HOGYAN KÉSZÜL A TÖKÉLETES FORRÓ CSOKI?

Egy hideg téli napon nincs is annál szívet melengetőbb, mint egy bögre gőzölgő forró csokival feldobni a napot. Azonban a tömény csokis finomság a jobb időben is igazi ínyencség.

Egy hideg téli napon nincs is annál szívet melengetőbb, mint egy bögre gőzölgő forró csokival feldobni a napot. Azonban a tömény csokis finomság a jobb időben is igazi ínyencség.

 Bár a szupermarketekben többféle forró csoki por található, érdemesebb inkább otthon elkészíteni valódi, minőségi olvasztott csokiból. Összehasonlíthatatlan élmény! De hogyan készül a forró csoki házilag? Melyik a legjobb sűrű forró csoki recept? Mikre érdemes odafigyelni? Cikkünkben most felfedjük a legféltettebb csokis titkokat!

Mi is az a híres forró csoki?

A forró csokoládét szokták ivócsokoládénak is nevezni. Nagyon sokféleképpen készítik. Vannak, akik kizárólag csokoládéval és tejjel vagy vízzel főzik ezt a sűrű és krémes italt. Ugyanakkor akadnak olyan országok is, ahol a csoki mellett kakaópor is helyet kap a receptben.

Épp emiatt a forró csokit gyakran egy kalap alá veszik a forró kakaóval, pedig eltérő jegyekkel rendelkeznek. A két ital közötti legfőbb különbség az, hogy a forró csokit hagyományosan kakaópor helyett minőségi tej- étcsokoládéval főzik, és többnyire nem édesítik. Ezért egy sokkal sűrűbb állag jellemzi és ízeiben sem olyan édes, mint a kakaó.

Így lett nagy kedvenc a krémes forró csokiból

Lássuk most, hogy hogyan vált a forró csoki világszerte népszerű itallá.

A forró csoki őrület Mexikóban kezdődött

A maják már i. e. 500-ban is fogyasztottak csokoládét, amelyet vízzel, kukoricaliszttel és chili paprikával, valamint egyéb összetevőkkel kevert őrölt kakaómagokból készítettek. Az italt úgy keverték össze, hogy egy csészéből egy edénybe öntötték oda-vissza, amíg sűrű hab nem képződött, majd hidegen fogyasztották. Bár ez a különlegesség minden társadalmi réteg számára elérhető volt, a gazdagok nagy, kiöntővel ellátott edényekből itták, amelyeket később velük együtt temettek el.

A forró csoki útja Európába

Az 1500-as évek elején a híres felfedező, Cortez a kakaóbabot és a csokoládéital-készítés eszközeit is behozta Európába. Bár az ital továbbra is hideg és keserű maradt, népszerűvé vált, és V. Károly király udvara, valamint a spanyol nemesek is kedvelték.  Spanyolországi bevezetése után végül az italt forrón, édesített formában és chili nélkül kezdték kínálni. A spanyolok nagyon óvták csodálatos új nedűjüket, és több mint száz évbe telt, mire a híre Európa-szerte elterjedt.

Amikor az 1700-as években Londonba is eljutott, a csokoládéházak – amelyek a mai kávézókhoz hasonlítottak – népszerűvé és nagyon divatossá váltak, annak ellenére, hogy a csoki nagyon drága volt.

Az 1700-as évek végén a Királyi Orvosi Kollégium elnöke, Hans Sloane Jamaikából hozott egy receptet, melyben a csokoládét tejjel keverték, és ami szerinte ízletesebbé tette az italt. Mivel mások is egyetértettek vele, az angolok elkezdtek tejet adni a csokoládéjukhoz, amit aztán vacsora utáni italként fogyasztottak.

A forró csoki, mint gyógyír

A XIX. századig a forró csokoládét gyomor- és májbetegségek kezelésére használták és különleges italként tartották számon. Mára azonban sokkal inkább ízvilága, mint gyógyító hatása miatt fogyasztják.

Ahány ország, annyi forró csoki

Minden országban más és más a forró csoki. Az Egyesült Államokban például hígabb, és legtöbbször forró csoki porból készül. Néhány étteremben és kávézóban azonban ott is találkozhatunk sűrű forró csoki recept alapján főzött italokkal.

A spanyol változat rendkívül sűrű, a la taza nevet viseli. A latin-amerikai fűszeres csokoládé, a para mesa és az olasz, a cioccolata calda, amely nagyon gazdag csokoládéban.

Forró csoki házilag: a legjobb forró csoki recept

A hagyományos házi forró csoki elkészítése nagyon egyszerű és nem kell hozzá semmilyen extra felszerelés, például házi forró csoki gép.

Milyen alapanyagok szükségesek?

  • 400 ml teljes tej
  • 75 g tejcsokoládé
  • 125 g étcsokoládé
  • fél teáskanál vanília kivonat
  • csipet só

FONTOS: Mindig minőségi csokit válassz, ha igazán ízletes italt szeretnél.

