A PINCÉR FELADATAI. MILYEN A JÓ PINCÉR?

A pincér, más néven felszolgáló az egyik legfontosabb csavar a vendéglátás gépezetében. A felszolgálás, bár nagyon fontos, csak egy a pincér feladatai közül. Egy jó pincér számára a legfontosabb a vendég elégedettsége.

A pincér, más néven felszolgáló az egyik legfontosabb csavar a vendéglátás gépezetében. A felszolgálás, bár nagyon fontos, csak egy a pincér feladatai közül. Egy jó pincér számára a legfontosabb a vendég elégedettsége.

Mit csinál pontosan egy pincér?

A pincér vagy felszolgáló küldetése, hogy a vendégek elégedetten távozzanak az ott töltött idő után. Frissen készült ételt asztalhoz vinni bárki meg tud tanulni, de ráérezni a vendégek ízlésére, vagy éppen a legjobbkor felkeresni őket az asztalnál már egy külön szakma – szinte művészet.

Ha megpróbáljuk összegyűjteni egy pincér átlagos feladatait, egy igen hosszú listába tudjuk csak összeszedni. Ennek nem csak az az oka, hogy a felszolgálóknak minden, a vendégekkel kapcsolatos teendőt el kell látniuk, hanem az is, hogy különböző ágai léteznek a pincérszakmának – más és más feladatokkal.

Néhány példa a különféle szerepkörökre a pincérszakmán belül:

  • éttermi felszolgáló (pincér),
  • főpincér,
  • fizető pincér,
  • segédpincér,
  • szobapincér,
  • kávépincér (barista),
  • italpincér (sommelier),
  • hajópincér.

A segédpincérek például a főpincérek keze alá dolgoznak, és korlátozottan érintkeznek a vendéggel. A fizettetést például már jellemzően a komoly rutinnal bíró főpincérek menedzselik. A csapatjáték viszont elengedhetetlen, folyamatos kommunikációra van szükség a felszolgálók között, de természetesen a pincérek és a konyhai dolgozók között is, nehogy elfelejtődjön egy számla vagy egy vacsora után kikért desszert.

A sommelier pedig bizonyos szempontból nem más, mint egy speciális, borok és egyéb alkoholos italok terén különösen alapos szakértelemmel rendelkező italpincér. Ők ugyanis arra szakosodtak, hogy segítsenek a vendégeknek kiválasztani az adott ételhez leginkább illő borokat, hogy az étkezés élménye ilyen szempontból is teljes legyen.


Mik lehetnek egy pincér feladatai?

A nagyobb éttermekben nem ritka, hogy pincérek többen vannak, mint a személyzet többi tagjának együttes létszáma. Ennek pedig az az oka, hogy a felszolgálás mellett igen sokrétű feladatai lehetnek egy pincérnek, amivel nap mint nap szembe kell néznie. Jellemzően az alábbi feladatokat látja el egy pincér:

  • A vendégek ültetése, asztalfoglalások menedzselése.
  • Teríték kihelyezése, ideális esetben a megrendelt ételek szerint.
  • Rendelések felvétele.
  • Az ételek összetevőinek ismerete, különösen az ételallergiákra vonatkozó összetevőket illetően.
  • Az elkészült ételek felszolgálása a megfelelő hőmérsékleten.
  • Számla elkészítése, vendégek fizettetése.
  • Tisztaság biztosítása és folyamatos fenntartása.
  • Egy pincérnek a felsoroltakon kívül vendéglátóhelytől függően számos olyan feladata lehet, ami az étterem zavartalan működését és a vendégek elégedettségét szolgálja.

Milyen egy jó pincér?

Kiváló stressztűrő- és állóképesség

A fentiek alapján egyértelműen levonhatjuk a következtetést, hogy a jó pincérek egyszerre akár több területen is folyamatosan jól tudnak teljesíteni. Ez egy éttermi környezetben különösen fontos, hiszen a vendég nem látja, és nem is láthatja, hogy mi történik a háttérben – neki csak azt kell éreznie, hogy minden rendben zajlik. Ezért a pincérek esetében nem csak átlagon felüli stressztűrőképesség, hanem kiváló állóképesség is szükséges, hogy a maximális teljesítményt tudják nyújtani egy hosszú nap utolsó óráiban is.

