KARRIER AZ ÓCEÁNON AVAGY BÁRSEGÉDBŐL- A BARMANAGER POZÍCIÓIG! – INTERJÚ

Interjú Hajdinák Dáviddal a BestMixer iskola volt tanítványával!

Interjú Hajdinák Dáviddal a BestMixer iskola volt tanítványával!

Szia Dávid! Ezer éve, hogy találkoztunk.  Csak azt látom, hogy folyton úton vagy és szeled a habokat. Mióta is hajózol? 7-8 éve?

Szia Norbi! Igen az utolsó találkozásunk nem ma volt. Első szerződésemet 2012 Novemberében kezdtem, tehát most ünnepeltem a 7 éves évfordulómat a cégnél, hozzáteszem 2012 októberében volt a 21. születésnapom (ami azért fontos, mert csak 21 évesen lehet alkoholt felszolgálni és fogyasztani amerikai törvény alapján – nem pazaroltam az időt.

Honnan jött az ötlet, hogy a hajós munkát válaszd?

Anno 2012-ben befejeztem a szakmai képzésemet, mint Logisztikai Szak ügyintéző és Nemzetközi Szállítmányozó, szakmai gyakorlatom alkalmával beletekintést kaptam maga a szakma rejtelmeibe és valamiért nem vonzott magához ezért másfelé tekingettem. Még kisgyerekkoromban a szüleimnek volt egy ismerősük, aki kint volt óceánjáró hajón, és már akkor mondták, hogy az egy „tök jó” meló! Kint dolgozik az ember pár hónapot, utána hazajön egy pár hónapra, megcsinál 1-2 turnust és fel van készítve az életre. Na persze 10 éves fejjel nem Hajópincér szerettem volna lenni, hanem tűzoltó, rendőr, asztronauta stb. Valahogy bent maradt a fejemben viszont maga a hajós munka, így amint megláttam, hogy a Best Mixer iskola mixer tanfolyamot tart, rögtön jelentkeztem, mivel ígérték, hogy pár hónapon belül már hajón is lehet az ember.

Engem nagyon vonzott Amerika abban az időszakban, és gondoltam utazgatni a Kajmán Szigeten, Arubában, Mexikóban csak nem lehet olyan rossz, úgy, hogy a hajó Miamiból indul! J Itthon nem volt semmi kötöttségem se barátnő, se lakás, se autó, kis családból jöttem, egyedüli gyerekként, tehát ez egy ilyen mindent vagy semmit döntés volt.


Az interjú nehéz volt? Mi volt a feltétele annak, hogy felvételt nyerj?

Az interjúra úgy emlékszem mintha tegnap lett volna! Akkor még Budapesten volt az összes hajós interjú, – akkor nekem meg nem úgy volt, mint ma, hogy gondolok egyet délelőtt és délután már Budapesten vagyok – ezt meg kellett tervezni, amiben a Best Mixer és csapata nagyon sokat segített. Lepésről lepésre megmondtak mindent, nem lehetett eltéveszteni semmit. Az interjú két részből állt, az első interjú egy magyar hölggyel volt, aki igazából csak elmagyarázta mi fog történni a második interjún és egy kicsit letesztelte az angoltudást.

A második részében akkor még nem tudtam, de az egyik nagy indiai fejes jött Erik Chinoy, aki 2019-ig a Carnival Food & Beverages Senior Managere volt. Teljesen átlagos alapkérdéseket tett fel, otthoni munkáimról, (ami ismét a Best Mixer csapatával, rendezvényeken szereztem) tapasztalatimról és referenciáimról, amelyek a portfoliómban voltak. Persze az angol nyelvtudásom tesztelése szintén szempont volt. Személyesebb dolgokat is kérdezett, például, hogy van-e családom, házas vagyok-e, mi a kedvenc koktélom, melyik az amit a legszívesebben készítek el, zavar-e a hosszú műszak a munkában, mennyire tudok alkalmazkodni a környezethez stb.

