KÁVÉKAPSZULA FAJTÁK: ÉRDEKESSÉGEK KÁVÉIMÁDÓKNAK

A kávékapszulák virágkorukat élik, ami nem is csoda, hiszen könnyen és gyorsan elkészíthetők, emellett minőségi kávét, gazdag ízvilágot rejtenek. A gyártók emiatt sorra jönnek ki újabb és újabb különlegességekkel, hogy meghódítsák a kávézás szerelmeseinek szívét. Ráadásul az olykor egészen egyedi színben pomázó kapszulák még szemet gyönyörködtetőek is, sok konyha ékességei.

A kávékapszulák virágkorukat élik, ami nem is csoda, hiszen könnyen és gyorsan elkészíthetők, emellett minőségi kávét, gazdag ízvilágot rejtenek. A gyártók emiatt sorra jönnek ki újabb és újabb különlegességekkel, hogy meghódítsák a kávézás szerelmeseinek szívét. Ráadásul az olykor egészen egyedi színben pomázó kapszulák még szemet gyönyörködtetőek is, sok konyha ékességei.

  • Milyen kávékapszula fajták léteznek?
  • Melyik gépekkel kompatibilisek és mi, mivel helyettesíthető?
  • Mik a kapszulás kávé előnyei?

Jöjjenek most a kávékapszulák kulisszatitkai!


Az elmúlt 10 év hatalmas robbanást hozott a kávékapszulák piacán. Bár a kapszulás kávét a Nestlé már 1976-ban szabadalmaztatta, mégis csak az elmúlt néhány év hozta meg az igazi hírnevet a kapszulába zárt feketéknek. Ma már minden nagyobb gyártó kínálatában ott vannak az alumínium, vagy műanyag csomagolásba rejtett aromazárt őrölt kávék, melyek elkészítése villámgyors és szuperegyszerű, nem hiába az óriási kapszula őrület.

Kávékapszula fajták: mik a legfőbb különbségek?

A kávékapszulák nem univerzálisak, azaz nem alkalmasak bármilyen kávéfőzőhöz. Számtalan méretben, formában és színben találkozhatunk velük. A kapszulák a legtöbb esetben 5-7 g kávét tartalmaznak.

A méretek azért eltérőek, mert a kávégép gyártók valódi haszna nem a kávéfőzők eladásában rejlik, sokkal inkább a rendszeres kapszula vásárlásokban, így fontos, hogy a kapszulák a saját készülékeikkel legyenek kompatibilisek. Sőt, olyan is előfordul, hogy egy márkán belül többféle kapszula család létezik, az ínyencebb kávékedvelőkre is gondolva, akik szívesen válogatnak exkluzívabb ajánlatok közül. Gondoljunk csak a Nespressóra, akik Original kapszuláik mellett 2021-ben kijöttek a Vertuóval és a korábbiaktól merőben más kapszulaformával.

A nagy kérdés: melyik kapszulával kompatibilis a kávéfőzőm?

Lássuk most tehát a legnépszerűbb kapszula-kávéfőző párosokat!

Nespresso

A Nespresso kávékapszula a piacvezető szerte a világon. Mivel ez volt a legelső kávékapszula, emiatt ez számít a legelterjedtebb formátumnak is.  Világszerte, így Magyarországon is a legnagyobb gyártók törekednek a Nespresso kompatibilis kapszulák készítésére. Ha igazán széles választékra vágyunk, minél többféle kávét szeretnénk kipróbálni, jó, ha ilyen típusú kávéfőzőt vásárolunk.

Nescafe Dolce Gusto

Szintén népszerű és a  második helyet foglalja el a dobogón, a  Nescafe Dolce Gusto. Az  elmúlt években ugyan megfigyelhető volt piaci térnyerése, de nem sikerült megszereznie az első helyet a Nespressótól. Sokan a Nescafe Dolce Gusto kávégépekre esküsznek, viszont ezek nem kompatibilisek a Nespresso kávékapszulákkal.

