Sommelier tanfolyam
A borpincér más néven sommelier (ejtsd: “szomelié”), egy izgalmas szakma, ami a gasztronómia, a borászat és a vendéglátás határán helyezkedik el. A borpincér feladata a bor ételekhez való párosítása, illetve azok felszolgálása.
Milyen ismeretekkel rendelkezik egy borpincér?
A kisujjában van a borok csoportosítása, tudja, hogy melyik bor, melyik ételhez illik. Ismeri bor életciklusát a szőlőműveléstől egészen a borfogyasztás etikettjéig.
Az általunk meghirdetett sommelier képzés segítségével átfogó képet kapsz a bor-, pezsgő- és egyéb szeszes italok készítésének művészetéről, a borvidékekről, a kóstolás szempontjairól és a bor ajánlásáról.
Sommelier képzés - kinek ajánljuk?
Kalandvágyó fiataloknak, akik külföldön szeretnék kamatoztatni a megszerzett tudást.
Vérbeli háziasszonyoknak - akik nem csak az ételekkel, de a jól megválasztott italokkal is el akarják kápráztatni vendégeiket.
Üzletembereknek - manapság szinte az alapműveltséghez tartozik a borok ismerete.
Milyen végzettséget szerezhetsz?
Kétnyelvű nemzetközileg elfogadott sommelier képesítést, amivel akár itthon, akár külföldön is el tudsz helyezkedni. Amennyiben szeretnél angol vagy német nyelvből is vizsgát tenni, annak eredménye szintén belekerül a bizonyítványodba.
Miért jársz jól a Best Mixer iskola sommelier tanfolyamával?
-
Nálunk sajátíthatod el legnagyobb óraszámban a szakma fortélyait.
-
Nálunk található a legkedvezőbb árú bortanfolyam.
-
Sikeres vizsga után jól fizető külföldi munkát biztosítunk.
-
Nemzetközi bizonyítványt kapsz.
A képzés eredeti ára: 109.000 Ft helyett 99.000.-Ft
A képzés óraszáma: 24 tanóra
A képzés ütemezése: 4x45 perc/alkalom
Nézd meg, hogyan zajlik a tanfolyam!
1. Szőlészeti alapismeretek
-
Bevezetés
-
A szőlőtőke
-
A termő szőlő munkái
-
A szőlő növényvédelme
2. Szőlőfajták rendszerezése és csoportosítása
-
Rendszerezés
-
Csoportosítás
-
„Ősi” kárpátmedencei szőlőfajták
-
Magyar nemesítések
-
„európai” szőlőfajták
-
Világfajták
3. A szőlő és a bor minőségét befolyásoló tényezők
-
A szőlő életműködése
-
Klimatikus tényezők
-
Fiziografikus tényezők
-
Edafikus tényezők
-
Az évjárat időjárási viszonyai
4. Borászati alapismeretek
-
A szőlőbogyó érése
-
A szüret
-
A feldolgozás
-
Sajtolt frakciók
-
A tölgy szerepe
5. Magyarország borvidékei
-
Badacsonyi borvidék
-
Balatonboglári borvidék
-
Balaton-felvidéki borvidék
-
Balatonfüred-Csopaki borvidék
-
Bükki borvidék
-
Csongrádi borvidék
-
Egri borvidék
-
Etyek-Budai borvidék
-
Hajós-Bajai borvidék
-
Kunsági borvidék
-
Mátrai borvidék
-
Móri borvidék
-
Nagy-Somlói borvidék
-
Neszmélyi borvidék
-
Pannonhalmi borvidék
-
Pécsi borvidék
-
Soproni borvidék
-
Szekszárdi borvidék
-
Tokaji borvidék
-
Tolnai borvidék
-
Villányi borvidék
-
Zalai borvidék
6. Vezérfonal a borkóstoláshoz
-
Látvány (vizuális vizsgálat)
-
Tisztaság
-
Szín
-
Intenzitás
-
színárnyalat (fehérborok színárnyalatai, rosé borok színárnyalatai, vörös borok színárnyalatai)
-
Viszkozitás
-
Illat
-
Illat tisztaság
-
Illat intenzitás
-
Illatjelleg (fajtajelleg)
-
Íz
-
Cukor
-
Savak
-
Tannin
-
Alkohol
-
Utóíz
7. Az ízérzetek kibontakozása a kóstolás során
8. Étkeink és illő boraink harmóniája - Hogyan találjuk meg a megfelelő ételhez a megfelelő bort?
-
"Levesbor"?
