Az eredeti bécsi kávé recept hosszú kávéval, csokiöntetettel és tejszínhabbal készül.

Bécsi kávé: az ízek és a kultúra találkozása

A gazdag kulturális örökségéről híres Bécs több olyan nagyszerű kávéitallal is büszkélkedhet, amely éppúgy hozzátartozik a város nevezetességeihez, mint a csodálatos építészet és a klasszikus zene. Ezek közül a hagyományokkal átszőtt és jellegzetes ízvilággal rendelkező eredeti bécsi kávé egy olyan különlegesség, amit nem szabad kihagyni, hiszen ízeiben megtalálhatjuk a bécsi kávéházi kultúra esszenciáját. Cikkünkből most megismerheted a bécsi kávé történetét, hogy hogyan készül,  és betekintést kaphatsz az osztrák kávéházi kultúra kialakulásába.

Hogyan készül az eredeti bécsi kávé?

A bécsi kávé különlegessége, hogy a hosszú kávét vagy egy hosszabb eszpresszót  (espresso lungo), egy csokirétegre csurgatják, ami tulajdonképpen egyedi ízvilágát adja. Tehát a csoki itt egyáltalán nem díszítő vagy kiegészítő elem, hanem a bécsi kávé esszenciája. Mindezt pedig tejszínhab koronázza. 

Milyen szemekből készül a bécsi kávé?

Az eredeti bécsi kávét jellemzően kiváló minőségű arabica kávébabokból főzik. Ezeket a világ különböző régióiból szerzik be, többek között Közép- és Dél-Amerikából, Afrikából és Ázsiából. Minden régió sajátos ízprofilt kölcsönöz a kávénak, ami hozzájárul a végső főzet összetettségéhez és mélységéhez.

Bár a konkrét keverékek és pörkölési technikák kávéházanként eltérőek lehetnek, a bécsi kávéknál a hangsúly általában a kiegyensúlyozott, közepes pörkölésű csésze elkészítésén van. Ez a pörkölési szint lehetővé teszi, hogy a kávébabok természetes ízei átragyogjanak anélkül, hogy a keserűség vagy a savasság elnyomná őket.

A bécsi kávé recept jét nagyon könnyű elkészíteni, mindössze hosszúkávé, csokiöntet és tejszínhab szükséges hozzá.

A kávéházak hagyománya és a bécsi kávé története

A bécsi kávé története épp olyan gazdag, mint az ízvilága. A kávézás hagyománya évszázadokra nyúlik vissza, az első kávéházak a 17. században jelentek meg az osztrák fővárosban. A kávézók hamarosan a szellemi és társadalmi élet központjává váltak, művészeket, írókat, filozófusokat és politikusokat vonzottak, akik itt vitatták meg a a napi aktualitásokat egy-egy csésze kávé mellett. Olyan hírességek találkozóhelyeiként szolgáltak, mint Sigmund Freud vagy Gustav Klimt. Bécs legnagyobb elméi találtak inspirációt a kávéházak falai között, ötleteik, kreatív gondolataik sokszor egy isteni fekete mellett születtek.

Az idők során a bécsi kávékultúra fejlődött, és különböző kávéfajták és elkészítési módok alakultak ki. Az elegáns melange-tól a kényeztető einspännerig minden kávénak megvan a maga egyedi jellegzetessége, de mindegyiknek van egy közös vonása – a minőség és a hagyományok iránti rendíthetetlen elkötelezettség.

De hogyan is lett ismert a kávé Bécsben?

Jerzy Franciszek Kulczycki a lengyel és az osztrák történelem jelentős alakja volt, akit különösen a 17. század végén Bécsben betöltött szerepéért ünnepeltek, ő volt ugyanis a  kávé bécsi és európai meghonosításának egyik kulcsfigurája.

A legenda szerint Kulczycki, aki folyékonyan beszélt több nyelven, többek között törökül, lengyelül és németül, döntő szerepet játszott Bécs 1683-as ostroma során. Kulczycki az életét kockáztatva beszivárgott az ellenséges vonalak mögé, és létfontosságú információkat gyűjtött az ostromlott bécsi erők számára, segítve ezzel az oszmán támadással szembeni védekezést. Mégis az igazán érdekes sztori a törökök legyőzés és Bécsből való kiszorítása után történt. A visszavonuló oszmánok által hátrahagyott zsákok között kávébab is volt, ami akkoriban Bécsben szinte ismeretlen árucikknek számított. Felismerve az egzotikus italban rejlő lehetőségeket, Kulczycki a török kávékultúráról szerzett ismereteire támaszkodva megalapította Bécs egyik első kávéházát.

Az eredeti bécsi kávé recept: hogyan készítsd el ezt tradicionális különlegességet?

Az eredeti bécsi kávé az édeskés csokoládé öntettel és a tejszínhabbal sokkal inkább egy desszert, mint egy hagyományos fekete. Lássuk most a receptjét!

Hozzávalók:

  • 1 adag hosszú kávé vagy espresso lungo
  • 10 ml csokoládéöntet
  • tejszínhab

Elkészítés:

  1. Először a kávét készítjük el, amely ízlés szerint lehet egy lungo vagy espresso lungo.
  2. Ezután a csésze aljára csorgatjuk a csokiöntetet, majd jöhet rá a kávé!
  3. A tetejét tejszínhabbal díszítjük.

Mivel ízesíthetjük a bécsi kávét?

A csokiöntet alapvetően már egy csodás ízvilágot kölcsönöz a bécsi kávénak, de a nagyon édesszájúak természetesen használhatnak cukrot vagy mézet.

