A Nespresso kávéfőzők világszerte meghódították a kávérajongók szívét.

Nespresso kávéfőzők: miért olyan népszerűek?

A Nespresso kávéfőzők világszerte meghódították a kávézás szerelmeseinek szívét. Az egyszerűség, a kényelem, a kiváló minőségű kávé, a kapszulák széles választéka, a stílusos kialakítás mind hozzájárultak ahhoz, hogy ezek a készülékek a kávékedvelők kedvenceivé váljanak. A Nespresso ugyanis nemcsak nagyszerű feketéket, hanem egy életstílust, igazi kávéélményt kínál. Cikkünkben most belesünk a Nespresso kávéfőzők világába, megismerjük történetüket, szexepiljüket, és hogy mire figyeljünk, hogy hosszan élvezhessük imádott készülékünk minden előnyét.

Miért imádjuk annyira a Nespresso kapszulás kávéfőzőket?

Lássuk most, hogy hogyan tudták meghódítani a Nespresso kapszulás kávéfőzők a kávérajongók szívét. Mi a titok, amiért egyre több háztartásban találkozni a színes kapszulákkal és dizájnos masinákkal?

Egyszerűség és kényelem a rohanó hétköznapokon

A Nespresso kávéfőzők egyik legfőbb vonzereje, hogy pofonegyszerűen és villámgyorsan főzhetünk isteni kávét. A reggeli rohanásban nem kell sokat bíbelődni kedvenc italunkkal, elég behelyezni egy kapszulát, megnyomni egy gombot, és pár pillanat múlva már élvezhetjük is frissen főzött feketénket!  

Minőségi kávéélmény

A Nespresso gondosan válogatott kávébabokat használ, melyek a kapszulákba préselés előtt számos íz- és minőségellenőrzésen esnek át. Ez garantálja, hogy minden csészényi kávé friss, ízletes és kifogástalan minőségű legyen.

Sokszínűség, széles választék

A Nespresso kávéfőzőkbe ma már a kapszulák széles választéka érhető el különböző intenzitással, más-más termőterület ízvilágával. Mindenki megtalálhatja az ízlésének legmegfelelőbb változatokat, legyen szó eszpresszóról, lungóról vagy tejes csodákról. 

Stílusos kialakítás

A Nespresso kávéfőzők egyedi megjelenésükkel is vonzzák a vásárlókat. Ezek a modern, elegáns készülékek kiválóan illeszkednek bármilyen konyhai környezetbe, A Nespresso mini kávéfőzői a legkisebb lakásokban is elférnek, és stílusukkal különleges hangulatot varázsolnak.

Fenntarthatóság és környezetvédelem

A Nespresso kávéfőzők és kapszulák környezetvédelmi szempontból is vonzóak. A vállalat aktív résztvevője a fenntartható kávétermelésnek, a bolygó védelmének, és törekszik minimalizálni a kávéfőzők és kapszulák ökolábnyomát. A Nespresso kapszulák újrahasznosíthatók, ezzel csökkentve a hulladék mennyiségét. 

delonghi nespresso kávéfőző

A Nespresso kávéfőzők típusai és története

A Nespresso kávéfőzők forradalmasították a feketék elkészítésének módszereit.

1986-1994: A Nespresso kapszulás kávé piacra kerülése és ismertté válása

  • A Nespresso 1986-ban dobta piacra első két kávéfőzőjét, a C-100-at és a C-1100-at, melyeket úgy terveztek, hogy hasonlítsanak a mini eszpresszógépekhez. Svájcban, Japánban és Olaszországban vezették be először a porciózott kávérendszert, kifejezetten az irodákra specializálva. Négy kapszulával, a Capriccióval, a Cosival, a Decaffeinatoval és a Bolerrel – mai nevén Volluto –  indultak.
  • 1989-ben született meg a Nespresso Club, amely számos exkluzív és személyre szabott szolgáltatást kínált a kávérajongóknak. Ebben az évben a svájci háztartási gép piacon is megjelentek a Nespresso gépei.
  • 1992-ben a C-100-as modellt a  C-200-as váltotta Svájcban, és a cég tovább terjeszkedett: Belgiumban, Luxemburgban, Németországban és Hollandiában is megvetette a lábát.

