Koktélok

Főoldal > Koktélok

Hanky Panky koktél recept + történet

Hanky Panky koktél recept + történet

Egy mai bártendernek, aki 22 évesen frusztrálva érzi magát, ha még nem volt legalább öt munkahelye, és totál ki van égve, hiszen négy vendéglátásban töltött év után neki már nem tud újat mutatni ez a szakma, talán egy lázálmas fantáziálgatásnak tűnhet, hogy valaki önsajnáló nyavalygás nélkül 26 évet töltsön el ugyanabban a pultban, vidáman és mosolygósan minden egyes nap.

Márpedig pontosan ez a fantáziálgatás öltött testet egy Ada Coleman nevű brit hölgy életútjában. A 20. század elején, Londonban még egy olyan kort éltünk, amikor az emberek egy jelentős része jóízűen bólogatott volna két korty stout között arra a habzószájú, de elképesztően népszerű megállapításra, miszerint „a bár intézménye rosszat tesz a lányok morális, pszichés és szociális fejlődésének, ezért jobb volna kitiltani a fehérnépet a bárpultból”.

Ez a vélekedés szerencsére egyáltalán nem befolyásolta Adát, amikor 1899-ben elfogadott egy bártender állásajánlatot a már akkoriban is híres Savoy hotelben, ami az első közintézmény volt Nagy Britanniában, amely elektromos lifttel és világítással rendelkezett. Itt készítette el élete első kevertitalát –egy Manhattant–, és azonnal beleszeretett a koktélkeverésbe.

Honnan a Hanky Panky név?

Ada Coleman, vagy ahogy a vendégei hívták, Coley, már a kezdetektől fogva tehetséges vendéglátónak bizonyult, így villámgyorsan, négy éven belül elő is léptették head bartender-ré. Az amerikai stílusú bárok Angliában a 19. század végén kezdtek hihetetlenül divatosak lenni.

Egy ilyen helyre bekerülni már önmagában is nagy kihívás volt. Ahhoz pedig, hogy nőként valaki a Savoy hotel American Bar-jának a vezető bármixere legyen, csupán annyi kellett, hogy ő legyen a korszak legjobbja. És valóban, Coley minden vendégét elkápráztatta kedvességével és pezsgő, életvidám személyiségével. Hamarosan London-szerte ismertté vált a neve, és hírességek is előszeretettel töltöttek el némi időt nála egy Hanky Panky felett. Vendégkörébe tartozott többek között Mark Twain, Marlene Dietrich, Charlie Chaplin, Diamond Jim, és a wales-i herceg.

Apropó hanky-panky, magyarul etye-petye. Történt egyszer, hogy Charles Hawtrey, a kor híres komikusa betért egy italra Coleyhoz. Miután felakasztotta kalapját, meglazította nyakkendőjét s lerogyott az egyik fotelbe, közölte a nővel, hogy elég fáradt, ezért igazán jól esne valami, ami felrázza. Egy kis gondolkodás után Coley egy három összetevős, tökéletesen kiegyensúlyozott ízvilágú italt tett Charles elé, aki hamar kiürítette a poharat, és így szólt: „This is the real hanky-panky!”

Hanky Panky Recept

Ezzel a mondattal megszületett az egyik leghíresebb koktél, és egyúttal Ada Coleman is örökre beírta magát a koktéltörténelembe. Ada élete és munkássága igazán példaértékű azon fiatal bártenderek számára, akik szeretnék a szakmát magas szinten űzni. A leghíresebb női bártender munkásságát összegezve a siker receptje nem más, mint egy jó munkahely, kb. százezer vendég, egymillió koktél, némi politikai ellenszél, 26 év talpalás a pultban, és egy legalább ennyire korszakalkotó koktélrecept:

  • 45 ml dry gin
  • 45 ml édes vörös vermut
  • 2 löttyintés Fernet Branca

Az összetevőket keverőpohárban jéggel elkeverjük, és martinis pohárba szűrjük. Egy narancshéjjal illatosítjuk és díszítjük az italt.

Az első két összetevő lényegében egy kor ízlésének megfelelő Martini koktél. Az utolsó összetevő, a rendkívül keserű, rebarbarát, kamillát, kardamomot és mirhát is tartalmazó Fernet Branca viszont egy teljesen új ízvilágú koktéllá varázsolja a Hanky Pankyt, amely még 100 évvel a születése után is méltán népszerű tétele a legmodernebb koktélbároknak.

 

Nézd meg tanfolyamainkat is!