Eközben persze lapozgatta végig a fotókat, és referencia leveleket, amiket szépen átfésültem egy dossziéba. Az interjú után várni kellett, hogy ki kapta meg az állást és ki nem. Két pozícióra is vettek fel embereket az egyik az Ass. Waiter, ami étteremben pincér és étellel foglalkozott, a másik, amit szívesebben vállaltam volna el, az a Bar Waiter vagyis bárpincér volt. A legfőbb szempont úgy gondolom, az angoltudás volt, tehát aki kicsit jobban tudott angolul, annak egyenes út volt a bárpincér felé, akinek még kellett kicsit fejlődnie benne az Ass. Waiter (segédpincér) pozíciót kapta.

Végül milyen pozícióban kezdtél el dolgozni és mi volt a feladatod?

Szívemhez közelebb állt a bárpincér, szerencsére meg is kaptam! J Amint 2012. októberében megvolt az interjú, gyors vizit vízumért, orvosi papírok, szerződést küldtek, és azon kapom magam , hogy 2012. novemberében már integetek a szüleimnek Ferihegyen, hogy akkor majd jövök. J Gyorsan és alaposan történt mindez. Amint kijutottam 1-2 nap eltelt egy hotelben Miamiban, ami persze egy álom volt számomra, utána elindultunk a hajóra, mint Bar Trainne, Bar Collegeba, ami végül is egy gyorstalpaló volt körülbelül 10 napos az egyik hajón.

Még nem dolgoztunk, hanem iskolába jártunk reggeltől délutánig szünetekkel. Először is alap hajós szabályokat tanultunk (van belőlünk elég sok) és a bár pincér szakmáról, ahogy a hajón és Amerikában működik. Egy hét után már tálca is volt a kezünkben és követtünk (shadowing) egy másik bárpincért, aki kicsit megmutatta, hogy mennek a dolgok. 10 nap elteltével, mindenki megírta a kis tesztjét, és aki átment (99% átmegy, akik idáig eljutottak) és elküldtek mindenkit a „saját” hajójára dolgozni.

Mennyit kellett dolgoznod egy nap és milyen hosszú egy szerződés?

Eleinte megrémítettek, hogy 15-16 órás munkaidő van, de ez szinte sose fordult elő, max. 12 óra. A leghosszabb napok természetesen, amikor a hajó egész nap az óceánon van. Ilyenkor 3000-4000 utast kell kiszolgálni majdnem 24 órában, akkor lehet a munkaidő 12 óra. Amikor a hajó kiköt, volt olyan nap, hogy 4-5 órás munkaidőm volt, és szinte az egész napom ott volt, hogy pihenjek, vagy éppen leszálljak, hogy megnézzek valamit. A szerződések hossza pozíciótól függ, bárosként általában 6-7 hónapos szerződést írnak elő, amit a hajón lehet módosítani, kérni (request) hosszabbítást, esetleg rövidítést. Persze mindennek megvan a maga feltétele (pl.: ha 6 hónapnál kevesebb időt szeretne a dolgozó ott tölteni, és megadják a kérését, akkor nagy valószínűséggel saját költségekből kell finanszíroznia a repülő jegyet hazafelé, amit amúgy a cég állna)

Látom, már tiszti egyenruhában dolgozol. Ezt hogyan érted el?

Igen, ebben az évben kaptam egy előléptetést Assitant Beverage Operation Manager (Asszisztens Bar Menedzser). Sokáig bartender voltam (5 év) de már többre vágytam, és szerencsére szorgalmamnak és kitartásomnak köszönhetően előléptettek Fő Bartender pozícióba (Szenior Bartender) ami végül is ugyanúgy bartender csak több felelősséggel jár, (árufeltöltés, árukészlet kezelés, eszközkészletek, számlázások, stb. és egy kisebb papírmunka is jár hozzá), egyszóval a zökkenőmentes napi működés a legfontosabb.