A pincér egészsége: a vendég egészsége

Egy felszolgálónak a saját és környezete egészségére is oda kell figyelnie. Vannak olyan munkahelyek, ahol sajnos íratlan elvárás, hogy minél ritkábban menjen betegszabadságra az alkalmazott. Pincérként ez különösen veszélyes, hiszen a napi akár több száz vendégnek is továbbadhat egy egyszerű megfázást. A felelős étteremtulajdonosok szerencsére belátják, hogy az egészséges vendég a jó vendég. Betegen ugyanis aligha térne be egy esti vacsorára. Tehát amikor a pincér a saját egészségét óvja, a vendégek egészségére is vigyáz. 

Megfelelő munkaruha: pincér kötény, pincér cipő

A jó pincér a munkaruháját is rendben tartja, aminek része az ikonikus pincér kötény. Ez lehet zsebbel ellátott, vagy egyszerűbb, zseb nélküli is. Rövid, és hosszú fazonban is használják, és ideálisan olyan anyagból készül, amin minél kevésbé látszanak meg az apró foltok. Az igazán jó éttermekben pedig a kötényen kívül is egységes viselet hordása a szokás, hogy a vendég egyből felismerje, kihez fordulhat segítségért.

Érdemes kitérni arra is, melyek a speciális pincér cipő tulajdonságai. A jó pincér cipő:

  • nem hivalkodó, általában egy színű (jellemzően fekete),
  • tartós, strapabíró,
  • kényelmes, nem szorítja, nem töri a lábat,
  • csúszásgátló talpa,
  • vízlepergető felsőrésze van,
  • amely ideális esetben víz-, zsír- és olajálló.

Még az olyan, egyáltalán nem triviális dolgokra is oda kell figyelni, hogy a napon vagy kerthelyiségekben dolgozó pincérek megfelelően ápolják a bőrüket, ne égjenek le az erős napsütésben. Túlságosan sietni, kapkodni sem szabad munka közben, még akkor sem, ha éppen telt ház van.

Hogyan lehet valaki pincér? A megoldás egy magas szakmai színvonalú pincér tanfolyam.

Ha megtetszett a szakma, jelentkezz hozzánk pincér tanfolyamra! A Best Mixer pincér képzés során a pincér alapismeretek mellett megtanítunk mindenre, amire szükséged lehet a szakmában – sőt, még a pincér állás betöltéséhez szükséges interjúra is felkészítünk.

Nálunk nincsenek az “apróbetűs részben” elrejtett költségek: a tanfolyam árában benne van a képzéshez szükséges könyvek ára is. Csak annyit fizetsz, amennyi a pincér tanfolyam áraként a honlapunkon olvasható. Ráadásul dedikált munkaajánlatok közül válogathatsz a Best Mixer partnereitől: óceánjáró és folyami hajókon, illetve több külföldi országban és természetesen Magyarországon is.

Nézd meg tanfolyamainkat is!

Szeretnél értesülni a legújabb cikkekről?

Havonta rengeteg új bloggal készülünk neked, amiben fontos tanácsokat és érdekességeket találhatsz. Légy tagja a Bestmixer blog körnek!

Add meg az email címedet, és mi rendszeresen értesítünk róla!

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

A matcha latte receptje matcha tea port, vizet és tejet tartalmaz.

Matcha latte, az élénk zöld energiabomba

Szerencsére ma már a barista növényi tejek is szép számmal sorakoznak a boltok polcain.

Barista tej: a habos és krémes kávéitalok titkos fegyvere

A matcha tea por hatásai közé tartozik, hogy növeli a koncentrációt.

A matcha tea hatása a szervezetre: antioxidánsok bevetésen!

A caffe affogato története már a 16. századra nyúlik vissza, de csak az utóbbi években lett népszerű.

Affogato, a sokoldalú kávédesszert nyári napokra

Óriási Bestmixer sikerek a Mix & Mingle 2024 – Magyar Bajnokság elődöntőjében

A kávéfőzés szabályaihoz hozzátartozik, hogy mindig minőségi kávébabot használjunk.

Kávéfőzés barista szemmel: így készíts otthon tökéletes feketét!

×
×

Cart