A LEGGYAKORIBB KÁVÉFAJTÁK, KÁVÉTÍPUSOK ELKÉSZÍTÉSE, JELLEMZŐI

Az espresso, vagy ahogy gyakran emlegetjük, presszókávé mindenki számára ismerős. De tudod-e, hogyan készül például a doppio, milyen egy jóízű americano kávé, és hogy zajlik egy vérbeli olasz cappuccino készítése? Cikkünkben összefoglaljuk a legnépszerűbb kávétípusok jellemzőit.

Az espresso, vagy ahogy gyakran emlegetjük, presszókávé mindenki számára ismerős. De tudod-e, hogyan készül például a doppio, milyen egy jóízű americano kávé, és hogy zajlik egy vérbeli olasz cappuccino készítése? Cikkünkben összefoglaljuk a legnépszerűbb kávétípusok jellemzőit.

Az olasz kávé jelentősége

A különféle kávétípusok az olasz kávékultúra jóvoltából honosodtak meg világszerte. Az olasz kávé a mai napig etalonnak számít, annak ellenére, hogy Itália sosem volt kávétermelő ország. A magyarázat, hogy a kávékészítés technológiáját viszont a taljánok vitték tökélyre.

Az első mai értelemben vett kávégépet 1901-ben Luiggi Bezzera szabadalmaztatta. Találmányát később Giovanni Achille Gaggia tökéletesítette, 1961-ben pedig szintén Olaszországban megalkották a Faema E61 típusú karos kávégépet. Ezt kisebb módosításokkal a mai napig gyártják.

Fekete kávé a presszó kávé, de a ristretto és a doppio is ilyen kávé típusok.

Az olasz kávéfajták origója egyértelműen az espresso, a cappuccinót is sokan ismerik, de a különlegesebb kávétípusok, mint például az espresso macchiato nevének hallatán nem mindenki tudja, miről van szó.

Az alábbiakban néhány mondatban áttekintjük, hogy történik a legnépszerűbb kávéfajták elkészítése, mik a főbb jellemzőik, és minden olyan információt, amit érdemes tudni róluk.

Espresso

Az espresso vagy presszó kávé a kávé fajták közül talán a legfontosabb.

Az espresso az olaszoknál egyet jelent a kávéval, olyannyira, hogy általában csak “egy kávét” (olaszul: “un caffé”) kérnek, ha espressót szeretnének inni. (Egyébként az espresso kávé természetesen magyaros, presszó vagy eszpresszó formában leírva is helyes.)

A valódi olasz espresso készítéséhez 7 gramm őrölt kávét használunk fel, ami 90 fokos vízzel készül 9 bar nyomáson, és 20-25 másodpercig csapoljuk. A kész kávé 25-30 ml, és állandó kísérője a tetején képződő bársonyos hab, a crema. Az olaszoknál az espresso klasszikus fekete kávé, tehát magában, tej és cukor nélkül isszák.

Espresso macchiato

Ha egy mondatban szeretnénk jellemezni ezt a kávétípust, akkor azt mondhatjuk, hogy az espresso macchiato tulajdonképpen habosított tejjel felturbózott presszókávé. A macchiato jelentése egyébként “foltos”, ami a kávé elkészítéséből adódik. A presszókávéra általában 2 kanál tejhab kerül, de „újhullámos” kávézókban nem használnak kanalat, hanem az espresso kávét felöntik tejkrémmel.

Espresso lungo

A lungo kávé jelentése: hosszú kávé. Ennek megfelelően az espresso lungo, nem más mint egy espresso kávé, amit kb. 50-70 ml forró vízzel higítunk. Mivel hígabb, íze kevésbé intenzív. Egyes helyeken tovább engedik az espresso-t az eredeti receptúrához képest, máshol pedig megfelelő mennyiségű vizet tesznek hozzá.

Americano

Az americano is egy hosszú kávé, a lungohoz hasonlóan forró víz hozzáadásával készül. Egészen pontosan a csészébe először a megfelelő mennyiségű – 150-180 ml – forró vizet töltjük bele, és ebbe csapoljuk az espressót. Az americano kávé íze a lungóhoz képest közelebb áll a filteres kávéhoz.

Ristretto

A ristretto kávé a hosszú kávé ellentetje, a kávé fajták közül a legkoncentráltabb.