Tchibo Cafissimo

Ugyancsak népszerű a Tchibo kapszula, amely elsősorban a  nagy múltú Tchibo kávék rajongóinak lehet jó választás. Bár már egyre több Tchibo kompatibilis kapszulával találkozni, kínálatban még jóval alatta maradnak a Nespressónak.

Mik a legismertebb kávékapszula márkák?

A boltok polcain ma már hihetetlen mennyiségű kapszulás kávé található és a kínálat folyamatosan bővül. A nagy húzónevek mellett rengeteg saját márkás termék is feltűnik az áruházláncok polcain. Ilyen például a népszerű Amaroy és Bellarom.

Érdekesség:  Az Aldi 2021-ben kivezette állandó kínálatából a korábban nagy népszerűségnek örvendő Martello kapszulákat, valamint kávéfőzőket, és a Nespresso kompatibilis Amaroy kapszulákat helyezte fókuszba.

De jöjjenek a legismertebb kapszulás kávéfajták:

  • Nespresso
  • Dolce Gusto
  • Cremesso
  • Tchibo
  • Lavazza
  • Illy
  • L’OR
  • Starbucks
  • Frei Café

Mennyibe kerülnek a kávékapszulák?

A kapszulás kávé árak viszonylag széles skálán mozognak, minőségtől függően átlagosan 110 és 250 forint közötti áron vásárolhatjuk meg őket.

  • Amennyiben az olcsóbb kategóriában keresgélünk, érdemes a Cremesso, Amaroy, Bellarom és Lavazza kapszulákat keresni, ezeket 120 forint alatt is elérhetjük.
  • A Nespresso Original kávékapszula ára típustól függően 140-200 forint, míg
  • A Vertuo kapszulák már 200 forint felett vannak.
  • Sőt, akad olyan Nespresso kapszula, amely akár 400-500 forintba is kerül.

Miért jó választás a kapszulás kávé?

 

  • A kapszulás kávé elkészítése gyorsabb, egyszerűbb, könnyen megtanulható.
  • A kapszulás kávéfőző megbízhatóan mindig ugyanazt a minőséget biztosítja
  • Elkerülhetőek a kávéfőzési hibák, például a nem megfelelően adagolt vagy tömörített kávé.
  • A kapszulák aromazárt csomagolásban kaphatók, így hosszú távon képesek megőrizni zamatukat.
  • Alkalmanként egy adag lefőzésére van mód, így biztosan nem pazaroljuk a kávét.
  • A kapszulákat bárhová magunkkal vihetjük, így akár a munkahelyünkön is élvezhetjük az otthoni, jól megszokott ízeket.

Mire figyeljünk a kávé vásárlásakor?

A kávék közötti különbséget elsősorban a robusta és az arabica őrölt kávé aránya határozza meg. Ezek kölcsönzik ugyanis a kapszulás feketék ízvilágát és karakterét.

Természetesen kulcsfontosságú a kávék származási helye is. A világ legnagyobb kávétermelője Brazília, de kiváló minőségű kávék érkeznek többek között Kolumbiából, Guatemalából, Indiából, Jamaicából, Kenyából, Nicaraguából, Peruból, Vietnámból. Nagyon híres a Costa Rica-i kávé és népszerűek az elefántcsontparti robusták és ecuadori és etiópiai arabicák.

Milyen intenzitású kávét rejtenek a kávékapszulák?

A kávékapszulákat általában 1-13-as skálán szokták osztályozni intenzitásuk szerint.
A kapszulákon megtalálható számadatok a kávé pörkölésére vonatkoznak, tehát nem a koffeintartalmat jelölik, hanem a kávé karakterét, ízélményét határozzák meg.

