A KÁVÉ TÁROLÁSA HELYESEN: ÍGY CSINÁLD, HOGY MEGŐRIZD A FANTASZTIKUS AROMÁT!

Nem gondolnánk, hogy a kávékóstoló is egy szakma, és méghozzá nem is olyan egyszerű, mint hinnénk! Igen kifinomult ízléssel és érzékekkel ellátott ember lehet. Az ízlelés, a szaglás, az érzés, mind közrejátszik a kóstolásnál.

Aki csak kicsit is szereti a jó kávét bizonyára már találkozott azzal az elszomorító helyzettel, hogy az idő múlásával kedvenc kávéja elveszti finom aromáját. Oda a crema is, és a fantasztikus ízek, illatok.

A kávé ugyanis rendkívül gyorsan oxidálódik, ezért ha sokáig szeretnénk élvezni a minőséget, akkor nagyon oda kell figyelni a kávé tárolására. A bejegyzésből kiderül, hogy mik a kávé legnagyobb ellenségei, és hogy mit tehetsz a kávé frissességének megőrzéséért!

Miért veszít a kávé olyan gyorsan a minőségéből?

A pörköletlen, zöld kávébabot 2-3 évig is lehet tárolni, anélkül, hogy a minősége romlana. Azonban a pörköléssel megváltozik a kávészem tömörebb belső szerkezete, szivacsossá, porózussá válik. A szivacsos szerkezet miatt a kávészem belsejét sokkal nagyobb felületen éri a levegő, így sokkal gyorsabban veszít a finom ízéből és aromájából. Minél sötétebbre pörkölik a kávét, annál porózusabb a szerkezete, annál érzékenyebb a környezeti hatásokra. Ez a gyakorlatban tehát azt jelenti, hogy legkönnyebben az olasz pörkölésű kávé veszít a minőségéből, egy világos pörkölésű kávé tovább eláll.

A kávészem ellenségei

  • Levegő: első számú ártó tényezőként a levegőben található oxigén felelős a kávé oxidációjáért
  • Nedvesség: a porózus szerkezetű kávészem azonnal felszívja, és máris búcsút mondhatunk az aromáknak
  • Magas hőmérséklet (szobahőmérséklet feletti): felgyorsítja az oxidációs folyamatot
  • Napfény

Őrölt kávé tárolása: egy probléma, amire nincs jó megoldás

Ha a kávé számodra nem csak pörgetőszer, hanem gasztronómiai élmény is, akkor van egy rossz hírünk. El kell búcsúznod az előre ledarált kávétól. Darálás után ugyanis a kávé pár percen belül rohamos minőségvesztésen megy keresztül. Gondolj bele! Az eleve porózus szerkezetű kávészemet apró darabokra őrlik, tehát levegővel érintkezve pár perc alatt oda az aroma! Bár a vákuumcsomagolás nagyjából megőrzi a kávé frissességét, ez addig tart  amíg ki nem bontjuk. Ezután bejut a levegő, ami azonnal megkezdi kártékony hatását. Tehát ha igazán jó kávét szeretnél, csakis a szemes kávé lehet opció, itt a minőség romlása jóval lassabban következik be.

A szemes kávé tárolása

A szemes kávét sem lehet a végtelenségig frissen tartani, de azért kellő odafigyeléssel 3-4 hónapon keresztül megőrizhető a minősége. Lássuk, hogyan!
Nem mindegy, milyen csomagolású kávét veszel!

Hiába tárolnánk helyesen a kávét, ha már az eredeti csomagolás is szakszerűtlen volt. Aranyszabály: a szemes kávé csomagolása NEM vákuumcsomagolásban, hanem úgynevezett egyirányú szelepes zacskókban kell történjen! Vákuumcsomagolás esetén a kávészemeket pár napig pihentetik, ami már eleve nem túl szerencsés, de a vákuumozási eljárás során kiszívják az értékes CO2-t is a kávébab belsejéből.

Az egyirányű szelepes zacskók lényege, hogy a pörkölés után keletkező CO2 távozni tudjon a csomagolásból, de levegő ne juthasson be. A felesleges CO2 távozása után még mindig marad belőle a kávészemek belsejében, amely egyrészt védőgázként funkcionál, másrészt a pörkölés során kioldódó olajokkal együtt hozzájárul a tökéletes crema képződéséhez. Olcsóbb kávéknál még mindig gyakori, hogy nem ilyen csomagolást alkalmaznak, pedig innentől a helyzet veszett fejsze nyele.

Mire figyeljünk még kávé vásárlásakor?

  • Különös jelentőséggel bír a gyártás időpontja, hiszen a minőség még szakszerű tárolás esetén is romlik pár hónap alatt
  • Olyan kiszerelést válasszunk, amiről tudjuk, hogy gyorsan elfogy, így nem kell félni az aromák elvesztésétől, ráadásul kedvünkre válogathatunk a különböző blendek között

A kávé helyes tárolása

Megvettük a kávét, kibontottuk. Hogyan tovább? A kávé tárolására több lehetőség van, persze a szakmabeliek véleménye megoszlik arról, hogy mi a tökéletes megoldás. Egy biztos: semmiképpen se hagyjuk a zacskót csak úgy nyitva kallódni a kamrában, mert akkor pár nap múlva már nem ugyanazt az ízélményt fogjuk kapni!