1995-1999: Az alapok lefektetése

  • 1996-ban debütált a C-250/554-es Nespresso kapszulás kávéfőző automatikus funkciókkal és új thermoblokkal, ami komoly áttörést jelentett a háztartási szektorban. A Nespresso feltűnt az Egyesült Királyságban, Malajziában, Szingapúrban, Tajvanon és Hongkongban.  Elstartolt továbbá a Nespresso weboldala a termékek népszerűsítésére. Ez később a márka egyik legfontosabb bemutatóhelyévé és értékesítési csatornájává fejlődött.
  • 1998-ban a honlap továbbfejlesztésével lehetővé vált a közvetlen online rendelés. Tovább bővült a kínálat, új színek és formatervezési megoldások kerültek bevezetésre, mint például a jellegzetesen avantgárd Coban Alessi Nespresso gép.
  • 1999-ben megszületett a B2B termékcsalád Nespresso Professional néven, amely a kis irodák és a prémium kategóriás vendéglátóipari szektor számára kifejlesztett gépeket és kávékülönlegességeket kínálta. Bemutatkoztak az első Nespresso Corners kávézók a párizsi Galleries Lafayette és Le Printemps üzletekben.

2000-2005: Világszerte ikonikus branddé válik a Nespresso

  • 2000-ben nyitott meg első Nespresso butik Párizsban. Új vállalati arculatot született. Egy logó, amely a stilizált N betű kifinomult változatát tartalmazta, egy hatásos monogramot alkotva. Bevezetésre került az új „shop-in-shop” koncepció, hogy minél többen megismerhessék a márkát.
  • 2004-ben megjelent az Essenza kávéfőző, amely az innovatív, felülről tölthető, eldobható kapszula koncepciót valósította meg, és amely az összes későbbi Nespresso kávégép tervezésére hatással volt. Bevezetésre került továbbá a Nespresso Lungo kávé sorozat, valamint a tejes és jeges kávékülönlegességek. Ebben az évben megnyílt továbbá az első Nespresso Boutique Bar Münchenben, mint új kiskereskedelmi opció, amelyet később  egy New York-i követett, majd szép lassan terjedt a világban.

2006-2012 – A globális kávékultúra kialakulása

  • 2007-ben megismerhette a nagyközönség a Lattissima gépet – a Delonghi Nespresso kávéfőzői ma itthon egyébként a legnépszerűbbek közé tartoznak -, amely új dimenziókat nyitott a tejes kávékülönlegességek egyszerű, gombnyomásra történő elkészítésében. Megnyílt ezen kívül az első Nespresso zászlóshajó butik Párizsban, a tekintélyes Champs-Elysées-n.
  • 2009-ben elindult az Ecolaboration™ program a fenntarthatóság jegyében, kötelezettséget vállalva a kávé beszerzésére, a kapszulák újrahasznosítására és az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésére vonatkozóan. A híres felfedező, Mike Horn lett a Nespresso fenntarthatósági nagykövete. (Az Ecolaboration™ azonban igazán 2013-tól vált kiemelt fontosságúvá.) Ebben az évben került a piacra, a CitiZ, a Nespresso gépek első teljes termékcsaládja, amelyet a városi mobilitás ihletett kialakításában és fejlett funkcionalitásában.
  • 2010-ben limitált kiadásban elérhetővé vált a Kazaar, az első, többségében robusta ínyenc kávékból álló keverék. Sanghajban megnyílt a 200. Nespresso butik. Az év végéig pedig 215-re növekedett ez a szám.
  • 2011-ben négy új Nespresso kávéfőző is megjelent: a PIXIE, egy innovatív és környezetbarát gép. A Zenius és Aguila, két olyan készülék, amely továbbfejlesztett funkciókat kínált az otthoni fogyasztóknak. Valamint egy Nespresso kávéfőző tejhabosítóval, a Lattissima+, a tejalapú kávéreceptek egyszerűbb elkészítéséhez.
  • 2012-ben Az Ecolaboration™ program keretében a Nespresso fogyasztók már 75%-ban hozzáfértek az újrahasznosítási lehetőséghez. Bevezetésre került a Crealto, egy hosszú pörkölésű Limited Edition kávé. Illetve megszülettek a Maestria és az U gépek.

