KOFFEINMENTES KÁVÉ: LEHET-E IGAZÁN JÓ? LERÁNTJUK A LEPLET!

Espresso, Lungo, Café Latte, Cappuccino – a kávé készítésének ezen módjait mindenki ismeri. De kevesen tudják pontosan, hogy mi az a ristretto, hogyan kell elkészíteni és mi a különbség nagytestvéréhez, az espressohoz képest. A cikkből mindez kiderül.

Remegő kezek, szívdobogás és feszültség: szinte minden kávérajongó találkozott már a koffeintúladagolás jellegzetes panaszaival. Mit kell tudni a koffeinmentes kávéról? Cikkünkből mindent megtuidhatsz!

 Sokaknak ezek a tünetek már kis mennyiségű kávé elfogyasztása után is jelentkeznek. A koffeinmentes kávé számukra, vagy azok számára lehet jó választás, akik élvezni szeretnék a kávé ízét, viszont az élénkítő hatást inkább kihagynák. Ugyanakkor a koffeinmentes kávé nem örvend túl jó hírnévnek, gyenge íze és állítólagos egészségre káros hatása miatt.

Mi az igazság? Kapható-e olyan minőségi koffeinmentes szemes kávé, ami ugyanolyan ízélményt ad, mint koffeines társai? Lehet-e a koffeinmentes kávé specialty kávé? A cikkből az is kiderül, hogy a koffeinmentes kávé hogyan készül és hogy káros-e a hatása az egészségre.

Miért van koffein a kávéban és tényleg el lehet-e távolítani?

Természetes állapotában minden kávé tartalmaz koffeint. A jelenlegi feltevések szerint ez a kémiai összetevő megvédi bizonyos kártevőktől. Ezen kívül megakadályozza más rivális növények magvainak a kicsírázását, ezzel előnyt biztosítva az anyanövénynek.

Bár a koffeint nem lehet teljes egészében eltávolítani, a fennmaradó kis mennyiség nem képes érezhető befolyást gyakorolni az emberi szervezetre.

Hogy készül a koffeinmentes kávé?

Az első ismert módszer 1905-ből származik, Ludwig Roselius fejlesztette ki. Roselius benzolt használt a koffein benedvesített kávészemekből történő kivonására. Mára már ismeretes, hogy a benzol rákkeltő, így ezt a módszert már nem alkalmazzák.

Ugyanakkor a modern módszerek is a zöld kávészemek benedvesítésével kezdődnek, de ezután már többféle technikát is alkalmaznak.

A közvetlen oldószeres módszer

A közvetlen oldószeres módszer metilén-kloridot vagy etil-acetátot használ a koffein kivonásához. A kávébabot először beáztatják, majd elmerítik az oldatban, melynek részecskéi a koffein molekuláihoz kapcsolódnak. Ezután egy párologtató segítségével újra kinyerik az oldatot, a kávészemeket megmossák, az oldószer maradékait pedig gőzöléssel eltávolítják. A bab száradása után pedig következhet a pörkölés.

Ugyanakkor ezzel a módszerrel van néhány probléma:

  • Bár a metilén-klorid mennyiségét szigorúan szabályozzák, érdemes tudni, hogy ennek az anyagnak potenciálisan rákkeltő hatása lehet
  • Az etil-acetát használata természetes mivolta miatt valamivel szerencsésebb, viszont mivel nagyon gyúlékony anyag, sokkal kockázatosabb dolgozni vele. Jellegzetes illata pedig sajnos sokszor benne marad a kávészemekben

A széndioxidos módszer

Ez az eljárás nagyon hasonlít az előzőre, annyi a különbség, hogy ebben az esetben nagynyomású széndioxidot használnak. A folyékony széndioxid szintén képes a koffeinmolekulához kapcsolódni. Ezután szimplán hagyják elpárologni, vagy szénszűrőn vezetik át.

A széndioxidos módszer kevésbé mérgező, ugyanakkor drágább megoldás. További előnye, hogy több koffeint képes kivonni a kávéból, mint az előző technika. Hátránya, hogy az előbbi eljáráshoz hasonlóan rontja a kávé ízprofilját.

A svájci vizes módszer

A svájci vizes vagy “Swiss Water” módszert csak a minőségi kávéknál alkalmazzák. Az eljárás során a zöld kávészemeket olyan vízzel engedik fel, amelynek oldottanyag-tartalma megegyezik az abban oldható anyag összetételével, csak a koffein hiányzik belőle. Az anyagok feloldásának folyamata során csak a koffein oldódik ki a kávéból, viszont az íz- és illatanyagok benne maradnak a szemekben.

