A LEGJOBB KÁVÉZACC FELHASZNÁLÁSI TIPPEK KÁVÉIMÁDÓKNAK

A kávé egyike a legkedveltebb italoknak a világon. A kávé szerelmeseinek jóvoltából elképesztő mennyiségű kávézacc termelődik, melynek nagy része hulladékként végzi.

A kávé egyike a legkedveltebb italoknak a világon. A kávé szerelmeseinek jóvoltából elképesztő mennyiségű kávézacc termelődik, melynek nagy része hulladékként végzi.

 Pedig a használt őrlemény kiválóan hasznosítható otthon, a kertben, sőt még a szépségápolási rutinba is beépíthető. Vétek kidobni, ugyanis a zamatos fekete nem csak téged tölt fel az álmos reggeleken, hanem környezetedet, sőt bőrödet is újjávarázsolja. Jöjjenek most a legjobb tippek, hogy mihez is kezdhetsz az értékes zaccal!

Kávézacc számokban

A kávézás sokunk számára igazi szertartás, mely nem kizárólag feketénk élénkítő hatásáról, sokkal inkább fenséges ízek élvezetéről szól.

Érdekes tény, hogy bár azt gondolnánk, hogy a nagy kávétermesztő nemzeteknél a legnépszerűbb a kávéfogyasztás, valójában az észak-európai államok vezetik a rangsort:

  • a finnek 12,
  • a norvégok közel 10,
  • az izlandiak 9

kilogramm kávét fogyasztanak egy évben.

Magyarországon nagyjából 2,6-2,8 kilogramm kávét kortyolunk el éves szinten. Ez kb. minimum napi 1 kávé elfogyasztását jelenti, a lakosság 70%-a azonban 2-3 feketét is megiszik.

A kávé elkészítése során jelentős mennyiségű ún. forrázási maradék, vagy ahogy mi ismerjük, kávézacc keletkezik: megközelítőleg 6-7 gramm/adag.

Ha egy kicsit utána számolunk, akkor hamar láthatjuk, hogy ez nagyjából 25000 tonna zaccot jelent évente. Megfelelő felhasználás híján az őrlemény gyakorlatilag megy a szemétbe.

A kávézacc összetétele

A kávézacc egy sötétbarna, liszthez hasonló finom szemcsés, porózus, jellegzetes illatú anyag, amelyet nagy mennyiségben alkotnak többek között olyan szerves összetevők, mint a:

  • cellulóz
  • lignin
  • hemicellulóz
  • poliszacharidok
  • tannin
  • pektin
  • koffein

Ásványi anyag tartalma elsősorban a feldolgozási eljárás típusától  – nedves vagy száraz – függ, de tartalmaz többek között:

  • kalciumot
  • magnéziumot
  • káliumot
  • nátriumot
  • foszfort
  • vasat
  • rezet
  • cinket
  • mangánt
  • nitrogént

A kávézacc felhasználása

Mint láthatjuk, a kávézacc bővelkedik az értékes tápanyagokban. Lássuk is, hogy milyen területeken alkalmazhatjuk.

Kávézacc a kertben

A kávézacc remek tápanyagforrás a növények számára. Elsősorban a nedvességet igénylő fajták hálálják meg a kávés gondoskodást, mivel remekül tartja a nedvességet.

Melyik növény szereti a kávézaccot?

  • örökzöldek
  • páfrány
  • hortenzia
  • hibiszkusz
  • gyöngyvirág
  • nefelejcs
  • kála

Értelemszerűen azoknál a növényeinknél, melyek a szárazságot kedvelik, inkább ne használjuk a zaccos megoldást.

Melyik növény nem szereti a kávézaccot?

  • paradicsom
  • rozmaring
  • levendula
  • kaktusz

És akkor nézzük meg részletesen is, hogy mi mindenre használhatjuk a kertben!

#1. tipp: Trágyázás

A legtöbb talaj nem tartalmazza a növények optimális növekedéséhez szükséges alapvető tápanyagokat. Emellett a virágok, fák folyamatosan értékes összetevőket vesznek fel a földből, ami végül kimeríti a talajt. Ezért a legtöbb kertet trágyázni kell.

  • A kávézacc biztosítja a növekedéshez szükséges nitrogént, kalciumot, káliumot, vasat, foszfort, magnéziumot és krómot.
  • Segíti a talajt szennyező nehézfémek semlegesítését.

Hogyan használd? Egyszerűen csak szórd a zaccot a növények körüli talajra.

#2. tipp: Savanyú föld házilag

A kávézacc tápanyagainak köszönhetően savanyítja a földet, amely nagyon sok növény számára ideális táptalajt biztosít. Fontos, hogy mindig kizárólag zaccot használj, sose a friss kávét, mert azzal árthatsz zöldjeinknek.