2013-2020: A vezető szerep bebetonozása világszinten

  • 2013-ban létrejött az AAA Sustainable Quality™ program és a Nespresso Fenntarthatósági Tanácsadó Testülete, amely az ezen a területen vezető szakértőket és gondolkodókat tömörítette a Nespresso hosszú távú fenntarthatósági stratégiájának előmozdítása érdekében. Erre az évre a kávék 80%-a már az AAA programból került beszerzésre. A kínálatba bekerült a Kazaar és a Dharkan, két felülmúlhatatlan intenzitású kávé, így az állandó kávékínálat 21-re bővült.
  • 2014-ben elindul az ún. Positive Cup stratégia, amely a 2020-ig szóló fenntarthatósági elképzeléseket tartalmazta, ambiciózus célokat kitűzve a kávé beszerzése és a szociális jólét, az éghajlatváltozás, valamint az alumínium beszerzése és újrahasznosítása terén. Megérkezett a Bukeela ka Ethiopia, az első Pure Origin Lungo kávé, amivel 22 kávéra bővült a kapszula paletta. Bevezetésre került továbbá az innovatív Vertuo az észak-amerikai piacon. A Vertuo egy sokoldalú rendszer, amely 5 különböző csészeméretben készít frissen főzött kávét a forradalmian új Centrifusion™ technológia segítségével, amely felismeri a kapszulán lévő kódot, és a tökéletes kávé érdekében beállítja a víz mennyiségét, az extrakció sebességét és a hőmérsékletet. Ebben az évben a butikok száma már meghaladta a 400-at. Megjelent egy sláger gép, a Nespresso Inissia kávéfőző is, kezdetben hat klasszikus színben: fekete, fehér, rubinvörös, vaníliakrém, narancs és szürke.
  • 2015-ben felavatásra került a harmadik gyártóközpont a svájci Romontban. Ez az első svájci gyár, amely elnyerte a LEED® Gold minősítést. Emellett megismerhette a közönség a Suluja-ti dél-szudáni limitált kiadású kávét, amely 40 év óta az első Dél-Szudánból exportált különlegesség.
  • 2016-ban a kolumbiai Aurora de la Paz limitált kiadású kávé a Caquetá régió kolumbiai kávétermesztőivel folytatott közös munkának köszönhetően került piacra, hogy a több évtizedes polgárháborút követően helyreállítsák a kávétermesztést.  Új finanszírozási eszközként  elindult a Nespresso Fenntarthatósági Innovációs Alapja,  amely 10 millió dolláros kötelezettségvállalással (2016-2018) könnyítette az innovatív fenntarthatósági kezdeményezésekbe történő befektetéseket.
  • 2017-ben feltűntek az első jégen készítendő kávék, az Intenso on Ice és a Leggero on Ice. Valamint az első limitált kiadású Explorations kávékínálat, amely hihetetlen, „rejtett gyöngyszemnek” számító területekről származó ritka kávékat tartalmazott. A Vertuo rendszer bevezetésre került Ausztráliában, az Egyesült Királyságban és Írországban.
  • 2018-ban a Nespresso újrahasznosítási programja már 44 országban volt érhető és a kávék több mint 90%-a az AAA Sustainable Quality™ programon keresztül érkezett. Három gyáruk már teljes mértékben megújuló forrásokból származó energiával működött. A Nespresso Vertuo rendszer tovább terjeszkedett Ázsiában és több európai országban. 
  • 2019-ben elindult a Reviving Origins program azzal a céllal, hogy a Nespresso helyreállítsa a kávétermesztést és a helyi kávégazdaságot a konfliktusok sújtotta régiókban. Egyben elérhetővé vált az első három Reviving Origins kávé: a Tamuka Mu Zimbabwe, az Esperanza de Colombia és a Cafecito de Puerto Rico. Megállapodás született továbbá a mozambiki Gorongosa Nemzeti Parkkal, hogy a Reviving Origins program részeként támogassák a helyi kávéipart.
  • 2020-ban a Master Origin Colombia kávékhoz bevezetésre került az első olyan kávékapszula, amely 80%-ban újrahasznosított alumíniumból készült. A Reviving Origins programba megérkezett az Amaha awe Uganda „Uganda reménye” nevű, kávé az ugandai Rwenzoris hegységből.