A kávé tárolása saját zacskójában

Az egyik lehetőség, hogy a kávé a saját zacskójában marad. Ilyenkor nagyon fontos, hogy felbontáskor a lehető legkisebb lyukat vágjuk a csomagolásra, majd a kívánt mennyiségű kávé kiöntése után minél alaposabban nyomkodjuk ki a levegőt, majd a zacskó száját visszatekerve rögzítsük szorosan. Ez inkább abban az esetben opció, ha kis kiszerelésű, maximum 250g-os kávét veszünk, ami relatív gyorsan elfogy.

A kávé tárolása légmentesen zárható üvegben vagy fémdobozban

Ha egyszerre nagyobb mennyiségű, mondjuk 1 kg-os kiszerelésű kávét vásárolunk, akkor az is megoldás lehet, hogy kisebb adagokra szétosztva légmentesen zárható, tehát valamilyen gumitömítéssel ellátott csatos üvegben, esetleg fémdobozban tároljuk. Ebben az esetben különösen figyeljünk arra, hogy a tárolóban ne maradjon nedvesség, mert az azonnal minőség vesztéssel jár.

Ha ezt a módszert választanánk, nagyon fontos: mindig hagyjuk a tárolót teljesen kiürülni, utántölteni nem szabad! A tároló oldalára ugyanis a kávéból olaj csapódik ki, ami hosszabb idő alatt megavasodik, és elrontja a friss kávé ízét. Tehát ha egy adag elfogyott, ki kell mosni a tárolót, majd jó alaposan megszárítani, és csak ezután mehet bele a friss adag kávé

Kávé tárolása elhivatottaknak

Ha igazán profi megoldást szeretnénk, érdemes kipróbálni a következő módszert:

  1. A kávét kibontás után 100-200g-os adagokra osztva légmentesen záró zacskóba helyezzük
  2. A bent maradó levegőt, amennyire csak lehet kinyomkodjuk. Ha van megfelelő berendezésünk, akár a levegőt is kiszívhatjuk belőle, de ezzel érdemes vigyázni: előfordulhat, hogy a levegő kiszívásakor, a kávészemek belsejében található értékes CO2 is kiáramlik, ami megintcsak a kávé minőségének romlásához vezet.
  3. Ezután a zacskókat több rétegben folpack fóliával kell körbetekerni, keresztirányban is.
  4. Erre kerülhet egy réteg alufólia, a fényvédelem ellen.

A zacskókat helyezzük hűvös helyre, fénytől és nedvességtől védve. Ne felejtsük el felcímkézni a csomagokat, a kávé fajtája és a csomagolás dátuma szerint.

Helyes-e a kávé tárolása hűtőben?

A válasz röviden: nem. Ennek egy könnyen belátható oka van: ahogy a kávét kivesszük a hűtőből, a hőmérséklet változása miatt pára csapódik le, ami a kávészemek belsejébe jutva azonnal kárt tesz. A hűvös helyen tárolás tehát nem egyenlő a hűtőgépben való tárolással!

A lefőtt kávé tárolása

Ebben az esetben is igaz a mondás: csak a töltött káposzta jó felmelegítve. Tárolni lehetséges a lefőtt kávét, szobahőmérsékleten akár 12 órát is eláll, de felmelegítés után ne számítsunk ugyanarra az ízélményre, mint frissen főzve. Akkor már lehet, hogy jobban járunk vele hidegen, jegeskávéként fogyasztva.

A kávé többet jelent, mint egy frissítő ital? Akkor jó helyen jársz! A BestMixer barista tanfolyamjain profiktól tanulhatod meg a kávékészítés mesterségét, amiből aztán akár egy menő hivatás is lehet! A barista tanfolyamok az ország egész területén indulnak, úgyhogy jó helyen jársz! Nézd meg tanfolyamainkat!

Nézd meg tanfolyamainkat is!

Szeretnél értesülni a legújabb cikkekről?

Havonta rengeteg új bloggal készülünk neked, amiben fontos tanácsokat és érdekességeket találhatsz. Légy tagja a Bestmixer blog körnek!

Add meg az email címedet, és mi rendszeresen értesítünk róla!

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

A kávékóstolás vagy cupping egy mérhető, számszerűsíthető és széles körben használt módszer a kávéminták elemzésére.

Cupping útmutató: mindent a profi kávékóstolásról

A matcha tea por hatásai közé tartozik, hogy növeli a koncentrációt.

A matcha tea hatása a szervezetre: antioxidánsok bevetésen!

A caffe affogato története már a 16. századra nyúlik vissza, de csak az utóbbi években lett népszerű.

Affogato, a sokoldalú kávédesszert nyári napokra

A speciality kávézókban isteni speciality kávék kóstolhatók.

Speciality kávézók világa: miért olyan különleges?

TUDD MEG MIT NYÚJT NEKED A BESTMIXER ISKOLA!

Óriási Bestmixer sikerek a Mix & Mingle 2024 – Magyar Bajnokság elődöntőjében

×
×

Cart