Megtetszett ez a pozíció, amint átlátod a rendszert és jól tudsz irányítani mindent a színfalak mögül, már nem is tűnik bonyolultnak. Mivel én is bárpincér pozícióban kezdtem voltak jó ötleteim, hogy lehetne segíteni a kollegákat, mivel lehetne fejleszteni, idén megpályáztam a következő „lépcsőfokot” is, és egy telefonos interjú után megkaptam az Assisztens Bar Manager pozíciót, 2019. májusában kezdtem ebben a pozícióban.

Egyáltalán mit jelent a tiszti egyenruha?

A tiszti egyenruha is csak egy egyenruha, fehér ing, fehér nadrág. Ami a fontos rajta, azok a rangi jelzések, illetve amiket azok szimbolizálnak. Nekem jelenleg egy csillag van a váll lapomon, ami azt jelenti, hogy a Hotel Operationbe tartozom, ez magában foglalja a bárt, az éttermet, a takarítást. És hát van 1,5 csíkom, amivel több kiváltságom is van, mint bartender. Tehát a rangi jelzések pozícióbeli megkülönböztetésre szolgálnak, mint ahogy egy munkahelyen a manager, ügyvezető, igazgató, stb. Csak mi fehérbe öltözünk nem öltönybe.

Miben más ez munkakör, mint a bár?

Igazából ugyanúgy a bárban vagyok, csak nem közvetlenük a vendégekkel, hanem a bárpincérekkel, bartenderekkel foglalkozom, mint manager. Szóval én vagyok a főnök. J Elkészítem a beosztásokat, megszervezem a bárral kapcsolatos rendezvényeket, eseményeket, vagy különböző tréningek. A legnagyobb és legfőbb feladatom azonban az, hogy a hajón lévő összes bár, zökkenő mentesen üzemeljen nap, mint nap. ügyelünk arra is, hogy a bárpincérek, bartender boldogok legyenek a helyükön, így a vendégeink is azok lesznek és ezzel maximalizálni tudjuk a bevételt, ugyanis a bár itt is egy nagyon jól jövedelmező vállalkozás.

Mennyi szabadidőd van?

Bárpincérként és bartenderként attól függ, hogy milyen beosztásban dolgoztam. Ha esti bárban dolgoztam, akkor általában délután 5-6 óra között kezdtem, és éjjel 2 körül fejeztem be. A mostani pozícióm kicsit más, hiszen én zárom a bárokat esténként egy éjszakai riporttal. (Night Report: Ez egy összegzés, a napi bevétel és a főbb eseményekről.) Így délután 4 órakor kezdek egy este 7 – 10-ig szünetem van, majd ismét este 10-től reggel 4-ig munka. Tehát ha úgy vesszük, van időm reggel 4-től, délután 4-ig. Az elején ezt még a kikötőben töltöttem, mentünk strandra ide-oda, de az évek elteltével most vagy alszom vagy egy kis videojáték, pihenek és nagy ritkán kimegyek kicsit strandolni.

Sokan azt mondják a hajós munkára, hogy rabszolgamunka! Szerinted?

Nehéz munka igen, távol lenni családtagoktól és barátoktól. Hosszú a munkaidő és mindennap munka 7 napon keresztül 6-7 hónapig. Valaki nem bírja ez tény és való. De, amikor némelyik bárpincér és bartender a hajón annyi pénzt kap, ami a magyarországi minimálbér tizenötszöröse, akkor elgondolkodtató mi is a rabszolgamunka.

Le tudsz szállni a hajóról, hogy körülnéz egy adott országban kikötőben?

Ahogy időm engedi igen. Így 7 év után sok új helyre nem jutok el, bár néha még most is meglep néhány hely, és persze mindig vannak az örök kedvenc kikötők, ahova mindig ki kell menni.

Láttam a facebookon, hogy autóval bejártad Amerikát! Ezt hogyan sikerült elintézni?

Hát igen, háromszor csináltam Road Trippet Amerikában, főképp Kalifornia tetszik ezért arrafelé mentem. Anno még nem volt olyan egyszerű, mint ma ESTA programmal (ez egyfajta vízum) ott lehet maradni elég sokáig. Én például B2 Turista vízumot igényeltem, amivel a szerződésem után leszálltam, autót és hotel szobákat béreltem, mentem amerre én gondoltam szabadon. Ugye sima hajós vízummal ezeket nem lehet megtenni.

