MINDEN, AMIT A BARTENDER SZAKMÁRÓL TUDNI ÉRDEMES

Szinte biztos, hogy kevés olyan ember van a bolygón, aki nem szereti a bárok színpompás világát, a színes, illatos, ízes italokat, koktélokat, az egyedülálló hangulatot. A bár, a bárpult általában a szórakozóhelyek központi részén helyezkedik el, ami nem véletlen: a bár és természetesen a bártender meghatározó szerepet tölt be egy vendéglátó egység életében, működésében legyen az akár egy zenés-táncos szórakozóhely, egy vidéki szálloda, egy folyami vagy óceánjáró luxushajó vagy éppen egy több Michelin-csillagos étterem.

Szinte biztos, hogy kevés olyan ember van a bolygón, aki nem szereti a bárok színpompás világát, a színes, illatos, ízes italokat, koktélokat, az egyedülálló hangulatot. A bár, a bárpult általában a szórakozóhelyek központi részén helyezkedik el, ami nem véletlen: a bár és természetesen a bártender meghatározó szerepet tölt be egy vendéglátó egység életében, működésében legyen az akár egy zenés-táncos szórakozóhely, egy vidéki szálloda, egy folyami vagy óceánjáró luxushajó vagy éppen egy több Michelin-csillagos étterem.

A bártender a bár „mindenható ura”. Az alábbi cikkben utána járunk annak, hogy mi a különbség a köznyelvben elterjedt mixer és a bártender között, sorra vesszük, melyek a professzionális bártenderek legfontosabb feladatai, milyen képességekkel kell rendelkeznie egy jó mixernek, és a cikk végén arra a kérdésre is választ kapunk, hogy mitől lesz valaki „jó” és mitől lesz „kiváló” bártender.

Manapság rengeteg mixer tanfolyam közül válogathat a lelkes érdeklődő, ha úgy dönt, szeretne közelebbről is megismerkedni a szakma rejtelmeivel, és szeretné magát kipróbálni egy egészen új szerepben. Sok ezer évvel ezelőtt azonban teljesen más volt a helyzet.

Bizony, sokan nem is gondolnák, de az úgynevezett „bartending” sokezer éves múltra tekint vissza. A bartender szakma már az ókori görög és római időkben is létezett. Akkoriban persze még nem tanfolyamokon sajátították el a tudást a leendő bártenderek, hanem évtizedeken keresztül, tapasztalt mesterektől lesték el az italkészítés tudományát. Amerikában a 20. század elején koktélok megjelenésével egyre több figyelmet kapott a szakma, a törvényi tiltások ellenére is.

A híres és méltán népszerű gin tonic koktélt is ebben a korszakban kísérletezték ki. Az ókori és középkori fogadók színes forgatagában egy mára igencsak komoly jelentőséggel bíró szakma született. Azonban ahhoz, hogy megértsük a bártender szakma lényegét, érdemes különbséget tennünk néhány elnevezés között.

Mi a különbség a mixer, a mixológus és a bartender között?

Ezen a kérdésen már több évtizede vitatkoznak a szakma képviselői és a „laikusok” egyaránt. Alapvetően nincs különbség mixer és bártender között, mindkét elnevezés az angol nyelvből került át a magyar szóhasználatba, de természetesen ez a kérdés nem ennyire egyszerű.

Sokak szerint a mixer – és legfőképpen a mixológus – kizárólag az italok kikísérletezésére, tökéletesítésére, azok elkészítésére koncentrál, a bártender viszont olyan szakember, aki az italokra és a vendégekre egyaránt odafigyel. Jól látható tehát, hogy nincs lényegi különbség, csupán az elnevezés más. Manapság egyre gyakrabban hallhatjuk a bártender szót, míg néhány évvel ezelőtt a mixer volt a népszerűbb elnevezés.

Ugyanakkor fontos megemlíteni, hogy a bártender szakmának is vannak ágai, ilyen például a „flair bartending”. A flair bártender komplett show-t varázsol a bárpult mögé, látványosan dobálja a rendelkezésére álló bár eszközöket, shakert, italos üvegeket. Tehát amellett, hogy finom koktélokat készít, a show és a vendégek szórakoztatása is rendkívül fontos.

A profi bártender legfontosabb feladatai

A „bártenderség” nem csupán az italok szakszerű elkészítéséből áll. Úgy is mondhatjuk, hogy attól, hogy valaki finom koktélokat kever, még nem biztos, hogy jó bártender. Ahhoz, hogy valaki igazán sikeres és elismert szakember legyen, rendkívül sok olyan tulajdonsággal és képességgel kell rendelkeznie, melyekre sokan álmukban sem gondolnának.

Az alábbiakban csokorba szedtük a bártender legfontosabb feladatait és a legfőbb készségeket, amelyek a szakma gyakorlásához nélkülözhetetlenek.

1. Kommunikáció – A vendégek barátságos, szívélyes üdvözlése

Sokat elárul egy helyről az, ahogyan a betérő vendégeket fogadják. A profi bármixer pozitív hangulatot sugároz, érezteti a vendéggel, hogy figyel rá, érdeklődő és, ami a legfontosabb: mindig udvarias és segítőkész.

