MIRE KELL FIGYELNI A KÁVÉCSERJE GONDOZÁSA SORÁN?

Sok kávéimádóban felmerülhet, hogy milyen jó lenne egy saját, otthon nevelt kávécserje termését elfogyasztani. Cikkünkben összegyűjtöttük a kávécserje gondozása, szaporítása és termesztése kapcsán az összes fontos tudnivalót.

Sok kávéimádóban felmerülhet, hogy milyen jó lenne egy saját, otthon nevelt kávécserje termését elfogyasztani. Cikkünkben összegyűjtöttük a kávécserje gondozása, szaporítása és termesztése kapcsán az összes fontos tudnivalót.

Milyen kávécserjét válasszunk?

Ha már eldöntöttük, hogy otthon kávécserjét szeretnénk tartani, akkor az első feladat a cserje fajta kiválasztása. Több, mint 120 kávécserje fajta létezik. A legnépszerűbb ezek közül a Coffea Arabica, őt pedig a Coffea Canephora követi. Itthon a legtöbb helyen Coffea Arabica kapható, az ára 100-2000 Forint körül mozog. Külföldi oldalakon már nagyobb sikerrel találunk egyéb fajtákat is.

Milyen igényeket kell figyelmbe venni kávécserje gondozása során?

Ha a célunk az, hogy saját termesztésű kávét fogyasszunk, akkor először is el kell érjük, hogy virágozzon a cserje, majd kifejlődjenek a kávébabok. Ennek eléréséhez a kávécserje megfelelő gondozása elengedhetetlen. Nézzük meg a legfontosabb szempontokat a gondozás során.

Kávécserje bögrében

Elhelyezés

A kávécserje a félárnyékos helyeket kedveli és a nagyjából 20 fokos hőmérsékletet. Arra figyeljünk, hogy nagyon erős napsütés ne érje, mert megéghetnek a levelei. Nyáron a szabadban van a legjobban helyen, de itt is olyat helyet kell keresni, ami nagyrészt árnyékban van.

A kávécserje földje

A földnek jó áteresztőképességűnek és levegősnek kell lenni. Egy kicsit savas, 5.5-6.5 közötti pH érték az ideális.

Öntözés

A fiatalabb kávécserjéknek több vízre van szükségük, mint az idősebbeknek. Kortól függetlenül a növény se a nagyon száraz, se a nagyon vízzel telített földet nem szereti. Mindig legyen egy kicsit nedves a földje, de sose teljesen száraz. Érdemes az öntözések között annyit várni, hogy a kávécserje földjének legfelfelső rétege megszáradjon. Nyáron használjunk egy kicsit több vizet, mint a többi évszakban.

Tápoldatozás

Az újonnan vásárolt vagy frissen átültetett kávécserjéket az első évben nem szükséges tápoldatozni. Egyébként a Márciustól Szeptemberig tartó időszakban 2 hetente igényli a tápoldatozást.

Melyek a kávécserje tipikus betegségei, kártevői?

Levélhullatás

Ha a cserjénkről lehullik egy-egy levél, akkor nem kell megijedni, ez egy teljesen normális jelenség. Azonban ha ez a folyamat felgyorsul, akkor az valami problémát jelez. Leggyakrabban a rossz elhelyezés, vagy a túlöntözés a bűnös ezekben az esetekben.

Levél elszíneződés

Ha a kávécserje levele barnul, akkor valószínűleg túl sok napfény éri. Sárga levelek pedig leginkább a magnézium és a vas hiányát jelzik. Ez megfelelő tápoldattal orvosolható.

Kártevők

A kávécserje általában elég ellenálló a kártevőkkel szemben. Rossz körülmények között azonban megjelenhetnek a pajzstetvek. Ilyen körülmény például a nagyon meleg, nagyon hideg és a száraz levegő és száraz föld.

A pajzstetvek arról ismerhetőek fel, hogy kicsi, barna nyomokat hagynak a leveleken. Ilyen kártevők esetén szappan, víz és alkohol keverékét dörzsöljünk minden nap a levelekre addig, amíg újra egészségesek nem lesznek a levelek.

Melyik évszak ideális a kávécserje átültetéséhez?

A kávécserjék képesek nagyon gyorsan megnőni, így szükség lehet a rendszeres átültetésre nagyobb cserépbe. A tökéletes időpont az átültetésre a tavasz eleje. Figyeljünk arra, hogy az átültetés során a beteg és elhalt gyökereket eltávolítsuk. Az új cserepet nagyjából félig kell földdel feltölteni, abba helyezzük el a kávécserjét. A kimaradó helyet is töltsük fel földdel.

Mikor kell a kávécserjét szüretelni?

Ha az évek során a kávécserje gondozása megfelelő volt, akkor körülbelül a negyedik évre elérhetjük az áhított célt és saját termést szüretelhetünk. A virágzás után először zöld színű termések jelennek meg. Ezeknek kell egy pár hónap, mire megérnek.

Kávécserje érett termései

Az érett termésnek erős piros színe van, ekkor kell leszedni. A piros burkot el kell távolítani, így jelenik meg a sárgás színű kávébab. Ezeket egy meleg helyiségben kell kiszárítani és idő közben forgatni. Ha kiszáradtak, akkor pedig készen állnak a pörkölésre.

TIPP! Ha szeretnél még több dolog megtudni a kávéról, arról, hogy hogyan kell pörkölni a kávét és hogy kell lefőzni, akkor jelentkezz a barista tanfolyamunkra! 

Nézd meg tanfolyamainkat is!

Szeretnél értesülni a legújabb cikkekről?

Havonta rengeteg új bloggal készülünk neked, amiben fontos tanácsokat és érdekességeket találhatsz. Légy tagja a Bestmixer blog körnek!

Add meg az email címedet, és mi rendszeresen értesítünk róla!

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

A matcha tea por hatásai közé tartozik, hogy növeli a koncentrációt.

A matcha tea hatása a szervezetre: antioxidánsok bevetésen!

A kávékóstolás vagy cupping egy mérhető, számszerűsíthető és széles körben használt módszer a kávéminták elemzésére.

Cupping útmutató: mindent a profi kávékóstolásról

A matcha latte receptje matcha tea port, vizet és tejet tartalmaz.

Matcha latte, az élénk zöld energiabomba

Szerencsére ma már a barista növényi tejek is szép számmal sorakoznak a boltok polcain.

Barista tej: a habos és krémes kávéitalok titkos fegyvere

TUDD MEG MIT NYÚJT NEKED A BESTMIXER ISKOLA!

A kávéfőzés szabályaihoz hozzátartozik, hogy mindig minőségi kávébabot használjunk.

Kávéfőzés barista szemmel: így készíts otthon tökéletes feketét!

×
×

Cart