Ha egy vendégem szeretne valami újat kipróbálni, amivel szívesen kilépne a sötét triád (Mojito, Piña Colada, Aperol Spritz) árnyékából, általában egy Raffles Singapore Slinget javaslok neki. Ebben a több, mint 100 éves klasszikusban ugyanis minden benne van, amit annyira szeretünk a fenti koktélokban.
A Singapore Sling egyszerre fűszeres, édeskés, fanyar és kesernyés, élénk piros színe pedig kifejezetten vonzza a tekintetet. Ennek ellenére nem sokan ismerik, pedig még a története is olyan, amit a vendégek szívesen meghallgatnának, amíg készül.
Singapore Sling sztori
Az 1910-es évek elején egy kínai bártender Ngiam Tong Boon [nyámton’bún], fejlesztette ki a tökéletes formulát, amit állítólag annyira nagy becsben tartott, hogy egy széfben őrizte. 1915-ben bekövetkezett halála után azonban nyoma veszett az értékes papírdarabnak. Szerencsére a Singapore Sling egyre növekvő népszerűségének köszönhetően a Raffles hotel idősebb bártenderei –akiket maga a mester tanított be– még 20 év múlva is pontosan tudták, mik az eredeti összetevők és arányok. A biztonság kedvéért azért a hotel koktéloskönyvébe is feljegyezték az immár felbecsülhetetlen receptet, de a történelem közbeszólt.
Amikor a japánok 1942-ben megszállták Szingapúrt, pár évre hadifogolytáborrá alakították a szálloda épületét. Megannyi más értékkel együtt a koktéloskönyv is örökre eltűnt. A ’70-es években aztán csodával határos módon előkerült egy 40 évvel azelőtti recept, amelyet egy vendég írt fel magának, hogy otthon is el tudja készíteni. A hozzávalókat és a mennyiségeket pedig maga a bártender diktálta. Így – ha hinni lehet a történetnek – ami ezen a papíron van, az ugyanaz, mint amit Ngiam Tong Boon a széfében őrzött.
Singapore Sling koktél recept
Íme a recept, ahogyan az a szingapúri Raffles Hotel bárjában a koktéllapon is fel van tüntetve, és amiből naponta több, mint 1500 darabot adnak el (bár a cikk írásakor -2020. szeptember – átmenetileg zárva tart egy világjárvány miatt április óta):
- 30 ml gin
- 15 ml Cherry Heering (cseresznyelikőr)
- 7,5 ml Cointreau (narancslikőr)
- 7,5 ml D.O.M. Bénédictine (gyógynövénylikőr)
- 15 ml limelé
- 120 ml ananászlé
- 10 ml grenadin
- 1 öntés Angostura bitter
Az összetevőket jó erősen összerázzuk, majd egy slinges pohárba töltjük. Figyelem: az eredeti Singapore Slingben nincs jég!
Ha a mai trendeknek megfelelően szeretnéd elkészíteni, használj egy kicsit kevesebb grenadint (csak színezéknek), rakj bele 15 ml-rel több gint, és készíts frissen préselt ananászlevet, abból viszont csak 50 ml kell.
Ha mindent jól csináltunk, egy rendkívül összetett ízű, tökéletesen kiegyensúlyozott koktélt kapunk. Annyira modern, hogy egyes koktéltörténészek szerint ez a recept a ’70-es években lett kitalálva és az eredeti utólag meghamisítva, mivel 1915-ben, amikor a Raffles szerint megszületett az ital, még egyáltalán nem voltak divatosak a trópusi longdrinkek. Olyan, mintha Ngiam Tong Boon 50 évvel megelőzte volna a korát.
Bárhogy is történt, talán nem túlzás azt állítani, hogy ez a világon a legismertebb –és egyben legnagyobb múlttal büszkélkedő– ázsiai koktél.
Nézd meg videónkat, amiből sok érdekességet megtudhatsz a Singapore koktélról! Ha pedig ennél is többet szeretnél tudni, jelentkezz Mixer tanfolyamunkra, mely országszerte folyamatosan indul.