A legismertebb kávélikőr a Kahlua és a Tia Maria.

Kávélikőr: miért szeretjük annyira?

A kávélikőr két igazi kedvenc, a kávé és az alkohol találkozásából született. Sokféle receptje létezik, készülhet rummal, vodkával, whiskyvel, de akár házi pálinkával is. Az alkohol erőteljesebb ízének ellensúlyozására általában sok cukrot adnak hozzá és vaníliával teszik még édesebbé a jegyeit. Bár a Kahlua a legismertebb és legelterjedtebb kávélikőr, sokféle verziójával találkozni a boltok polcain és vannak kiváló kézműves változatai is. Cikkünkben most bevezetünk a kávélikőrök világába és megismerhetsz néhány szuper kávélikőr receptet, ha otthon készítenéd el az italt.

Mi az a kávélikőr?

A kávé és az alkohol egy olyan párosítás, amely generációk óta csábítja az ízlelőbimbókat. Kávélikőrként emlegetjük azokat az italokat, amelyeket kávéval ízesítenek vagy kávé kivonatot tartalmaznak. Az alkoholos alap mellett –  amely lehet például rum, vodka vagy bármilyen semleges szeszesital – általában cukrot, vaníliát és egyéb fűszereket tartalmaz.

A kávélikőrök édesek és sziruposak. A kereskedelmi forgalomban kapható italok között találkozni tömeggyártott változatokkal. Ilyen például a nagyon ismert és kedvelt Kahlua és Tia Maria. Emellett különféle kézműves termékek is vásárolhatók.

Hogyan fogyasszuk a kávélikőrt?

A kávélikőr nagyon sokoldalú és ízletes ital, amelyet sokféleképpen lehet élvezni. Akár jéggel, akár felhajtva, vagy akár koktélok, desszertek összetevőjeként.

Nézzük most meg, hogy mihez használhatod!

  • Koktélok – A kávélikőr népszerű összetevő számos koktélban, mint például a White Russian, Black Russian, vagy az Espresso Martini.
  • Desszertek – Gyakran használják desszertek ízesítésére, például süteményekben, tiramisuban, vagy fagylaltokra csorgatva.
  • Kávékülönlegességek – Igazán különleges ízvilágot kölcsönöz, ha a kávét egy kis kávélikőrrel bolondítjuk meg. Remek ír kávé készíthető például belőle. 
A Kahlua kávélikőr kedvelt összetevője a kávés koktéloknak.

A kávélikőr története

A kávélikőrt már a 16-17. században is készítettek. Miután a kávé Európába érkezett, hamar népszerűvé vált, és az emberek kísérletezni kezdtek a különböző felhasználási módjaival, például alkohollal keverték.

Az 1800-as években elsősorban Olaszországban és Franciaországban különböző gyógynövényes likőröket kreáltak, amelyek gyakran tartalmaztak kávét is, ezek pedig hamar nagyon kedveltté váltak. Néhány közülük már hasonlított a mai kávélikőrökre.

A Kahlua kávélikőrt 1936-ban készítették először a mexikói Veracruzban, és hamarosan a helyi kultúra és konyha fontos alapanyagává vált. A likőr neve az azték nyelvből származik, és jelentése „házikó.” Különlegessége, hogy autentikus mexikói kávéból készül rummal, cukorral és vaníliával. Egyedi, gazdag ízvilággal rendelkezik. Gyorsan meghódította a világot és mindmáig a legismertebb és legnépszerűbb italok közé tartozik.

A másik ikonikus kávélikőr, a Tia Maria, amely jamaikai kávé, rum, vanília és cukor kombinációja. A legenda szerint egy 17. századi jamaikai menekült receptje alapján született, de modern változata csak az 1940-es években született meg.

A kávélikőr receptek egyszerűen és gyorsan elkészíthetők.

Hogyan készíthető kávélikőr házilag? A legnépszerűbb kávélikőr receptek

A Tia Maria vagy Kahlua kávélikőr házi változatának elkészítése meglepően egyszerű. Mindössze alkoholra, kávéra, vaníliarúdra, cukorra és vízre van szükség.

A legtöbb esetben a kávélikőr alapja a rum vagy a vodka. A rumból a melaszos alapnak köszönhetően kissé édesebb változat hozható ki, ami sokkal közelebb áll a két említett márkához.

JÓ HA TUDOD: A likőr elkészítése nem vesz sok időt igénybe, de nagyjából 10 napra van szükség ahhoz, hogy összeérjenek az ízek a hűtőben. Érdemes ezt kivárni!

Lássunk most néhány szuper receptet!

