Koktélok

Főoldal > Koktélok

Vodka Espresso A.K.A. Espresso Martini recept

Vodka Espresso A.K.A. Espresso Martini recept

A mai nevén ismert Espresso Martini hajdanán a ’80-as évek elején Vodka Espresso néven látta meg a bárvilágot. Tudj meg mindent erről a klassz italról!

Dick Bradsell az akkori Soho Brasserie bártendere álmodta meg és öntötte pohárba az italt.

A sokat hallott történet szerint egyik este egy szupermodell tért be a bárba és nemes egyszerűséggel annyit mondott Dick-nek, „hey man, could you give me something what is gonnna wake me up then f*ck me up”.

Ahogy Dick visszaemlékszik erre a történetre „a kávégép közvetlen ott volt a bártender állás mellett, ami rettenetesen idegesítő volt, hiszen egész nap kávézaccban álltam, a back báron pedig többnyire vodkák sorakoztak, hiszen anno nagyjából ezt itta mindenki, úgyhogy meglehetősen kézenfekvő volt, hogy mi lesz az ital fő koncepciója”.

A vodka espresso nevet később maga Bradsell keresztelte újra az úgy nevezett Neo-Martini korszakban, amikor is minden italt, amit Y pohárban szolgáltak fel és vodka volt az alapja, valamilyen martininek hívtak, így a vodka espresso is felvette a sokkal figyelemre méltóbb Espresso Martini nevet.

ESPRESSO MARTINI ÖSSZETEVŐI

  • 50 ml Vodka
  • 30 ml Kávélikőr
  • 10 ml Cukor szirup
  • 25 ml friss eszpresszó

Pohár: Martinis pohár, Coupet pohár
Dísz: 3 szem kávébab (virág szirom formában)

ESPRESSO MARTINI ELKÉSZÍTÉSE

Mint a legtöbb italnál, úgy ennél is fontos, hogy hűtsük mind a poharat, amiben szervírozzuk, mind pedig a shaker-t amiben az italt készítjük.
Az összes összetevők mérjük a shakerbe, majd jéggel együtt jól rázzuk össze, végül duplán szűrve töltsük a hűtött martinis poharunkba.

ESPRESSO MARTINI SZERVÍROZÁSA

Fontos, hogy az italt erősen, hosszan shakeljük, hogy szép, krémes hab keletkezzen az italunk tetején. A 3 kávészemet virágszirom formában helyezzük az italon keletkezett habra, mely 3 fő áldást/jó kívánságot szimbolizál (boldogság, jólét és egészség)

VARIÁCIÓK:

  • Cuppa Joe
  • Espresso Daiquiri
  • Flying Frenchman
  • Mocha Martini
Szeretnél ennél többet tudni a koktélokról? A Bestmixer iskola Mixer tanfolyamán mindent megtanulhatsz az italokról! A tanfolyam során elkészített koktélokat el is fogyaszthatod. Gyere el hozzánk, győződj meg róla Te is és jelentkezz! Országos Mixer tanfolyam»

Nézd meg tanfolyamainkat is!