HOSSZÚ KÁVÉ AVAGY CAFE LUNGO: ÍGY KÉSZÍTSD EL!

A kávézás kultúrája több száz éves történelemre tekint vissza. Az emberek már jóval a 21.század ezelőtt felfedezték áldásos élénkítő hatását, egyedi illatát és ízét. Nem csoda, hogy a kávézás meghódította a világot, és ebből fakadóan az sem, hogy ahány ország, annyiféle elkészítési mód terjedt el. A leggyakoribb kávé típusok közé tartozik például az espresso vagy cappuccino is, de igen népszerű a hosszú kávé is.

A kávézás kultúrája több száz éves történelemre tekint vissza. Az emberek már jóval a 21.század ezelőtt felfedezték áldásos élénkítő hatását, egyedi illatát és ízét. Nem csoda, hogy a kávézás meghódította a világot, és ebből fakadóan az sem, hogy ahány ország, annyiféle elkészítési mód terjedt el. A leggyakoribb kávé típusok közé tartozik például az espresso vagy cappuccino is, de igen népszerű a hosszú kávé is.

Hosszú kávé, americano és filteres kávé: mi a különbség?

A café lungo, americano és a filter kávé közös tulajdonsága, hogy mindegyik kávé hígabb, mint az eszpresszó, tehát több vizet tartalmaz. Elkészítésükben azonban nagyon is különböznek.

Hosszú kávé, azaz caffe lungo

Hosszú kávé készítése

A hosszú kávé alapvetően ugyanannyi kávéból készül, mint az eszpresszó, de a főzés során kb kétszer annyi vízzel főzzük le. Így a főzési ideje is kétszer annyi lesz, ezzel együtt a mennyisége is megnő (kb. 50-150ml). A nagyobb mennyiségű víznek köszönhetően a lungo íze kevésbé erős, ugyanakkor a hosszabb kivonatolási időnek köszönhetően több aroma szabadul fel a főzés alatt.

Az elkészült italt lehet fogyasztani önmagában, de tejes kávéitalok, például a latte macchiato alapjául is szolgálhat.

Hosszú kávé és americano

Americano készítése

Az amerikai kávé is egy hosszabb ital, de itt egy kicsit más az eljárás, ugyanis itt egy sima eszpresszó készül, amit felöntünk vízzel. Mivel 1:3 arányban hígítjuk, ezt már nagyobb csészében, vagy bögrében szolgáljuk fel. Az americano  mennyisége kb 250-350 ml. Ha szeretnél többet megtudni az americano készítésének fortélyairól, kattints ide!

Filteres kávé

Filteres kávé készítése

Míg az eszpresszó elkészítésénél a kávézaccon nagy nyomással, rövid idő alatt szűrődik át a víz, addig a filter kávék készítésénél az őrleményt hosszabb ideig áztatjuk a vízben, amit aztán átszűrünk és lecsepegtetünk. A különböző receptek eltérő aránnyal számolhatnak, de jó kiindulási pont lehet az 1:17 arány. Minél több őrölt kávét teszel a filterbe, annál erősebb lesz a kávé íze. A normál mennyiség kb 7 g őrölt kávé, amiből 125 ml közepesen erős kávé készíthetsz. Ha szeretnél többet megtudni a filteres kávéról, kattints ide!

Milyen kávét használj?

Az ún. single origin, vagyis termőhely szelektált kávékat bármilyen eszközzel elkészíthetjük, általában finom kávét kapunk. Mindemellett a filteres kávék elkészítéséhez többnyire a világos pörkölésű kávékat ajánljuk, ez a pörkölési profil ugyanis a legmegfelelőbb arra, hogy a kávé ízét és fajtajellemzőit érvényesíteni tudjuk.

Egy americano vagy hosszú kávé elkészítésénél a nagyobb hígítás miatt kevésbé érvényesülnek az ízek, ezért ezekhez a típusokhoz általában a sötétebb pörkölésű kávé lesz a tökéletes.

Ha bővebben szeretnél olvasni a kávépörkölésről, kattints ide!

Mire figyelj a kávé készítésnél?

