Blog

Főoldal > Blog

Tanítványból mester: Irány a 2020-as Barista világbajnokság - Interjú Szathmáry Dórával

Tanítványból mester: Irány a 2020-as Barista világbajnokság - Interjú Szathmáry Dórával

2019. október 26-án került megrendezésre a Whisky Show keretein belül, a Magyar Coffee In Good Spirits bajnokság, ahol Szathmáry Dóra, első helyezést ér el, így magyar bajnokként ő képviselheti hazánkat a világbajnokságon, ami 2020. júniusában lesz a lengyel fővárosban, Varsóban.

Szia Dóri! Először is gratulálunk a magyar bajnoki győzelmedhez!

Sziasztok, köszönöm szépen, ez nélkületek nem sikerült volna!

Több versenyen is részt vettél már, miben volt más, ez a mostani?

Amióta belecsöppentem ebbe a világba, az első pillanattól kezdve úgy éreztem, hogy a latte art áll a legközelebb a szívemhez. A barista szakma sokkal nagyobb lexikális tudást igényel, mint a latte art, és úgy gondoltam, most jött el az ideje, hogy a barista kategóriában is kipróbáljam magam. Számomra ez a verseny azért volt más, mint a többi, mert alkoholos italt kellett készítenem, és bevallom, az alkoholok világa elég távol áll tőlem. Viszont a munkám miatt ez már elkerülhetetlen.

Sokan biztattak, hogy induljak el ezen a versenyen, de a legnagyobb löketet “pótapám” Csötönyi Norbert adta meg, mondta, van még egy óra a nevezés határidőig. Az irodában ülve csak azt hajtogattam Norbinak, hogy “de ugye segítesz a felkészülésben....?!” Mondta “nyugodj meg fiam, csak alkossunk valami jót...” mondtam rendben. 45 perc alatt szerintem legalább 117x mentem az agyára a millió kérdésemmel, de még mindig nyugtatott, hogy jó lesz. Szóval neveztünk!

Magyar Coffee in good Spirits

Hogyan készültél a versenyre? Hogyan alkottad meg a győzelmet hozó italt?

Idei országos latte art versenyből tanulva, ahol sok dologban hibáztam, természetesen a versenyszabályzat megismerése volt az első lépés, mivel teljesen zöldfülűként álltunk ehhez a szakterülethez. Norbi rám bízta a kávé kiválasztását, berendeltünk párat az iskolába, és végső döntés a Casino Mocca pörkölőjére esett. Nagyon különleges kávét sikerült választanom, ami tökéletes a meleg és a hideg italhoz is.

Ezek után elkezdtünk játszani az ízekkel. Mókás volt. Meg kellett kóstolnom... sokadik körre megállapítottam, hogy na, ez az, amivel szívesen mennék versenyre. Azért minden elismerésem a körülöttem levő emberek előtt, mert szerintem elviselhetetlen vagyok egy versenyfelkészülés alatt. Semmit nem találok tökéletesnek.

Esetleg megosztanád velünk, milyen italokkal sikerült nyerned, mi van benne, hogy készült?

A hideg italomhoz egy Clever Dripperrel elkészített filterkávét használtam, kenyai kávét a Casino Moccatól, Opera gint, Grande crema de cassis-t, Spicy mangó szirupot, és egy házilag elkészített homoktövis mézvízet, legvégül egy kis homoktövis velőt.

A meleg italomhoz is a Casino Mocca kávéját használtam, egy mexikói kávét, amelyből Americanót készítettem, természetesen itt is Opera gint használtam, ez volt az alapszesz, amely az ital testét adta, egy kicsi Antica formulával bolondítottuk meg, valamint Orange spritz a monintól, vanília szirup és egy kis fekete dió bitter volt még benne.

Best Mixer Iskola

Mit éreztél, amikor megtudtad, hogy Te vagy a győztes?

Őszintén szólva, úgy éreztem 23 másodperccel kicsúsztam az időből, ezért nem bíztam a dobogós helyben sem.

Aztán kezdték az eredmény hirdetést:

5. helyezet, Sinka Zoltán, huh gondoltam magamban, a négyben még benne vagyok, de ha megint 4. leszek mint januárban én eret vágok.
4.helyezet, Simon Mihály, na itt dobbant egyet a szívem, gondoltam harmadiknak mégis jobb lenni mint másodiknak...
3. helyezet, Nagy Ádám, itt nem nagyon emlékszem a dolgokra…
2. helyezet, Nagy Pál Máté... kiment a lábamból minden erő. Nyomban olyan rosszul lettem, hogy úgy éreztem elájulok. Norbi kiabálását hallottam, hogy “jeeee, hallod Dóri? Hogy érzed magad?!” Utána kezdték el mondani, “és hát a verseny egyetlen női versenyzője,1. helyezet, Szathmáry Dóra”  Amikor legutóbb egy nemzetközi barista versenyt megnyertem nem voltak bennem ilyen érzések, de itt a magyar mezőny előtt egyetlen nőként, nagyon bennem volt a bizonyítási vágy.

A magyar győzelem után irány Varsó, ahol ismét bizonyíthatsz. Mit gondolsz, külföldi terepen nehezebb lesz?

Azok az emberek akik körülöttem vannak, remélem elég türelmesek lesznek hozzám, biztos nehezebb lesz, de úgy érzem, hogy nagyon jó csapat áll mögöttem, ami megkönnyíti a helyzetemet.

Olyan gépparkkal, és felszereltséggel, ami a Bestmixer iskolában van, szerencsésnek mondhatom magam, mert nem mindenkinek van lehetősége ilyen körülmények között felkészülni egy versenyre.

Természetesen Best Mixer Iskola kiválóságaival, Csötönyi Norbival és Hegyi Olivérrel fogok készülni a világbajnokságra is. Akik eddig is mellettem voltak és segítettek a prezentációban, itallapban, rohangálásban, kisebb finomítgatásokban, remélem a következő hónapokban is segítenek majd, hisz ők is kellettek ehhez a sikerhez.
Valószínűleg nem ezzel a két itallal megyek Varsóba, de ha mégis, akkor biztos, hogy fogunk még rajta finomítani. Norbi azt mondta a “wao faktort” felnyomjuk maxra!

Várom már Varsót, de nem is a versenyt, hanem a felkészülést, amit egy csapatként csinálhatunk meg!

A Bestmixer iskola Barista tanfolyamán Te is mindent megtanulhatsz a kávé világáról. Barista tanfolyam az ország 20 pontján!  Barista tanfolyam »

Nézd meg tanfolyamainkat is!