Melyik a legjobb nespresso kávéfőző?

A Teszt Plussz Magazin hazai és nemzetközi tesztek figyelembevételével, valamint vásárlói visszajelzések alapján alakított ki egy rangsort, ahol a Nespresso Delonghi  kávéfőzők értek fel a csúcsra, de a Nespresso Krups kávéfőzők is ott vannak az első ötben. 

Íme a legnépszerűbb modellek!

  • DeLonghi Nespresso Lattissima One
  • DeLonghi Nespresso Citiz 
  • Krups Nespresso Vertuo Next
  • Krups Nespresso Essenza Mini
  • Krups Nespresso Vertuo Pop 

Mikre érdemes figyelni a Nespresso kávéfőző használata során?

A Nespresso kapszulás kávéfőzők egyszerűen használhatók és nagyon stílusosak.

Ahhoz, hogy minden nap a legjobb minőségű kávét élvezhessük, nagyon fontos a Nespresso kávéfőzők megfelelő karbantartására és tisztítása.

Tisztítás a mindennapos használat során

  • Rendszeresen ürítsd ki használt kapszula tárolót és távolítsd el a vizet a csepptálcáról! Mosogasd el őket, akár mosogatógépbe is betehed őket! 
  • Néhány naponta gondoskodj a víztartály tisztántartásáról is a legfinomabb kávé érdekében.
  • A kávéfőző alkatrészeit és a gép belsejét alaposan töröld szárazra, valamint a kifolyót is tisztítsd meg!
  • A Nespresso kávéfőző tejhabosítóval még gondosabb odafigyelést igényel. Győződj meg róla, hogy minden használat után eltávolítottad a tejet a gőzpálcából. A tej ugyanis hamar romlásnak indul és nem csak az egészségre lehet ártalmas, de a kávénak sem lesz jó íze, ha megsavanyodik. Minden használat után mosd el a tejes tartályt akár kézzel, akár mosogatógéppel! 

A Nespresso kávéfőző vízkőtelenítése

A Nespresso gépeket 6-12 havonta vízkőmentesíteni kell. Ha ugyanis elmarad ez a művelet, az befolyásolni fogja a kávé ízét, valamint a gépnek sem tesz jót.

Szerencsére ez nem egy bonyolult művelet. Célszerű a Nespresso saját vízkőmentesítő szettjét használni, amely minden géptípushoz használható.

Milyen gyakran kell elvégezni a vízkőmentesítést?

Elfogyasztott napi kávémennyiségNespresso kávéfőző tejhabosítóvalNespresso kávéfőző tejhabosító nélkül
Kb. 2-3 csésze4 havonta8 havonta
Kb. 4-5 csésze2,5 havonta5 havonta
Kb. 6-7 csésze1,5 havonta3 havonta
Kb. 8-10 csészehavonta2 havonta

Milyen Nespresso kávéfőző hibák fordulhatnak elő, és mennyire lehet szükség a Nespresso kávéfőző javítására?

