MIXER TANFOLYAM UTÁN SAJÁT VÁLLALKOZÁS? OLVASD EL DANI SZTORIJÁT!

Mixer tanfolyam, óceánjárós munka, most pedig saját vállalkozás – interjú Danival, aki igazi „best” mixer lett néhány év alatt.

Mixer tanfolyam, óceánjárós munka, most pedig saját vállalkozás – interjú Danival, aki igazi „best” mixer lett néhány év alatt.

Szevasz Dani! Mondhatnám, hogy ezer éve nem láttalak, de nyilván követlek, tudom minden lépésedet, hiszen ezer éve ismerősök vagyunk. Emlékszem kb. 5 évvel ezelőtt végeztél itt nálunk a Bestmixer iskolában, utána dolgoztál különböző bárokban, elmentél folyami hajóra, és végül egy óceánjárón kötöttél ki, az Aida hajótársaságnál. Mi van veled? Mi volt? Hogy sikerült? Miért választottad ezt a szakmát, mi vonzott téged a bármixer szakmában?

Építészmérnöknek készültem eredetileg, aztán sok-sok „véletlen” folytán hozzájutottam a telefonszámodhoz, ez egy régi álmom volt, az italok világa! Mindig nagyon érdekelt a színek és ízek játéka, így kerültem a Bestmixer iskolába, ahol elvégeztem egy bármixer, egy flair bartender, és egy angol nyelvi kurzust, gyakorlatilag szinte utána egyből folyam, majd az Aida óceánjáró hajó.

Miért váltottál, nem volt jó a folyami hajó?

Nem egészen az volt, amire számítottam, bár jó tapasztalat és jó fizetés volt, de azt már nem csinálnám, a nagy hajó nagyon pozitív csalódás volt, teljesen más, 4 szerződést, azaz 3 évet töltöttem el ott. Nem egyszerű munka, de egy nagyon jó munka, megismertem Önmagamat soha nem cserélném le semmire.
 

Mi kellett ahhoz, hogy felvegyenek? Mi volt a menete? Ugye volt egy interjú, mit kérdeztek? Nehéz volt, könnyű volt?

Nem volt nehéz, először telefonon volt egy úgymond nyelvi ellenőrzés, hogy milyen szinten állok, nálam ez németül és angolul is, ezután pedig a személyes interjún egy koktél teszt, italismeret, eszközismeret, és ezután vettek fel.

Az első pozícióm a junior barkeeper poszt volt. Ez azt jelenti, hogy teljes körű bárfeladatokat látsz el, ellenben nincs rajtad felelősség, hiszen még kezdő vagy. Aztán szépen haladtam felfelé a ranglétrán, barkeeper, head barkeeper, chef barkeeper, majd assistant barchef, és assistant barmanager. A barkeeper az ilyen hajókon a bartender/bármixert jelenti.

Mikor felvettek a hajóra pontosan tudtad, hogy mennyit kell dolgoznod, mennyi lesz a fizetésed, és mi lesz pontosan a feladatod?

A fizetésemet tudtam, a feladatomat is, és azzal is számoltam, hogy „látástól-mikulásig” kell majd húzni.  Az első két hétben sokszor azt sem tudtam hol vagyok. Emlékszem, elindultam mosni, aztán 4 órán keresztül nem találtam vissza, egy brutális labirintusról beszélünk.

Mondtad, hogy felkészültél, hogy látástól-mikuálsig dolgoznod kell majd, mit jelentett ez, hány órát kellett tulajdonképpen dolgoznod?

A többi céghez képest nálunk igen kedvező volt a munkaórák száma. Változó, 8-10-12, akár 14 óra is lehetett, viszont szét volt osztva a napban, tehát volt idő közben pihenni is. Ha ki szerettél volna menni, akkor az nyilván az alvásidőből ment el, tehát volt, hogy kompromisszumokat kellett kötni, de mivel többször tettük meg ugyanazt az utat, ezért mindig egy pici részét választottam ki az adott szigetnek, vagy városnak, vagy éppen amerre járunk, és így azért elég sokat magamba tudtam szippantani, amit azért önköltségen magamnak valószínű soha nem tudtam volna finanszírozni. Az én esetben 65 országról beszélünk, a bolygó északi fele tulajdonképpen komplett.
 


