FRENCH PRESS HASZNÁLATA ÉS TUDNIVALÓK

Milyen kávépörkölési stílusok léteznek? Mi történik a kávészemekkel a pörkölés során? Cikkünkből most mindent megtudhatsz!

Aki szereti a testes és ízes kávét, annak a French Press a megfelelő kávéfőzési módszer. Mivel a french press kávéfőző nem forrásban lévő vízzel dolgozik, ezért elkerülhető a kávé szemcsék leforrázásakor keletkező keserű íz. A cikkben leírjuk, hogy hogyan készítsd el a tökéletes french press kávét, de ezen kívül szó lesz arról is, hogy milyen kávét válassz, mik a French Press módszer előnye és hátrányai, valamint tanácsokat adunk a megfelelő kávéfőző kiválasztásához is!

A French Press használata

Ha már alig várod, hogy elkészítsd az első french press kávét, nem szeretnénk megváratni: vágjunk is bele! A többi tudnivaló megvár.

Mire van szükséged a French Press kávé elkészítéséhez?

  • Forró víz
  • Őrölt kávé (ha valódi ízélményre vágysz, akkor frissen kell megőrölnöd a kávét)
  • French Press kávéfőző

Haladóknak

Mérleg

  • Tárcsás daráló
  • Időzítő
  • Hőmérő

Lépés 1: A French Press eszköz felmelegítése

Mielőtt belevágnál a kávékészítésbe, fel kell melegíteni az eszköz felületét. Csak önts egy kis meleg vizet a French Press-be, és addig lötyköld benne, míg a kezeddel érzed, hogy felmelegedett a fala.

Erre a lépésre azért van szükség, mert így tartható egyenletesen a főzési hőmérséklet. Hidegen ugyanis lehűtené a főzővizet. Nem mellesleg, így a kávé tovább marad meleg!


 

Lépés 2: Mérd ki és őröld le a megfelelő mennyiségű kávét!

Na de mennyi a megfelelő mennyiség? Ez 2 dologtól függ:

  • hogy mekkora a french press eszközöd
  • milyen erősségű kávét szeretnél készíteni.

Ha a kávét kimérted, akkor kezdődhet az őrlés! Közepes vagy annál egy picivel durvább szemcseméretűre őröld a kávét.

Lépés 3: Mérd ki a megfelelő mennyiségű vizet, és melegítsd fel!

Az alábbi táblázatban útmutató információkat találsz, különböző mennyiségekre:

French Press mérete

Kívánt erősség

Kávé mennyisége 

(Őrölt kávéból evőkanál kb.)

Szükséges vízmennyiség

3 csésze

Gyenge

22g (4 ek)

350 ml

Közepes

30g (5 ek)

Erős

35g (6 ek)

4 csésze

Gyenge

31g (5 ek)

500 ml

Közepes

42g (7ek)

Erős

50g (10 ek)

6 csésze

Gyenge

44g (7 ek)

700 ml

Közepes

59g (10 ek)

Erős

71g (12 ek)

8 csésze

Gyenge

63g (10 ek)

1000 ml

Közepes

84g (14 ek) 

Erős

101g (17 ek)

A fenti táblázatból már kiderült, hogy mennyi vízre van szükség. Ezután nincs más hátra, melegítsd fel a megfelelő hőmérsékletre. A French Press kávé készítéséhez az optimális hőmérséklet 90,5 és 96 fok között van. Tehát semmiképpen se használj forrásban lévő vizet! Ha nincs hőmérőd, akkor körülbelül 2 percig hagyd állni a vizet a vízforralóban forrás után.

Lépés 4: Töltsd meg a french press-t!

Először is töltsd bele az őrölt kávét az előre felmelegített eszközbe, majd öntsd rá a forró vizet, mindet egyszerre. Kanállal jól keverd át a kávét, hogy megbizonyosodj róla, minden kávészemcsét ér víz.

Lépés 5: Helyezd vissza a tetőt és várj 4 percet!

A tető visszahelyezésével a gőz nem tud kiszökni, így megmarad a megfelelő hőmérséklet. Állíts be egy időzítőt és várj 4 percet!

Lépés 6: Finoman nyomd le a szűrőt!

Miután letelt az idő, lassan nyomd le a szűrőt. Bizonyosodj meg róla, hogy teljesen lenyomtad az eszköz aljáig, ellenben a kávé túlextraktált lesz, vagyis olyan anyagok is kioldódhatnak, amelyek elrontják az ízét

  • Ha túl nagy az ellenállás lenyomás közben, akkor túl finom a szemcseméret
  • Ha túl alacsony az ellenállás, akkor viszont túl durvára őrölted

Lépés 7: Élvezd!

Érdemes a kész kávét áttölteni egy kávékiöntőbe, mert nem tesz jót neki, ha a kávé szemcsék tovább áznak. Ezután pedig nincs más hátra, mint élvezni a gőzölgő kávét!

Ha megittad a kávédat, akkor javasoljuk, hogy olvass tovább és tudj meg többet a French Press módszerről!
Milyen kávé a legmegfelelőbb a French Press eszköz használatához?

