Koktélok

Főoldal > Koktélok

Clover Club Cocktail recept - újragondolva

Clover Club Cocktail recept - újragondolva

Bizony azok a régi szép idők, megannyiszor hallottuk már nagy öregeinktől... De nem véletlen hiszen a történelem Önmaga is és így a bártörténet is tartogat sok sok érdekességet.

A Clover Club Cocktail egy olyan ital, amely az Egyesült Államokban még az alkoholtilalom előtt született, és az azonos nevű, 1882-es alapítású, philadelphiai, nagyon elit Gentleman Club-ról kapta a nevét.

A koktélról Robert Hess azt állítja, hogy "hosszú múltra tekint vissza, melyet a nagy iparmágnások előszeretettel fogyasztottak, akik természetesen a híres klub VIP tagjai voltak.

A modern "Clover Club Cocktail"-lel közel azonos koktélok közzétett receptjei már 1908-ban megjelentek. J. A. Grohusko Jack's Manual-ja pedig egy "A Clover Leaf" néven emlegeti az italt. Az igen dekoratív, lágy orchidea színe miatt és krémes dekor habja miatt kifejezetten nagy népszerűségnek örvendett. Az eredeti recept cukrot, gint, málnaszirupot, tojásfehérjét és egy szál mentát is tartalmaz. Érdekes módon az olyan koktélkönyvek, mint például az Applegreen's Bar Book, amelyek több kiadást is megjelentettek, és 1904-es kiadásában megemlítették a Clover Club bárt, de 1909-ig nem tartalmazták a "Clover Leaf Cocktail"-t.

A legkorábbi megjelenése koktélkönyvben "The Clover Club Cocktail" néven 1910-ben volt Raymond E. Sullivan The Barkeeper's Manual című könyvében.
Az ital népszerűsége gyorsan csökkent. Charles Browne 1939-ben megjelent The Gun Club Drink Bookjában az egykor népszerű italt boncolgatta.
A gyors hanyatlás elméletei között szerepel a nyers tojás felhasználása a koktélban, amitől sokan visszariadnak, részben pedig az elkészítésének bonyolultsága miatt.

Annak ellenére, hogy egyesek furcsának tartják a hozzávalókat, a koktél élvezetes, kissé bár fanyar, de a hozzáadott szirup miatt az ital bámulatosan összetett, a tojásfehérje pedig testet és elegáns díszhabot biztosít.

Ma már sok alternatíva elérhető, hogy például a nyers tojásfehérjét is helyettesíteni tudjuk. Ilyen például a nagyon felkapott aqua faba, azaz a csicseriborsó leve. Mi is ezzel, illetve plusz egy kis csavarral ajánljuk ezt a régi finomságot melyet a Drinks International mai napig a bestseller top 15 klasszikus koktéljai közé sorol.

CLOVER TEA CLUB recept

  • 40 ml QVT Gin
  • 15 ml Monin Earl Grey Tea likőr
  • 15 ml Monin málna likőr
  • 10 ml Monin málna püré
  • 15 ml Citruslé
  • 10 ml Aqua faba

ELKÉSZÍTÉSE

Előhűtött shakerbe összetöltjük az összes összetevőt az aqua faba kivételével és kocka jéggel alapossan összerázzuk. Ezt követően a jégről átszűrjük egy másik shakerbe, melybe beletültjük az aqua faba-t és bele dobjuk a spriál szűrőnk spirálját. Összeillesztjük shakerünket és jó alaposan, jég nélkül tovább rázzuk (dry shake – a dry shake folyamata elhagyható, anélkül is lehet szép habot shakelni).

Duplán szűrjük át előhűtött coupe vagy martinis poharunkba, majd málnával, szederrel, vagy áfonyával, esetleg apróra tört, szárított naranccsal díszítsük.

Nézd meg tanfolyamainkat is!