 

Milyen területeken jártál, milyen élményeket szereztél?

Az első szerződésemben Skandináviából indultam, aztán Nyugat-Európában 5 hónapot töltöttünk a Kanári-szigeteken és a Zöldfoki Köztársaságban. A második köröm, az Amerika és a Karib-szigetek volt, Európából indulva, Grönlandot érintve. A harmadik kör Oroszország, illetve Észak-Európa volt, és az utolsó egy Ázsiai körút, Horvátországból indulva, szóval az is egy fél világot átszelő kaland, aminek Hongkong volt a vége 2017-ben.

Tehát olyan helyeken jártál, amiket korábban csak utazási magazinokban, vagy a travel channelen láttál. Mondtad, hogy tudtad mennyit fogsz keresni, mennyit kell dolgozni. Elárulod nekünk mennyi volt a kezdő fizetésed, mint bármixer?

Az én junior kezdő fizetésem 1450 euro volt, plusz borravaló, szóval ezzel lehetett még párszáz eurót gyűjteni.

Mixer tanfolyam, ahol mindent megtanulhatsz a koktélokról, a felszolgálásról és a hajós életről is! A tanfolyam során elkészített koktélokat el is fogyaszthatod. Gyere el hozzánk, nézd meg modern oktatóközpontjainkat és tanulj a legjobbaktól! Országos Mixer tanfolyam – Jelentkezz MOST »

Hogy alakultak a fizetések, amikor feljebb jutottál a pozíciókban?

Havi 150-250 euróval többel lehet számolni, illetve nő a felelősséged is.

Amikor abbahagytad a hajózást, tehát az akkori pozíciódban, már bőven 2000 euró fölött kerestél, plusz a borravaló. Szóval beszélhetünk kb. 700-800 ezer forintos fizetésről. Elképzelhetőnek tartod, hogy itthon is megkerested volna ugyanezt az összeget?

Persze hogy lehet, CSAK ÉVES SZINTEN (hatalmas nevetés) Ááá, esély nincsen… Elég frissek a tapasztalataim, hiszen 2017 óta ebben a szakmában, itthon dolgozom. Nagyon nehéz ez itt még Pécsen.

Te nagyon elmélyültél ebben a szakmában, hiszen figyelemmel kísérünk, benne vagy a mixerkedésben, versenyeken veszel részt, sőt voltál zsűrizni is, minden eseményen ott vagy, téged nagyon elvitt ez a szakma…

Szerelmes vagyok ebbe, nekem ez a szenvedélyem.
 


 

Akkor mondhatjuk, hogy jó iskola volt ehhez a hajó, hiszen az ott megszerzett tapasztalatot lehet itthon kamatoztatni. – Abszolút! És hogy érzed, miben változott az életed, a hajózás után?

Kinyílt a világ, talán ez az első, amit mondanék. A legtöbbet tanultam önmagamról, ami nagyon sokat segített ahhoz, aki most vagyok, ahol most tartok.

Akkor hogy összegezzük a veled történteket, 5 évvel ezelőtt beiratkoztál a Bestmixer iskolába, utána elmentél hajózni, 3 évre, aztán hazajöttél, és kezdetét vette az itthoni karriered. Tudott hozzátenni a külföldi tapasztalat, hogy jobb szakember legyél?

Rengeteget. Egy olyan jól működő rendszer van a hajón, hogy ezt nagyon könnyű volt itthon átültetni a rendszertelenségbe. Ha minden percedet jól szervezed, rengeteg energia megmarad a kreativitás kiélésére. Így dolgozom, ahogy ott megtanultam, és ez nagy szerencse, mert igazából bármilyen új gondolat és új rendszer zseniális lehet itt Pécsen.

