MINDEN, AMIT A SOMMELIER SZAKMÁRÓL TUDNI ÉRDEMES

A finom ételek, italok, jó borok világa sokakat csábít. Az utóbbi években egyre nagyobb figyelmet kap a gasztronómia, a különböző gasztro-fesztiválok, gasztro-események.

A finom ételek, italok, jó borok világa sokakat csábít. Az utóbbi években egyre nagyobb figyelmet kap a gasztronómia, a különböző gasztro-fesztiválok, gasztro-események.

Bátran állíthatjuk, hogy manapság divat a konyhaművészettel foglalkozni, divat borkóstolókra, fine dining, sőt akár Michelin csillagos éttermekbe járni, jó minőségű italokat fogyasztani. Nem véletlen tehát, hogy egyre többen választják maguknak a vendéglátás valamely szakmáját.

Sommelier: a borok nagykövete a vendéglátás területén

Nem véletlen tehát, hogy egyre többen választanak maguknak szakmát a vendéglátás világán belül. Ők azok, akik a szakma kulisszatitkait is szívesen megismernék, és ezért hajlandók tenni is. A szakács, a cukrász és a felszolgáló szakmák mellett az utóbbi években egyre nagyobb érdeklődés övezi a sommelier szakmát is.

Sokan úgy gondolják, hogy egy sommelier tanfolyam elvégzése kiváló ugródeszka lehet, ha valaki erre a pályára szeretne lépni. Ebben van igazság, azonban jelentkezés előtt nem árt tisztázni, pontosan mire is vállalkozik az illető.

 

Az alábbi cikkben bemutatjuk:

 • mi a sommelier szó jelentése,
 • mi egy sommelier feladata,
 • hogyan alakult ki a sommelier szakma,
 • milyen szerepei, feladatai vannak egy modern sommeliernek,
 • igyekszünk arra a kérdésre is választ adni, hogy mitől lesz valaki jó sommelier,
 • illetve elmondjuk, mit várhatunk egy sommelier tanfolyam elvégzésétől.

Tesszük mindezt azért, hogy segítséget nyújtsunk mindazoknak, akik új szakmaként, vagy esetleg már meglévő szakmájuk mellé kitanulnák a sommelier szakma csínját-bínját.

 

A sommelier jelentése

 

A borfogyasztás mindig is meghatározó része volt a gasztrokultúrának, a sommelier-k is évszázadok óta őrködnek a legjobb borok kiválasztásán.

De mi a sommelier jelentése? A „sommelier” szó eredetével kapcsolatban többféle elmélet, teória kering a köztudatban. (A szó kiejtése: “szomelié”, és, mivel az utolsó betűje – az r – néma, kötőjellel kapcsoljuk hozzá a ragokat.) Az egyik elmélet szerint a „sommelier” szó a latin „sumere”, vagyis felitatni, inni szóra vezethető vissza.

Egy másik teória szerint viszont a a „sommelier” szó a „sommerier” és a „bête de somme” régi francia szavakból alakult ki. A „bête de somme” jelentése hátas vagy teherhordó állat, a sommelier pedig maga a pásztor.

 

Sommelier evolúció: avagy a sommelier szakma története

 

Már a görög mitológiában is megjelent a pohárhordozó alakja, és az ókori rómaiak is külön névvel (cámera) illették azt a személyt, aki kínálta és kóstolta a bort. A borkultúra az évszázadok során folyamatosan fejlődött, az 1700-as évek közepétől kezdve pedig igazán jelentőssé vált. 

Az évszázadok során előfordult, hogy a sommelier-k feladatköre kibővült. A 14. század elején ( XIV. Lajos francia király uralkodása alatt is) például a sommelier a francia királyi udvar csomagjainak szállításáért volt felelős egy-egy út során.

Fontos kiemelni, hogy sommelier-ket nem csupán a király udvar foglalkoztatott. Nemes urak szolgálatában ugyanúgy a sommelier volt az a személy, aki kiválasztotta a felszolgált ételekhez illő borokat, meghatározta a terítés stílusát és ő választotta ki a desszerteket is. A borszakértő védjegye a borkóstoló csésze, amely már a múltban is meghatározó eleme volt a sommelier-k eszköztárának.

