AZ ÚJRATÖLTHETŐ KÁVÉKAPSZULA: VAJON JÓ MEGOLDÁS?

Londonban, a Portobello road 171-es szám alatt található a hírhedt Portobello Star bar, ami többek közt arról nevezetes, hogy itt található a város második legkisebb múzeuma, a „ginstitute” (gintézmény), ami London legkisebb réz lepárlóüstjének, a „Coppernicus”-nak ad otthont.

Az újratölthető kávékapszula egyre nagyobb népszerűségnek örvend a kapszulás kávéfőző tulajdonosok körében. Nem csoda, hiszen ha megnézzük a kapszulás kávé árát, és belegondolunk abba az elképesztő mennyiségű szemétbe, amit termelünk, egy idő után teljesen jogosan merül fel az igény valamilyen ésszerű alternatívára.

Ami nyilván nem egy új kávéfőző vásárlása, ha már egyébként rendelkezünk kapszulás kávéfőzővel. Így jön a képbe az újratölthető kapszula. De mennyire jó megoldás ez?

Körülnéztünk a piacon, összeszedtük a tölthető kávékapszula előnyeit, hátrányait és hogy mire kell figyelni a használatkor és a vásárláskor.

Milyen újratölthető kávékapszulák léteznek?

Az utántölthető kávékapszulák előretörésével ma már létezik Nespresso, Dolce Gusto újratölthető kapszula, de gyártanak Lavazzához, Illyhez és Tschibo Cafissimohoz is kompatibilis változatot. Tehát bármilyen kapszulás kávéfőzőnk van, a lehetőség adott.

Az újratölthető kávékapszulák olcsónak azért nem nevezhetőek, bár gyorsan megtérülnek. Természetesen kínai oldalakon  találni egész jó áron, de nem biztos, hogy megéri kockáztatni, hiszen egy rosszabb minőségű kapszula a kávéfőzőnket is tönkreteheti.

A műanyag utántölthető kapszula

A tölthető kávékapszulák olcsóbb verziója műanyagból készül, és a leírások szerint akár 200 használatot is kibírnak. Igenám, de az újratölthető kávékapszula vélemények között elég sok olyat olvasni, hogy a kapszula eldeformálódott, és alig lehetett kiszedni a kávéfőzőből. Néhány szerencsétlenül járt vásárló pedig arról számolt be, hogy a kávéfőzője is tönkrement.

Az acél újratölthető kapszula

Jobb megoldás lehet az acél kapszula, aminek azért az ára is borsosabb. Itt viszont jóval kisebb az esélye, hogy a kávéfőzőnknek bármi baja történik. Acél újratölthető kapszulából létezik olyan megoldás, hogy a kapszulát egy egyszer használatos öntapadó fóliával zárjuk, és olyan is, ami fix tetővel rendelkezik. Talán az előző hasonlít legjobban az eredeti megoldáshoz, de egy kis szemetelés viszont így is történik, és folyamatosan gondoskodnunk kell az öntapadó fólia pótlásáról.

Az acél utántölthető kapszula hátulütője, hogy főzés után forró marad, így a figyelmetlen felhasználó (valljuk be, reggelente elég sokunk ilyen) könnyen megégetheti a kezét.

A Dolce Gusto utántölthető kapszula

Így néz ki a Dolce Gusto utántölthető kapszula műanyagból:

Műanyag Dolce Gusto utántölthető kapszula
Forrás: Amazon.com

És ilyen a fém verzió:

Acél Dolce Gusto utántölthető kávékapszula
Forrás: Amazon.com

Nespresso utántölthető kapszula

Műanyag Nespresso utántölthető kapszula

Fém Nespresso utántölthető kapszula öntapadós matricával, szettben:
Acél Nespresso utántölthető kapszula

Az utántölthető kávékapszula előnyei és hátrányai

Az utántölthető kapszula előnyei:

 • Gyorsan behozza az árát, és onnantól olcsón kávézhatunk
 • Környezetbarát
 • Újrahasznosítható
 • Az általunk kedvelt kávét tölthetjük bele
 • Pontosan tudjuk milyen kávé került a kapszulába

Az utántölthető kapszula hátrányai

 • Éppen az a kényelem vész el, ami miatt a készüléket vásároltuk
 • Nem mindegy milyen szemcsenagyságú kávét teszünk bele
 • Időigényes, hogy el kell mosni, újra kell tölteni
 • Ha őrölt kávét használunk, elkerülhetetlen az aromavesztés, ha mi őröljük, akkor szükség van egy jó kávédarálóra, és még több időbe telik.
 • Ha nem csak egy ízű kávét szeretnék fogyasztani, akkor több zacskó kávét kell otthon tartanunk, de minél több ideig tároljuk őket, annál jobban elvesztik az aromájukat

Mire figyeljünk utántölthető kapszula vásárlásakor?

