¡POR CUBA LIBRE!

Bátran állíthatjuk, hogy manapság divat a konyhaművészettel foglalkozni, divat borkóstolókra, fine dining, sőt akár Michelin csillagos éttermekbe járni, jó minőségű italokat fogyasztani. Nem véletlen tehát, hogy egyre többen választják maguknak a vendéglátás valamely szakmáját.

Már pár éve pultozok, de nemrég eldöntöttem, hogy tovább képzem magam. Nem is gondoltam volna, hogy a mixer tanfolyamon tanulunk koktéltörténelmet. Igazából nem is tudtam, hogy létezik ez a szó. Például itt van a kedvenc műszak utáni italom, a rum egy kevés kólával.

Teljesen más érzés úgy inni ezt a klasszikus keveréket, hogy ismerem a múltját.

120 év telt el azóta, hogy az Egyesült Államok segítségével Kuba megvívta függetlenségi harcát a Spanyol Birodalommal. Az amerikaiak jó üzletemberek lévén semmit nem adnak ingyen, úgyhogy a szigetországnak rengeteg ásványkincsébe került a szabadság, amíg az amerikai katonák Kubában állomásoztak.

A pár éven át tartó együttélésnek köszönhetően már egészen korán, 1900-ban kólaszirup adagoló szódagépből fogyaszthatták a Coca Cola-t Havanában, a Neptuno utcában található The American Bar vendégei. A legenda szerint itt találták fel a rumos kólát, és Russel kapitány, az amerikai katonák körében ezen a helyen mondta el híres tósztját a szabad Kubára („¡Por Cuba Libre!”).

Cuba Libre. Két szó, amit a világ összes alkoholfogyasztó nemzete megért, és egy ital, ami a házibuliktól a kocsmákon át a legszínvonalasabb koktélbárokig megtalálható a kínálatban.

Rum, kóla és lime tökéletes keveréke, avagy a globalizáció diadala és a bármixer korai kiégésének záloga. Mivel két óriásvállalatnak (Coca Cola és Bacardi) is érdekében állt elterjeszteni ezt a kevert báritalt, nem csoda, hogy ma már az is hallott a Cuba Libréről, aki életében egy korty alkoholt sem fogyasztott.

A huszadik század közepe óta folyamatosan szerepel filmekben, könyvekben és reklámokban. Mondhatni, hogy a popkultúra részévé vált. Na de hogyan kerül a vanília a kólába és a rumba?

Szemléletes példája a nagyvállalatok működésének. A vanília íze az ember egyik első élménye, hiszen a különleges aromát adó molekula, a vanillin, az anyatejben is megtalálható.

Ezt az ízt a természetben az orchideák családjába tartozó vanília virág toktermése adja vissza a legintenzívebben.

A vanília feldolgozása azonban egy hosszadalmas és munkaigényes folyamat, és ezért van az, hogy a sáfrány után ez a legdrágább fűszer a világon. Szerencsére más növények is tartalmaznak vanillint; ilyen például az Amerikában őshonos fehér tölgy.

Az amerikai Jim Beam évente félmillió, 200 literes, fehér tölgyből készült hordót tölt meg Kentucky straight bourbon whiskey-vel. Mivel a törvény előírja, hogy másodjára nem használhatják ezt fel whiskey érleléséhez, eladják olyan italgyártóknak, akikre nem vonatkozik az „új hordó szabály”.

Általában más fajtájú whiskyket, tequilát és rumot szokás használt fahordóban tárolni pár évig, amíg kialakul a párlat végső karaktere. A világ egyik legnagyobb rumkészítője, a Bacardí család, az egyik legnagyobb whiskys hordó felvásárló is egyben.

A legnépszerűbb terméküket a Bacardi Carta Blancát például egy éven keresztül érlelik, aztán aktív szénen szűrik, hogy szép, átlátszó fehér rumot kapjanak. Az érlelés során a hordó anyagából kioldódik egy kevés vanillin is, hát így lesz a rum enyhén vaníliás ízű.

Most nézzük meg, hogyan is kerül vanília a Coca Cola-ba, amiből kétmilliárd pohár fogy naponta(!).

Sajnos a hordókat nem lehet a végtelenségig használni érlelésre. A nagy cégek a profitmaximalizáció jegyében nem engedhetik meg, hogy bármit is kidobjanak, úgyhogy ezeket a kiöregedett hordókat tovább értékesítik faanyagként, ennek egy részéből aztán faszén készül.

Ebből készíthetnek aktív faszenet, amit a már említett szűréshez is használnak.

De faszénből elő lehet állítani mesterséges vanília aromát is. 1874-ben egy német tudós jött arra rá, hogyan lehet vanilin kristályt szintetizálni faszénből. Ez a tölgyfa-vanillin van ma már szinte az összes bolti édességben. desszertben és üdítőitalban.

A világ legnagyobb vanillin felhasználója pedig pont a Coca Cola. A kör bezárult, a vanília íze pedig áthatja a Cuba Librénket, amit éppen a Dunaparton szürcsölgetünk a naplementében furcsa dolgokon elmélkedve…

Miért teszik a májkrémet fóliába, amikor egy kis tégelyből sokkal könnyebb lenne kenyérre kenni, ráadásul nem is száradna ki a hűtőben?

Miért kell elkészíteni az adóbevallásomat, ha nincs az állam számára ismeretlen jövedelmem? Hogy kerül a kólába buborék, és a rumba miért nem raknak?…

Na az előbbire pont tudom a választ! A Bacardi készítése közben rengeteg szén-dioxid keletkezik, amit kár lenne veszni hagyni. Inkább összegyűjtik, és eladják a Coca Cola-nak, aki ezzel teszi szénsavassá az üdítőjét.

Még egy kör bezárult, és az italom is lassan elfogy. Biccentek hát a vörösen izzó, nyugovóra térő napra és emelem poharam a szabad Kubára.

Nézd meg tanfolyamainkat is!

Szeretnél értesülni a legújabb cikkekről?

Havonta rengeteg új bloggal készülünk neked, amiben fontos tanácsokat és érdekességeket találhatsz. Légy tagja a Bestmixer blog körnek!

Add meg az email címedet, és mi rendszeresen értesítünk róla!

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

A kávékóstolás vagy cupping egy mérhető, számszerűsíthető és széles körben használt módszer a kávéminták elemzésére.

Cupping útmutató: mindent a profi kávékóstolásról

TUDD MEG MIT NYÚJT NEKED A BESTMIXER ISKOLA!

A matcha latte receptje matcha tea port, vizet és tejet tartalmaz.

Matcha latte, az élénk zöld energiabomba

A kávéfőzés szabályaihoz hozzátartozik, hogy mindig minőségi kávébabot használjunk.

Kávéfőzés barista szemmel: így készíts otthon tökéletes feketét!

Szerencsére ma már a barista növényi tejek is szép számmal sorakoznak a boltok polcain.

Barista tej: a habos és krémes kávéitalok titkos fegyvere

A matcha tea por hatásai közé tartozik, hogy növeli a koncentrációt.

A matcha tea hatása a szervezetre: antioxidánsok bevetésen!

×
×

Cart