MILYEN AZ IGAZI PIÑA COLADA? ÍME A RECEPT!

Ki ne képzelte volna már el nyugdíjas éveit egy egzotikus szigeten, pálmafák között a tengerparton heverészve? Ehhez a fantáziához általában két dolog szokott társulni; hula szoknyában táncoló lányok vagy fiatal szörfös fiúk, valamint egy jókedvünk forrását biztosító, kókuszdióban hömpölygő ital. Ebben az írásban sajnos ez utóbbiról lesz szó.

Ki ne képzelte volna már el nyugdíjas éveit egy egzotikus szigeten, pálmafák között a tengerparton heverészve? Ehhez a fantáziához általában két dolog szokott társulni; hula szoknyában táncoló lányok vagy fiatal szörfös fiúk, valamint egy jókedvünk forrását biztosító, kókuszdióban hömpölygő ital. Ebben az írásban sajnos ez utóbbiról lesz szó.

Egy kis Piña Colada történelem

Szűrt Ananászt, vagyis Piña Colada-t már 1922-ben is ittak Kubában. Ebben az italban rum, cukor, limelé és ananász frissen préselt leve volt. Valójában ez nem más, mint a klasszikus kubai koktél, a rumból, cukorból és limeléből álló Daiquiri ananászos twist-je.

A twist a bártenderek körében elterjedt kifejezés, ami azt jelenti, hogy egy kicsit módosítottunk az alap recepten. Csak így fancybbnek hatunk azok szemében, akik nem értik a szakzsargont. A Best Mixer iskolában például nagy hangsúlyt fektetünk a mixer tanfolyam során arra, hogy a diákok kipróbálják saját receptjeiket –ezek lehetnek twistek vagy akár teljesen új keverékek is–, és megmutassák, milyen sok lehetőség van pár gondosan kiválasztott összetevőben és italkészítési technikában.

Manapság igen jellemző, hogy a legjobb bárok úgynevezett signature koktélokat kínálnak a három- és hatezer forintos tartományban, amelyeknek többsége egy jól ismert kevertital módosítása, vagyis twist. Úgy látszik nem volt ez másként 1922-ben sem.

A mai Piña Colada

A ma ismert Piña Colada-t, vagyis a kókuszos változatot az 50’-es vagy a 60’-as években készítették el először Puerto Ricoban. Három bármixer is úgy tudja, hogy ő találta fel az italt, de könnyen belátható, hogy ebből kettő rosszul emlékszik. A legvalószínűbb, hogy a Piña Colada 1954 augusztus 15-én született, Puerto Rico fővárosában, San Juanban, a Caribe Hilton szálloda bárjában, a BeachComber-ben, viszont a nevét csak 1963-ban kapta, és semmi köze a kubai névrokonához.

Mivel rontják el a Piña Colada-t az alsópolcos bárok?

Mielőtt megnéznénk, hogyan készül egy autentikus Piña Colada, ismerkedjünk meg azokkal a hibákkal, amikbe gyakran belefuthatunk, ha nem a megfelelő bárt választjuk.

1. Kommersz rum

„Koktélba jó lesz, úgy se érzik!” Egyik szakkönyvben sem olvastam, hogy a rum olcsó finomszesz, színezék és aroma keveréke lenne. Én még úgy tanultam, hogy a cukornádat nagy szakértelemmel feldolgozzák, óvatosan lepárolják, éveken keresztül érlelik, a végén pedig a keverőmester 30 év tapasztalattal a háta mögött összeválogatja azokat a hordókat, amiből a tökéletes íz születik. Ezt a folyamatot nem lehet pótolni vegyianyagokkal, és a vendég is érzi a különbséget.

2. Növényi főzőtejszín

Növényi tej. Ízlelgessük csak egy picit a szóösszetételt… Olcsóbb, mint a tejszín, cserébe csomós lesz az ital, a szájpadlásunkon pedig egy fura, műanyagra emlékeztető réteget képez.

3. 50%-os ananászlé

Nem jó, de nem is tragikus.

4. Víz

Az ázott jég a hurrikán (tulipán) pohárban és a vizes jéggel való rázás következménye egy nyomokban Piña Colada-t tartalmazó víz.

5. Kevés inzulin

…a véredben, ami meg tudna birkózni azzal az ipari cukormennyiséggel, amit a bártender beleöntött az italodba. Értem én, hogy édes ital, de mindennek van egy határa.

És íme az igazi Pina colada recept

  • 60 ml Puerto Rico-i érlelt rum
  • 90 ml frissen préselt ananászlé (nem dobozos)
  • 20 ml Coco López kókuszkrém
  • 15 ml limelé (aki szereti édesen, kihagyhatja)

Az összetevőket blenderben egy kevés tört jéggel összedolgozzuk, és kivájt ananászba öntjük.

Milyen a jó ananász?

A Puerto Ricoban termelt, évi tízezer tonna ananász koktélként végzi pályafutását. Hazánkban csak pár év múlva lesz ananásztermelésre alkalmas a klíma, így addig külföldről kell beszereznünk. A gyümölcs érettsége döntő jelentőségű. Ha feltűnően szép ananásszal van dolgunk, az azt jelenti, hogy ráfér még egy kis pihentetés, amíg több cukor keletkezik benne, különben túl savas lesz a levünk.

Néhány jó tanács, amit fogadj el!

A Coco López itthon csak néhány helyen kapható. Ez egy kókuszvizet, kókuszbelsőt és cukrot tartalmazó krémes állagú konzerv. Nem helyettesíthető az ázsiai konyhában elterjedt kókusztejjel.

Olyan rumot válasszunk, amin még érződik a fehér rumokra jellemző vanília és gyümölcs illat, de már ott vannak az érlelt rumok fás, karamelles ízjegyei is.

Minden év július 10-én van a Piña Colada világnapja, de ez egyáltalán nem fogja meggátolni a leendő vendégeidet abban, hogy az év összes többi napján is kikérjék az italt, így jobb lesz, ha mielőbb megtanulod tökéletesen elkészíteni!
 

A Bestmixer iskola mixer tanfolyamán mindent megtanulhatsz az alap- és a legtrendibb koktélokról! A tanfolyam során elkészített koktélokat el is fogyaszthatod. Gyere el hozzánk, győződj meg róla Te is és jelentkezz! Országos Mixer tanfolyam»

Nézd meg tanfolyamainkat is!

Szeretnél értesülni a legújabb cikkekről?

Havonta rengeteg új bloggal készülünk neked, amiben fontos tanácsokat és érdekességeket találhatsz. Légy tagja a Bestmixer blog körnek!

Add meg az email címedet, és mi rendszeresen értesítünk róla!

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

A caffe affogato története már a 16. századra nyúlik vissza, de csak az utóbbi években lett népszerű.

Affogato, a sokoldalú kávédesszert nyári napokra

A legismertebb kávélikőr a Kahlua és a Tia Maria.

Kávélikőr: miért szeretjük annyira?

Óriási Bestmixer sikerek a Mix & Mingle 2024 – Magyar Bajnokság elődöntőjében

A matcha tea por hatásai közé tartozik, hogy növeli a koncentrációt.

A matcha tea hatása a szervezetre: antioxidánsok bevetésen!

A Nespresso kaszulás kávéfőző volt az úttörő ezen a piacon.

Kapszulás kávéfőző: miért szeretjük annyira?

A latte macchiato egy olasz tejes kávéital.

Kiegyensúlyozott és elegáns: az olasz latte macchiato készítése

×
×

Cart