#3. tipp: Komposzt készítés

Ha nincs azonnal szükségünk trágyára, akkor komposztálhatjuk is a kávézaccot, amely később bátran használható.
A kávéból jó minőségű komposzt készíthető, mely segíthet a talajnak több tápanyagot és vizet megtartani, ezáltal javítva a növények egészségét.

Érdekesség: Egy tanulmány szerint a kávézaccal és konyhai zöldhulladékkal készített komposzt tápanyagokban gazdagabb, mint a kizárólag hulladék komposzt.

#4. tipp: Rovarok és kártevők távoltartása

A kávéban található egyes vegyületek, mint például a koffein és a diterpének, erősen mérgezőek lehetnek a rovarokra, emiatt remek riasztónak bizonyulnak.

  • Hatékonyan tartják távol például a szúnyogokat, gyümölcslegyeket.
  • Bevehetjük hangyák ellen a kertben.
  • A csigák kifejezetten nem szeretnek átmászni a kávén, így megvédheted terményeidet.

Hogyan használd? Csak tegyél ki kávézaccal teli tálakat, vagy a növények környékét szórd be a maradék őrleménnyel.

#5. tipp Kávézacc macska ellen

Ha megkeseríti az életed, hogy folyamatosan kóbor macskák találkozóhelye a kerted, akkor a kávézacc hatékony megoldás. A cirmosok ugyanis nem szeretik a kávé illatát.

Kávézacc a háztartásban

#1. tipp: Szagtalanítás házilag

A kávézacc nitrogént tartalmaz, amely szénnel kombinálva segít a szagok elnyelésében és megszüntetésében.

  • Egy tál kávézaccot betehetsz a hűtőszekrénybe vagy a fagyasztóba, hogy semlegesítsd a romlott vagy büdös élelmiszerekből származó szagokat.
  • Régi zoknikat vagy harisnyanadrágokat is megtölthetsz kávézaccal és légfrissítőként használhatod.
  • A kávézaccot a mosogató mellett is tarthatod és fokhagyma- vagy hagymavágás után segít eltávolítani a szagot a kezedről.

#2. tipp: Tökéletes súrolószer

  • A kávézacc súroló hatású, a nehezen tisztítható felületek lerakódásait is szépen eltávolítja. (Antibakteriális és vírusellenes tulajdonságai miatt még a fertőtlenítésben is segít.)
  • Ha nem kedveled a vegyszereket, akkor remek natúr alternatíva.
  • Kiváló a mosogató, a lábosok és a grillsütő tisztításához.
  • Kitakaríthatod vele a kandallót is.

FONTOS: Ne használd semmilyen porózus anyagon, mert barna foltokat hagyhat!

#3. tipp: Hús puhítása

A hús izomrostokat tartalmaz, amelyek kemény állagot adhatnak neki.

A kávé természetes savakat és enzimeket tartalmaz, így különösen hatékonyan a húsok lágyításában, emellett savas jellege miatt fokozhatja a hús ízét.
Hogyan alkalmazd? Sütés előtt két órával egyszerűen csak dörzsöld be a húst. A kávézacc sötét, ropogós kérget képez.

#4. tipp: Bolhák ellen

A bolhák gyakori problémát jelentenek a háziállatoknál, kezelésük költséges és időigényes lehet. Számos bolhairtó készítmény van forgalomban, de sok közülük durva vegyi anyagokat tartalmaz, és nem kívánt mellékhatásokat okozhat.

Jó hír azonban, hogy a bolhák nem szeretik a kávét, így ez egy természetes kezelési módszer lehet.

Hogyan használd? Egyszerűen csak dörzsöld végig a zaccot a háziállat szőrén a samponozás után. Ezután öblítsd le, és hagyd, hogy kedvenced a szokásos módon megszáradjon.

Erre figyelj! A kávézaccot csak külsőleg szabad használni. Fogyasztása mérgező lehet a kutyák számára.

1 érdekesség: Kávézacc jóslás

A kávézacc jóslás a XVI.-XVII. században a tenyérjóslás mellett a legnépszerűbb jövendölési módszer volt. Az aztékok őrölt kakaóbabot használtak, ezt leforrázták, és a főpap ebből jósolt.

Kávézacc a szépségápolásban

#1. tipp: Kiváló bőrradír

A kávézacc durvább szemcséi segítenek eltávolítani a szennyeződéseket és az elhalt hámsejteket.
A zaccban található koffein erős antioxidáns hatású, amely szerepet játszhat a bőr védelmében a napsugárzás okozta károsodásoktól. Továbbá fokozhatja a véráramlást, ami jótékony hatású kültakarónk általános egészségére.

Hogyan használd?

