A LEGJOBB MAGYAR KÁVÉPÖRKÖLŐK: ZAMATOS FEKETÉK HAZAI MŰHELYEKBŐL

A kávé fanatikusok pontosan tudják, hogy az élet túl rövid ahhoz, hogy ízetlen kávé fogyasztására fecséreljük. Szerencsére ma már itthon is sok helyen kaphatunk első osztályú speciality kávékat és egyre több a kiváló magyar kávépörkölő, akik műhelyéből ízben, aromában és frissességében tökéletes kávébabok kerülnek ki.

A kávé fanatikusok pontosan tudják, hogy az élet túl rövid ahhoz, hogy ízetlen kávé fogyasztására fecséreljük. Szerencsére ma már itthon is sok helyen kaphatunk első osztályú speciality kávékat és egyre több a kiváló magyar kávépörkölő, akik műhelyéből ízben, aromában és frissességében tökéletes kávébabok kerülnek ki.

 Cikkünkből most megtudhatod, hogy miért is olyan fontos a jó kávépörkölés és mik az előnyei, ha ez a folyamat itthon zajlik. Továbbá megismerhetsz nagyszerű hazai kávépörkölőket, aki gondoskodnak róla, hogy a kávézás valódi élvezet legyen.

A jó kávé lelke, a megfelelő kávépörkölés

Ahhoz, hogy igazán ízgazdag kávé kerüljön a csészénkbe, nem elegendő, hogy a kávébab kiváló minőségű legyen, a jó pörkölés is elengedhetetlen.
A pörkölési folyamat során szabadulnak fel ugyanis a zöld kávészemekből azok az aromák, amelyek annyira élvezetessé teszik a kávézást. A pörkölés egyáltalán nem egy könnyen elsajátítható folyamat, rengeteg gyakorlat szükséges a valóban kiváló végeredményhez.

Mi a különbség a nagyüzemi és a kézműves kávépörkölés között?

Nem kell ahhoz profi kávé szakértőnek lenni, hogy észrevegyük, mekkora különbség van ízben, aromákban a nagyüzemben készülő és a szupermarketek polcain sorakozó kávék, valamint a kézműves termékek között. A kávébabok közel ezerféle  aromát rejtenek, amelyeket a pörkölés képes előcsalni, ezért különösen fontos, hogy hogyan történik az eljárás.

Nagyipari kávépörkölés: sötétebb szemek, kesernyés ízvilág

A nagyipari pörkölés egy gyors eljárás, melynek során mindössze 90 másodpercig pörkölik a szemeket, amelyeknek nagyobb marad a tömege. Bár az előállításhoz kevesebb energiára van szükség, a rövid idő alatt kevesebb aroma képes felszabadulni, ami sajnos az ízekben is megmutatkozik. A probléma, hogy a kelleténél sötétebbre pörkölik a kávészemeket, ami viszont égett, kesernyés ízt kölcsönöz.

Kézműves kávépörkölés: több íz és aroma

A kézműves eljárás során a kávészemek pörkölése sokkal lassabban történik. A kávébab fajtájától függően 10-14 perc alatt hozzák felszínre az aromákat. Továbbá nagy figyelmet fordítanak arra, hogy az ízjegyek előcsalogatása mellett ne égjenek meg a babok, ugyanakkor kiteljesedhessenek ízjegyeik.

A kávépörkölés teljes folyamatáról itt olvashatsz >>

5 előny: Miért érdemes magyar kávépörkölők specialitásait választani?

Nézzük most meg, hogy miért is olyan jó, ha magyar kávépörkölők termékeit fogyasztjuk!

#1. előny: Egyedi ízvilág
A kávészemek íze 3-5 nappal a pörkölés után a legjobb és nagyjából két hét után kezdenek el veszíteni az aromájából. Gondoljunk csak bele, hogy ha a világ másik felén pörkölik a kávét, akkor mire Magyarországra ér, és a boltok polcaira kerül, milyen lesz az ízvilága.