Sokakat foglalkoztat a hajós munkavállalásnál a tetoválás. Azt látom, hogy neked rengeteg tetoválásod van.

Igen, amikor 2014-ben elkezdtem, akkor még annyira nem látható helyeken volt, de mivel én eléggé egy határfeszegető ember vagyok, próbáltam keresni mi az, ami még belefér, hát ez lett az eredmény.

Szóval Te így dolgoztál a hajón, ezekkel a tetoválásokkal?

Így van, igen.

Tehát akkor igaz, hogy tetoválással is lehet a hajón dolgozni?

Igaz. Szokták ugye mondani, hogy a tengerész tetoválás nélkül, olyan mint a hajó….? nélkül, nem tengerre való.

Nyilván rengeteg emberrel, vendéggel ismerkedtél meg ott a hajón. Mesélj nekünk, milyenek a vendégek a hajón?

Az én hajómon többnyire német ajkú vendégekről beszélünk, hetente, kéthetente 2500 változó arc, tehát igen, rengeteg ember. Szerencsére az akkor kötött barátságok még azóta is fennállnak. Pl. 2015-ben New Yorkban voltunk, délelőtt 10 órakor, egy 2 méter magas figura beült hozzám, és beindította a napját egy Long Island Ice Tea-val, amit én elég erős éreztem. Azután megismertem és úgy már teljesen normális  (nevetés) húzásnak gondoltam.

A kéthetes út végére közös párt alkottak egy másik utassal, és a tavalyi év augusztusában, meghívtak engem a lakodalmukra koktélozni Düsseldorfba, és akkor ott, egy „újra egyesülés” formájában buliztunk még egyet.

Tehát te keverted a koktélokat az esküvőn? Ez egy jó sztori, látod, már csak ezért is érdemes „bestmixernek” lenni.  Tervezed-e hogy visszamész hajóra dolgozni?

Azt hiszem ezt a körömet már lefutottam és befejeztem. Éppen egy vállalkozás indításában vagyok, természetesen ezen a területen, koktélok és italok keretein belül, én ezzel szeretnék tovább foglalkozni.

Szóval, ami 2014-ben elkezdődött, az egy mai napig tartó szerelem, ebben képzeled a jövődet. Én ebben kívánok neked nagyon sok sikert, nyilván látjuk egymást, hiszen hasonló vonalon fogunk utazni még az elkövetkező néhány évben!

Köszönöm szépen!

A Bestmixer iskola mixer tanfolyamán mindent megtanulhatsz a koktélokról, a felszolgálásról és a hajós életről is! A tanfolyam során elkészített koktélokat el is fogyaszthatod.Országos Mixer tanfolyam – Jelentkezz MOST »

Nézd meg tanfolyamainkat is!

Szeretnél értesülni a legújabb cikkekről?

Havonta rengeteg új bloggal készülünk neked, amiben fontos tanácsokat és érdekességeket találhatsz. Légy tagja a Bestmixer blog körnek!

Add meg az email címedet, és mi rendszeresen értesítünk róla!

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

Szerencsére ma már a barista növényi tejek is szép számmal sorakoznak a boltok polcain.

Barista tej: a habos és krémes kávéitalok titkos fegyvere

A matcha tea por hatásai közé tartozik, hogy növeli a koncentrációt.

A matcha tea hatása a szervezetre: antioxidánsok bevetésen!

A matcha latte receptje matcha tea port, vizet és tejet tartalmaz.

Matcha latte, az élénk zöld energiabomba

TUDD MEG MIT NYÚJT NEKED A BESTMIXER ISKOLA!

A kávéfőzés szabályaihoz hozzátartozik, hogy mindig minőségi kávébabot használjunk.

Kávéfőzés barista szemmel: így készíts otthon tökéletes feketét!

Óriási Bestmixer sikerek a Mix & Mingle 2024 – Magyar Bajnokság elődöntőjében

×
×

Cart