CIBETMACSKA KÁVÉ: A VILÁG LEGDRÁGÁBB KÁVÉJA MACSKAÜRÜLÉKBŐL KÉSZÜL

A világ egyik legdrágább kávéja a cibetmacska kávé, hivatalos nevén a Kopi Luwak. Ezt a kávét sokan a Bakancslista című, egyébként zseniális filmből ismerhetik, amiben a Jack Nicholson és Morgan Freeman által alakított főszereplők is ittak belőle. De mitől olyan drága ez a kávé, hogyan készül, és mennyibe kerül valójában?

A világ egyik legdrágább kávéja a cibetmacska kávé, hivatalos nevén a Kopi Luwak. Ezt a kávét sokan a Bakancslista című, egyébként zseniális filmből ismerhetik, amiben a Jack Nicholson és Morgan Freeman által alakított főszereplők is ittak belőle. De mitől olyan drága ez a kávé, hogyan készül, és mennyibe kerül valójában?

A cibetmacska kávé eredete

A cibetmacska egy macskaféle, melynek több fajtája is van. A cibetkávé szempontjából a legfontosabb az afrikai cibetmacska, vagyis közönséges pálmasodró, amely valójában sokkal inkább hasonlít egy mosómedvére, mint egy macskára.

afrikai cibetmacska

Több érdekes tény is elmondható róla, ilyen például az is, hogy neve ellenére kizárólag Malajziában őshonos ez az állat. De ami még érdekesebbé teszi a történetet, hogy kávébabbal táplálkozik, jó étvággyal fogyasztja az érett, piros szemeket.  A szervezete viszont csak a kávébab héját képes megemészteni, ezért a termés többi része szinte károsodás nélkül áthalad az állat emésztőrendszerén. Az emésztés során a kávé elveszíti fehérjetartalmának jó részét, ami egyébként a kávé kesernyés ízéért felelős. Végül kiüríti magából, és a végeredmény a  világ legdrágább kávéja.

A cibetmacska kávé exkluzivitása  tehát az alapanyag különlegességében rejlik:

  • Kizárólag egy Malajziában élő macskafélétől származik
  • A cibetmacska emésztőrendszerén áthaladva nyeri el azt az állapotot, ami aztán a kávé különleges aromájáért felelős

Sok a limitáció, és tudjuk, hogy amiből hiány van, az értékessé válik, így nem csoda, ha a cibetmacska kávét is hamisítják.

Kopi Luwak és a kihívója

Aki a Kopi Luwak kávét megkóstolja, állítja, hogy a legjobb kávé, amit valaha is ivott. A legtöbben úgy jellemzik, hogy nehéz, testes, krémes, és az íze pedig a föld és a karamell kombinációjára emlékeztet. Dohos szaga van, de a lefőzésnél ez megszűnik, és elkezd érződni az igazi prémium kávéillat.

Kopi Luwak

Néhány éve azonban megjelent egy kihívója. A konkurens kávé a cibetmacska helyett egy teljesen más állat ürülékből nyeri ki az értékes kávészemeket.

Az elefánt emésztőrendszere ugyanazt teszi a kávéval, mint a cibetmacskáé, de ezeket az elefántokat sokkal jobb körülmények között tartják, mert a kávé egy Thaiföldön található elefántmenhelyen készül.

a világ legdrágább kávéja

A feltalálója egyedül “termeszti”, ezért a világ legritkább kávéjáról beszélünk, amit főleg luxusszállodákban lehet inni, vagy kis mennyiségben akár meg is lehet rendelni. Szerencsére jó ügyet támogatunk vele, mert a thai munkások, akik az elefánt ürülékét kutatják kávészemek után, 45 perc alatt megkeresik az ottani napi átlag bért.

A kávé a kávébabon kívül étcsokoládét, malátát, fűszert és egy csipetnyi füvet (igen, a kertben is látható fű) tartalmaz. Az ára is ehhez mérhető, lassan drágább, mint a Kopi Luwak: egy kiló Black Ivory Coffee 2 ezer dollárba, azaz átszámítva (a jelenlegi árfolyamon) körülbelül 600 ezer forintba kerül.

A cibetmacska kávé is ilyen árat kóstál, tehát körülbelül 10 és 30 ezer forint között van egy csésze cibetmacska kávé. Persze elvileg akár 1000 forintért is meg lehet már kóstolni, de az igazi, autentikus, Malajziából származó kávé iszonyatosan drága.

Sajnos sokan nem engedhetik meg maguknak, hogy ilyen drága kávét vegyenek. Szerencsére számtalan ennél jóval olcsóbb, mégis prémium minőségű kávé közül válogathatunk. Sok múlik azonban az elkészítésen: ha nem megfelelően készítjük el, a világ legfinomabb kávéja is pocsék ízű lehet. Ezért érdemes a kávékészítést profiktól eltanulni, amire a legjobb lehetőséget egy megbízható intézmény barista képzése jelenti.

A Bestmixer iskola Barista tanfolyamán Te is mindent megtanulhatsz a kávé világáról. Barista tanfolyam az ország 20 pontján!  Barista tanfolyam »

Nézd meg tanfolyamainkat is!

Szeretnél értesülni a legújabb cikkekről?

Havonta rengeteg új bloggal készülünk neked, amiben fontos tanácsokat és érdekességeket találhatsz. Légy tagja a Bestmixer blog körnek!

Add meg az email címedet, és mi rendszeresen értesítünk róla!

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

TUDD MEG MIT NYÚJT NEKED A BESTMIXER ISKOLA!

A matcha tea por hatásai közé tartozik, hogy növeli a koncentrációt.

A matcha tea hatása a szervezetre: antioxidánsok bevetésen!

Óriási Bestmixer sikerek a Mix & Mingle 2024 – Magyar Bajnokság elődöntőjében

A matcha latte receptje matcha tea port, vizet és tejet tartalmaz.

Matcha latte, az élénk zöld energiabomba

A kávékóstolás vagy cupping egy mérhető, számszerűsíthető és széles körben használt módszer a kávéminták elemzésére.

Cupping útmutató: mindent a profi kávékóstolásról

A kávéfőzés szabályaihoz hozzátartozik, hogy mindig minőségi kávébabot használjunk.

Kávéfőzés barista szemmel: így készíts otthon tökéletes feketét!

×
×

Cart