PUMPKIN SPICE LATTE RÉSZLETES RECEPT

A napokban megrendezett Whisky Show keretein belül megrendezésre került az Első Ír Kávé amatőr verseny. A versenyzők feladata volt, az ír kávé újragondolt változatát bemutatni, és új köntösben tálalni.

Ősz, színes falevelek, szürkeség és hideg idő. De mit jelent ez a baristák számára? Elbúcsúzunk a szezonális, jeges italoktól, ici-picit melegebbre gőzöljük a tejet és felturbózzuk a tea és forró csoki kínálatunkat. De van valami olyan lélekmelengető, idényszerű ital, amely az egész világot meghódította! A sütőtökös tejeskávé! A pumpkin spice latte az elmúlt néhány évben az egész kávépiacot lefedte és már specialty berkekben is van alternatívája.

A fűszeres sütőtök latte előszele nem más, mint a pumpkin pie, azaz sütőtöktorta, vagyis inkább pite. Egy szezonális desszert, amelyet az USA-ban évszázadok óta hálaadáskor készítenek és fogyasztanak. Az európai telepesek Észak-Amerikába érkezésükkor felfedezték a sütőtököt, mint alapanyag, majd a konyhájuk szerves részévé is vált. Vannak olyan pite receptek, amelyek az 1600-as évekből származnak! Egy különbséggel: a 20. század előtti ételek főként sósak voltak, nem édesek. Az édes változat az 1890-es években kezdett el megjelenni szakácskönyvekben is. A tököt fahéjjal, gyömbérrel, szegfűszeggel és szerecsendióval bolondítják meg. Minél melegítőbb és ősziesebb annál jobb! De hogy lett belőle kávé?!

Az első pumpkin spice latte 2003-ban került a piacra. A Starbucks alkalmazottja Peter Dukes volt a megalkotója, akinek egy új italt kellett kitalálnia az ünnepi időszakra. A sütőtökös változat mellett két ötlet volt készen: egy tojáslikőr és egy borsmenta-csoki ízesítés. Hát igen, a Starbucksnál nem viccelnek, ha ízkreálmányokról van szó! Eszpersszó, tej, fahéj és a többi klasszikus fűszer, és persze a tök! Az ital 100 üzletben jelent meg egyszerre, és azonnal sikert aratott. Mára már több, mint 50 országban válaszhatjuk a hideg időben. Ha sikeressége kétséges lenne számodra, akkor megsúgjuk, hogy egy 12 éves kimutatás szerint, több mint 200 millió darab került már belőle eladásra.

A Starbucks lehet a fűszeres-sütőtökös kávé megalkotója, de más kávézók is elkészítették a saját verziójukat az elmúlt években. Porok, szirupok, ragadós keverékek formájában állítják elő, de régen az ilyen italok sütőtök pürét és a fűszereket tartalmazta. Mára már fontos lett a konzisztencia és a gyorsabb kiszolgálás, ezért a legtöbb helyen, valamilyen alternatívával készülnek a legfinomabb latték. Sokan vásárolnak beszállítóktól, de van olyan, aki a saját keverékére esküszik! Kevesebb mint 20 év alatt a fűszeres sütőtök latte sokkal keresettebb lett, mint bármely más szezonális ital. Nevezhetjük ezt az ősz és a tél ízének.

Házi Pumpkin Spice Latte recept

  • A fűszerkeverék:
  • Szegfűszeg: 0,75 g
  • Szegfűbors: 1,25 g
  • Szerecsendió: 3,5 g
  • Csillag ánizs: 7,5 g
  • Fahéj: 7,5 g
  • Gyömbérpor: 4,5 g

Ha mindent kimértél, akkor őröld le a fűszereket és keverd össze őket alaposan.

A szirup

  • 500 g sütőtök hámozva és felkockázva, nyersen leturmixolva
  • 250g víz
  • 500 g barna cukor
  • A fenti fűszerkeverék egésze
  • Forrald fel az összetevőket lassú tűzön, amíg be nem sűrűsödik kissé, ne ijedj meg, hogy a folyadék mennyisége akár felére is csökkenne.
  • Ha kihűlt szűrd le egy szitán vagy egy hálón.

A cukor miatt a szirupunk öntartósító. A hűtőben sokáig el fog állni.

pumpkin spice latte


A Pumpkin Spice Latte Összeállítása

Vedd elő a kedvenc, kisebb fajta lattés csészéd, amely körülbelül 300 mililiter űrtatalommal rendelkezik. Tegyél bele 20 gramm szirupot. Az első próbát követően még csökkenthetsz, vagy növelhetsz ezen az adagon, attól függően, mennyire szereted intenzíven, de mi a Best Mixernél erre esküszünk! Ezután készíts egy eszpresszót. Nyugodtan engedd rá a szirupra, közvetlenül a csészébe.

Ha nem tudsz otthon presszót készíteni ne csüggedj! Kotyogóssal is reprodukálhatod az italt! Gőzölj vagy készíts krémes tejhabot a tetejére, majd töltsd fel a csészét. Ha ezzel a módszerrel készíted, akkor még mintát is tudsz önteni bele! De akár rétegezve is elkészítheted! Ilyenkor válassz inkább magasabb üvegpoharat, és a szirup után a gőzölt tejet töltsd bele! Ha kissé szétváltak a rétegek, amit könnyen látni fogsz fél perc után, akkor felülről, lassan öntsd bele az eszpresszót!

Bármelyik módszert is választod, ízben garantált lesz a siker! Tagadhatatlanul ez az egyik legnépszerűbb, ha nem a legkeresettebb őszi-téli ital az egész világon.

Ha pedig szeretnéd profi szinten elsajátítani a kávékészítés összes fortélyát, akkor jelentkezz a Best Mixer barista tanfolyamainak egyikére! Tudj meg többet a barista tanfolyamokról!

Nézd meg tanfolyamainkat is!

Szeretnél értesülni a legújabb cikkekről?

Havonta rengeteg új bloggal készülünk neked, amiben fontos tanácsokat és érdekességeket találhatsz. Légy tagja a Bestmixer blog körnek!

Add meg az email címedet, és mi rendszeresen értesítünk róla!

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

A kávékóstolás vagy cupping egy mérhető, számszerűsíthető és széles körben használt módszer a kávéminták elemzésére.

Cupping útmutató: mindent a profi kávékóstolásról

A caffe affogato története már a 16. századra nyúlik vissza, de csak az utóbbi években lett népszerű.

Affogato, a sokoldalú kávédesszert nyári napokra

A matcha latte receptje matcha tea port, vizet és tejet tartalmaz.

Matcha latte, az élénk zöld energiabomba

A kávéfőzés szabályaihoz hozzátartozik, hogy mindig minőségi kávébabot használjunk.

Kávéfőzés barista szemmel: így készíts otthon tökéletes feketét!

TUDD MEG MIT NYÚJT NEKED A BESTMIXER ISKOLA!

A matcha tea por hatásai közé tartozik, hogy növeli a koncentrációt.

A matcha tea hatása a szervezetre: antioxidánsok bevetésen!

×
×

Cart