-
Vegetáriánus bor
-
A szabály
-
Étkezés elött
-
Libamáj
-
Halborok
-
Szárnyas húsból készült ételek borai
-
Ha kacsa, akkor vörösbor
-
Sertéshúsból készült ételek borai
-
Marhahúsból (borjúból) készült ételek borai
-
Vadhúsok
-
Desszerthez desszertbor?
-
Bor és sajt
-
Friss sajtok
-
Félkemény sajtok
-
Füstölt sajtok
-
Kecskesajtok
-
A kékpenészes sajtok
-
Nemes penésszel érlelt lágy sajtok
-
Rúzsos sajtok
9. Borhibák, borbetegségek, egyik vagy másik csoportba nem sorolható kémiai vagy kémiai – fizikai elváltozások
-
Kocsány íz, zöld íz
-
Fémíz
-
Dugóíz
-
Papír íz
-
Kénes íz
-
Penész íz, doh
-
Levegő íz, darab íz
-
Egér íz ( 2 – acetil – tetrahidropiridin)
-
Ecetsav baktériumos romlás
-
Kénhidrogén szag
-
„Brett” jelleg
10. A pezsgőgyártás
-
A pezsgő története
-
Pezsgőkészítés
-
A pezsgők csoportosítása
11. Tokaji borkülönlegességek
-
Eszencia
-
Aszú borok
-
Fordítás
-
Máslás
-
Szamorodni
12. Italok szervirozása
-
fehérborok
-
rosék/sillerek
-
vörösborok
-
tokaji borok
-
pezsgők
-
párlatok
Nézd meg, hogyan zajlik a tanfolyam!
Tanfolyamainkat a következő városokban indulnak:
- Budapest
- Békéscsaba
- Debrecen
- Dunaújváros
- Eger
- Győr
- Kaposvár
- Kecskemét
- Miskolc
- Nagykanizsa
- Nyíregyháza
- Pécs
- Salgótarján
- Szeged
- Szekszárd
- Szolnok
- Szombathely
- Székesfehérvár
- Tatabánya
- Veszprém
- Zalaegerszeg
4 hét
+36 20 612 1000
Hol indul a tanfolyam?
Legnépszerűbb tanfolyamaink
Mit mondanak a végzett hallgatók?
Zsuzsi
Ebbe a városba jártam tanfolyamra: BudapestÖnmagában a tény, hogy immár a harmadik tanfolyamra járok ide, minősíti az iskolát. Kedves, barátságos, jó kedélyű a személyzet. Kulturált, hangulatos a környezet. Az oktatás a tanfolyam tematikájához kialakított, adekvát termekben zajlik, rendkívül felkészült, szakmájukat magas színvonalon űző, segítőkész, inspiráló előadásokkal. A tematika jól felépített, gyakorlatorientált és a néha gyilkosnak tűnő tempó ellenére az órák egy-egy anekdotával is megfűszerezve igen élvezetesek. A vizsgadrukk legyőzésében lelkesítő, bátorító szavakkal szinte mindenki segít.
Anita
Ebbe a városba jártam tanfolyamra: BudapestA képzés jól felépített, a tananyag érthető, világos. Az előadások és a gyakorlati feladatok maximális segítséget nyújtanak az ismeretek elsajátításához. Zoli előadásmódja kiváló
Rebeka
Ebbe a városba jártam tanfolyamra: VeszprémVeszprémbe jártam a hajópincér és sommelier tanfolyamokra. Minden óra érdekes és tartalmas volt. Az oktatás színvonalas, a tanárok kedvesek, a hangulat pedig jó volt. A nyelv oktatás pedig nagyon intenzív volt és örülök, hogy ide járhattam. :)
Tamás
Ebbe a városba jártam tanfolyamra: Budapest5* a tanár úr. Átjön a tudása.
Renáta
Ebbe a városba jártam tanfolyamra: BudapestEz a harmadik szakma amit ennél az iskolánál tanulok. A budapesti iskola mellett a miskolci iskolában is tanultam még. Mindkét hellyen meg voltam elégedve a szakmai tudással, illetve hozzáállással. Mindenkinek csak ajánlani tudom, aki komolyan gondolja az adott szakma elsajátítását. Jó hangulat, jól összeállított tananyag.
Anna
Ebbe a városba jártam tanfolyamra: BudapestÉrdekes. Sok a gyakorlat. Kérdésekre nyitott oktató.
Zsuzsa
Ebbe a városba jártam tanfolyamra: BudapestNagyon sok jót, és újat tanultam itt. Biztosan a többi oktatást is kifogom próbálni. Nagyon jól éreztem/érzem magam nálatok, minden oktató kedves és profi. Köszönöm, hogy nálatok tanulhatok.
Az összes vélemény