Koktélok

Főoldal > Koktélok

A Martini koktél

A Martini koktél

Erzsébet királynő édesen szereti, James Bond rázva, nem keverve, Homer Simpson pedig jó erősen. A Martini példátlanul nagy hatást gyakorolt az amerikai popkultúrára. Filmek, sorozatok, regények és reklámok állandó sztárja.

 Annyira népszerű, hogy még saját pohárfajtája is van. A Martini nagy utat tett meg, amíg elnyerte mai összetételét és jellegzetes külalakját: gin és száraz vermut tökéletes arányú keveréke egy Y formájú pohárban, olívabogyóval vagy citromhéjjal díszítve.

Az egyik elmélet szerint a Manhattan koktélból (whiskey, édes vörös vermut, bitter) fejlődött ki a Martinez, amiben a whiskey-t lecserélték édesített ginre, az édes vermutot pedig szárazra, és még egy kevés cseresznyelikőrt is kevertek hozzá. A Martinezről az első recept az 1884-es évből származik O. H. Byron koktélgyűjteményéből. Négy évre rá, 1888-ban jelent meg a Martini koktél első írásos említése Harry Johnson könyvében. Ebben az áll, hogy a Martini édesített gin, édes vermut, narancslikőr, cukorszirup, keserűlikőr és narancshéj keveréke.

Ez az ital a kor ízlésének megfelelően a digesztívek sorát erősítette, de a közízlés a 20. század során fokozatosan megváltozott, és ma, több mint 130 évvel az eredeti Martini megszületése után már a nagyon száraz, aperetif változat a legkeresettebb. A jelenlegi általános recept 6 cl száraz gin és 1 cl száraz vermut, de sokak szerint 100 rész ginhez kell adni 1 rész vermutot. Winston Churchill például a „Szahara szárazságával” kedvelte a Martinijét, vagyis vermut nélkül. Ez a következőképp készül: A keverőpohárban tetszőleges mennyiségű gint elkeverünk jéggel, majd átszűrjük egy martinis pohárba. Az így kapott pohár ginnek bemutatjuk a vermutos üveget, és elismerően biccentünk egyet Olaszország, a vermut szülőhazája felé.

De számos más –talán kevésbé ginőrült– változat is létezik. Kis túlzással azt lehet mondani, hogy ahány vendég, annyi féle Martini, ezért megosztunk veletek pár, a koktéllal kapcsolatos kifejezést, hogy ne érezzétek magatokat elveszve, ha a vendég kér egy Extra Wet Perfect Gibsont.

Burnt
Egy nagyon kevés fűstös skót whiskyt öntünk a Martinihez.

Dirty
Az olivabogyó konzerv levéből egy keveset hozzáöntünk a Martinihez, hogy savanykásabb, sósabb ízhatást érjünk el.

Dry
Ha a vendég szárazon kéri a koktélt, akkor kevesebb vermutot teszünk bele, mint amennyit az alaprecept ír, vagyis 6 cl gin és 1-2 bárkanál száraz vermut.

Wet
A dry ellentéte, azaz több vermuttal.

Extra wet
Ugyanannyi vermut, mint gin.

Gibson
Gyöngyhagymával díszítjük az italt.

Perfect
Édes és száraz vermutot egyaránt tartalmaz. (Pl. 6 cl gin, 0,5 cl édes vermut, 0,5 cl száraz vermut).

Vesper - James Bond legendás kedvence rázva, nem keverve
- 9 cl gin
- 3 cl vodka
- 1,5 cl Lillet Blanc (francia likőrbor)

Vodkatini
Gin helyett vodkával.

Reverse
2 rész vermut, 1 rész gin.

Magyarországon néhány vendég Martini koktél fedőnév alatt egy rettentő édes, de berúgásra tökéletesen alkalmas löttyöt vár a bártendertől, aminek a ’70-es éveket idéző receptje a következő: 8 cl édes fehér vermut és 4 cl vodka, cukorral bevont szájú martinis pohárban tálalva és citromkarikával díszítve. Nem árt megkérdezni a vendéget az ízléséről a kellemetlenségek elkerülése végett.

Persze lehetőség szerint kerüljük a szakkifejezések használatát, amikor a vendéggel beszélünk, de ha a vendég használja, a bártendernek szinte kötelező érteni azokat. Persze azért ne várjuk, hogy a fent vázolt italt egyszer úgy fogja valaki rendelni, hogy „egy Sweet Reverse Vodkatinit krusztával és twist-tel, legyen szíves, straight up!” .

Szeretnél ennél többet tudni a koktélokról? A Bestmixer iskola Mixer tanfolyamán mindent megtanulhatsz az italokról! A tanfolyam során elkészített koktélokat el is fogyaszthatod. Gyere el hozzánk, győződj meg róla Te is és jelentkezz! Országos Mixer tanfolyam»

Nézd meg tanfolyamainkat is!