Nagyon jól áll a bécsi kávénak a csokiforgács és a fahéj, az ínyencebbek pedig használhatnak akár reszelt citrom- vagy narancshéjat, esetleg egy kis kardamomot is. Érdemes kísérletezni az ízekkel.

Játszhatunk továbbá a csokiöntettel is! Használhatunk bármilyen ízesített csokoládét, legyen az narancsos, málnás, mentás vagy épp chilis. Egyszerűen csak olvasszuk fel, tökéletes ízpárost fog alkotni a lungóval.

Bécs kávékülönlegességei

Bécs, ahogy azt már olvashattuk kávékultúrájáról és történelmi kávéházairól híres, és népszerűbbnél népszerűbb kávék választékát kínálja, amelyek mind-mind a  város kulináris örökségének ikonikus szimbólumává váltak. 

Íme néhány a legkedveltebb és leghíresebb kávék közül, amelyeket feltétlenül érdemes kipróbálni!

Bécsi melanzs (Wiener melange) 

A bécsi kávék közül talán a legikonikusabb, a wiener melange, az eszpresszó és gőzölt tej harmonikus keveréke, amelyet tejhab koronáz. Tökéletes egyensúlyt teremt az eszpresszó intenzitása és a tej krémessége között, így egy lágy kávéitalt alkotva, amelyet egész nap élvezhetünk. A gyönyörű, rétegezett ital ezen változata nem mézzel készül.

Bécsi habos kávé (Einspänner)

Az einspänner a Bécs utcáin egykoron közlekedő lovas kocsikról kapta a nevét, és egy erős eszpresszó, amelyet egy kis pohárban, bőséges tejszínhabbal a tetején szolgálnak fel. Ez egy dekadens és kényeztető kávéélmény, amely tökéletes azoknak, akik a merész és gazdag ízvilágot kedvelik.

Verlängerter

A verlängerter németül „meghosszabbítottat” jelent, vagyis ez egy hosszú lére eresztett fekete, hasonló, mint az americano, egy kis bécsi csavarral. Egy adag eszpresszóból áll, amelyet forró vízzel hígítanak, ami enyhébb és kiegyensúlyozottabb ízt eredményez. Gyakran szolgálják fel egy kis kancsó forró vízzel, így a kávéfogyasztók ízlésüknek megfelelően állíthatják be a kávé erősségét.

Franziskaner

A franziskaner egy olyan bécsi kávékülönlegesség, amely az eszpresszót forró tejjel és tejszínhabbal kombinálja. Hasonló a  bécsi melanzshoz, de a tetejére tejszínhabot tesznek, ami gazdagabb és kényeztetőbb ízprofilt ad. A „franziskaner” elnevezés a ferences szerzetesek barna csuhájából származik, amelyre állítólag hasonlít.

Kapucíner

A kapucinus szerzetesekről elnevezett kapucíner esetében egy adag eszpresszót adnak egy csésze forró tejhez, gyakran kakaóporral vagy fahéjjal megszórva. Ez egy lágy és krémes ital, amely tökéletesen alkalmas arra, hogy bármely nap melegséget hozzon fogyasztójának szívébe.

Mária Terézia

Ez a királyi és elegáns kávé, amelyet a nagyra becsült osztrák császárnőről, Mária Teréziáról neveztek el, fekete kávé és narancslikőr (például Cointreau vagy Grand Marnier) kombinációja, tejszínhabbal megkoronázva. A keserű kávé, az édes likőr és a krémes hab kellemes keverékét kínálja, így a kifinomultabb kávéélményt keresők kedvelt választása.

Ha szeretnél még mélyebben elmerülni a kávék világában, megismerkednél a kávékészítés fortélyaival, és nem csak otthon csillogtatnád meg kávékészítő tudományodat, akkor nézz körül Best Mixer tanfolyamaink között, ahol a kávézás mesterévé válhatsz!

Gyere el a barista tanfolyamainkra! 

Szeretnél értesülni a legújabb cikkekről?

Havonta rengeteg új bloggal készülünk neked, amiben fontos tanácsokat és érdekességeket találhatsz. Légy tagja a Bestmixer blog körnek!

Add meg az email címedet, és mi rendszeresen értesítünk róla!

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

Az espresso macchiato készítése során érdemes figyelni a kávé minőségére és a tejhab sima és krémes legyen, ne túl buborékos.

Espresso macchiato: a krémes kávéélmény

A kávéfőzés szabályaihoz hozzátartozik, hogy mindig minőségi kávébabot használjunk.

Kávéfőzés barista szemmel: így készíts otthon tökéletes feketét!

A Nespresso kávéfőzők világszerte meghódították a kávérajongók szívét.

Nespresso kávéfőzők: miért olyan népszerűek?

A legismertebb kávélikőr a Kahlua és a Tia Maria.

Kávélikőr: miért szeretjük annyira?

Az olasz kávémárkák közül a legismertebbek itthon a Lavazza, az Illy, a Pellini és a Segafredo.

Olasz kávé márkák, amelyek meghódították a világot

A Nespresso kaszulás kávéfőző volt az úttörő ezen a piacon.

Kapszulás kávéfőző: miért szeretjük annyira?

×
×

Cart

Használd ki a jelenlegi kedvezményeket, spórolj több 10.000 Ft-ot!
A weboldalon szereplő áraink már csak szeptember 15-ig érvényesek!
nap
óra
perc
másodperc