 
A sommelier feladata

A sommelier (magyarul talán borszakértő vagy borpincér, bár igazán pontos megfelelője nincs) olyan vendéglátóipari szakértő, akinek fő feladata a borok, pezsgők kiválasztása és ételekkel történő párosítása. Ezek mellett egyéb alkoholos italok kiválasztásában is segít. Jellemzően rangos éttermekben dolgozik, de jelentősebb pincészetek is sokszor alkalmazzák. 

 

Ahhoz, hogy a sommelier valódi borszakértőként az adott ételekhez legjobban illő italokat tudja ajánlani, sok mindennel tisztában kell lennie. Egy sommelier-nek elsősorban: 

 

 • az egyes szőlő- és borfajták, 

 • termőterületek, 

 • évjáratok,

 • pincészetek,

 • borszakmai ismeretek, 

 • a szőlőművelés tudománya,

 • a pincemunkákat érintő tudás

 • és a borfogyasztás ettiketje terén kell alapos tudással rendelkeznie.

 

 

 

 

A sommelier-k hagyományos öltözéke és védjegye

 

 

A sommelier-k védejegye egy speciális, ezüst csésze, amely vastag ezüst láncon lógott viselője nyakában. Az ezüstnek az esztétikai szempontok mellett fontos szerepe volt. A régi időkben ugyanis a sommelier volt az, aki előkóstolta a bort és az ételt, nehogy az uraságot megmérgezzék a rosszakarói. Az ezüst pedig köztudottan elszíneződik, ha közvetlenül méreggel érintkezik.

 

A különleges szakmához különleges öltözék dukál, nem véletlen tehát, hogy a sommelier-k már-már védjegyüknek számító egyenruhában gyakorolják nemes hivatásukat. A hagyományos sommelier viselet három fő elemből áll, és sok helyen mind a mai napig viselik ezeket a sommelier-k.

 

Ez a három elem a következő: 

 

 • egy szőlőfürtöt és kulcsot ábrázoló kitűző, 
 • bőrkötény 
 • és a már említett jellegzetes, láncon lógó kóstoló csésze. 

 

Mindegyik kiegészítő a régi idők szokásait hivatott szimbolizálni. A kulcs eredete még arra az időre vezethető vissza, amikor a borszakértők királyi kastélyokban, főúri kúriákban dolgoztak. Ott ugyanis a sommelier volt a borospince felelőse, őrzője, rá bízták a pince kulcsát, ami egyfajta státuszszimbólumnak is számított. 

 

A bőrkötény arra a durva, bőrből készült munkaruhára utalt, amit a borszakértők viseltek a múltban. A strapabíró ruházatra nagy szükség volt, hiszen a hordók és egyéb nehéz bortárolók mozgatása, szállítása egyáltalán nem volt könnyű feladat.

 

A csésze manapság már inkább csak dekorációs célokat szolgál, és egyben a kóstolás szimbóluma. Természetesen az ilyen elemeket felvonultató egyenruha ma már a legtöbb helyen nem követelmény, de a hagyományos nemzetközi sommelier bajnokságokon kötelező viseletnek számít. Bizony, borszakértő bajnokságokat is rendeznek országos és nemzetközi szinten is, melyeket évről évre egyre nagyobb lelkesedés övez.

 

 

A modern sommelier szerepe

 

 

Szerencsére a finom ételek és borok élvezete manapság már nem csak egy bizonyos társadalmi réteg kiváltsága. Szinte minden színvonalas étteremben ajánlanak borokat az ételek mellé.

Az éttermek és a szállodák többségét ma már nem csak a kiszolgálás és az ételek színvonala alapján rangsorolják, hanem az általuk kínált borok minősége alapján is. A növekvő érdeklődés miatt egyre több étteremben alkalmaznak külön borszakértőt, sommelier-t, hogy növeljék az étkezéshez kapcsolódó gasztroélményt.

Míg korábban a sommelier kizárólag borokkal foglalkozott, ma már sokkal átfogóbb képzettséget, ismereteket (más alkoholos italok, ételek, összetevők ismerete) igényel ez a szakma.

Természetesen mindamellett, hogy a sommelier tisztában van a borkóstoltatás rejtelmeivel, egy sor egyéb készségre is szüksége van, mint például: 

 • kiváló kommunikációs képesség, 
 • kitűnő szervezőkészség, 
 • a borok ismerete,
 • valamint a bor-étel párosítások kigondolása. 

 

 

 

A szakma – a legtöbb vendéglátós szakmához hasonlóan – ügyfél- és vendégközpontú megközelítést kíván.