Mindenképpen bizonyosodjunk meg róla, hogy a készülékünkhöz passzoló kapszulát rendeljük meg. Nem árt megtekinteni az újratölthető kapszula véleményeket, és elolvasni mások tapasztalalát. Inkább áldozzunk rá többet, és vegyünk fém kapszulát!

Hogyan használjuk az újratölthető kávékapszulát?

 • Válasszuk finom szemcseméretűre őrölt kávét, vagy daráljuk le a kávénkat
 • Tömjük meg a kapszulát, de ne túlságosan. Érdemes kimérni, hogy mennyi egy adag. Körülbelül 0,5-1g kávéval kevesebb fér kényelmesen az utántölthetős kapszulába, mint amennyi az eldobhatóban van. Vigyázzunk, hogy ne tömjük túl, mert az könnyen koffein túladagoláshoz vezethet!
 • Tömörítsük össze a kávét! Ezt inkább finoman végezzük, mert ha nagyon tömör lesz, előfordulhat, hogy a nagy nyomás ellenére sem tud átfolyni a víz a kapszulán
 • Főzzük le a kávét!
 • Mossuk el a kapszulát.
 • Az újratölthető kávékapszulát időről időre vízkőteleníteni kell

Újratölthető kávékapszula a barista szemével

Őszinték leszünk. Egy igazi barista szabad akaratából soha de soha nem főzne kávét újratölthető kapszulával. Ugyanis sajnos nem lesz olyan az espresso, mint egy minőségi kávégéppel. Nem azt mondjuk, hogy a lefőzött kávé ihatatlan lesz, mert nem erről van szó. De semmiképp sem veheti fel a versenyt egy minőségi kávégép által frissen őrölt és főzött kávé aromájával.

Az utántölthető kapszulának megvan a maga létjogosultsága. Ha nem szeretnénk új kávéfőzőt, amiből egy igazán jó azért nagyon drága, akkor érdemes kipróbálni, kísérletezni vele.
Végezetül szeretnénk pár tanácsot adni ahhoz, hogy újratölthető kapszulával egész decens kávét lehessen főzni:

 • Ha már amúgyis vesszük a fáradtságot, hogy a kapszulát újratöltsük, akkor daráljuk frissen a kávét!
 • Mindig ellenőrizzük, hogy megfelelő-e a szemcseméret!
 • Ne kísérletezzünk műanyag kapszulával, hacsak nem szeretnénk titokban, hogy új kávéfőzőt kelljen venni

Ha valaki szeretne igazán profin kávét készíteni, annak ajánljuk a BestMixer barista tanfolyamait. Itt garantáltan nem lesz újratölthető kapszula, viszont annál jobb hangulat és tapasztalt oktatók biztosan!

Jó kávéfőzést!

Nézd meg tanfolyamainkat is!

Szeretnél értesülni a legújabb cikkekről?

Havonta rengeteg új bloggal készülünk neked, amiben fontos tanácsokat és érdekességeket találhatsz. Légy tagja a Bestmixer blog körnek!

Add meg az email címedet, és mi rendszeresen értesítünk róla!

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

A speciality kávézókban isteni speciality kávék kóstolhatók.

Speciality kávézók világa: miért olyan különleges?

A kávékóstolás vagy cupping egy mérhető, számszerűsíthető és széles körben használt módszer a kávéminták elemzésére.

Cupping útmutató: mindent a profi kávékóstolásról

A matcha tea por hatásai közé tartozik, hogy növeli a koncentrációt.

A matcha tea hatása a szervezetre: antioxidánsok bevetésen!

Óriási Bestmixer sikerek a Mix & Mingle 2024 – Magyar Bajnokság elődöntőjében

A caffe affogato története már a 16. századra nyúlik vissza, de csak az utóbbi években lett népszerű.

Affogato, a sokoldalú kávédesszert nyári napokra

A matcha latte receptje matcha tea port, vizet és tejet tartalmaz.

Matcha latte, az élénk zöld energiabomba

×
×

Cart