A caffe latte (vagy caffé latte) egy népszerű olasz eredetű tejeskávé, amely 1 rész eszpresszóból és 2 rész gőzölt tejből készül.

Caffe latte: A világ legnépszerűbb tejeskávéja

A caffé latte egy igazi kávéházi klasszikus. Akár egy nyüzsgő reggelen, akár egy délutáni beszélgetés mellé választjuk, mindig mennyei élményt nyújt. De mi is pontosan a caffe latte, miben különbözik a latte macchiatótól, és miért lett ilyen népszerű világszerte? És ami a legjobb – hogyan készítheted el otthon, akár barista nélkül is? Cikkünkből most mindenre választ kapsz!

Mi az a caffe latte?

A caffe latte (vagy caffé latte) egy népszerű, olasz eredetű tejeskávé, amely 1 rész eszpresszóból és 2 rész gőzölt tejből készül, a tetejére pedig egy vékony, kb. 1 cm-es tejhabréteg kerül.

A „latte” szó olaszul egyszerűen „tejet” jelent, így a teljes kifejezés – caffé e latte – szó szerint annyit tesz: „kávé tejjel”.

Érdekesség, hogy Olaszországban ezt az italt leginkább otthon fogyasztják, főként reggelire, gyakran egy friss péksüteménnyel kiegészítve. Az olaszok többnyire kevés cukorral vagy anélkül isszák.

Fontos tudni: ha csak annyit mondasz egy olasz kávézóban, hogy „latte”, jó eséllyel egy pohár meleg tejet kapsz – kávé nélkül!

Hogyan született meg a caffe latte?

Bár az olaszok évszázadok óta fogyasztanak kávét tejjel, a mai értelemben vett caffe latte – amit a kávézókban nagy csészében, selymes tejjel és egy leheletnyi tejhabbal kínálnak – az 1950-es évek Amerikájából indult hódító útjára.

A modern latte megalkotója egy kaliforniai barista, Lino Meiorin, aki a Caffe Mediterraneum nevű kávézót vezette Berkeleyben. Vendégei gyakran túl erősnek, ütősnek találták a cappuccinót, különösen reggelente. Meiorin ezért úgy döntött, több tejet ad hozzá, és csökkenti a tejhab mennyiségét, hogy egy lágyabb, kiegyensúlyozottabb tejeskávét kapjanak. Így született meg a krémesebb, barátságosabb latte, amit ő nevezett el caffe latte-nak.

ÉRDEKESSÉG: Az Oxford English Dictionary szerint a caffé latte kifejezést már 1867-ben használta William Dean Howells amerikai író Italian Journeys című művében.

A latte világkörüli útja

A latte hamar meghódította a világ kávékultúráját: először az Egyesült Államokban lett népszerű, majd átterjedt Európába, Ázsiába, sőt még Afrikába is. Mindenhol alkalmazkodott a helyi ízléshez – az USA-ban például sokkal édesebb változatok terjedtek el, Ázsiában gyakran teákkal kombinálják (pl. matcha latte), míg Észak-Európában a hagyományos café au lait modern alternatívája lett.

Ma már a latte az egyik legnépszerűbb kávéital a világon, amit számtalan ízesítéssel, növényi tejjel vagy akár jeges változatban is élvezhetünk – egy igazi nemzetközi kedvenc, ami minden kultúrában megtalálta a helyét.

A klasszikus recept mellett találkozhatsz pumpkin spice, karamellás, vaníliás, vagy épp jeges latte változatokkal is. A tudatosabb étkezés térnyerésével pedig egyre többen választanak növényi tejet – zab-, mandula- vagy szójatejet –, így a latte ma már szinte mindenki számára elérhető és élvezhető.

A caffe latte készítése nem bonyolult, könnyen megtanulható.

Mi a különbség a caffe latte és a latte macchiato között?

A latte macchiato egy réteges ital, amelynek nevében a „macchiato” szó „foltosat” jelent – utalva arra, hogy az eszpresszót csak a végén csorgatják bele a tejbe, ezzel „foltozva” azt. Ez az ital eredetileg gyermekek számára készült, hogy ők is részesülhessenek a kávézás élményéből – így sokkal több benne a tej, és kevesebb a kávé.

