A „TILTOTT” KÁVÉ

A kávé felfedezése sokféle vitára adott okot vallási, orvosi és politikai körökben a 16. századi Arábiában. A kávé hatásával kapcsolatban többféle elképzelésük volt akkoriban a vezetőknek és törvényhozóknak.

A kávé felfedezése sokféle vitára adott okot vallási, orvosi és politikai körökben a 16. századi Arábiában. A kávé hatásával kapcsolatban többféle elképzelésük volt akkoriban a vezetőknek és törvényhozóknak.

 Először Mekka városában gondoltak arra, hogy a kávé ivása rossz hatással van az emberekre.

A kávézók késő éjszakáig nyitva tartottak, ahol a koffeintől felélénkült emberek beszélgetésétől zengett, kibeszélték a híreket, a vezetőikkel kapcsolatos sérelmeiket, sőt mi több, kevesebbet jártak imádkozni a mecsetbe. Természetesen ez nem tetszett a vezetőknek, tudósokból és orvosokból álló tanácsot hoztak létre, hogy megvitassák, hogyan tudják megállítani a kávé tovább terjedését és a kávé szeretetét a nép körében.

Megállapították, hogy a kávéban egészségre káros anyagok vannak, összezavarják az elmét, sőt mi több, azt is megállapították, hogy a kávétól „berúgnak” az emberek, amitől hajlamosak lettek a rendbontásra. Ezeket az megállapításokat azonban igen nehéz volt alátámasztani orvosi szempontból, a kormányzó úgy döntött, törvényen kívül helyezi a kávéivást, a kávéárusítást és bezáratja a kávézókat. A hír eljutott Kairóba az akkori szultánhoz, aki felháborodott a hallottaktól, halállal bűntette a kormányzót és azokat akik támogatták álláspontjában, és újra legális lett a kávé.

Konstantinápolyban akkoriban még hihetetlenebb vádakkal illették a kávét, úgy vallották, hogy mivel a pörkölés során a kávé elszenesedik, ezért istenkáromlás ilyen anyagot magukhoz venni. Így ezért is törvénytelennek ítélték a kávét, de a tiltás nem igazán volt hatásos. Egyre többen otthoni készítették a kávét, ezért kénytelenek voltak belátni, hogy a tiltás nem hozott eredményt, ezért ismét engedélyezték a kávé árusítását és a kávéházak megnyitását. A kávéházakat üzemeltető tulajdonosokat viszont hatalmas adóval sújtották, de ez nem tántorította el őket, mert ugyan egy csésze kávé ára alacsony volt, de hatalmas mennyiségben fogyasztották.

Az évszázad végére egész Közel-Keleten szokássá vált a kávéivás, és már semmilyen tiltás nem tudta többé befolyásolni annak fogyasztását, szerencsére.
Aki nagy kávérajongó, annak belegondolni is rossz, mi lenne, ha nem lenne ez az isteni ital, ha nem lennének kávézók, nem lenne barista szakember, nem jönnének folyamatosan új ízek, új italok. Ha nem létezne ez az „üzlet”, sokaknak nagyon hiányozna, de szerencsére nem így alakult. Ma már egyre többen választják a barista szakmát, és egyre különlegesebb kávéitalokkal találkozhatunk, különleges elkészítési módokkal. Az espresso technika és az alternatív kávékészítési módok további fejlődése rengeteg lehetőséget rejt magában, nincs megállás ezen a téren. A kávé felfedezése és elterjedése egy igazi kincs lett a világ számára.

Mi mindenképp örülünk, hogy a kávé része lehet a mindennapjainknak. A Bestmixer iskola barista tanfolyamán még soksok érdekességet elmesélünk, megmutatunk és megtanítunk, úgyhogy ha Te is szereted a kávét és érdekel a barista szakma, akkor várjuk a jelentkezésedet!

Nézd meg tanfolyamainkat is!

Szeretnél értesülni a legújabb cikkekről?

Havonta rengeteg új bloggal készülünk neked, amiben fontos tanácsokat és érdekességeket találhatsz. Légy tagja a Bestmixer blog körnek!

Add meg az email címedet, és mi rendszeresen értesítünk róla!

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

A caffe latte (vagy caffé latte) egy népszerű olasz eredetű tejeskávé, amely 1 rész eszpresszóból és 2 rész gőzölt tejből készül.

Caffe latte: A világ legnépszerűbb tejeskávéja

Az instant kávé egy azonnal oldódó kávéfajta.

Instant kávé: minden, amit tudni érdemes

Az eredeti wiener melange bécsi pörkölésű arabica kávéból készült, amely lágyabb, kissé karamellizált ízvilágú volt az olasz eszpresszókhoz képest.

Melange: a kávékülönlegesség, amely mindenkit elbűvöl

A cappuccino tökéletes aránya 1/3 eszpresszó, 1/3 gőzölt tej és 1/3 tejhab.

A cappuccino készítés művészete

A Hario V60 egy tölcsér alakú, speciálisan tervezett kávékészítő eszköz

Hogyan készíts tökéletes kávét a Hario V60-nal?

A koffein túladagolás kockázata akkor merül fel, ha a napi bevitel meghaladja a szervezet számára biztonságosnak tartott mennyiséget.

Koffein túladagolás: Mikor válik veszélyessé a kedvenc serkentőd?

×
×

Cart

Válaszd a legnépszerűbb kombinációnkat és szerezz három szakmát 210.000.-Ft kedvezménnyel!