Hogy milyen erős a kávé, azaz mennyi a koffeintartalma, az a kávéfajtától függ elsősorban. A robusták átlagosan 2,4 %, míg az arabica kávék nagyjából 1,2 % koffeint tartalmaznak. A koffeinmentes kapszulákban kevesebb, mint 0,1 % koffein található.

A koffeintartalmat természetesen az elkészítés módja is befolyásolja: minél több víz átfőzésével készül a kávé, annál nagyobb a koffeinttartalma. Például egy lungó több koffeint fog tartalmazni, mint egy eszpresszó.

A kávékapszulák és a környezettudatosság

A kapszulás kávék piacán fontos törekvés az újrahasznosítás és a kapszulák környezetbarátabbá tétele. Ehhez azonban szemléletváltásra van szükség, ugyanis a fogyasztóknak csak közel harmada gondoskodik arról, hogy a kapszulák újrahasznosításra kerülhessenek. Ráadásul a nyugati országokhoz képest itthon sokkal alacsonyabb a szelektív hulladékgyűjtési hajlandóság. A jó hír azonban az, hogy folyamatosan nő a kapszulák visszavitelének aránya.

De mi is történik a leadott kapszulákkal?

Az alumínium kapszulákat levegőztetik és kiszárítják őket. Az alumíniumot elválasztják a kávézacctól, így egyik sem veszik kárba, külön-külön kerülnek újrahasznosításra. A zaccot komposztálják, míg az alumíniumot hétköznapi tárgyak készítéséhez használják, például konzervdobozok vagy tollak készülnek belőlük, de vannak olyan kapszulák is, melyek ékszerekként születnek újjá.
Utántölthető kapszulák

Sokan vélekednek úgy, hogy a kávékapszulák megvásárlásával rendkívül sok szemetet termelnek, ezért inkább utántölthető kapszulákat vásárolnak. Ma már sok gyártó készít kávégépeihez ilyen változatot. Így létezik Nespresso, Dolce Gusto újratölthető kapszula, de vannak Lavazzához, Illyhez és Tchibo Cafissimóhoz kompatibilisek is.

Az utántölthető kapszulák anyagukban is eltérnek, a gyártók kínálnak műanyag és fém változatokat is.

Az újratölthető kávékapszulákról még több érdekességet itt olvashatsz >>

Az utántölthető kapszulák előnyei

  • Bármely, általunk kedvelt őrölt kávéval megtölthetjük
  • Kevesebb szemetet termel
  • Újrahasznosítható
  • Környezetbarát
  • Olcsóbban kávézhatunk

Imádod a kávékat és szeretnél még jobban elmélyülni a kávézás világában?
Gyere el a barista tanfolyamainkra!

Nézd meg tanfolyamainkat is!

Szeretnél értesülni a legújabb cikkekről?

Havonta rengeteg új bloggal készülünk neked, amiben fontos tanácsokat és érdekességeket találhatsz. Légy tagja a Bestmixer blog körnek!

Add meg az email címedet, és mi rendszeresen értesítünk róla!

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

A matcha latte receptje matcha tea port, vizet és tejet tartalmaz.

Matcha latte, az élénk zöld energiabomba

A caffe affogato története már a 16. századra nyúlik vissza, de csak az utóbbi években lett népszerű.

Affogato, a sokoldalú kávédesszert nyári napokra

A kávékóstolás vagy cupping egy mérhető, számszerűsíthető és széles körben használt módszer a kávéminták elemzésére.

Cupping útmutató: mindent a profi kávékóstolásról

Szerencsére ma már a barista növényi tejek is szép számmal sorakoznak a boltok polcain.

Barista tej: a habos és krémes kávéitalok titkos fegyvere

A kávéfőzés szabályaihoz hozzátartozik, hogy mindig minőségi kávébabot használjunk.

Kávéfőzés barista szemmel: így készíts otthon tökéletes feketét!

TUDD MEG MIT NYÚJT NEKED A BESTMIXER ISKOLA!

×
×

Cart