AMERICANO: NEM CSAK EGY HÍGÍTOTT KÁVÉ

Hankószki Mike a Turai Botaniq Kastély bartendere, bártender bajnok aki a magyar bartender közösség aktív tagja. Következzen a vele készült interjú, amiből megismerheted a sztoriját!

A II. Világháború ideje alatt Olaszországban állomásozó amerikai katonák hagyatékaként terjedt el az “amerikai kávé” vagyis az Americano. Azóta bejárta a világot ez a kávékülönlegesség.

 Napjainkban a legtöbb kávézóban megtalálható, mivel a közönség és a baristák egyik kedvencévé vált. A cikkből megtudhatod, hogy honnan származik az americano és mi a tökéletes americano elkészítésének titka!

Mi az americano kávé?

A Caffè Americano, Café americano, caffè all’americana vagy csak egyszerűen Americano (amerikai kávé) egy espressóital, amely Ausztráliában és Új-Zélandon hosszú feketeként vált ismertté. A név eredete abból az amerikai sztereotípiából ered, hogy az amerikaiak hígítva szeretik a kávét. Ennek van némi történelmi megalapozottsága is, hiszen a II.Világháborúban Olaszországban állomásozó amerikai hadsereg katonái vízzel hígított espresso kávét fogyasztottak, ez állt a legközelebb az általuk megszokott és kedvelt kávéitalhoz.

Tévhit, hogy az igazi americano csepegtető eljárással készül. Az americano jellegzetessége, hogy egy vagy két adag forró vízzel hígítják, így az espresso íze marad átütő. Éppen ezért fontos az americano kávé készítése során a tökéletes espresso.

Hogyan készül az Americano?

Ahhoz, hogy az americano tökéletes legyen, jól elkészített espresso és persze megfelelő víz szükséges. Lássuk, mire kell figyelni!

Espresso

Az igazán jó espresso elkészítése nehezebb, mint gondolnád. Elengedhetetlen a profi vagy félprofi karos presszógép, amely megfelelő nyomással képes főzni a kávét. Ezen kívül a következő tényezők kritikusak ahhoz, hogy az elkészült ital valóban kitűnő legyen:

  • Jó minőségű kávé
  • Friss őrlés, finom szemcseméret
  • Tömörítés

A megfelelő kávé kiválasztása

Az intenzív és erős espresso készítése a megfelelő kávébabbal kezdődik. A hagyományos  eszpresszót sötétre pörkölt kávébabból készítik, ez teltebbé teszi a kávé ízét és csökkenti a savasságát. A sötét pörkölésű kávészemek felületén felhalmozódó olajnak és az eszpresszó készítésekor elengedhetetlen nagy nyomásnak köszönhetően a kávé elkészítése során során egy vastag és krémes hab képződik, a híres crema.

Nagyon fontos az is, hogy a kávé megfelelő minőségű legyen. Sajnos a szupermarketek polcain található kávékeverékek nagy része silány minőségű, nagyüzemi termelésből származó keverék. Nagy részük jelentős mennyiségű Robusta kávébabot tartalmaz, ami magasabb koffeintartalmú. De keserűbb és kevésbé színes ízvilágú.

Az espresso esetében nem feltétlenül jelent problémát, hogy az Arabica babot kis mennyiségű Robusta babbal kombinálják ezzel testet adva a kávénak, ugyanakkor fokozva a kávé koffeintartalmát. Az Arabica szemes kávé tisztább, édesebb és lágyabb, savasabb ízét jól kiegészítheti az erősebb, testesebb Robusta – amennyiben mindkét kávé jó minőségű.

Frissen őrölt kávé

A kávébab alapos kiválasztását követően következik a kávé őrlése. Nagyon fontos tudnivaló, hogy a frissen őrölt babból származó kávé a legízletesebb. Az őrléshez javasolt jó minőségű síktárcsás, vagy kúpos darálót használni, amely egyenletes szemcséket aprít. Az espresso elkészítéséhez finom szemcseméretre van szükség.

Tömörítés

A következő lépés a tömörítés. Minden barista alapvető kelléke a tamper, ennek segítségével egyenletes koronggá formázható a kávéőrlemény. A kávépogácsa egyenletessége biztosítja, hogy a víz a megfelelő tempóban haladjon át a kávén, és az ízek, aromák kioldása tökéletes legyen. Ez maximálja ugyanis a főzet ízharmóniáját.

Ha ezzel megvagy, akkor már el is készítheted az espressot!

Víz

Az americano hígítással készül, így fontos a tiszta, friss és forró víz. A szakértők között nincs konszenzus a hőfokot illetően, sokan a 85°C javasolják, míg mások a 93°C-ra hevített vízzel készítik. A jeges americano kávé esetében hideg vizet használnak.

Az Americano elkészítése

Az már egyértelmű, hogy az americano kávé espresso és víz keveréke. És akkor most lerántjuk a leplet az americano titkáról: rétegzés. De milyen sorrendben? Akárcsak a hőfokra vonatkozóan, a kávé szakértők ebben sem értenek egyet.