#2. előny: Ellenállhatatlan aroma
A helyben pörkölt kávék nemcsak ízeikben, hanem aromáikban is erőteljesebbek. A nyers kávébabok tartalmazzák a komplex íz és illat minden előanyagát. Azonban a pörkölési technika az, ami felelős azért, hogy mindezek meg is jelenjenek, és a diószerű,  ellenállhatatlan aroma felszabaduljon a kávébabokból.

#3. előny: Garantált frissesség
Ahogy a szakértők mondják, minél frissebbek a kávébabok, annál jobb a főzet. Mivel a kávé idővel veszít természetes ízéből, a helyben pörkölt kávébabok a frissességük abszolút csúcsán kínálnak csodás ízélményt.

#4. előny: Változatosság
A helyi kávépörkölők célja, hogy a legjobb minőségű kávékkal dolgozzanak a világ minden tájáról, és különböző típusú kávébabokat szerezzenek be neves beszállítóktól. A kávépörkölő mesterek sok esetben még a kávéültetvényekre is ellátogatnak, hogy megtalálják a legjobb fajtákat, amelyek igazán megfelelnek a tökéletes kávéról alkotott elképzelésüknek.

#5. előny: Helyi vállalkozások támogatása
Minden alkalommal, amikor helyben pörkölt kávét vásárolsz, akkor magyar vállalkozásokat támogatsz. A helyi kávézók, pörkölők többnyire magyar embereket foglalkoztatnak, így minden vásárlásoddal őket segíted.

10 fantasztikus magyar kávépörkölő

És akkor jöjjenek a hazai nevek a teljesség igénye nélkül. Ismerd meg azokat a pörkölő műhelyeket, akiknek igazi egyedi, zamatos kávékülönlegességeket köszönhetünk.

Casino Mocca
A Casino Mocca 2013-ban született és azóta Magyarország újhullámos kávépörkölőinek éllovasa. Különlegességeik nemcsak az itthoni szíveket dobogtatták meg, de Európa számos pontján bemutatkoztak. Nem is csoda, hisz alapítóik rendszeres szereplői neves barista versenyeknek. Nagy tapasztalattal és tudással rendelkeznek, és nem csupán a közízlés kielégítésén dolgoznak, hanem fontosnak tartják, hogy szakmailag is naprakészek legyenek és folyamatos magas minőségű pörkölést biztosítsanak.

Csészényi Kávézó és Pörkölő
A Csészényi Kávézó és Pörkölő a világ neves termőterületeiről szerzik be alapanyagaikat.  A kézzel válogatott kávébabokat kézműves jelleggel kis mennyiségben pörkölik, az egyedi jellemzők és igények figyelembevételével, melyet a kávézó részben meg is kóstolhatnak a vendégek.
A többek között etióp, indiai és kubai kávék mellett specialitásuk a házi Csészényi Blend, amely 100% arabica kávéból készül és nagyon harmonikus ízvilágot varázsol a csészékbe.

Impresso Micro Roastery
Az Impresso Micro Roastery 2017-ben született. Az alapítást megelőzően pörkölőmesterük, Körmendi Gábor ideje jelentős részét Dániában töltötte, ahol egy igazi szaktekintélytől, Morten Münchow-tól tanulta a pörkölés tudományát.
A pörkölés során nagyon fontosnak tartják a kávé területi- és fajtajellege mellett az édesség maximális kihangsúlyozását és azt, hogy a legkiválóbb alapanyagokból dolgozzanak.

Beyond Within
A Beyond Within Specialty Kávépörkölő manufaktúra 2014 októbere óta működik és akkoriban kezdtek baristáik a pörkölés művészetében is elmélyedni. 2015 tavaszára született meg a Beyond Within kávéjuk. Kínálatukra a folyamatos megújulás jellemző, a világ számos farmjáról hozták el a magyar közönség számára a legjobb minőségű kávékat, melyeknek saját műhelyükben adtak egyedi ízvilágot a pörkölések során.