A számodra megfelelő kávé természetesen egyéni preferencia kérdése, de van néhány dolog, amit érdemes szem előtt tartani.

Az első számú szabályt már említettük: ha igazán finom kávét szeretnél, akkor mindig őrőld frissen a kávészemeket!

A legtöbb French Press szakértő inkább a közepes vagy sötét pörkölésű kávét részesíti előnyben, amire az olajok, ízek és karakter lassabb kioldódása jellemző.

A kávébabok kiválasztásánál a következő ízjegyeket tanácsos előnyben részesíteni:

  • Füstös
  • Csokoládé, kakaó
  • Földjegyek
  • Dió
  • Fűszeres
  • Karamell


Hogy működik a French Press?

A French Press módszer nagyon egyszerű. Lényege, hogy a kávészemcséket felöntjük forró vízzel, majd a szűrőt lefelé nyomva kiszűrjük a szemcséket. Nem használunk forrásban lévő vizet, mert akkor égett ízű kávét kapunk, ha pedig az előírtnál kisebb hőmérsékletű vizet használunk, akkor pedig íztelen, vizes italt kapunk.

A French Press módszer több olajat von ki, és több részecskét enged át, mint a többi kávéfőzési metódus, ezért egy robosztus és krémes ízhatást érhetünk el vele.

A French Press előnyei és hátrányai

Előnyök

  • Viszonylag olcsó a beszerzése
  • Könnyű használni és  tisztítani
  • Környezetbarát
  • Akár tea vagy cold-brew is készíthető vele
  • Nincs szükség filterre

Hátrányok

  • Egyéb felszerelés is szükséges hozzá (daráló, vízforraló, mérleg, hőmérő)
  • Figyelni kell a megfelelő vízhőmérsékletre, szemcseméretre és a főzési időre

Mire figyelj a French Press eszköz vásárlásakor?

A legfontosabb, hogy a dugattyú tömítése illeszkedjen szorosan a kávéfőzőbe, nehogy kóbor kávészemcse kerüljön a kész italba. A szűrő minél masszívabb anyagból készüljön, hogy ne deformálódjon el a használat során. Külön előny, ha van lehetőség az adott modellhez később külön szűrőt vásárolni.

A French Press eszköz készülhet üvegből, vagy rozsdamentes acélból is. Az üvegből készült eszköz nagyon mutatós, a kávékészítés is nagyon látványos, de az évek múlásával az üveg elöregszik és elrepedhet. Azonban ha együtt szeretnél megöregedni a French press eszközöddel, és a látvány számodra nem olyan fontos, akkor a rozsdamentes acél a jó választás. Ebben az esetben különösen érdemes odafigyelni rá, hogy kapható-e alkatrész a kávéfőzőhöz.

Végül egy utolsó gondolat: ebben az esetben sem érdemes a legolcsóbb modellt választani.Egy nevesebb French Press kávéfőző sem kerül sokkal többe, de évekig hű társad marad.

A French Press kávéfőző alkalmas mindennapi használatra, de akkor is érdemes beszerezni egyet, ha csak alkalmanként, nagyobb társaságnak szeretnél főzni vele. Nyaralásra is könnyen elvihető, és tartalék megoldásnak is kiváló választás!

Szeretnél más kávékészítési módszereket is megismerni?

Ha komolyan érdekel a kávéfőzés tudománya, akkor a Best Mixer barista tanfolyamán a helyed. Nem csak Budapesten, hanem az ország számos nagyvárosában elvégezheted a jó hangulatú tanfolyamokat, ahol nagy szakmai tudással és tapasztalattal rendelkező oktatóktól tanulhatsz. Jelentkezz most!

 

Nézd meg tanfolyamainkat is!

Szeretnél értesülni a legújabb cikkekről?

Havonta rengeteg új bloggal készülünk neked, amiben fontos tanácsokat és érdekességeket találhatsz. Légy tagja a Bestmixer blog körnek!

Add meg az email címedet, és mi rendszeresen értesítünk róla!

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

A caffe affogato története már a 16. századra nyúlik vissza, de csak az utóbbi években lett népszerű.

Affogato, a sokoldalú kávédesszert nyári napokra

Szerencsére ma már a barista növényi tejek is szép számmal sorakoznak a boltok polcain.

Barista tej: a habos és krémes kávéitalok titkos fegyvere

A matcha latte receptje matcha tea port, vizet és tejet tartalmaz.

Matcha latte, az élénk zöld energiabomba

A matcha tea por hatásai közé tartozik, hogy növeli a koncentrációt.

A matcha tea hatása a szervezetre: antioxidánsok bevetésen!

A speciality kávézókban isteni speciality kávék kóstolhatók.

Speciality kávézók világa: miért olyan különleges?

A kávékóstolás vagy cupping egy mérhető, számszerűsíthető és széles körben használt módszer a kávéminták elemzésére.

Cupping útmutató: mindent a profi kávékóstolásról

×
×

Cart