Koktélok

Főoldal > Koktélok

Parasztlánykából világszám, avagy hogyan is alakult a Caipirinha életútja + Recept

Parasztlánykából világszám, avagy hogyan is alakult a Caipirinha életútja + Recept

Sok érdekes sikerstoryt hallhatunk a nagyvilágban. Gondoljunk csak napjaink nagy futball sztárjára Christiano Ronaldora, aki köztudottan nagyon szegény családból származik, mezítláb rúgta a bőrt a grundon amikor felfedezték és lássuk hol is tart most a fiatal ember. Na persze nem ugyan ez a történet, de azért a Caipirinha története hasonlóan ívelt.

Az ital eredeti változata valamikor 19. század elején készülhetett először Sao Paolo környékén. Ekkortájt dél amerika nagy részén tombolt a spanyolnátha és mint oly sok ma ismert cocktail, a caipirinha is eredetileg a betegség kezelésére használatos gyógyitalként látta meg a bárvilágot. Eredeti receptúrájában fokhagyma, méz és citrom párosult az ital alapszeszéhez, a cachaca-hoz.

Az azóta már a Brazilok nemzeti italává váló cachaca egyébként a cukornád első, frissen préselt levéből készül, a rumhoz hasonló ízjegyei olyannyira sikerre ítélték a szeszt, hogy manapság közel 1.5 milliárd liter fogy belőle, csak Braziliában.

Későbbiekben a mézet a kéznél lévő cukorra cserélték, a fokhagymát pedig a kellemetlen leheletet okozó hatása miatt szimplán elhagyták és gyógyító hatása helyett inkább az élvezeti értéke miatt kezdték fogyasztani.

Lám lám, lehet egy orvosságból trópusi italokat kínáló bárok egyik fő üdvöskévéé válni?
A Caipirinha megmutatta, hogy igen, akár még ez is lehetséges és mára már a világ minden táján ismert ital. De hogy hogyan is készül?

CAIPIRINHA ÖSSZETEVŐI

  • 50 ml Cachaca
  • 1 lime gerezdekre vágva
  • 3-4 bárkanál porított nádcukor


Pohár: Old Fashined pohár
Dísz: dekorjég, lime

CAIPIRINHA ELKÉSZÍTÉSE

A gerezdekre vágott lime-ot tegyük az old fashioned pohárba majd kanalazzuk rá a porított nádcukrot. Törőfa segítségével facsarjuk ki a lime levét, mind e közben a cukor is olvadni kezd. Mérce segítségével merjük rá a Cachaca-t és kicsit keverjük meg bárkanállal. Tegyünk zúzott jeget a pohárba majd kissé felfelé irányuló, keverő mozdulatokkal elegyítsük a pohár tartalmát. Pótoljuk a zúzott/dekorjeget és díszítsük az italt.

VARIÁCIÓK

  • Caipirissima
  • Caipiroska
  • Fruit Caipirinha

Nézd meg tanfolyamainkat is!