Koktélok

Főoldal > Koktélok

Cosmopolitan koktél recept

Cosmopolitan koktél recept

Ennek a klasszikus italnak a története, mint ahogy szinte az összes mai koktél story, ez is meglehetősen ködös és sokszínű. Sokan, sokféle indokkal tartják magukat az eredeti Cosmopolitan megálmodóinak.

A történet 1985-ben kezdődött a The Strand étterem bárjában, ahol az akkor még 20-as éveiben lévő Cheryl Cock először készítette el, bár ő itala előtt is született már hasonló cocktail ami jó alapul szolgát.

Akkoriban ott Miamiban szinte minden bárban és étteremben a vendégek martinis pohárral a kezükben élvezték az estéket, amolyan mutatva ezzel a luxus életvitelt.

Így Cherillnek is kézenfekvő volt, hogy egy olyan italt kell alkotni, ami ízvilágában abszolút unisex színében kirívó és mindenekelőtt jól néz ki egy martinis pohárban.

A mai receptúrához képest csak minimálisan eltérő verziója az italnak pár évvel később Toby Cecchini-nek köszönhető, aki a New York-i Odeon bárban mutatta be az italt az akkoriban debütáló Absolut Citron vodkával készítve 1988-ban.

A mai formáját és felszolgálási módját még is a New York Times 2005-ös számában megjelent cikkben csak a koktélok királyának nevezett, Dale DeGroff-nak köszönhetjük, aki ’96-ban a Rockefeller Palace Rainbow termében mutatta be az ital azzal az újítással, hogy narancshéjból kipréselt olajat meggyújtva spricelte az italra, így az égettet narancs illatában s ízében is egy pluszt adott az italnak.

Természetesen a Szex és New York második évadának is köszönheti a Cosmopolitan világhírét.

COSMOPOLITAN ÖSSZETEVŐI

  • 45 ml Citromos Vodka
  • 15 ml Cointreau
  • 15 ml friss lime juice
  • 30 ml Áfonyalé
Szeretnél ennél többet tudni a koktélokról? A Bestmixer iskola Mixer tanfolyamán mindent megtanulhatsz az italokról! A tanfolyam során elkészített koktélokat el is fogyaszthatod. Gyere el hozzánk, győződj meg róla Te is és jelentkezz! Országos Mixer tanfolyam»

Pohár: Martinis pohár, Coupet pohár
Dísz: égetett narancshéj olaj, áfonya, lime héj

COSMOPOLITAN ELKÉSZÍTÉSE

Mint a legtöbb italnál, úgy ennél is fontos, hogy hűtsük mind a poharat, amiben szervírozzuk, mind pedig a shaker-t amiben az italt készítjük.
Az összes összetevők mérjük a shakerbe, majd jéggel együtt jól rázzuk össze, végül duplán szűrve töltsük a hűtött martinis poharunkba.

COSMOPOLITAN SZERVÍROZÁSA

Fontos, hogy mivel friss citrus levet használunk duplán szűrjük a koktélunkat (spirál és finom szűrőt együttesen használva) így a citrus rostok, valamint a shakelésnél keletkezett jégszilánkok nem kerülnek az italunkba.

VARIÁCIÓK:
Cosmocello
White Cosmo
Cosmojito
Cosmobellini

Nézd meg tanfolyamainkat is!