A borszakértő közvetlenül a vendéggel találkozik, kommunikál, így az étterem megítélése is nagyban függ a viselkedésétől. A borok, bortárolás, borvidékek ismerete elengedhetetlen, hiszen egy gyakorlott sommelier-nek tudnia kell, milyen alkalomra milyen bort kínál, és fel kell térképeznie a vendégek igényeit is.

 

Mitől jó egy sommelier?

 

Legyen szó étteremről, pincészetről vagy hotelről, a sommelier személyes védjegye minden esetben a borlap. A felszolgálókhoz hasonlóan a borszakértő sikeressége a képviselt stílustól, hozzáállástól valamint a vendégekkel folytatott kommunikációtól függ.

A gasztronómiai élmények színtere az étterem, a sommelier hivatott kapcsolatot teremteni az étel, a borok és a vendég között. A borszakértő – miközben egyszerre szórakoztat és kiszolgál – érdekes információkat ad át az érdeklődőknek a borok világáról, különösen az éppen kóstolt bor ízvilágáról. Továbbá segíti a borválasztást is, amennyiben a vendég bizonytalan, vagy ezt külön kéri.

A jó sommelier ismérvei munkára jelentkezéskor a következők: 

 • tapasztalat sommelier-ként vagy hasonló pozícióban vendéglátás területén, 
 • jó ízérzék, ízletes étel-bor párosítások kigondolása,
 • a helyi valamint külföldi borvidékek és borászatok ismerete,
 • különböző borok, elkészítési eljárások és régiós jellemzők ismerete,
 • kiváló kommunikációs képesség,
 • rugalmasság, utazási hajlandóság (például vidéki, külföldi borkóstolásokon, konferenciákon való részvétel).

Összességében elmondható, hogy a borszakértő szakma, bármennyire színes, izgalmas és változatos, rendkívül összetett ismereteket, vendégközpontúságot és rugalmasságot kíván a szakma gyakorlójától. 

Sokat elmond arról, mit jelent egy magasan képzett sommelier esetében a kiváló borismeret, az alábbi interjú. A cikkből kiderül, Szik Mátyás háromszoros magyar bajnok sommelier mit tart fontosnak és hogyan vélekedik a rosé borokkal kapcsolatban. 

Sommelier képzés: mire jó egy sommelier tanfolyam?

 

A sommelier-k a szükséges tudást tanfolyamokon, illetve a későbbiekben munkájuk során sajátítják el. Egy jó sommelier képzés elvégzésével a tanulók elsajátítják többek között:

 • a hazai és nemzetközi jelentős borvidékekről szóló ismereteket,
 • a felszolgálás alapjait,
 • a szakma alapjait, mint például:

a borok előkészítésével,

felszolgálásával, 

a borkóstolással,

a bor-étel párosítással, 

a vendégkommunikációval kapcsolatos ismereteket.

A sommelier tanfolyam azoknak is ajánlható, akik laikusként szeretnének magabiztosan mozogni a borok és a megfelelő bor-étel párosítások világában. A tanfolyam elvégzése után ugyanakkor olyan gyakorlati tudás birtokába kerül az érdeklődő, amellyel bátran belevetheti magát az álláskeresésbe is. (Mellesleg abból is sokat tanulhatunk, ha megnézzük, milyen borokat kedvelnek a sommelier-k.)

NÉZD MEG TANFOLYAMAINKAT IS!

 

Nézd meg tanfolyamainkat is!

Szeretnél értesülni a legújabb cikkekről?

Havonta rengeteg új bloggal készülünk neked, amiben fontos tanácsokat és érdekességeket találhatsz. Légy tagja a Bestmixer blog körnek!

Add meg az email címedet, és mi rendszeresen értesítünk róla!

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

Óriási Bestmixer sikerek a Mix & Mingle 2024 – Magyar Bajnokság elődöntőjében

A legismertebb kávélikőr a Kahlua és a Tia Maria.

Kávélikőr: miért szeretjük annyira?

A Nespresso kávéfőzők világszerte meghódították a kávérajongók szívét.

Nespresso kávéfőzők: miért olyan népszerűek?

A matcha latte receptje matcha tea port, vizet és tejet tartalmaz.

Matcha latte, az élénk zöld energiabomba

Szerencsére ma már a barista növényi tejek is szép számmal sorakoznak a boltok polcain.

Barista tej: a habos és krémes kávéitalok titkos fegyvere

TUDD MEG MIT NYÚJT NEKED A BESTMIXER ISKOLA!

×
×

Cart