A vizet ezután aktív szénen vezetik át, amely megfogja a koffeint. Ezt a folyamatot ismétlik, míg szinte az összes koffein el nem távozik.
A módszer jóval költségesebb, mint a többi metódus, és hátránya, hogy az így kinyert koffeint nem lehet felhasználni.

A hegyi vizes módszer

Egy másik szabadalmaztatott módszer gleccservizet alkalmaz a koffein kivonására. A metódust végző cég egy speciális szűrővel távolítja el a koffeint a vízből.
Az utóbbi két eljárás előnye, hogy semmilyen kémiai anyagot nem alkalmaz, így egészségesebbek és biztonságosabbak. Nem mellesleg pedig jobban megőrzik a kávé eredeti ízét.

Lehet-e a koffeinmentes kávé specialty kávé?

A koffeinmentes kávé elég rossz megítéléssel rendelkezik a kávéfogyasztók között. Ugyan a koffeinnek önmagában nincs semmilyen íze, de bizonyos módszerek magukkal viszik a fontosabb ízösszetevőket is.

A kihívás tehát az, hogy találjanak egy olyan eljárást, amely képes nagy mennyiségű koffeint kivonni a kávébabból, anélkül, hogy ez negatívan befolyásolná a ízét.

A gyengébb minőségű kávékhoz leggyakrabban valamilyen oldószeres módszert választanak, ez pedig eltávolítja az ízanyagokat. De a svájci vizes vagy a hegyi vizes eljárás képes érintetlenül hagyni az ízeket. A válasz tehát igen, lehet a koffeinmentes kávé specialty minőségű, de mivel az eljárások elég költségesek, ez észrevehető lesz az ilyen kávébabok árán is.

Milyen pörkölés a megfelelő a koffeinmentes kávé esetén?

A koffein kivonásának a következménye, hogy a kávészemek porózusabbá válnak, és érzékenyebbek lesznek a hőhatásra. Ennek következtében a szokásostól eltérő pörkölési beállításokra lesz szükség. A pörkölési profilnak hosszabbnak kell lennie, lassabb hevítéssel. Ez viszont bizonyos ízkomponensek elvesztéséhez vezet, így világosabb pörkölésnél kevésbé édes és kisebb mértékben savas eredményt kapunk.

Koffeinmentes kávé esetében tehát egy kicsit sötétebb pörkölésre lesz szükség, ami elősegíti a cukrok képződését és jobban kihozza a kávé édes ízeit.
Bár első hallásra ez nem hangzik túl jól a specialty kedvelőinek, de nem kell aggódni:  nagyon sok fantasztikus koffeinmentes kávét lehet találni, csak egy kicsit keresni kell.

Úgyhogy hajrá! Ha szeretnéd kipróbálni a koffeinmentes specialty kávét, akkor ne késlekedj! Ha pedig mégtöbbet szeretnél megtudni a kávéról vagy a kávékészítés mesterségéről, akkor jelentkezz a Bestmixer barista tanfolyamainak egyikére, ahol a szakmában tapasztalt oktatóktól, szuper hangulatban sajátíthatod el a kávékészítés minden fortélyát!

Nézd meg tanfolyamainkat is!

Szeretnél értesülni a legújabb cikkekről?

Havonta rengeteg új bloggal készülünk neked, amiben fontos tanácsokat és érdekességeket találhatsz. Légy tagja a Bestmixer blog körnek!

Add meg az email címedet, és mi rendszeresen értesítünk róla!

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

A speciality kávézókban isteni speciality kávék kóstolhatók.

Speciality kávézók világa: miért olyan különleges?

A matcha latte receptje matcha tea port, vizet és tejet tartalmaz.

Matcha latte, az élénk zöld energiabomba

Szerencsére ma már a barista növényi tejek is szép számmal sorakoznak a boltok polcain.

Barista tej: a habos és krémes kávéitalok titkos fegyvere

A kávéfőzés szabályaihoz hozzátartozik, hogy mindig minőségi kávébabot használjunk.

Kávéfőzés barista szemmel: így készíts otthon tökéletes feketét!

TUDD MEG MIT NYÚJT NEKED A BESTMIXER ISKOLA!

A kávékóstolás vagy cupping egy mérhető, számszerűsíthető és széles körben használt módszer a kávéminták elemzésére.

Cupping útmutató: mindent a profi kávékóstolásról

×
×

Cart