  • Keverd össze a kávézaccot egy kis vízzel vagy kókuszolajjal, majd alaposan dörzsöld át a bőrödet a masszával.
  • A kávézaccot egy kis mézzel is párosíthatod, így nagyszerű hámlasztó ajakradírt kapsz.

#2. tipp: Narancsbőr kezelése

A nők nagyjából 85-95%-át érinti a narancsbőr, mely akkor keletkezik, amikor a bőr alatti kötőszövet zsírlerakódásai egyenetlenné teszik a bőrfelszínt. Ez általában a fenék és a combok területén figyelhető meg.

A kávézaccban található koffein segíthet lebontani ezt a zsírt és fokozhatja a terület vérellátását, így csökkentve a cellulitos területet.
Hogyan használd? A kávézaccot keverd össze vízzel vagy kókuszolajjal és hetente kétszer 10 percig dörzsöld át a narancsbőr által érintett részeket.

#3. tipp: Szem alatti karikák csökkentése

A szem körüli bőr rendkívül érzékeny, és nagyon kevés zsírszövetet tartalmaz. Emiatt itt jelentkeznek az öregedés első jelei.
A szem alatti sötét karikák és táskák kialakulásához sok minden hozzájárulhat, többek között a terület rossz vérkeringése.

Tanulmányok szerint az antioxidánsokat és koffeint tartalmazó bőrápolási termékek segíthetnek megelőzni az öregedés megjelenését és csökkenthetik a szem alatti karikákat, a kávézacc pedig bővelkedik ezekben az összetevőkben.

A koffein gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik és serkenti a vérkeringést a szem körül, ami segíthet a sötét karikák és a táskák redukálásában.
Hogyan használd? Adj vizet vagy kókuszolajat a kávézacchoz, majd ezt a pasztát kend fel a szemed alá és hagyd hatni nagyjából 10 percig. Ezután öblítsd le. Napi szinten használd.

A kávézacc alkalmas emberi fogyasztásra?

Mint láthatjuk, a kávézacc rendkívül sokoldalú és jó szolgáltatot tesz a mindennapokban. De ha olyan jó a növényeknek és a bőrnek, akkor belsőleg is alkalmazhatjuk?

A kávéfogyasztásnak vizsgálatok szerint számos pozitív hatása van az emberi szervezetre,  összefüggésbe hozták  többek között a 2-es típusú cukorbetegség, a sztrók és egyes daganattípusok kockázatának csökkentésével. Ugyanakkor ez nem a kávézaccra vonatkozik!

A kávébabok ugyanis cafestol és kahweol nevű vegyületeket tartalmaznak, amelyek növelhetik a vér koleszterinszintjét. Ezeket az anyagokat a kávé lefőzésekor a szűrők általában eltávolítják, de a kávézaccban megmaradnak.

Egy tanulmány napi körülbelül 7 gramm kávézacc fogyasztásának hatásait vizsgálta. Három hét elteltével a résztvevők vér koleszterinszintje átlagosan 26 ponttal emelkedett. Ezért inkább maradjunk zamatos főzött feketénk kortyolgatásánál!

Ha szeretnél még több érdekességet megtudni a kávékról, akkor nézz körül Best Mixer tanfolyamaink között! Válj a kávézás valódi mesterévé!

Gyere el a barista tanfolyamainkra!

 

Nézd meg tanfolyamainkat is!

Szeretnél értesülni a legújabb cikkekről?

Havonta rengeteg új bloggal készülünk neked, amiben fontos tanácsokat és érdekességeket találhatsz. Légy tagja a Bestmixer blog körnek!

Add meg az email címedet, és mi rendszeresen értesítünk róla!

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

Az eredeti wiener melange bécsi pörkölésű arabica kávéból készült, amely lágyabb, kissé karamellizált ízvilágú volt az olasz eszpresszókhoz képest.

Melange: a kávékülönlegesség, amely mindenkit elbűvöl

A kávéfőzés szabályaihoz hozzátartozik, hogy mindig minőségi kávébabot használjunk.

Kávéfőzés barista szemmel: így készíts otthon tökéletes feketét!

Az Árpád Gyömbér párlat egy nagyon intenzív illatú és kissé kesernyés, csípős és citrusos ital.

Az Árpád párlatok különlegessége és vonzereje

Az Árpád ginek ízvilágában megjelenik a hazai jellegzetességek hangsúlyozása.

A karakteres magyar Árpád ginek világa

A koffein allergia egy ritka immunreakció

Koffein allergia: Hogyan ismerhető fel és mit tehetsz?

A speciality kávézókban isteni speciality kávék kóstolhatók.

Speciality kávézók világa: miért olyan különleges?

×
×

Cart

Válaszd a legnépszerűbb kombinációnkat és szerezz három szakmát 210.000.-Ft kedvezménnyel!