Mivel díszítheted?

  • 100 ml frissen felvert tejszín
  • kakaópor vagy fahéj, de jól áll neki a kardamom is

Hogyan készítsd el?

  • A csokit apró darabokra törjük.
  • Felmelegítjük a tejet, majd ráöntjük a csokoládéra. Csipet sóval és vanília kivonattal ízesítjük.
  • Miután a csoki felolvadt, elkeverjük.
  • Díszítésként tejszínhabot kanalazunk a tetejére, és kakaóporral vagy fahéjjal dobjuk fel.


TIPP: A forró csoki remek terep a kísérletezéshez. Ha édesebben szereted italodat, akkor több tejcsokit adj hozzá. Ha pedig inkább a kesernyés ízvilág vonz, akkor növeld az étcsoki mennyiségét.

Különleges sűrű forró csoki receptek

És akkor nézzünk most meg néhány különleges, krémes forró csoki receptet.

Narancsos forró csoki

A narancsos forró csoki már az illatával azonnal elvarázsol, különösen, hogy olyan csodálatos fűszereket is tartalmaz, mint a szegfűszeg és a fahéj.

Hozzávalók:

  • 380 ml teljes tej
  • 20 ml tejszín
  • 75 g tejcsokoládé
  • 125 g étcsokoládé
  • 1 db narancs
  • 1/4 teáskanál fahéj
  • 1/4 teáskanál szegfűszeg
  • csipet só

A tetejére:

  • 100 ml frissen felvert tejszín
  • fahéj, narancs szelet


Elkészítés:

  • A csokit apró darabokra törjük.
  • A narancs héját megmossuk és vékonyan lehámozzuk, majd a fahéjjal, szegfűszeggel, csipet sóval a tejbe tesszük, és a tejszínnel együtt felforraljuk. Ezután néhány percig hagyjuk pihenni, hogy az ízek átjárják a tejet.
  • Majd a fűszeres tejet ráöntjük a csokoládéra és kevergetés mellett ismét felforraljuk.
  • Végül tejszínhabot kanalazunk a tetejére és fahéjjal, valamint narancs szelettel díszítjük.

Fehércsokis forró csoki

A fehércsokis változat talán még krémesebb, mint a hagyományos recept. Az elkészítése teljesen azonos házi forró csoki receptünkkel. Mindössze az étcsokit és a tejcsokit kell lecserélni 200 g fehércsokira.

A fehércsokival remekül harmonizál a sós karamell, ezért a tetejére bátran tehetünk belőle, ha épp nem fahéjas verzió után áhítozunk.

Pillecukros forró csoki

Ugyan a forró csoki egyik jellegzetessége, hogy nincs agyoncukrozva, azonban a pillecukros változat világszerte annyira ismert, hogy nem mehetünk el mellette szó nélkül.

Roppant egyszerű elkészíteni is. Egyszerűen csinálunk egy alap forró csokit és a tetejét pillecukor darabkákkal szórjuk meg. Vannak, akik lehagyják a tejszínhabot, de ha maximális élvezetre vágysz, akkor mehet rá a hab is. A gyerekek egész biztosan nem tudnak ellenállni ennek az italnak!

Bailey’s forró csoki

Aki rajong az ír krémlikőrökért és mellesleg csokiimádó, annak igazi aduász lesz ez a recept. Igazából nincs benne semmi ördöngösség. Egyszerűen el kell készíteni a hagyományos forró csokit, és a tejhez egy kupica Bailey’s-t keverni.

Ha a forró csoki mellett a kávézás világa is érdekel, jobban elmerülnél különböző specialitások készítésének rejtelmeibe, akkor nézz körül Best Mixer tanfolyamaink között, ahol a kávézás mesterévé válhatsz.

Gyere el a barista tanfolyamainkra!

 

Nézd meg tanfolyamainkat is!

Szeretnél értesülni a legújabb cikkekről?

Havonta rengeteg új bloggal készülünk neked, amiben fontos tanácsokat és érdekességeket találhatsz. Légy tagja a Bestmixer blog körnek!

Add meg az email címedet, és mi rendszeresen értesítünk róla!

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

TUDD MEG MIT NYÚJT NEKED A BESTMIXER ISKOLA!

MIÉRT ŐRÜLT JÓ VÁLASZTÁS A MIXER+BARISTA KOMBINÁLT KÉPZÉS?

A LEGJOBB MAGYAR KÁVÉPÖRKÖLŐK: ZAMATOS FEKETÉK HAZAI MŰHELYEKBŐL

MI SZÜKSÉGES EGY MIXER TANFOLYAMHOZ?

MINDEN, AMIT A BARTENDER SZAKMÁRÓL TUDNI ÉRDEMES

HASONLÍTSUNK ÖSSZE 6 SZAKMÁT!

×
×

Cart