A Szomszéd bár és a BestMixer iskola jóvoltából Idén 2. alkalommal rendezték meg Győr belvárosában a barista challenge-t és 1.alkalommal a gerilla art-ot.
A verseny nem nevezhető hétköznapi versenynek már csak azért sem mert augusztus utolsó vasárnapján tartották meg.
Győr szívében a Kisfaludy utcában a Szomszéd bár és a Higgins kávéző előtt a sétáló utcában rendezték be a versenyzők számára a terepet.
A szervezők elképzelése az volt hogy ne egy zárt térben picikét megbújva legyen a verseny hanem az utcán és a teraszokon ülve egyfajta szórakoztató programként az utca embere is betekintést nyerhessen a barista szakma világába.
Már a tavalyi évben is látható volt hogy nagy számú nézőközönséget vonzott a verseny.
Az idei évben talán a legforróbb nyári meleget jósolták vasárnapra de szerencsére „csak” 30 fokos meleg lett belőle amit elviselhetővé tett a folyamatos szél.
A verseny feladat
- A barista challenge-n 6 képzett barista mérte össze a tudását.
- A feladat mindenki számára az alábbiakból tevődött össze:
- 2 fekete ital (eszpresszó, ristretto)
- 2 tejes ital állati tejből (cappuccino,latte stb…)
- 2 tejes ital Alpro növényi tejből
- A verseny kávét a OneEleven soproni pörkölő biztosította a legjobb fajtából
- Profi gép és Őrlő állt a versenyzők rendelkezésére a Molnár Barista Kft jóvoltából.
A versenyzők sorrendjét sorsolás döntötte el és mindenki 6 terméket készített el amit a szigorú zsűri szakmailag, érzékszervileg és technikailag is pontozott.
A versenyzők egytől egyik felkészült baristák voltak.
Volt köztük a szakmában már komoly tapasztalattal bíró gyakorlott kávé szakértő is illetve indult olyan versenyző is aki pár hónapja végzett barista tanfolyamot.
A barista challenge után 20 perc szünet következett mert picit át kellett rendezni a terepet a gerilla art-ra és a zsűri is visszavonult értékelni a versenyzőket. Ez idő alatt sem unatkozhattunk mert a Bestmixer iskola oktatója Seprényi Georgina tartott kávé kostolót az érdeklődőknek.
Gerilla Art – Latte Art
A verseny második szakasza a gerilla art volt ami ha a hagyományos értelembe vett latte art picit másképpen. Az volt az érdekessége hogy különféle motívumokat kellett, tejjel önteni a kávékra amelyeket nem hagyományos csészében hanem különféle egyéb mókás és teljesen eltérő tárgyban kellett kiönteni.
Volt itt minden. Az egyik versenyző valakinek a tenyerébe öntött mintát de olyan is akadt aki csavardobozba ,merőkanálba, fagylaltos kanálba, kotyogósba illetve vázába próbálta kiönteni a kedvenc mintáit.
A zsűri számára 2 fontos szempont volt:
- Mennyire extrém a tárgy amibe öntenek
- A kiönteni kívánt forma mennyire komplex és mennyire kivehető.
Természetesen ahhoz hogy valaki egy ilyen megmérettetésen el tudjon indulni szüksége van az alap latte art-ra.
A gerilla art-ra 12 versenyző nevezett! A szurkoló tömeg egy nagyon pörgős,vidám és egyben látványos versenynek lehetett a szemtanúja.
Barista és Gerilla Art verseny eredmények
A barista challenge dobogósai
- helyezett:Sinka Zoltán Black Start kávézó Budapest
- helyezett: Horváth Jonatán Szomszéd bár Győr
- helyezett: Nagy Pál Máté-Kultúrpresszó Sopron
A Gerilla Art versenyen csak első helyet hirdettek:
- helyezett: Seprényi Georgina- BestMixer iskola, Dorado Café
A zsűri tagjai
Technikai zsűri:
- Csóka Richárd-Szomszéd bár,BestMixer Győr
Érzékszervi Zsűri:
- Molnár Attila-Négyszeres magyar barista bajnok, a OneEleven pörkölő tulajdonosa
- Molnár Béla-Erzsébet Liget Étterem tulajdonosa
- Józsi Erik-a Szomszéd bár és Higgins kávézó tulajdonosa
2019 után a 2020-as Hungarian Barista Challenge még népszerűbb lett ezért a szervezők határozott szándéka hogy jövőre is megrendezik hiszen a barista szakma egyre népszerűbb a világban és egyre nagyobb figyelmet kapnak a kávék, kávézók.