Hány országban jártál az elmúlt 7 évben?

Bárcsak számoltam volna. Amerikai volt a főbb, ahol nagyon sok régióban voltam. Utolsó néhány főbb országom: Mexikó, Aruba, Caracas, Kajmán Szigetek, Grand Türk, Bermuda, Spanyolország, Olaszország, Kanada, Portugália, Panama, Kolumbia, Thaiföld – sajnos több most nem jut az eszembe, a legtöbb helyre a hajóval jutottam el, de valahova csak úgy elutaztam, mert volt rá lehetőségem. A következő utamat is tervezem már, ismét egy hét amerikai és egy egzotikus ázsiai ország, majd töltöm a kepéket Facebookra.

Ha újrakezdenéd akkor valamit másképpen csinálnál?

Komolyabban venném a szakmát! Nagyon nagy potencia van a bartender szakmában, mindenhol nemzetközi versenyek zajlanak, amit a TV is közvetít. Ha nem is jut el valaki arra a szintre, még mindig megvan a lehetőség, hogy a szakmában fejlődjen tovább akár Bar Manager-ré.

Mit üzennél azoknak, akik kacérkodnak a hajómixerkedéssel, hajópincérkedéssel?

28 évesen (ami lehetett volna 25 is csak akkor még be kellett, hogy nőjön a fejem lágya a nulláról, autó, lakás, es 1001 elmeny tulajdonosa vagyok.
Vagy egy szerződés, vagy egy teljes karrier, mindenképp olyan élményekkel (és valószínűleg egy „kevéske” dollárral) lesz gazdagabb az ember, hogy azt elmondani és leírni nem lehet, azt át kell élni.

Hogyan tervezed, meddig leszel még az Óceánok „szolgája”?

Évet nem is tudom, de az biztos, hogy egy előléptetést még tervezek! Amint ez meg lesz, majd jöhet a következő interjú.

Rabul ejtett a hajózás? Rá lehet szokni?

Engem igazából a hajózás nem, nem vagyok egy nagy tengerész. De az emberek, akikkel az út során találkozhatsz, az csodálatos. A hajózás egy dologra viszont megtanított, ha szentimentális akarok lenni: Nem a cél a fontos, hanem az odáig vezető út!
 

Jelentkezz a januári és februári képzésekre, mert EXTRA JÓ akciókkal várunk! A Bestmixer iskola mixer tanfolyamán mindent megtanulhatsz a koktélokról, a felszolgálásról és a hajós életről is! A tanfolyam során elkészített koktélokat el is fogyaszthatod. JELENTKEZZ MOST: Országos Mixer tanfolyam»

 

Nézd meg tanfolyamainkat is!

Szeretnél értesülni a legújabb cikkekről?

Havonta rengeteg új bloggal készülünk neked, amiben fontos tanácsokat és érdekességeket találhatsz. Légy tagja a Bestmixer blog körnek!

Add meg az email címedet, és mi rendszeresen értesítünk róla!

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

Óriási Bestmixer sikerek a Mix & Mingle 2024 – Magyar Bajnokság elődöntőjében

A matcha latte receptje matcha tea port, vizet és tejet tartalmaz.

Matcha latte, az élénk zöld energiabomba

TUDD MEG MIT NYÚJT NEKED A BESTMIXER ISKOLA!

A matcha tea por hatásai közé tartozik, hogy növeli a koncentrációt.

A matcha tea hatása a szervezetre: antioxidánsok bevetésen!

A caffe affogato története már a 16. századra nyúlik vissza, de csak az utóbbi években lett népszerű.

Affogato, a sokoldalú kávédesszert nyári napokra

A kávékóstolás vagy cupping egy mérhető, számszerűsíthető és széles körben használt módszer a kávéminták elemzésére.

Cupping útmutató: mindent a profi kávékóstolásról

×
×

Cart