Titkuk, hogy a  kávébabokat tökéletes magasságban, a megfelelő évszakban, a legjobb talajon termesztették, majd a kellő időben szüretelték.

Ha Balaton, akkor remek speciality kávézókban élvezhetjük a feketéket.

Speciality kávézó, ha az egyediséget keresed

A speciality kávézók a kávézás szerelmeseinek igazi paradicsomai, ahol az italok valódi mesterművek. Ezek a kis ékszedobozok gyakran sokkal kisebbek és családiasabbak, így a vendégek extra figyelemre is számíthatnak. A baristák szívesen osztják meg tudásukat és szenvedélyüket a kávé iránt, és a legnagyobb gondossággal készítik el a ízekben gazdag kávéitalokat.

A speciality kávézók jellegzetessége a minimalista dizájn, amit sokan átláhatóságként is szoktak emlegetni. Például, amikor a  bejáratnál lévő francia ablakból a középen elhelyezett bárpult mellett egészen a hátsó konyháig beláthatunk, szemtanúi lehetünk, hogyan zajlik az élet a kulisszák mögött. Kicsit úgy érezhetjük magunkat, mintha mi is egy család részei lennénk.

Kifejezetten a speciality kávézók sajátosságai a szabadon hagyott téglafalak, a fekete-fehér betűs étlapok és egy vintage polcon szépen sorakozó chemex kávéfőzők, hogy csak néhány külsőséget említsünk.

A speciality kávézók legfontosabb értéke, hogy lelkesedéssel, tudással, kreativitással, a fenntarthatóságot szem előtt tartva működnek.

Mennyiség helyett minőség a speciality kávézókban

A speciality kávézók magas minőségű, innovatív kávékat és főzési módszereket kínálnak. Gyakran különleges termelőktől és régiókból szerzik be a kávébabokat, és a frissesség biztosítása érdekében a helyszínen pörkölik a szemeket.

Az elkötelezett tulajdonosok nem restek maguk felderíteni a legjobb kávéültetvényeket, hogy valódi gyöngyszemek kerülhessenek fel a kávélapra. Olyan termelőktől szerzik be az alapanyagokat, akik a legtöbb esetben generációkon keresztül tökéletesítették módszereiket, a legkiválóbb minőségű kávék termesztése érdekében. Számukra sosem a mennyiség, hanem a minőség a legfontosabb szempont. Csakis hibátlan és az érettségük csúcsán szedett babok kerülnek ki kezeik közül.

A kávék ízének további fokozása érdekében gyakran kínálnak különféle egyedi kiegészítőket és ízesítőket.

Pécs számos kiváló speciality kávézóval várja a vendégeket.

A speciality kávék mellé különleges ételek dukálnak

A speciality kávézók természetesen a vendégek gyomrára is gondolnak, így a menüben olyan ételek kapnak helyet, melyek ízvilága nagyszerű kiegészítője a kávéspecialitásoknak. A legnépszerűbbek az avokádós pirítós, a granola és a banánkenyér, melyek szép lassan a mainstream kávézókba is beszivárogtak.

Miben különbözik egy speciality kávézó a hagyományos kávézóktól?

Nézzük meg most a legfontosabb különlegességeket!

1. A kávé 

A speciális kávézók büszkesége egyértelműen a kiváló minőségű kávé, melyet 3 dolog tesz igazán feledhetetlenné:

  1. Beszerzés – A speciality kávézókban biztos lehetsz abban, hogy a kávé csúcs színvonalú és a termesztés során minden megfelelt az etikai normáknak. Biztosan nem kell amiatt aggódnod, hogy a szemek a közeli szupermarket akciós kávékínálatából kerültek ki.
  2. Pörkölés – A pörkölők folyamatosan tökéletesítik pörkölési technikáikat és profiljaikat a kávébabok típusától függően. Így a speciality kávék esetében olyan finom ízeket élvezhetünk, mint az áfonya, a tejcsokoládé, a méz, a mangó, a csillagánizs, a nádcukor és még sok más.
  3. Kávéfőzés – A speciality kávézókban nem csak a nagyszerű minőségű kávé és a feketék imádata adott, de a baristák egytől-egyig magabiztos technikai tudással rendelkeznek és megfelelő eszközöket, berendezéseket használnak a precíz kávéfőzéshez, így garantálva a tökéletes kávéélményt.

2. A hangulat 

A specialityk általában sokkal nyugodtabbak és lazábbak, és arra összpontosítanak, hogy kényelmes helyet biztosítsanak a kávézás szerelmeseinek feketéjük tökéletes élvezetéhez. 

3. A kiszolgálás 

A speciális kávézókban a kiszolgálás is jellemzően sokkal jobb, személyre szabottabb, bensőségesebb. Az ilyen helyek baristái szívből elkötelezettek a kávékészítés iránt, és általában szívesen beszélgetnek a vásárlókkal minden, a kávéval kapcsolatos hasznos és érdekes tudnivalóról.

4. Az ár 

Mivel a specialty kávék magasabb minőségűek, általában drágábbak is. Ez nem mindig van így, de általában véve számíthatsz arra, hogy a minőségi kávéért valamennyivel többet kell majd fizetned. Ha azonban igazi kávé gourmand vagy, akkor az ízélmény biztosan kárpótolni fog. 

Amennyiben Te is szeretnél elmélyülni a speciality kávék világában, megismerkednél a kávékészítés fortélyaival, akkor nézz körül Best Mixer tanfolyamaink között, ahol a kávézás mesterévé válhatsz. 

Gyere el a barista tanfolyamainkra! 

Szeretnél értesülni a legújabb cikkekről?

Havonta rengeteg új bloggal készülünk neked, amiben fontos tanácsokat és érdekességeket találhatsz. Légy tagja a Bestmixer blog körnek!

Add meg az email címedet, és mi rendszeresen értesítünk róla!

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

A kávéfőzés szabályaihoz hozzátartozik, hogy mindig minőségi kávébabot használjunk.

Kávéfőzés barista szemmel: így készíts otthon tökéletes feketét!

Szerencsére ma már a barista növényi tejek is szép számmal sorakoznak a boltok polcain.

Barista tej: a habos és krémes kávéitalok titkos fegyvere

A caffe affogato története már a 16. századra nyúlik vissza, de csak az utóbbi években lett népszerű.

Affogato, a sokoldalú kávédesszert nyári napokra

TUDD MEG MIT NYÚJT NEKED A BESTMIXER ISKOLA!

A kávékóstolás vagy cupping egy mérhető, számszerűsíthető és széles körben használt módszer a kávéminták elemzésére.

Cupping útmutató: mindent a profi kávékóstolásról

A matcha tea por hatásai közé tartozik, hogy növeli a koncentrációt.

A matcha tea hatása a szervezetre: antioxidánsok bevetésen!

×
×

Cart