PORTOBELLO ROAD GIN NO. 171 – EGY KIS GIN TÖRTÉNELEM

Sok jelentkező és beiratkozó kérdezi tőlünk, hogyan befolyásolják nálunk az oktatást a koronavírussal kapcsolatos információk? Szeretnénk mindenkit megnyugtatni és választ adni az esetlegesen felmerülő kérdésekre.

Londonban, a Portobello road 171-es szám alatt található a hírhedt Portobello Star bar, ami többek közt arról nevezetes, hogy itt található a város második legkisebb múzeuma, a „ginstitute” (gintézmény), ami London legkisebb réz lepárlóüstjének, a „Coppernicus”-nak ad otthont.

Az apró, mindössze 30 liter űrtartalmú lepárlóedény gyomrában fogant meg 2011-ben a Portobello Road 171. Ez azon kevés london dry ginek közé tartozik, ami valóban Londonban készül.

DE MI IS AZ A LONDON DRY GIN?

A london dry gin valóban a névadó városban született, de ma már a világ számos pontján – így például Budapesten is –készítik. A stílus lényege, hogy a ginben a boróka íze kell, hogy domináljon, valamint tilos hozzáadni cukrot a desztillálás után. Minimum 37,5% etilalkohol-tartalommal kell rendelkeznie térfogatra számolva, és az olyan kalsszikus gin-fűszerek markáns jelenléte is elvárás, mint az íriszgyökér, az orvosi angyalgyökér, a koriandermag vagy különböző citrusok kiszárított héjai.

A PORTOBELLO ROAD GIN NO. 171 születése

Miután Ged Feltham számos sikeres bár felfuttatása után megnyitotta a Portobello Start, társával, Jake Burgerrel azon kezdtek tanakodni, hogy mit lehetne kezdeni a bár alatt található, egyelőre kihasználatlan területtel. Épp akkortájt látogatták meg a Beefeater, a világ egyik legnagyobb volumenben eladott ginjének a gyárát, ami akkora hatást gyakorolt rájuk, hogy eldöntötték: egy ginmúzeumot fognak létesíteni az alagsorban. Turistacsalogató érdekességként kitalálták, hogy az egyik kiállítási darabként tartott lepárlóüstben elkezdenek egyféle növénnyel ízesített párlatokat készíteni, amiből a látogatók kikeverhetik a saját ízlésükenk leginkább megfelelő gint. Ennek óriási sikere lett, amin fellelkesülve Ged és Jake elkezdett kísérletezni egy saját ginen.

Eleinte a legvadabb elképzeléseiket is kipróbálták. Még worcestershire szósszal, trópusi gyümölcsökkel, komlóval és yorkshire-i teával is kísérleteztek, mire megtalálták a tökéletes receptet. Végül úgy találták, a tökéletes gin nem más, mint egy hagyományos alap, amiben van a szárított borókabogyón kívül citromhéj, keserű narancshéj, koriandermag, íriszgyökér, orvosi angyalgyökér, a cassia fa kérge, valamint édesgyökér, és mindez megbolondítva egy kis szerecsendióval. Az első párlatot még ma is büszkén őrzik a múzeumban. A tulajdonosok nem csak a receptnek, de a külsőségeknek is kiemelt figyelmet szenteltek. Az üveg formája egy cognacos üveghez hasonlít, hogy kitűnjön a többi gin közül.

A címke kézzel ragasztott, és mindegyik üvegen megtalálható a lepárlás sorszáma, valamint a készítő aláírása, ezen kívül a parafadugó szintén egy sorszámmal ellátott papírral van lezárva.

HARMINC LITERTŐL A VILÁGHÍRIG

Könnyen belátható, hogy egy 30 literes üsttel nem lehet meghódítani a világot, ezért kellett valaki, aki a recept alapján képes nagy volument is előállítani a termékből. Miután Deg Feltham sikeres megállpodást kötött a Thames lepárlóüzemmel, már semmi akadálya nem volt annak, hogy a gint ne csak a Portobello Star-ban, de bárhol a világon fogyaszthassák a vendégek. Már a 2011-es induláskor nagy érdeklődés övezte a gint, ami 2013-ra éves szinten hetvenhatezer üveg eladását jelentette csak az Egyesült Királyságban.

Ez a máig tartó felívelés talán a két üzletembert lepte meg a leginkább, mert még mindig nem értik, hogy lett az ízekkel való játékból világsiker. 2013-ban és 2014-ben az International Spirit Challange és a San Francisco World Spirits Competition aranyérmeit is elnyerték.
 

A Bestmixer iskola Mixer tanfolyamán mindent megtanulhatsz az italokról! A tanfolyam során elkészített koktélokat el is fogyaszthatod. Gyere el hozzánk, győződj meg róla Te is és jelentkezz! Országos Mixer tanfolyam»

Nézd meg tanfolyamainkat is!

Szeretnél értesülni a legújabb cikkekről?

Havonta rengeteg új bloggal készülünk neked, amiben fontos tanácsokat és érdekességeket találhatsz. Légy tagja a Bestmixer blog körnek!

Add meg az email címedet, és mi rendszeresen értesítünk róla!

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

A caffe affogato története már a 16. századra nyúlik vissza, de csak az utóbbi években lett népszerű.

Affogato, a sokoldalú kávédesszert nyári napokra

A speciality kávézókban isteni speciality kávék kóstolhatók.

Speciality kávézók világa: miért olyan különleges?

A matcha tea por hatásai közé tartozik, hogy növeli a koncentrációt.

A matcha tea hatása a szervezetre: antioxidánsok bevetésen!

Óriási Bestmixer sikerek a Mix & Mingle 2024 – Magyar Bajnokság elődöntőjében

A matcha latte receptje matcha tea port, vizet és tejet tartalmaz.

Matcha latte, az élénk zöld energiabomba

TUDD MEG MIT NYÚJT NEKED A BESTMIXER ISKOLA!

×
×

Cart