ÍR KÁVÉ VERSENY 2021

A magyar borok rendkívül sokszínűek, szinte minden borstílus megtalálható kis hazánkban. Ez többek között Magyarország remek fekvésének és a szőlőtermesztésre tökéletesen alkalmas időjárásnak köszönhető. Ha az átlag embert megkérnénk, hogy soroljon fel pár híres magyar borfajtát, akkor a Tokaji Aszú, az Egri Bikavér vagy az Irsai Olivér nevét biztosan hallanánk.

A napokban megrendezett Whisky Show keretein belül megrendezésre került az Első Ír Kávé amatőr verseny. A versenyzők feladata volt, az ír kávé újragondolt változatát bemutatni, és új köntösben tálalni.

Nem volt könnyű feladat, hiszen maga az ital igen megosztó a baristák és bartenderek körében is. Dehát éppen ez a szép az ilyen versenyekben! Az Ír Kávét mindét szakma a sajátjának tekinti és legyen szó barista tanfolyamról vagy a mixer tanfolyamró a tematika részét képezi. A régi, jól megszokott és jól bevált receptúrát, a mai ízlésnek és trendeknek megfelelően módosítani. A megmérettetésen a barista szakma öt legjobbja tudta/merte megmutatni, hogyan képzelik el az ír kávé 2021-es változatát. Az italok fantasztikus tálalásban és előadásmódban kerül-tek a zsűri elé, akinek nehéz dolga volt, hiszen jobbnál-jobb ötletekkel rukkoltak elő a lelkes verse-nyzők. Ezúton gratulálunk minden kiváló versenyzőnek!

Nézzünk be a verseny kulisszái mögé!

De nézzük meg egy kicsit közelebbről, hogy tulajdonképpen hogyan születnek ezek az „új“ ital-kreációk?
Hogyan lehet felkészülni, hogyan lehet egy új, addig nem ismert receptúrát kifejleszteni?
A versenyeken kívül fontos-e, hogy egy-egy ital különleges legyen és nem megszokott?

Néhány bár és kávézó kiemelkedik a többi közül. De minek köszönhetik az ilyen helyek a népszerűségüket? A márka, a kényelem, az elérhetőség, a kiszolgálás és az esztétika igencsak fon-tos, de ami igazán lebilincselő lehet a vendégek számára, az az italok minősége és változatossága! Ki ne vágyna valami újdonságra a kedvenc helyén? Miként lehet ezt elérni? A szaktudás és az akár nap, mint nap megtörténő italfejlesztés lehet a kulcs.

De egy új ital kifejlesztése összetett, készítése közben számos kihívással találkozhatsz.
Ha valaki versenyzésre adná a fejét, akkor ez gyakorlatilag kötelező! De a kreatív italoknak nemcsak a versenyen van helyük! Ebben a szakmában nem nehéz elfáradni. A klasszikus ízek és italok, pár év után nehezen keltik fel az érdeklődést, ha valaki full time ebben az iparágban dolgo-zik. Érdemes az agy és az ízlelés kreatív részeit is munkába állítani.

A baristák versenyen, vagy kávézóban felszolgált kreatív italát signature drink-nek nevezik.  Ezek kifejlesztésére sokfajta technika létezik. Kezdhetünk például a kedvenc kávénkkal és elindulhatunk annak ízjegyei nyomán. Fordítva is lehet! Fogd a kedvenc alapanyagod, legyen az is a kiindulópont! Fontos az italok szezonra szabása. A szezonalitásnak hatalmas szerepe van. Meghatározza az ízpro-filt, ráadásul a koktélban felhasznált kávé sem örökzöld ugye! Máshoz fogunk hozzájutni nyáron és télen!

Az alapanyagon túl a logisztikai tervezési is kulcsfontosságú! Ha versenyre készülünk, akkor az időkorlát szabhat határokat. Amikor kávézós környezetben tálaljuk az italt, gondot jelenthet egyes termékek szezonális megjelenése, például nem biztos, hogy minden gyümölcsöt megkapunk télen-nyáron, nagy tételben, megfelelő minőségben. Ezen felül itt is közrejátszik az idő! Olyan italra van szükség, amelyet sokan fogyasztanának szívesen. De ez nem elég. Törekedni kell arra, hogy gyor-san, ésszerűen és egyszerűen elkészíthető tételről legyen szó. Ha a vendégnek sokat kell várnia, lehet, hogy többé nem fog ilyesmit rendelni, de az is félő, hogy visszatérni sem fog.

Tehát tudjuk, hogy a versenyitalok fejlesztésének módszere többfajta is lehet. És azt is, hogy tö-rekedni kell arra, hogy jól alkalmazkodjon helyben és időben az alkalomhoz. Az italnak egyedinek és finomnak kell lennie. Fontos figyelembe venni és nagy betűkkel jelezni az esetleges allergéne-ket! A kreatív nevek és az összetevők hosszú sora, könnyen összezavarhatja a vendéget. Az allergia pedig egyik oldalnak sem játék. És persze szempont a nagyobb célközönség kiszolgálása is!

Végső soron az egyedi italok hozzáadása a menühöz, hatalmas kihívás lehet. Sok idő, fejlesztés, energia és pénz, de kifizetődő. Bár az új italok kifejlesztésének folyamata hihetetlenül izgalmas, számos buktatóval kell számolni. Ne bonyolítsd túl! A kevesebb néha több! Mekkora teher ez a bárban dolgozóknak? Van rá kapacitás? Amikor egy új ilyen tétel kerül a menüre elengedhetetlen a gyors kiszolgálás!

Nagy különbségek vannak a kávézós környezetben és a versenyhelyzetben felszolgált italok fejlesztése között is. A versenyitaloknak kiegyensúlyozottnak kell lenniük, és mindezt úgy, hogy kiegészítsük a kávé legfontosabb ízjegyeit.  A kávézóban menüre került italoknak a vásárlók széles körét kell megnyerniük. Fontos, hogy ne legyen megosztó, sem bonyolult. Elsődleges, hogy hatékony legyen, és az egész csapat teljes vállszélességgel be tudjon állni mögé.

Nézd meg tanfolyamainkat is!

Szeretnél értesülni a legújabb cikkekről?

Havonta rengeteg új bloggal készülünk neked, amiben fontos tanácsokat és érdekességeket találhatsz. Légy tagja a Bestmixer blog körnek!

Add meg az email címedet, és mi rendszeresen értesítünk róla!

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

Szerencsére ma már a barista növényi tejek is szép számmal sorakoznak a boltok polcain.

Barista tej: a habos és krémes kávéitalok titkos fegyvere

A kávéfőzés szabályaihoz hozzátartozik, hogy mindig minőségi kávébabot használjunk.

Kávéfőzés barista szemmel: így készíts otthon tökéletes feketét!

TUDD MEG MIT NYÚJT NEKED A BESTMIXER ISKOLA!

A matcha tea por hatásai közé tartozik, hogy növeli a koncentrációt.

A matcha tea hatása a szervezetre: antioxidánsok bevetésen!

A speciality kávézókban isteni speciality kávék kóstolhatók.

Speciality kávézók világa: miért olyan különleges?

Óriási Bestmixer sikerek a Mix & Mingle 2024 – Magyar Bajnokság elődöntőjében

×
×

Cart