Vannak akik úgy vélik, ha a forró vizet öntjük az espressora, nem vész el a kávé testessége és az espresso íze intenzívebb marad. Mások ragaszkodnak ahhoz, hogy a kávét töltsék hozzá a vízhez. Ezzel a módszerrel elkerülhető az espresso leforrázása, illetve megőrizhető a crema. Az americano mind a két eljárással nagyszerű, a lényeges kérdés inkább az arányokban rejlik.

A hagyományos americano 1-2 adag espressot tartalmaz és  legfeljebb 175 ml megfelelő hőmérsékletűre hevített vizet. Az így elkészített kávékülönlegesség 60-120 milligramm koffeint tartalmaz.

Az americano elkészítésének fő lépései összefoglalva:

  • Kávébab őrlése
  • Kávé őrlemény portafilterbe tömörítése
  • Megfelelő hőmérsékletű forró víz előkészítése
  • Egy vagy két adag espresso kávé készítése (intenzitástől függően)
  • Espresso hígítása

Mi a különbség az americano és más hosszú kávéfajták között?

Az americano, a hosszú kávé és a filterkávé hígabb az espressonál, mégis mindegyik kávékülönlegességnek megvan az egyedi jellegzetessége, amely megkülönbözteti a többitől. Míg az americano és a hosszú kávé az espressohoz hozzáadott víz miatt hígabb, addig a filter kávé egy teljesen más eljárással készül.

Különbségek az americano és hosszú kávé között

Azt már megtudhattad, hogy az espresso a közös a két kávétípusban, a különbség az arányban és elkészítés módjában rejlik.
A hosszú kávé 1:1 arányban espresso és víz: a hosszú kávéhoz legfeljebb 115 ml forró vizet adnak hozzá, míg az americanohoz 175 ml vizet.
Elkészítésüket tekintve az americanohoz a megfelelően elkészített espressot a barista vízzel hígítja, míg a hosszú kávé esetén gyakran a főzés során engedi hosszabbra az espresso receptúrájához képest.

Különbségek az americano és a filter kávé között

Az americanohoz készített espresso presszó kávéfőzővel készül, magas nyomású vízzel, ahol a víz rövid idő alatt halad át a kávéörleményen és egy erős, intenzív kávét eredményez.

A filter kávé ezzel szemben hosszabb ideig készül, hiszen a kávéörlemény több ideig ázik a vízben, amelyet átszűrnek vagy lecsepegtetnek. Utóbbi esetében a titok a receptúrában és az eszközben rejlik, a filter kávé készítéséhez erre gyártott speciális eszközöket használnak a baristák.

A filter kávé készítése során a kávébab fajtajellemzői kiáznak, éppen ezért még fontosabb, hogy jó minőségű kávébabból készüljön a kávéital. Valamint az őrlemény mennyisége is érdemes figyelni, ehhez szükségszerű a grammos mérleg használata. Általában ezt a kávétípust nem ízesítik hozzáadott aromákkal, cukorral, tejjel vagy más ízfokozókkal. Míg az americano esetében a koffeintartalom a hozzáadott espressoval növelhető, addig a filter kávé eleve magasabb koffeintartalmú, mint az americano vagy a hosszú kávé.

Apró részletekben rejlik a tökéletes kávé titka, a receptek csak másodlagosak és mindig van lehetőség új receptúrákkal kísérletezni, saját ízlés szerint megalkotni egy kiváló kávétípust. Számos tényező (technológia, kávébab, őrlemény textúrája, vízhőmérséklet, víz mennyiség, felöntés) befolyásolhatja a végeredményt, de professzionális környezetben, gyakorlott baristáktól sok trükköt elsajátíthatsz.

Ha szeretnél elrugaszkodni az eddigi kávéfőzési módszereidtől, professzionális szintre emelnéd a kávékészítési technikádat, akkor jelentkezz a Best Mixer barista tanfolyamok egyikére! Nem kell többé megalkudnod a rossz minőségű vagy rosszul elkészített kávékat illetően.

Nézd meg tanfolyamainkat is!

Szeretnél értesülni a legújabb cikkekről?

Havonta rengeteg új bloggal készülünk neked, amiben fontos tanácsokat és érdekességeket találhatsz. Légy tagja a Bestmixer blog körnek!

Add meg az email címedet, és mi rendszeresen értesítünk róla!

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

Szerencsére ma már a barista növényi tejek is szép számmal sorakoznak a boltok polcain.

Barista tej: a habos és krémes kávéitalok titkos fegyvere

A caffe affogato története már a 16. századra nyúlik vissza, de csak az utóbbi években lett népszerű.

Affogato, a sokoldalú kávédesszert nyári napokra

TUDD MEG MIT NYÚJT NEKED A BESTMIXER ISKOLA!

A kávéfőzés szabályaihoz hozzátartozik, hogy mindig minőségi kávébabot használjunk.

Kávéfőzés barista szemmel: így készíts otthon tökéletes feketét!

A matcha tea por hatásai közé tartozik, hogy növeli a koncentrációt.

A matcha tea hatása a szervezetre: antioxidánsok bevetésen!

A matcha latte receptje matcha tea port, vizet és tejet tartalmaz.

Matcha latte, az élénk zöld energiabomba

×
×

Cart