A Nespresso kávégépek hosszú éveken át megbízható társak, ezért szerencsére nem sűrűn fordulnak elő hibák. Ha mégis valami gond van, akkor is könnyen ellenőrizheted, hogy mi okozza a problémát, ezek többnyire házilag orvosolhatók.

Lássunk néhány példát!

Nem vagy nem megfelelően folyik a kávé

Ilyenkor ellenőrizni kell, hogy feltöltötted-e a víztartályt. Mielőtt kávét főzöl, célszerű lecsekkolni a szintet, így nem érhet ilyen meglepetés. De előfordulhat az is, hogy hosszabb ideje nem végezted el a vízkőtelenítést és emiatt nem folyik kedvenc feketéd.

Nem meleg a kávé

Ha hideg vagy langyos a kávé, annak hátterében sokszor az ott éktelenkedő vízkövek állnak. Ha vízkőtelenítés után is fennáll a probléma, érdemes szervizbe vinni a masinát.

Lassan fő le a kávé

Mindegyik kávéfőző és kávétípus más ütemben készül el, de alapvetően ha a korábbiakhoz képest lassulást tapasztalsz, akkor szintén ellenőrizni kell a vízkövességet.

Víz folyik a kávéfőzés során

Ez akkor tapasztalható, ha elfelejtettél kapszulát behelyezni. Ha a kapszula ellenére víz érkezik a gépből, mindenképp keresd a Nespressót!

Túl sok vagy túl kevés kávét főz a gép

A Nespresso kávéfőzőkön mindig állítható a kávé mennyisége, úgyhogy bármikor saját ízlésedre szabhatod. Annyi csak a teendő, hogy feltöltöd a víztartályt és beteszed a kapszulát, bekészíted a csészét, majd megnyomod azt a kávéscsésze gombot, amelyiknek a mennyiségén akarsz állítani. Addig nyomd, amíg el nem éred a kívánt mennyiséget. Ha gépednek digitális kijelzője van, akkor a menü végig fog vezetni a folyamaton.

Ha szeretnél még mélyebben elmerülni a kávék világában, megismerkednél a kávékészítés fortélyaival, és nem csak otthon csillogtatnád meg kávékészítő tudományodat, akkor nézz körül Best Mixer tanfolyamaink között, ahol a kávézás mesterévé válhatsz!

Gyere el a barista tanfolyamainkra!

Szeretnél értesülni a legújabb cikkekről?

Havonta rengeteg új bloggal készülünk neked, amiben fontos tanácsokat és érdekességeket találhatsz. Légy tagja a Bestmixer blog körnek!

Add meg az email címedet, és mi rendszeresen értesítünk róla!

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

Az instant kávé egy azonnal oldódó kávéfajta.

Instant kávé: minden, amit tudni érdemes

Szerencsére ma már a barista növényi tejek is szép számmal sorakoznak a boltok polcain.

Barista tej: a habos és krémes kávéitalok titkos fegyvere

A legismertebb kávélikőr a Kahlua és a Tia Maria.

Kávélikőr: miért szeretjük annyira?

A matcha tea por hatásai közé tartozik, hogy növeli a koncentrációt.

A matcha tea hatása a szervezetre: antioxidánsok bevetésen!

A latte macchiato egy olasz tejes kávéital.

Kiegyensúlyozott és elegáns: az olasz latte macchiato készítése

A speciality kávézókban isteni speciality kávék kóstolhatók.

Speciality kávézók világa: miért olyan különleges?

×
×

Cart

Használd ki a jelenlegi kedvezményeket, spórolj több 10.000 Ft-ot!
A weboldalon szereplő áraink már csak szeptember 15-ig érvényesek!
nap
óra
perc
másodperc