Qawa
A Qawa kávékülönlegességei készítéséhez kizárólag arabica fajtájú nyers kávét használ. Minden esetben garantálják a kávébabok körültekintő kiválasztását és hogy azok magasan fekvő termőhelyekről, gondos feldolgozást követően kerülnek pörkölésre, ezzel a legjobb minőséget biztosítva.

One Eleven
A One Eleven pörkölőjében minden esetben a kávé egyediségének kiemelésére törekednek. Olyan speciális profilokat alkotnak, melyekben visszaköszönnek a  termőterület ízei és aromái, a fajta és a feldolgozás sajátosságai. Kávéik minőségét, a pörkölő tulajdonosa, a négyszeres magyar barista bajnok, Molnár Attila szavatolja, akinek 15 éve hivatása a kávé.

BLCKEST
A BLCKEST Coffee Roasters egy Budapesten található pörkölőüzem, ahová a legkülönlegesebb zöldkávék érkeznek a világ minden tájáról. A pörkölésnél nagy figyelmet fordítanak az adott kávé jellemző ízjegyeinek kihangsúlyozására. Méretükből adódóan gyakran van lehetőségünk kis tételekkel dolgozni, elkerülve ezzel a kávé felhalmozódását, és folyamatosan biztosítva a  frissességet és a magas minőséget.

Mobstery

A Mobstery különlegessége, hogy az alapítók Magyarországon egyedülálló módon csajokként vágtak bele a kávépörkölésbe, sok évnyi kávéhoz köthető tapasztalattal a hátuk mögött. A kávé hivatásukká vált, ezért fontos számukra, hogy a legtöbbet hozzák ki a szemekből. Gondos odafigyeléssel pörkölik őket. Minden esetben a saját termőterületére jellemző ízek kihangsúlyozására törekszenek a nyers kávék esetében.

Beanlight
A Beanlight kézműves kávépörkölőnél a hangsúly a minőségen és annak folyamatos kontrollján van. Kávéikat mindig frissen, rendelésre készítik és négy napon belül már élvezhetik is a kávéimádók.

A kávékat kis adagokban 11-15 percig és 220 fokon pörkölik, megőrizve a csodálatos aromákat. Speciality kávéik világosabbak a hagyományos, olasz pörkölésű kávéknál, így egy kevésbé keserű, édesebb ízvilágot érnek el.

BeanGo
A BeanGo a minőség és a fenntarthatóság iránt kötelezte el magát. A legjobb minőségű, válogatott, 100% arabica specialty kávékat pörkölik kis tételben, rendelésre, ezzel garantálva a frissességet. Céljuk, hogy a frissen pörkölt kávét mindenki számára  elérhetővé tegyék a mindennapi életben.
Ha Téged is érdekel a kávézás világa, mélyebben beleásnád magad abba, hogy mitől is lesz igazán minőségi egy kávé, továbbá elsajátítanád különböző kávé különlegességek elkészítésének fortélyait, akkor nézz körül Best Mixer tanfolyamaink között, ahol a kávézás mesterévé válhatsz.
Gyere el a barista tanfolyamainkra!
 

Nézd meg tanfolyamainkat is!

Szeretnél értesülni a legújabb cikkekről?

Havonta rengeteg új bloggal készülünk neked, amiben fontos tanácsokat és érdekességeket találhatsz. Légy tagja a Bestmixer blog körnek!

Add meg az email címedet, és mi rendszeresen értesítünk róla!

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

TUDD MEG MIT NYÚJT NEKED A BESTMIXER ISKOLA!

MIÉRT ŐRÜLT JÓ VÁLASZTÁS A MIXER+BARISTA KOMBINÁLT KÉPZÉS?

MI SZÜKSÉGES EGY MIXER TANFOLYAMHOZ?

MINDEN, AMIT A BARTENDER SZAKMÁRÓL TUDNI ÉRDEMES

HASONLÍTSUNK ÖSSZE 6 SZAKMÁT!

MIÉRT IZGALMAS A BÁRMIXER SZAKMA?

×
×

Cart