HUSZONEGY SZÁZEZRED SZÁZALÉK – STOLICHNAYA VODKA

Az orosz üzletember, Yuri Shefler egy teljesen átlagosnak számító tavaszi nap reggelén nem volt boldog. Először nem is értette, hogy ez mitől lehet, de aztán ahogy feltápászkodott, és visszapillantva meglátta az ágyában széthagyott női alsóneműket és az üres vodkás üvegeket, szép lassan összeállt a kép.

Az orosz üzletember, Yuri Shefler egy teljesen átlagosnak számító tavaszi nap reggelén nem volt boldog. Először nem is értette, hogy ez mitől lehet, de aztán ahogy feltápászkodott, és visszapillantva meglátta az ágyában széthagyott női alsóneműket és az üres vodkás üvegeket, szép lassan összeállt a kép.

A lehetőségekhez képest gyorsan magára rántott egy köpenyt, és egy félmosoly kíséretében hátrahagyta a hálószobát. Ahogy kilépett a fedélzetre, megcsapta arcát a sós szél. A Biscayne öböl bárgyún hullámzó kék vizéről visszapattanó napsugarak pedig fájdalmasan a szemébe fúródtak. Most már egészen biztos volt abban, amit eddig csak sejtett: baj van.

De miért is van az embernek 52 fős legénysége, ha nem pont ezért, hogy elhárítsák a bajt – gondolta Yuri, mikor nyugtázta, hogy még mindig megvan az átmeneti lakóhely gyanánt vásárolt 550 millió dolláros jacht a hozzá tartozó úszómedencével és helikopterleszállóval. Az 52 fős személyzetből momentán csak egy bizonyos Alexander érdekelte, aki azon kevesek közé tartozott, akinek megjegyezte a nevét. Alexander ugyanis a kapitány után a legfontosabb pozíciót töltötte be a Serene-en, ő volt a csapos.

Szokás szerint a bárpultban állt, és jobb elfoglaltság híján egy Imbibe! című könyvet olvasgatott, amíg nem jön vendég. Tekintettel arra, hogy a tegnapi társas italozgatás fedőnevű csoportos alkoholmérgezés keretében a hajó mind a tizenöt utasa olyan tisztességesen pusztította a koktélokat, mintha nem lenne holnap, teljesen biztos volt benne, hogy délig nem is lesz vendég. Ezért amikor meglátta Yurit, amint egyenesen felé vánszorog, a meglepetés jól láthatóan kiült az orosz férfi többnyire rezzenéstelen arcára.

  • – Jó reggelt, uram!
  • – Alexandr! Mid van?
  • – Az ön által birtokolt 380 kiváló italmárka mindegyike megtalálható a jacht bárjában, uram, bár a vodkakészleteink kissé megcsappantak, de egy adag Stoli Elit még megmaradt.
  • – Aggy’ valamit!
  • – Egy enyhén fűszerezett Bloody Maryt javaslok, higgye el, csodákra képes.
  • – Jöhet.
  • Miután Yuri elfogyasztotta a borssal, csípős paprikával és tormával fűszerezett italt, valóban kezdte jobban érezni magát, és a gondolatait is összeszedte.
  • – Mi történt itt tegnap? Mintha másnapos lennék. Mivel mérgeztél meg, Alexander?
  • – Távol áll tőlem az efféle szándék. Fogyasztása uszkve nyolc Vesper, egy üveg Salon champagne és tizennégy feles Stoli Elit, uram, nem mintha számoltam volna.
  • – Azt mondod, nem elég tiszta a vodkám?! Mi? Nem azért vásároltam háromszázezer dodóért vodkagyárat, hogy mérgező lőrékkel szennyezzék az embereket! Azonnal kerítsd elő Oleget!
  • Oleg ránézésre is olyan, akire nem szívesen néz rá az ember abbéli félelmében, hogy esetleg ha túl sokat nézelődik, még baja eshet. Oleg egy leszerelt szpecnazosból lett testőr benyomását keltette, pedig valójában Oroszország egyik legnagyobb szeszlepárlójának a vezérigazgatója, akit szemmel láthatóan nem viselt meg a tegnapi mulatozás.
  • – Áruld el nekem, mennyi kongener és metil van az Elitben? – Kérdezte Yuri.
  • – Méghogy metil! Az Elit 2003 óta, a megjelenése óta a világ legtisztább vodkája! – dörögte.
  • – De mégis, mennyi?
  • – 0,003% – Köpte ki a száján Oleg.
  • – Áhá! Ez az, ettől vagyok másnapos!
  • – Dehogy ettől vagy másnapos, te félcédulás, annyit ittál tegnap, mint egy ipari szeszcsatorna!
  • – Na persze. Mindenesetre mondd meg a mérnökeidnek Talvisban, hogy egy évük van arra, hogy tízszer tisztább vodkát csináljanak, különben mindenki új munka után nézhet!

A legtisztább vodka?

Lehet, hogy a fent leírtak nem pont így történtek meg, az viszont tény, hogy a mérnökök Talvisban rájöttek arra, hogyan kell a legtisztább vodkánál is tisztábbat létrehozni. Az eleve négyszer szűrt (tehát szinte tökéletesen tiszta) vodkát -18˚C-ra hűtik, így az alkohol sűrűbb lesz, ezáltal a mikroszkopikus méretű szárazanyagtartalma nehezebben oldódik fel benne, vagyis könnyebb lesz megszabadulni tőle. Ezt a hideg folyadékot nagyon lassan, több órán keresztül szűrik át egy 0,5 és 0,7 mikron közötti átmérővel rendelkező, pozitív töltésű Zeta Plus szűrőn. A negatív töltésű szennyeződések a pozitív töltésű szűrőhöz tapadnak. Ezzel létrejött a tökéletesen szennyeződésmentes vodka.

2012-ben arra is rájöttek, hogyan lehet a 0,003%-os metil-tartalmat a tizennegyedére, vagyis 0,00021%-ra csökkenteni. Így a lepárló dolgozói megtarthatták állásukat, mi pedig másnaposság nélkül ihatunk vodkát… legalábbis ha nem visszük túlzásba.

Nézd meg tanfolyamainkat is!

Szeretnél értesülni a legújabb cikkekről?

Havonta rengeteg új bloggal készülünk neked, amiben fontos tanácsokat és érdekességeket találhatsz. Légy tagja a Bestmixer blog körnek!

Add meg az email címedet, és mi rendszeresen értesítünk róla!

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

A speciality kávézókban isteni speciality kávék kóstolhatók.

Speciality kávézók világa: miért olyan különleges?

TUDD MEG MIT NYÚJT NEKED A BESTMIXER ISKOLA!

A matcha latte receptje matcha tea port, vizet és tejet tartalmaz.

Matcha latte, az élénk zöld energiabomba

Szerencsére ma már a barista növényi tejek is szép számmal sorakoznak a boltok polcain.

Barista tej: a habos és krémes kávéitalok titkos fegyvere

A kávéfőzés szabályaihoz hozzátartozik, hogy mindig minőségi kávébabot használjunk.

Kávéfőzés barista szemmel: így készíts otthon tökéletes feketét!

A kávékóstolás vagy cupping egy mérhető, számszerűsíthető és széles körben használt módszer a kávéminták elemzésére.

Cupping útmutató: mindent a profi kávékóstolásról

×
×

Cart