Azaz rövid kávé. A koffein a víz hatására oldódik a kávéban. Ha az ember egy rövidebb espressso jellegű italt készít, kevesebb vízzel, kevesebb idő alatt, abban a koffein mennyisége is alacsonyabb lesz. A ristretto mennyiségét mindig az espresso-nk receptjéhez hangoljuk. De körülbelül 15g/15ml mennyiségű kávét kell kapnunk.

Doppio

A doppió kávé trükkös, mert névről szinte senki sem ismeri, mégis mindenki találkozott már vele, aki egy duplát szürcsölgetett. A kávé neve ugyanis ezt jelenti olaszul, vagyis egy dupla eszpresszóról van szó, amit kétszeres mennyiségű őrleményből, kétszeres vízmennyiséggel készítünk.

Cappuccino

A kávé fajták közül a cappuccino készítése nem nehéz, alapja az espresso.

Egy espresso, csészétől függően 100-120ml felhabosított tejjel. Ennél az italnál fontos, hogy vastagabb tejhabot készítünk, de ügyelünk arra, hogy nem borotvahabszerű buborékos tejet gőzölünk. Egy ilyen tejhabnak, ideális esetben 2 cm körüli vastagsága van.

Latte Macchiato

Egy espresso, pohártól függően 200-250 ml tejjel, vastag tejhabbal, ügyelve, hogy ne legyen buborékos, borotvahabos. Rétegezve, üvegpohárban tálaljuk.

A kávé fajták közül a latte macchiato talán a leglátványosabb kávé típus. Alapja az espresso.

Caffé Latte

Ez a nálunk is régóta ismert és népszerű tejeskávé, ami 200-250 ml tejjel készül. A tej és a kávé összekeveredik, ez tehát egy homogén ital. Vékony, fényes, krémes tejhabbal a tetején.

Flat White

A cappucinóval ellentétben dupla ristrettoval készül, de a flat white kávé tetején kevesebb tejkrém van – innen ered a neve is (flat white: “lapos fehér”). Magasabb a koffeintartalma, a gőzölt tej miatt mégis lágy az íze és krémes az állaga.

A kávénövényeket nehéz osztályozni, mert nagyon sok változatuk és családjuk van a földön. Az a két fajta, ami számunkra érdekes, és ami a kereskedelmi forgalomba kerülő kávéfajta:

  • robusta kávé,
  • arabica kávé.

Az arabica és a robusta jellemzőiről részletesen is olvashatsz ebben a posztban.

Ha pedig szívesen elsajátítanád, hogyan kell a fenti kávétípusokat igazán profin elkészíteni, gyere el valamelyik barista tanfolyamunkra.

Nézd meg tanfolyamainkat is!

Szeretnél értesülni a legújabb cikkekről?

Havonta rengeteg új bloggal készülünk neked, amiben fontos tanácsokat és érdekességeket találhatsz. Légy tagja a Bestmixer blog körnek!

Add meg az email címedet, és mi rendszeresen értesítünk róla!

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

A kávéfőzés szabályaihoz hozzátartozik, hogy mindig minőségi kávébabot használjunk.

Kávéfőzés barista szemmel: így készíts otthon tökéletes feketét!

A matcha latte receptje matcha tea port, vizet és tejet tartalmaz.

Matcha latte, az élénk zöld energiabomba

Az Árpád Gyömbér párlat egy nagyon intenzív illatú és kissé kesernyés, csípős és citrusos ital.

Az Árpád párlatok különlegessége és vonzereje

Az olasz kávémárkák közül a legismertebbek itthon a Lavazza, az Illy, a Pellini és a Segafredo.

Olasz kávé márkák, amelyek meghódították a világot

A kávédaráló kézi változata egy olyan hagyományos, mechanikus eszköz, amely azok számára a legideálisabb, akik élvezik a kávé elkészítésének folyamatát.

Miért fontos a jó kávédaráló a tökéletes kávéhoz?

A Nespresso kávéfőzők világszerte meghódították a kávérajongók szívét.

Nespresso kávéfőzők: miért olyan népszerűek?

×
×

Cart

Válaszd a legnépszerűbb kombinációnkat és szerezz három szakmát 210.000.-Ft kedvezménnyel!