A hosszú kávénál és az americanonál a munka nagy részét az eszpresszó géppel végezzük, így annak ismerete és megfelelő használata befolyásolhatja italunk ízét.

  • Lehetőség szerint állítsd be az ideális vízhőmérsékletet, ugyanis fajtájától függően más-más lehet szükséges a készítéshez.
  • Mindig friss kávé őrleménnyel dolgozz!
  • Figyelj az eszpresszó lefolyási idejére!
  • És mindig tartsd tisztán a gépet.

Ha ezeket betartjuk, akkor az már önmagában is félsiker!

A hosszú kávé elkészítésének lépései

  • Melegíts elő egy megfelelő méretű csészét egy kis forró vízzel
  • Őröld meg frissen a 7-10g kávét! A hosszú kávé elkészítéséhez finom szemcseméretű őrleményre lesz szükséged
  • Egyenletesen oszlasd el az őrleményt a portafilterben, majd tamperrel egy határozott mozdulattal tömörítsd!
  • Vedd elő a stoppert, és a gép bekapcsolásakor kezdd el mérni az időt! Ha megfelelő a szemcseméret és a tömörítés, akkor kb. 50 másodpercre lesz szükség 60 ml ital elkészítéséhez!
  • Élvezd!

A hosszú kávé vagy a presszó kávé erősebb?

Elterjedt tévhit, hogy a hosszú kávénak alig van hatása, gyenge, míg egy fekete presszókávé erős. Ez abból eredhet, hogy a kávé koffeintartalmának mértékét sokan az íz intenzitásával, a kávé testességével állítják párba, és mivel az eszpresszó íze a legerősebb, úgy tűnhet, ez a legjobb ébresztő. A kávé íze azonban nem befolyásolja az erősségét.

Mitől függ a koffeintartalom?

  • Elkészítési módtól: a koffein vízben oldódó anyag, tehát minél hosszabb ideig érintkezik a forró vízzel a kávéőrlemény, annál több koffein oldódik ki belőle. Az eszpresszó így 30-50 mg, míg a hosszú kávé 75-130 mg koffeint tartalmaz csészénként. 
  • A kávé fajtájától: az Arabica kávénak 1,2-1,8 %-os a koffeintartalma, míg a Robusta a dupláját, 2,4-2,7 % koffeint tartalmaz. Utóbbinál ezért fokozottan érdemes figyelni a mértékre.

A hosszú kávé koffeintartalma tehát magasabb lehet a presszókávénál.

TIPP: a kávé élénkítő hatása mellett  elenyésző kalóriát tartalmaz, ezért akár hosszú, akár eszpresszó formájában fogyasztjuk, diéta mellett is élvezhetjük.
Ha írásunk felkeltette a figyelmed, és szeretnél még inkább elmerülni a kávékészítés világában és emellett szerezni egy piacképes szakmát, jelentkezz baristának!

Nézd meg tanfolyamainkat is!

Szeretnél értesülni a legújabb cikkekről?

Havonta rengeteg új bloggal készülünk neked, amiben fontos tanácsokat és érdekességeket találhatsz. Légy tagja a Bestmixer blog körnek!

Add meg az email címedet, és mi rendszeresen értesítünk róla!

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

A kávékóstolás vagy cupping egy mérhető, számszerűsíthető és széles körben használt módszer a kávéminták elemzésére.

Cupping útmutató: mindent a profi kávékóstolásról

A speciality kávézókban isteni speciality kávék kóstolhatók.

Speciality kávézók világa: miért olyan különleges?

A caffe affogato története már a 16. századra nyúlik vissza, de csak az utóbbi években lett népszerű.

Affogato, a sokoldalú kávédesszert nyári napokra

A matcha latte receptje matcha tea port, vizet és tejet tartalmaz.

Matcha latte, az élénk zöld energiabomba

A kávéfőzés szabályaihoz hozzátartozik, hogy mindig minőségi kávébabot használjunk.

Kávéfőzés barista szemmel: így készíts otthon tökéletes feketét!

A matcha tea por hatásai közé tartozik, hogy növeli a koncentrációt.

A matcha tea hatása a szervezetre: antioxidánsok bevetésen!

×
×

Cart