Koktélok

Főoldal > Koktélok

Daiquiri koktél recept

Daiquiri koktél recept

Valamikor a XIX. század végén, a trópusi naptól és forradalmi hangulattól felfűtött Kubában megszületett a karibi sziget első koktélja, a Canchánchara...
Bizony, nem tévedés: Canchánchara! [’lá káncsáncsáárá!’] Ez az ital neve. Akár egy maori csatakiáltás vagy fertőző tüsszentés. Ugyan kiváló az agyagedényben kínált mézzel és lime-mal ízesített rum, de senki nem bánja, hogy manapság a vendégek a sokkal kellemesebb hangzású Daiquiri-re, a Canchánchara utódjára esküsznek...

Egy kis Daiquiri történelem

Szóval a kubaiak a függetlenedés vágyának hevében szövetkeztek az amerikaiakkal, így sikerült 1898-ban elszakadni a Spanyol birodalomtól. Az Egyesült Államok csak pár apróságot kért cserébe; ilyen volt például Daiquirí városának vasérc bányája, ahol a legenda szerint megszületett az egyik legalapvetőbb koktél, a Daiquiri, így, rövid i-vel. Mivel a koktél születésének körülményei nem valami izgalmasak, (Jöttek valakik valakihez vendégségbe, akinek elfogyott valamije, amit a valaki rummal helyettesített, és ’bumm!’, megszületett a Daiquiri, ezután egy másik valaki elvitte a receptet Washingtonba, ahol megkóstoltatta más valakikkel és ’tádámm’, így terjedt el. Na ugye, hogy nem izgalmas?!), úgyhogy inkább ugorjunk is előre 20 évet!

Constante, akit később mindenki csak szerényen a kubai koktélkirálynak ismert, 30 évesen összegyűjtött annyi pénzt, hogy megvegye Havanna szívében az El Floriditát, azt a bárt, ahol már 4 éve dolgozott. Nagy szerencséje volt, hiszen nemsokára, 1920. január 17-én, megütötte a főnyereményt az amerikai alkotmány tizennyolcadik kiegészítésével. A turisták száma egy csapásra megkétszereződött, a szomjuk pedig tizenhárom éven át csillapíthatatlannak bizonyult.

Constante már egész fiatal korában apjától leste el az italkeverés fortélyait, azonban abban az időben Kubában a mixerkedés még nem számított komoly mesterségnek, pláne nem az önkifejezés egy módjának. Mindenesetre ő elhatározta, hogy csakazértis az El Floridita mahagóni bárpultján keresztül fogja bebizonyítani, hogy a mixerkedés művészet.

Hosszú napokon-heteken át kísérletezett egy-egy koktéllal, hogy tökéletesek legyenek az arányok, a hőmérséklet és a textúra. Maximalizmusának köszönhetjük a Daiquirit abban a formában, ahogy ma ismerjük. Merthogy ez a kezdetekkor még egy törtjégen kevert ital volt, pontos mennyiségek nélkül. De a Daiquiri tökéletesítése mellett még kitalált cirka 200 koktélt, valamint az ő nevéhez fűződik a XX. századi irodalom talán legismertebb alakjának kedvenc koktélja, a Papa Doble, vagy ismertebb nevén Hemingway Daiquiri.

Történt egyszer, hogy Hemingway éppen Havannában gyűjtött ihletet az íráshoz. A belvárosban sétálva betért egy helyre, hogy használja a mosdót. Mikor távozott volna, feltűnt neki, hogy a vendégek nagyon dicsérnek egy pezsgős kehelyben (coupe) lévő italt, hát gondolta, tesz vele egy próbát. Gyorsan felhörpintett egyet, és kért még egyet, de ezúttal dupla rummal és kevesebb cukorral. A kellemes élmény után Hemingway igen sűrűn látogatta az El Floriditát, de leginkább annak tulajdonosát, akivel még hosszú évekig baráti viszonyt ápolt. Egy levélben így ír feleségének: „Senki a világon nem képes úgy elkészíteni a Daiquirimet, mint az öreg Constantino.”

Még a szesztilalom után is fel-felkereste a bárt, ha jó Daiquirit akart inni. 1942-ben például Hemingway annyira jó formában volt, hogy egy elképesztő rekordot is felállított. Egyetlen délután alatt 17 darab dupla Daiquirit szürcsölt el. Bár Hemingway ma már nincs közöttünk, de ha betérünk a Floriditába, akár mellette is helyet foglalhatunk a bárpultnál, hiszen bronzból készült szobra ugyanolyan állhatatosan támasztja a pultot, mint annak idején az író.
Constante évtizedeken át tartó szenvedélyes munkájának köszönhetően ma nem csak az El Floridita, de a kubai koktélok és a kubai bártender szakma is világhírű.

Íme két tökéletes Daiquiri recept:

Klasszikus Daiquiri

  • 60 ml könnyed kubai rum
  • 15 ml friss limelé
  • 7,5 ml sűrű cukorszirup

Papa Doble

  • 1 dl könnyed kubai rum
  • 30 ml pink grapefruitlé
  • 30 ml limelé
  • 20 ml Maraschino likőr
  • 15 ml sűrű cukorszirup

Az elkészítés mindkét recept esetén azonos:

Ha a jég nagyon friss (ragad), hozzáöntünk még egy nagyon kevés vizet. Az összetevőket egy kevés lime héjából származó illóolajjal shakerben erősen 10-15 másodpercig rázzuk, majd egy coupe pohárba szűrjük duplán.

A Bestmixer iskola mixer tanfolyamán mindent megtanulhatsz a MODERN koktélokról! A tanfolyam során elkészített italokat el is fogyaszthatod, ráadásul munkát is biztosítunk a vizsga után .Országos Mixer tanfolyam - Jelentkezz MOST »

Nézd meg tanfolyamainkat is!