Segít eligazodni az italok rejtelmeiben, ha úgy ítéli meg, hogy a vendég bizonytalan. A szakma professzionális gyakorlásához a kiváló kommunikációs készség mellett nagyfokú emberismeretre, empátiára és stressztűrésre is szükség van.

2. Döntési képesség, precizitás – Határozottság és jó memória

Vannak olyan – jellemzően rendkívül stresszes – helyzetek, amikor a mixernek gyorsan kell jó döntést hoznia. Például fel kell ismernie, ha a vendég ittas, illuminált állapotban van. De ugyanennyire fontos felismernie azt is, hogy az alkoholos italt, koktélt rendelő vendég elmúlt-e már 18 éves vagy sem.

Természetesen mindkét esetben fontos a határozott, de udvarias tájékoztatás, kérdezés, de, amennyiben a bármixer úgy ítéli meg, hogy a vendég ittas vagy kiskorú, felelősen hozhat olyan döntést, hogy nem ad ki alkoholos italt. Ilyen esetekben érdemes alternatívát – például alkoholmentes koktélokat – kínálni a vendégnek.

Mindemellett precizitásra és jó memóriára is szüksége van a mixernek, hiszen számtalan koktélreceptet kell észben tartania, és koktélkészítés közben nincs mód jegyzetek olvasására. A jó memória a vendégkör miatt is fontos. Érdemes megjegyezni a törzsvendégek kedvenc italait. A siker garantált.

3. Gyorsaság és állóképesség – A fizikai erő nagyon fontos

A fizikai állóképesség fejlesztése kiemelten fontos egy bártender életében, hiszen naponta akár 12-16 órát is álldogálással tölt, miközben italokat készít a vendégeknek. Sokan nem is gondolnák, mennyire fontos a megfelelő fizikai erőnlét. A különféle italos rekeszek mozgatása egyáltalán nem könnyű feladat. A erőnlét mellett a gyorsaság és a hatékonyság is fontos, főleg ha rendelésfelvételről vagy fizetésről van szó.

A zökkenőmentes, gyors kiszolgálás a vendég és a bártender érdeke is. A gyorsaság a siker kulcsa, tartja a mondás, és ez hatványozottan igaz a mixer szakmára.

4. Tisztaság, igényesség – „Tiszta pult, rendes ház”

A bártender a bár „ura”. Ez a kifejezés egyáltalán nem túlzó, hiszen a bártender az, aki maximálisan tisztában van azzal, hogy mi, hol található a pulton, melyik pohárba, milyen ital való stb. A tisztaság alapvető követelmény: a tiszta poharak, eszközök és pult azonnal jó érzéssel tölti el a betérő vendéget. Legalább ugyanennyire fontos a személyes higiénia, ápoltság és stílusos öltözködés is.

A bártender – a felszolgálókhoz és a többi, vendégtérben dolgozó alkalmazotthoz hasonlóan – a céget képviseli, ezért fontos a kifogástalan megjelenés, és nem ritkán az egyenruha viselése is követelmény.

5. Szakmai elhivatottság – A fejlődés soha nem állhat meg

A mixer élete az ínycsiklandozó és szemkápráztató italok készítése mellett a folyamatos tanulásról, fejlődésről is szó, többek között ezért is izgalmas bármixer szakma. Az új irányzatok, trendek követése, a repertoár naprakészen tartása nagyon fontos.

És hogy mi a különbség a jó és a kiváló bármixer között? A válasz egyszerű: a jó bártender lelkes, mosolyog és szakszerűen készíti el a kért italt.

A kiváló bártender mindezek mellett folyamatosan kontaktust teremt a vendéggel, fáradhatatlanul szórakoztat, társalog, hogy a vendég úgy érezze távozás után, mintha egy rég nem látott baráttal beszélgetett volna.

Nézd meg tanfolyamainkat is!

Szeretnél értesülni a legújabb cikkekről?

Havonta rengeteg új bloggal készülünk neked, amiben fontos tanácsokat és érdekességeket találhatsz. Légy tagja a Bestmixer blog körnek!

Add meg az email címedet, és mi rendszeresen értesítünk róla!

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

Az eredeti bécsi kávé recept hosszú kávéval, csokiöntetettel és tejszínhabbal készül.

Bécsi kávé: az ízek és a kultúra találkozása

A caffe affogato története már a 16. századra nyúlik vissza, de csak az utóbbi években lett népszerű.

Affogato, a sokoldalú kávédesszert nyári napokra

A speciality kávézókban isteni speciality kávék kóstolhatók.

Speciality kávézók világa: miért olyan különleges?

TUDD MEG MIT NYÚJT NEKED A BESTMIXER ISKOLA!

A matcha tea por hatásai közé tartozik, hogy növeli a koncentrációt.

A matcha tea hatása a szervezetre: antioxidánsok bevetésen!

A kávékóstolás vagy cupping egy mérhető, számszerűsíthető és széles körben használt módszer a kávéminták elemzésére.

Cupping útmutató: mindent a profi kávékóstolásról

×
×

Cart