Latte macchiato vs. caffe latte

  • Caffe latte: Először jön az eszpresszó, utána öntik rá a gőzölt tejet, majd egy vékony tejhabréteg következik. Az ital homogén, krémes, az ízek összeolvadnak, egyenletesen kávés-tejes élményt nyújt.
  • Latte macchiato: Első lépésként a tej kerül a pohárba, utána jön az eszpresszó, amit óvatosan, kanálon keresztül csorgatnak bele. Az eredmény: egy látványos, háromrétegű ital, ahol a tej, a kávé és a tejhab jól elkülönül egymástól.

Tálalás és pohárforma

A caffe latte-t általában csészében vagy üvegpohárban szolgálják fel, míg a latte macchiatót mindig egy magas, átlátszó pohárban tálalt ital, hogy a rétegek látványosan érvényesüljenek. 

TIPP: Ha vizuálisan is lenyűgöző italra vágysz, válaszd a latte macchiatót! Ha viszont lágyabb, selymesebb ízvilágot keresel, ahol a kávé és a tej tökéletesen összeolvad, akkor a caffe latte lesz a te igazi kedvenced!

Caffe latte vs. cappuccino – miben más a két kedvenc?

Bár a caffe latte és a cappuccino első pillantásra hasonlónak tűnhet – hiszen mindkettő eszpresszóra épülő tejeskávé –, valójában több lényeges különbség is van közöttük, mind az elkészítés, mind az élmény tekintetében.

Az arányok – a különbség a csészében kezdődik

  • Caffe latte: 1 rész eszpresszó + 2 rész gőzölt tej + egy vékony tejhabréteg (kb. 1 cm)
  • Cappuccino: 1 rész eszpresszó + 1 rész gőzölt tej + 1 rész vastag tejhab

A cappuccino habosabb, kisebb mennyiségű tejjel készül, így intenzívebb, karakteresebb kávéélményt ad. A latte ezzel szemben lágyabb, hosszabb ital, amelyben a tej dominál.

Textúra és ízélmény

  • A caffe latte selymes és homogén – a tej és a kávé finoman összefonódik, a hab csak kiegészítő.
  • A cappuccino ezzel szemben kontrasztosabb. A hab és az alatta lévő kávé külön réteget képez, amit a fogyasztás közben keversz össze. Az íze sokkal markánsabb.

Tálalás és hangulat

  • A caffe latte-t általában nagyobb csészében vagy pohárban (kb. 250–300 ml) szolgálják fel.
  • A cappuccinót kisebb, 150–180 ml-es csészében tálalják – itt a méret kulcsfontosságú az ízegyensúlyhoz.

TIPP: Ha a kávé íze legyen hangsúlyos és szereted a tejhabot kanalazni, válaszd a cappuccinót. Ha viszont egy hosszan kortyolgatható, lágy és krémes tejeskávéra vágysz, akkor a caffe latte lesz a te tökéletes választásod!

A caffe latte receptje 1 rész eszpresszóból, 2 rész gőzölt tejből és egy vékony tejhabrétegből áll.

Szeretnél értesülni a legújabb cikkekről?

Havonta rengeteg új bloggal készülünk neked, amiben fontos tanácsokat és érdekességeket találhatsz. Légy tagja a Bestmixer blog körnek!

Add meg az email címedet, és mi rendszeresen értesítünk róla!

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

Növényi tejek: minden, amit tudni érdemes

Az instant kávé egy azonnal oldódó kávéfajta.

Instant kávé: minden, amit tudni érdemes

A kézi kávédaráló egy egyszerű, mechanikus eszköz, amelyet kávészemek őrlésére használnak.

Kézi kávédaráló: Miért érdemes használni és melyik a legjobb?

A matcha latte receptje matcha tea port, vizet és tejet tartalmaz.

Matcha latte, az élénk zöld energiabomba

A Nespresso kávéfőzők világszerte meghódították a kávérajongók szívét.

Nespresso kávéfőzők: miért olyan népszerűek?

A legismertebb kávélikőr a Kahlua és a Tia Maria.

Kávélikőr: miért szeretjük annyira?

×
×

Cart

Válaszd a legnépszerűbb kombinációnkat és szerezz három szakmát 210.000.-Ft kedvezménnyel!