Rumos kávélikőr

Hozzávalók:

  • 5 dl rum
  • 30 g őrölt kávé
  • 1/3 vaníliarúd
  • 20 dkg cukor
  • 1,5 dl víz

Elkészítés: 

  1. Keverd össze a rumot és a durvára őrölt kávét, majd add hozzá a vaníliarudat!
  2. Öntsd a keveréket egy befőttesüvegbe, és gondosan zárd le! Hagyd állni 8 órán keresztül!
  3. Melegítsd össze a vizet a cukorral, amíg teljesen fel nem oldódik, majd tedd félre hűlni!
  4. Szűrd át a kávés rumot egy kávéfilteren, vagy sűrű szövésű anyagon keresztül!
  5. Ezután keverd össze a kihűlt cukorsziruppal ízlés szerint attól függően, hogy mennyire édes végeredményt szeretnél!
  6. Töltsd a likőrt egy tiszta üvegbe, majd tedd hűtőbe!

Kávélikőr vodkából

Hozzávalók:

  • 4 dl vodka
  • 3 eszpresszó
  • 50 dkg cukor
  • fél liter forró víz
  • 1/2 vaníliarúd

Elkészítés: 

  1. Karamellizáld a cukrot, majd öntsd hozzá a fél liter forró vizet, és keverd jól el! Add hozzá a vaníliát!
  2. Miután a cukor felolvadt, húzd le a tűzhelyről, és töltsd hozzá a lefőzött kávét! Hagyd kihűlni!
  3. Ha a keverék már nem meleg, jöhet bele a vodka!
  4. Töltsd üvegbe az italt, majd tedd hűtőbe! 

Tejszínes kávélikőr recept

Hozzávalók:

  • 1 eszpresszó
  • 4 ek cukor
  • 3 dl tejszín
  • 3 tojás sárgája
  • 3 dl whisky 

Elkészítés: 

  1. Keverd össze a cukorral, tejszínnel és a tojások sárgájával!
  2. Folyamatos kevergetés mellett főzd a keveréket vízgőz felett, amíg besűrűsödik.
  3. Hagyd kicsit hűlni, majd öntsd hozzá az alkoholt!
  4. Töltsd üvegbe és mehet a hűtőbe!

Pilvax, kávélikőr, Petőfi: híres kávélikőr pálinkából

Ha kávélikőr, akkor jöjjön végezetül egy igazi érdekesség! Petőfi Sándor nevéhez számos étel és ital kötődik, köztük a kávélikőr is, amelyet a költő különösen kedvelt. Az 1843–44 telén a Pilvax Kávéház új tulajdonosa, Pilvax Károly mutatta be neki a fűszeres kávés különlegességet. Petőfi gyógyitalként és örömforrásként tekintett rá, és alkotókedvét is fokozta.

Az ital gyorsan népszerűvé vált a Pilvax Kávéház látogatói, köztük a jurátusok, diákok, írók, színészek és iparosok körében.

A kávélikőr eredeti receptje így nézett ki, mely alapján bátran készíthető házi kávélikőr pálinkából, sőt Pilvax kávélikőr néven megvásárolható újragondolt változata is.

“Perkelt kávét kell őrleni, kétannyi mennyiségű czukrot törni, 24 óráig vagy tovább is reá öntött pálinkát, melly szilva vagy söprő égettbor lehet, hogy a kávé ízét és színét jobban magára vehesse, gyakorta felzavarni, minekutána már egészen megszínesedett, s a czukor elolvadott és a kávé jól leülepedett, más üveg söprejétől leszűrni, s így lehet használni. Ez kellemes és egészséges ital, mely sem nem gyújt, sem nem kábít.”

Ha szeretnél még mélyebben elmerülni a kávék és az alkoholos italok világában, akkor válogass Best Mixer tanfolyamaink között, ahol többek között profi mixer és barista képzéseket is találsz!

Szeretnél értesülni a legújabb cikkekről?

Havonta rengeteg új bloggal készülünk neked, amiben fontos tanácsokat és érdekességeket találhatsz. Légy tagja a Bestmixer blog körnek!

Add meg az email címedet, és mi rendszeresen értesítünk róla!

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

Az eredeti bécsi kávé recept hosszú kávéval, csokiöntetettel és tejszínhabbal készül.

Bécsi kávé: az ízek és a kultúra találkozása

Az instant kávé egy azonnal oldódó kávéfajta.

Instant kávé: minden, amit tudni érdemes

A Nespresso kávéfőzők világszerte meghódították a kávérajongók szívét.

Nespresso kávéfőzők: miért olyan népszerűek?

A caffe affogato története már a 16. századra nyúlik vissza, de csak az utóbbi években lett népszerű.

Affogato, a sokoldalú kávédesszert nyári napokra

A kávédaráló kézi változata egy olyan hagyományos, mechanikus eszköz, amely azok számára a legideálisabb, akik élvezik a kávé elkészítésének folyamatát.

Miért fontos a jó kávédaráló a tökéletes kávéhoz?

A latte macchiato egy olasz tejes kávéital.

Kiegyensúlyozott és elegáns: az olasz latte macchiato készítése

×
×

Cart

Válaszd a legjobb ajánlatunkat és szerezz 3 szakmát miközben több mint kétszázezer forintot spórolsz!